Ierse Wolfshond

Ierse Wolfshond
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Intro

De grote en stevige Ierse Wolfshond werd vroeger gebruikt als wolven- en wildjager. Andere specialiteiten van de Ierse Wolfshond waren het slepen van manschappen te paard en strijdwagens in de oorlogen in de begintijd. Het zijn majestueuze honden met een solide temperament en een stevig lichaam. Ierse Wolfshond wordt beschouwd als een hardwerkend type jachthond. Je vindt deze honden in vele kleuren, waaronder Zwart, Blauw, Gestroomd, Crème, Grijs, Wit, Rood, enz.

De jagers van vroeger zijn de gezinsgezellen van vandaag, allemaal dankzij de verfijning en verbeteringen van het ras. Deze rashonden worden beschouwd als een van de langste hondenrassen in de hele wereld. Vandaag praten we uitvoerig over dit hondenras, en helpen je alle nodige informatie te verwerven die je over dit ras nodig hebt.

Algemene informatie

Herkomst:

 • Ierland

Levensverwachting:

 • 6 – 8 jaar

Schofthoogte:

 • 86 – 89 Centimeter (Reu)
 • 81 – 86 Centimeter (Teef)

Gewicht:

 • Tussen de 50 en 70 kg (Reu)
 • Tussen de 50 en 70 kg (Teef)

FCI Classificatie:

 • Groep 10 Windhonden
 • Trainbaarheid
 • Geschikt voor kleine tuin
 • Kan lange tijd alleen blijven
 • Geschikt als eerste hond
 • Intelligentie
 • Kindvriendelijk
 • Waaksheid
 • Vachtverzorging
 • Energie level
 • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Hoeveel kost een Ierse Wolfshond

Een Ierse Wolfshond kost tussen de €1200 en €1900.

Ierse Wolfshond

Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Geschiedenis Ierse Wolfshond

De geschiedenis van de Ierse Wolfshond is een mysterie dat beïnvloed wordt door verschillende mythen en legenden. Vandaar dat het vrij onzeker is wanneer dit hondenras ontstond. Niettemin kunnen we zonder twijfel de voorouderlijke afstamming van het hondenras stellen. De Ierse Wolfshond ontstond door het fokken van grote inheemse Britse honden en de coursing hounds uit het Midden-Oosten.

De Ierse Wolfshond werden als majestueuze beesten beschouwd door het Romeinse Rijk, dat toegang en macht kreeg over de Britse eilanden. In de 15de eeuw werd de Ierse Wolfshond een algemeen hondenras dat in aantallen op het platteland overwoekerde.

Deze onstuimige beesten waren deskundige wildjagers, en al gauw werden ze ingezet als wolvenjagers. Tegen het eind van de jaren 1700 hadden deze honden echter geen nut meer voor dit werk, en ze kwamen op de rand van uitsterven. Tenslotte ging in 1862 een Brits legerpersoneel George Augustus Graham overal in het land op zoek naar de overgebleven exemplaren van deze soort en begon met verbeterde en gestandaardiseerde fok.

Dit redt dit majestueuze en absoluut charmante hondenras van uitsterven. De Ierse Wolfshond werd officieel geregistreerd bij de American Kennel Club in 1897 en bij de Engelse Kennel Club in 1885.

Ierse Wolfshond karakter

Je denkt misschien dat als Ierse Wolfshonden in het verleden felle jagers waren en in de oorlog gebruikt werden, ze agressieve en felle honden zouden kunnen zijn. In werkelijkheid is het echter het tegendeel. Deze honden zijn uiterst lief en zachtaardig van aard. De Ierse Wolfshond werd in de loop der jaren enorm verfijnd, en nu is het een van de meest uitzonderlijke gezinshonden.

Niettemin zijn Ierse Wolfshond nog gevoelig, en ze moeten voldoende getraind worden om hun positiviteit op peil te houden. Ze brengen graag tijd door met hun gezin en zijn heel rustig ontvankelijk in hun omgeving. Bovendien zijn deze honden nu lief, kalm, en zachtaardig. Ze hebben echter nog steeds voldoende training en socialisatie nodig om temperamentkwesties te voorkomen.

