Populairste hondenrassen Nederland

Populairste hondenrassen Nederland
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Intro

De opwinding rond hondenrassen is echt en om alle goede redenen. In de afgelopen 10 jaar heeft de American Kennel Club 24 nieuwe hondenrassen erkend, een wereldwijd erkend register van raszuivere hondenrassen. Deze hondenrassen verschillen niet alleen in hun uiterlijk, maar ze hebben ook een hele reeks persoonlijkheidskenmerken die hen onderscheiden. Dit is wat we vandaag doen: de 100 populairste hondenrassen in Nederland in 2022 aanpakken, de nieuwste gids voor al je hondenliefhebbers die er zijn. Maar er is meer om over te praten voor we in die lijst duiken, mensen!

Omdat honden zulke uiteenlopende persoonlijkheden en erfelijke eigenschappen hebben, hebben ze de neiging zich beter te schikken bij een eigenaar met gelijksoortige persoonlijkheden. Zo zou een zeer actieve persoon het geweldig kunnen vinden om een Labrador Retriever te adopteren, omdat ze beiden een gecombineerde en actieve levensstijl zouden leiden.

Om een andere reden neigen wetshandhavers ertoe de Duitse Herders te kiezen omdat ze zeer bekwaam en loyaal zijn in het helpen. Hierdoor is er een element van populariteit dat met hondenrassen verbonden is.

Net als seizoenen en mode is er een trend die een verandering in de populariteit van verschillende hondenrassen veroorzaakt. In de jaren 1940 waren de Cocker Spaniels het populairst, maar de laatste decennia winnen de Labradors en designer dogs als de Golden Doodle en Labradoodle de populariteit.

Over de hele wereld is er een omvang van  wedstrijden waaraan je met je hond kunt meedoen en de kans krijgt je trots te voelen als ze die winnen tegen andere deelnemers. Het is niet moeilijk te raden welke hondenrassen populair en trending zijn in deze tijd.

Het zijn de bekende namen die iedereen op het puntje van zijn vingers kan raden. Rottweilers, Franse Bulldogs, Teckels, Siberische Huskies, Chihuahua’s, Dalmatiërs, en ook pomeriaantjes zijn enkele van de meest populaire hondenrassen over de hele wereld.

Het zou dus niet als een verrassing komen als we je zouden vertellen dat een van deze hondenrassen als nummer 1 op onze lijst zou komen, toch? Maar wat bepaalt hoe populair een hondenras wordt?

Wat beïnvloedt de populariteit van een hondenras?

Een proefschrift van de Murray State University onderzocht de invloed van de media op de populariteit van rassen. Het legde de nadruk op de manier waarop mensen huisdieren adopteren.

Door het uitkomen van Legally Blonde, een succesvolle komediefilm waarin een Chihuahua met de naam Bruiser Woods de hoofdrol speelde, zag men een verhoogde gelijkenis van mensen met het hondenras. Het zorgde ervoor dat de rangschikking van Chihuahua’s flink omhoog ging, en sindsdien zijn ze een gangbaar ras.

De tussenkomst van de media is in dit geval zo sterk dat eigenaars van huisdieren weigeren zoveel aandacht te besteden aan het temperament, de gezondheid, de gestalte en de levensstijl als nodig is. Waar het om gaat is hoe populair en mainstream de hond is in deze eeuw van aanwezigheid in de sociale media.

Over de hele wereld richten veel filialen en organisaties zich op het terugdringen van schadelijke kruisingen en het rehabiliteren van honden in goede fok programma’s.

Statistieken hebben uitgewezen dat één op de vijf huizen in Nederland minstens één hond had, zo niet meer. Er zijn meer dan 200 asielen in het hele land die zwerfhonden veilig opvangen en rehabiliteren tot liefdevolle en zorgende nieuwe huizen.

We zetten de 100 populairste hondenrassen van dit jaar in Nederland op willekeurige volgorde op een rij. Het is namelijk bijna onmogelijk om precices te weten welke hond op welke plek hoort te staan.

1. Labrador Retriever

Populairste hondenrassen Nederland

2. Bordercollie

Bordercollie
beagle honden

4. Mechelse herder

Mechelse herder
Maltezer

16. Husky

Kooiker hond
Akita Inu
Chow Chow

Conclusie

Hoewel er 197 officieel geregistreerde hondenrassen zijn, is het moeilijk om te weten welk hondenras het populairst is in de wereld, door de steeds veranderende dynamiek van sociale media en gelijkenis. Enkele van de populairste hondenrassen van Nederland zijn de doodle kruisingen, gevolgd door Duitse Herders en Golden Retrievers.

Ze staan bekend om hun aanhankelijke en actieve levensstijl, want het zijn ook trouwe veiligheidshonden. Maar geen enkele hoeveelheid populariteit kan in de buurt komen van de speciale band die je als baasje met je huisdier ontwikkelt als jullie persoonlijkheden goed bij elkaar passen.

Beoordeel dit artikel
[Total: 166 Average: 4.6]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test