Dalmatiër

Dalmatier
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Intro

Dit slanke en atletische Dalmatische hondenras heeft een geschiedenis die enkele honderden jaren teruggaat en is vooral bekend als de ster van Disney’s 101 Dalmatiërs. Ze begonnen als koetshond maar deden later dienst in allerlei rollen, waaronder jager, brandweerhond, en circusartiest.

Ook al zijn dit raszuivere honden, toch kunnen ze in de zorg van asielen of reddingsorganisaties terechtkomen. Vergeet niet te adopteren!

Dalmatiërs zijn even vertederend in het echt als op film, en gaan in een oogwenk van galant naar dommig naar weer galant. Ze doen graag mee aan alle activiteiten van hun gezin. Dat gezegd hebbende, hebben ze veel energie en vereisen ze veel beweging. Als je een joggende partner en vriend zoekt die onvoorwaardelijk van je zal houden, dan is dit het ras voor jou!

Zie de lijst van Dalmatische kenmerken hieronder voor een volledige lijst!

Wat kost een Dalmatiër

Een Dalmatiër kost je tussen de €700 en €1300.

Dalmatier

Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

Levensverwachting

12 - 16 jaar

Herkomst

Kroatie

Schofthoogte

48 - 60 cm

Gewicht

20 - 27 kg

 • Trainbaarheid
 • Geschikt voor kleine tuin
 • Kan lange tijd alleen blijven
 • Geschikt als eerste hond
 • Intelligentie
 • Kindvriendelijk
 • Waaksheid
 • Vachtverzorging
 • Energie level
 • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis

De voorouders van de Dalmatiër zijn onbekend. Van de gevlekte honden is bekend dat ze met nomadische Romanies, ook wel zigeuners genoemd, meereisden. Het is onbekend wanneer ze voor het eerst verschenen. De Dalmatiër dankt zijn naam aan zijn tijd in Dalmatië, een provincie aan de oostkust van de Adriatische Zee die nu bekend staat als Kroatië.

In hun lange geschiedenis werden Dalmatiërs gebruikt voor allerlei beroepen, nooit specialiseerden ze zich in één. In Dalmatië werden ze gebruikt als waakhonden, rattenvangers, retrievers, circushonden, en coachingshonden.

De Dalmatiër werd ontwikkeld als de definitieve coachingshond in Engeland. Hij werd gebruikt om een pad vóór de paarden vrij te maken, om naast de koets te lopen, of om tussen de assen van de koets te rennen. Als de paarden en koets in rust waren, hield hij een oogje in het zeil. De Dalmatiër heeft nog steeds een natuurlijke affiniteit met paarden.

Dalmatiër karakter

De Dalmatiër is een van de bekendste hondenrassen ter wereld, dankzij zijn opvallende tekening. Veel mensen worden aangetrokken door zijn onstuimige goede uiterlijk, maar hij is niet voor iedereen. Hoewel Dalmatiërs graag bij hun baasje zijn bij elke activiteit die zich overdag voordoet en uitstekende gezelschapshonden kunnen zijn, kan hun hoge energieniveau vermoeiend zijn om mee te leven.

Dalmatiërs werden gemaakt om kilometers lang naast koetsen te rennen en struikrovers af te weren. Het is niet verwonderlijk dat de Dalmatiër van vandaag een eindeloos vermogen tot lichaamsbeweging heeft en de ideale metgezel is voor mensen die joggen, skaten, of fietsen. Hij is ook een fervent deelnemer aan hondensporten als behendigheid en flyball. Om gedragsproblemen te vermijden, moet een Dalmatiër dagelijks flink worden uitgelaten.

Als je overweegt een Dalmatiër te nemen, bedenk dan dat het ras niet alleen actief is, maar ook intelligent. Ze moeten al vroeg in hun leven getraind worden om gedragsregels vast te stellen, anders zullen ze besluiten dat het hun verantwoordelijkheid is om de show te leiden. Dalmatiërs hebben een sterke wil, dus training moet consequent zijn.

Dalmatiërs daarentegen zijn gevoelig en reageren niet goed op harde trainingsmethoden. Als je een goed getrainde hond wilt, moet je een positieve trainingsaanpak gebruiken met veel beloningen voor goed gedrag. 

Een andere factor om rekening mee te houden is de gevoeligheid van doofheid bij het ras. Dalmatiërs zijn vatbaar voor deze aandoening. 

Ongeveer 8% van de Dalmatiërs wordt volledig doof geboren, en 22-24% wordt geboren met gehoor aan slechts één oor.

Als je erover denkt een dove puppy of oudere volwassen hond te adopteren, doe dan je huiswerk over de kwestie en de speciale zorgvereisten die het leven met een dove hond met zich meebrengt, voor je het hartzeer doormaakt de hond in huis te nemen en niet in staat te zijn zijn verzorging goed te regelen.

Dalmatiërs hebben een urinewegstelsel dat uniek is in de hondenwereld, en daardoor hebben ze een paar speciale eisen om medische complicaties te voorkomen. Hun dieet mag nooit overdreven eiwitrijk zijn, en ze moeten altijd toegang hebben tot voldoende vers water. Dalmatiërs moeten zich ook vaak kunnen ontlasten om het urinesysteem gespoeld te houden. Je Dalmatiër zou een lang en gezond leven moeten leiden als je deze eenvoudige richtlijnen volgt.

Als ze als pup met alle soorten huisdieren en mensen gesocialiseerd worden, kunnen Dalmatiërs goed opschieten met andere huisdieren en kinderen. Dalmatiërs kunnen een uitstekend actief speelkameraadje voor kinderen zijn (met goed toezicht om er zeker van te zijn dat zowel het kind als de hond zich aan aanvaardbare gedragsregels houden).