Gezondheidsproblemen bij een Ierse Wolfshond

Ierse Wolfshonden hebben een relatief lage levensverwachting, en ze zijn vatbaar voor verschillende gezondheidsproblemen. Om deze gezondheidsproblemen te voorkomen of te begrijpen, moet je er eerst van op de hoogte zijn. We hebben de belangrijkste gezondheidsproblemen die met de Ierse Wolfshond gepaard gaan verzameld en ze hieronder op een rijtje gezet om je kennis te vergroten.

 • Heup- en elleboogdysplasie
 • Osteosarcoom
 • Ziekte van Von Willebrand
 • Progressieve atrofie van het netvlies
 • Lever shunt
 • Auto-immuun thyroïditis
 • Maagtorsie
 • Cardiomyopathie

Verzorging van een Ierse Wolfshond

Goed voor onze hond zorgen is de grootste verantwoordelijkheid van elke eigenaar. Maar veel beginnende eigenaars weten misschien niet hoe ze dit moeten doen. Vandaar dat we deze rubriek gemaakt hebben om je problemen te verlichten en je te helpen goed voor je Ierse Wolfshond te zorgen.

Voeding

Ierse Wolfshond kan snel zwaarder worden en overgewicht krijgen. Zorg er daarom voor dat je de calorie-inname controleert en afstemt op het gewicht, het activiteitsniveau, en de gezondheidstoestand van de hond. Zorg er bovendien voor dat je je Ierse Wolfshond voer van hoge kwaliteit geeft, of het nu rauw, zelfgekookt, of in de handel verkrijgbaar droog hondenvoer is.

Bovendien moet het dieet van elke hond gebaseerd zijn op de leeftijd van de hond, want elke leeftijd vereist andere voedingswaarden. Wat de hoeveelheid betreft, de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voer voor je Ierse Wolfshond varieert van 1 tot 2 kopjes, afhankelijk van het soort voer. Zorg ervoor dat je de hoeveelheid voer over twee maaltijden per dag verdeelt.

Opleiding

De training van een Ierse Wolfshond ligt nogal gevoelig omdat deze honden zelf vatbaar zijn. Je moet heel voorzichtig zijn bij het trainen van deze honden en ervoor zorgen dat de training positief is. Als je probeert vijandig tegen deze honden te doen, kunnen ze afketsen of negatief reageren. Wees zacht en positief met deze honden, want dat is nodig.

Bovendien kun je verwachten dat een Ierse Wolfshond tot 19 maanden volwassen is. Vandaar dat de pups nogal destructief zijn en zich daarbij zelfs kunnen bezeren. Daarom moet je vanaf het begin beginnen met de gehoorzaamheidstraining van de honden, zodat ze goed gedisciplineerd opgroeien.

Verzorging van de vacht

Ierse Wolfshond heeft een vacht die uit twee lagen bestaat, de ene is een harde en dikke draderige laag, aka de bovenvacht, en de andere is de zachte ondervacht. Honden met een dubbellaagse vacht en een vezelige textuur kunnen moeilijk te verzorgen zijn. Niettemin is het geen onmogelijke zaak; je moet alleen wat meer tijd investeren in de vachtverzorging van een Ierse Wolfshond.

Gebruik een borstel of een kam die geschikt is voor de vachtsoort om de vacht van de hond elke week grondig te borstelen. Dit zal de hond ontklit en glad houden. Bovendien moet je het haar ook met de hand strippen als de hond verhaart. Om de twee weken baden kan de hygiëne op peil houden; anders doe je je hond alleen in bad als hij vuil wordt of in iets stinkends valt.

Tandverzorging

Gebitsverzorging is voor een hond even essentieel als andere dingen, omdat deze gebitsaandoeningen tot ernstige gezondheidsaandoeningen kunnen leiden. Zulke gezondheidsaandoeningen hebben in veel gevallen ook invloed op de totale levensduur van de hond. Poets daarom elke week de tanden van je hond om ze gezond te houden en de opeenhoping van tandplak van de tanden te verwijderen. Ook kun je je hond elk jaar meenemen voor een gebitscontrole.

