Appenzeller Sennenhond

Appenzeller Sennenhond
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Alles wat je wil weten over de Appenzeller Sennenhond

In hun geboorteland Zwitserland begonnen de Appenzeller Sennenhunde als een all-round boerderijhondenras, dat vee hoedde, de boerderij bewaakte, en karren trok. Appenzellers hebben vandaag nog steeds de energie, intelligentie, en het zelfvertrouwen dat hen tot waardevolle werkhonden maakt – maar ze zijn verre van onderhoudsarm.

Dit hondenras vereist veel beweging, training, en een baan. Pas op, flatbewoners! Deze honden hebben veel ruimte nodig om te rennen en te spelen. Gezinnen die deze honden de mentale en fysieke stimulatie kunnen bieden die ze nodig hebben, zullen beloond worden met een aanhankelijke, trouwe metgezel. Ze zijn zelfs dol op kinderen, hoewel ze, als ze niet goed getraind worden, kudde neigingen kunnen ontwikkelen. Socialiseer en train je hond van jongs af aan, en je zult een liefdevol, harig gezinslid hebben!

Zie hieronder voor een volledige lijst van Appenzeller Sennenhundes kenmerken en feiten!

Appenzeller Sennenhond kosten

De Appenzeller Sennenhond met stamboom kost tussen de €600 en €1200.

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

Levensverwachting

12 - 14 jaar

Herkomst

Zwitserland

Schofthoogte

47 - 58 cm

Gewicht

22 - 33 kg

  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk (Geen hele jonge kinderen)
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Geschiedenis van de Appenzeller sennenhond

De oorsprong van de Appenzeller is onbekend, maar één theorie stelt dat sennenhonden afstammen van het oude Molossus ras dat door de Romeinen naar de streek werd gebracht. Deze grote, mastiff-achtige honden werden gebruikt voor de bewaking van vee en kunnen van invloed geweest zijn op de grote botstructuur en de instinctieve herdersmentaliteit van sennenhonden. Zoals bij de andere sennenhond rassen besproken, resulteerden regionaal fokken van de Sennenhond in vier verschillende rassoorten, waaronder de kleinere maar stevige Appenzeller.

Ondanks het feit dat de oorsprong van het ras onbekend is, staat het vast dat de Appenzeller tegen de jaren 1800 deel uitmaakte van het dagelijkse leven in de Alpen. In feite dateert de eerste gepubliceerde beschrijving van het ras uit 1853 en beschrijft het als “een duidelijk blaffende, kortharige, middelgrote, veelkleurige veehond van een vrij gelijkmatig “Spitz type”, die in bepaalde streken voorkomt en deels gebruikt wordt om te waken en deels om vee te hoeden.” Vanaf het ontstaan van het ras is dus duidelijk dat het hardwerkende dieren waren, die even goed in staat waren tot bewaking als tot het hoeden van vee.

Max Siber, een Appenzeller boswachter, zag de noodzaak in van een fokprogramma en een standaard om deze bijzondere sennenhonden in stand te houden in de late jaren 1800. Mr. Siber introduceerde het ras op zijn eerste internationale hondententoonstelling in 1898, en de Appenzeller Sennenhund Club en een officieel stamboek werden in 1906 opgericht. Ondanks het feit dat het een veelzijdig werkras is en een zeer geliefd gezinsgezelschap, heeft het ras langzamer aan internationale populariteit gewonnen dan de Berner Sennenhond.

In 1993 erkende de United Kennel Club (UKC) de Appenzeller als ras. 

Appenzeller Sennenhond beschrijving

Dit is de zeldzaamste van de vier oude Zwitserse berghondenrassen, ook bekend als de Appenzeller Sennenhond. In het Zwitserse Appenzell begon hij zijn carrière als allround boerderijhond, die vee hoedde, karren trok en de boerderij bewaakte.

De Appenzeller staat nu bekend als een veelzijdige werk- en gezinshond die slim, vrolijk, zelfverzekerd, betrouwbaar en onbevreesd is. Zijn lichte afgunst rond vreemden en neiging tot blaffen maken hem tot een uitstekende waakhond, maar hij vereist een uitgebreide vroege socialisatie om niet al te wantrouwend te worden. En, vanwege zijn blaffen, is hij niet de beste hond als je buren in de buurt hebt.

Hij is een goede vriend van kinderen, maar hij kan hen op de hielen zitten alsof ze vee zijn dat gehoed moet worden; jongere Appenzellers zijn groot en uitbundig genoeg om kleine kinderen omver te lopen.