Leuke weetjes over de Ierse Wolfshond

Leuke weetjes zijn altijd geweldig om je kennis over je favoriete hondenras te vergroten. Ze geven je ruimschoots informatie in korte zinnen. Kijk hieronder om er een paar te leren over de Ierse Wolfshond.

 • Ierse Wolfshond is het langste hondenras ter wereld
 • Ierse Wolfshond’ bestaan gaat terug tot de tijd van het Romeinse Rijk
 • Ierland gebruikte deze honden in oorlogen om mannen van paarden en strijdwagens te sleuren
 • Ierse Wolfshond waren ooit deskundige wolvenjagers
 • Veel Ierse Wolfshonden zijn verschenen in oude gedichten zoals “The Irish Greyhound,” geschreven door Phillips in 1665
 • Ongeacht hoe woest en meedogenloos deze honden in het verleden waren. Het zijn geen goede waakhonden en bewakers.

Ierse Wolfshond opvoeden

Socialisatie is een van de belangrijkste aspecten van het opvoeden van een Ierse Wolfshond. Nadat je een puppy geadopteerd en thuisgebracht hebt, begint de geest zich te ontwikkelen, en is hij al na een paar weken klaar om nieuwe mensen te ontmoeten en op ontdekkingstocht te gaan. Socialisatie helpt je puppy zich in een vroeg stadium aan verschillende omgevingen aan te passen en te wennen aan het ontmoeten van nieuwe mensen.

Vandaar dat het loont als je puppy een hond wordt, met als resultaat een meer gedisciplineerde, welgemanierde, en comfortabele hond. Bovendien is training essentieel om elke hond goed op te voeden. Zorg ervoor dat je hem leert hoe hij jou en anderen moet respecteren.

Beveel een Wolfshond bovendien niet; in plaats daarvan leer of begeleid je hem om nieuwe dingen te leren, zoals het gehoorzamen van hun baasje of het oefenen met zindelijk worden. Tenslotte is op beloning gebaseerde en positieve training de meest effectieve manier om je hond tot een gedisciplineerde en gehoorzame hondachtige soortgenoot te ontwikkelen.

De rasverenigingen

In Nederland zijn veel verenigingen actief voor het welzijn en welbevinden van verschillende rassen. Een van deze verenigingen is gewijd aan de Ierse Wolfshond, bekend als de Nederlandse Vereniging voor de Ierse Wolfshond (IERDIE).

Deze vereniging wil fokkers en liefhebbers van het ras samenbrengen voor collectieve inspanningen voor bewustwording, gestandaardiseerd fokken, en betere verzorging van de honden. Deze doelen worden bereikt door evenementen, tentoonstellingen, en verschillende bijeenkomsten en hondenshows.

Kinderen en andere dieren

Ierse Wolfshond zijn meestal zachtaardig en vriendelijk tegen kinderen. Toch kunnen deze honden door hun grootte een bedreiging vormen voor jongere kinderen. Toch is toezicht van vitaal belang om onvoorziene omstandigheden te voorkomen. Bovendien kan een goed getrainde en gesocialiseerde Ierse Wolfshond goed opschieten met andere honden en dieren. Toch kun je verwachten dat hij achter kleine dieren als katten, hamsters, vogels, enz. aan gaat.

Conclusie

lerse Wolfshonden zijn reusachtige en stevige honden die ooit majestueuze beesten waren die gebruikt werden om te jagen en mannen van paarden te sleuren in de oorlog. Deze honden zijn tegenwoordig uitzonderlijke gezinshuisdieren, ideaal voor kinderen met de juiste training. Om meer info over dit hondenras te krijgen, ga je hierboven naar de gedetailleerde gids over de Ierse Wolfshond.

Beoordeel dit artikel
[Total: 104 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test