Dit ras is niet geschikt voor een inactieve levensstijl, want hij heeft een sterk werkvermogen en veel energie. Voorzie hem van training en  hondensport waar hij aan mee kan doen, anders wordt hij een chagrijnige vriend. Hij kan, net als andere hondenrassen die veel beweging en stimulatie nodig hebben, verveeld en destructief worden als hij er niet genoeg van krijgt. Hij presteert bewonderenswaardig in behendigheids-, schapendrijf-, en gehoorzaamheidswedstrijden. Leer je Appenzeller om thuis een kar te trekken met je tuinbenodigdheden.

Appenzeller sennenhond verzorging

Ben je bereid de verantwoordelijkheid op je te nemen om voor een Appenzeller sennenhond te zorgen? Deze honden kunnen prachtige metgezellen en onvermoeibare buitenmakkers zijn, maar ze vereisen zowel mentale stimulatie als veel beweging.

De Appenzeller werd gefokt om vee te hoeden en de dagen en nachten door te brengen met het bewaken van vee in de Zwitserse Alpen. Daardoor zijn deze honden het gelukkigst als ze een taak te doen hebben en tijd buiten kunnen doorbrengen. Train deze actieve honden voor sporten als honden behendigheid, gewicht trekken, gehoorzaamheidsproeven, en andere om hun intelligentie en energie te temperen.

Ze zijn een natuurlijke aanleg voor schapendrijftaken en patrouille met waakhonden als je vee of een groot stuk grond hebt. Je moet je ervan bewust zijn dat het waakse karakter van het ras ervoor zorgt dat ze blaffen bij elke waargenomen bedreiging, of die nu terecht is of niet. Ze kunnen geneigd zijn te blaffen tot het punt dat ze hinderlijk worden, dus maak meteen een eind aan buitensporig geblaf over onbelangrijke zaken.

De Appenzeller kan wantrouwig zijn tegenover vreemden, vanwege hun instinctieve wens om hun territorium te beschermen. Dit ras is niet bijzonder vriendelijk voor vreemden en vereist vroege socialisatie, evenals een goede introductie als je gezelschap hebt.

Eigenaars van Appenzellers vinden daarentegen dat ze heel liefdevolle en toegewijde metgezellen zijn, ook met kinderen en andere huisdieren. Zorg er alleen voor dat je duidelijk sterk leiderschap vaststelt om te voorkomen dat dit slimme hondje denkt dat het aan de top van de voedselketen is gekomen.

Lichaamsbeweging draagt aanzienlijk bij tot het geluk en de gezondheid van de Appenzeller. Zoals eerder gezegd zijn deze atletische dieren ideaal voor een verscheidenheid aan hondensporten, maar ze zijn ook uitstekende wandel genoten. Ze zijn trefzeker en atletisch, met veel uithoudingsvermogen om paden op te klauteren of door sneeuw te ploegen.

Elke dag zal je hond genieten van een lange wandeling of hardlopen, en ook van spelen met apporteren of met een frisbee in de tuin. Als hij goed getraind en uitgedaagd wordt, ligt de Appenzeller graag aan je voeten of komt bij je op de bank liggen voor wat rust en ontspanning.

Bedenk dat deze honden gefokt werden voor het leven in de Zwitserse Alpen, dus hun dubbele vacht maakt ze comfortabeler bij koud weer maar minder bij warm weer. Om oververhitting te voorkomen, houd je ze in de gaten als de temperaturen beginnen te stijgen.

Je zult de korte vacht ook regelmatig moeten borstelen omdat ze veel verhaart. Een wekelijkse borstelbeurt zal voorkomen dat verdwaalde haren een groot probleem worden. Het verharen wordt merkbaarder bij de wisseling van de seizoenen in winter en lente, dus wees bereid je verzorgingsroutine op te voeren om te voorkomen dat de vacht gaat vliegen.

Voeding

Maak van het voeren van een hoogwaardige, voedzame voeding een topprioriteit voor het dieet van je hond. Appenzellers staan er niet om bekend kieskeurige eters te zijn of allergieën te hebben, dus zoek een formule met weinig vulstoffen en hoogwaardige eiwitbronnen. Houd een regelmatig voedingsschema aan voor dit actieve ras, met af en toe een traktatie voor een goed uitgevoerde klus.

Meer informatie over hondenbrokken?

Kinderen en andere dieren

De Appenzeller kan een uitstekend familielid zijn met de juiste training.  Zoals bij elk ras moet je kinderen leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en altijd toezicht houden op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of aan oren of staart trekken van een van beide partijen te voorkomen. Leer je kind om nooit een hond te benaderen die aan het eten of slapen is, of te proberen het eten van de hond te pakken. Geen enkele hond, hoe vriendelijk ook, mag alleen gelaten worden met een kind.

Conclussie

We hopen dat jij nu een duidelijk beeld hebt gekregen van de Appenzeller hond. Het is een mooi ras dat graag werkt. Deze hond houd ervan om bezig te zijn met zijn familie en overal bij betrokken te worden.

Beoordeel dit artikel
[Total: 51 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test