De hond en het kind zullen zich uitstekend vermaken door elkaar uit te putten met de energie en het enthousiasme voor spelletjes van de Dalmatiër. Deze gespierde, actieve, en sterke hond kan gemakkelijk kinderen onder de zes jaar omver lopen. Voorzorgsmaatregelen moeten genomen worden, en interacties tussen kleine kinderen en Dalmatiërs moeten onder toezicht staan.

Sport met een Dalmatiër 

Jij en je Dalmatiër kunnen aan allerlei hondensporten en -activiteiten meedoen. Met de juiste motiverende en positieve training zal hij het goed doen in gehoorzaamheidswedstrijden. Hij is ook een prima behendigheidsdeelnemer, want de sport is ontworpen voor atletische honden zoals de Dalmatiër.

Dalmatiërs zijn uitstekende wandel- en rugzakgenoten en honden frisbee is een uitstekende activiteit voor de goed getrainde Dalmatiër. Als je hond de juiste combinatie van uiterlijk en persoonlijkheid heeft, kun je misschien genieten van de sport van het showen van honden op shows.

Wat je ook met je Dalmatiër doet, of hij nu je beste vriend is, een actieve huisgenoot of beide, je kunt er zeker van zijn dat hij een geweldige aanwinst voor je gezin zal zijn met de juiste combinatie van oefening, discipline, en liefde.

Dalmatiërs gezondheid

Dalmatiërs zijn over het algemeen gezond, maar ze zijn, zoals alle rassen, vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Dalmatiërs zullen een of alle van deze ziekten oplopen, maar het is wel belangrijk dat je je ervan bewust bent als je overweegt er een te nemen.

Als je een puppy wilt kopen, zoek dan een gerenommeerde fokker die je gezondheidsverklaringen van de beide ouders van je puppy kan laten zien. Gezondheidsverklaringen tonen aan dat een hond getest en vrij van een bepaalde aandoening is.

 • Doofheid
 • Huidallergieën
 • Heupdysplasie
 • Iris Sphincter Dysplasie: een erfelijke oogafwijking die gevoeligheid voor fel licht, slecht nachtzicht, gedeeltelijke of totale blindheid, en cataract kan veroorzaken. Op dit moment wordt ze niet vaak bij Dalmatiërs gezien, hoewel sommige studies beweren dat ze vaak over het hoofd gezien wordt. De aandoening en de behandelingen ervan worden bestudeerd.

Verzorging van een Dalmatiër

De Dalmatiër is een zeer actieve hond die veel beweging nodig heeft. Hij is een sterke loper met veel uithoudingsvermogen. Als hij aan zijn lot wordt overgelaten, zal een dalmatiër op een meerdaags avontuur door het land zwerven, dus laat hem altijd aan de lijn of op een veilige plaats uit. Dalmatiërs gedijen bij menselijk gezelschap en doen het slecht in de achtertuin. Ze moeten zo veel mogelijk tijd met hun gezin doorbrengen.

Vanwege zijn unieke urinezuurstofwisseling is het van kritiek belang in de gaten te houden of je Dalmatiër regelmatig urineert. Om dezelfde reden moet je ervoor zorgen dat hij altijd gemakkelijk toegang heeft tot vers water.

Voeding

Streef naar 1,5 tot 2 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je er van in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

Meer informatie over hondenbrokken?

Vachtverzorging

De kenmerkende Dalmatische vacht, die kort, satijnachtig en fijn is, voelt zacht aan. De toppen van hun koppen voelen fluweelachtig aan. De basiskleur is wit, met goed afgetekende dichte zwarte of diepbruine (leverkleurige) ronde vlekken, in grootte variërend, die gelijkmatig over de vacht verdeeld zijn. Kleinere vlekken zijn te vinden op de poten, kop en staart. Gevlekte oren maken het uiterlijk compleet. (Het is onduidelijk waar de vlekken van de Dalmatiër vandaan komen.) Men denkt dat ze veroorzaakt zijn door een mutatie.)

Dalmatiër puppy’s worden wit geboren en ontwikkelen vlekken naarmate ze groeien. Pups die geboren worden met vlekken zijn de uitzondering. 

Patches zijn grote kleurmassa’s die gevormd worden door elkaar overlappende of door elkaar lopende vlekken. Deze massa’s zijn te onderscheiden door hun ongelijke randen of door de aanwezigheid van verspreide witte haren. Gevlekte Dalmatiërs zijn niet geschikt voor de showring, maar ze zijn uitstekende gezinsgezellen of prestatiehonden.

Driekleurige Dalmatiërs zijn honden die op het hoofd, de hals, de borst, de poten of de staart bruine aftekeningen hebben van een zwarte of leverkleurige gevlekte hond. Ze zijn, net als gevlekte Dalmatiërs, niet geschikt als showhond, maar ze zijn uitstekende gezelschapshonden.

Dalmatiërs zijn schone honden met weinig of geen “hondengeur” en een vuilafstotende vacht.

Bedenk echter dat ze het hele jaar door verharen. Een veelgehoorde grap onder mensen die Dalmatiërs bezitten is dat ze maar twee keer per dag verharen: overdag en ’s nachts. Borstel je Dalmatiër een keer per week met een middelzachte rubberen borstel om het haar van de hond te verwijderen voordat het op je kleren en meubels terechtkomt.

Je Dalmatiër meer dan drie of vier keer per jaar in bad doen zou bij regelmatig borstelen overbodig moeten zijn. Vaker baden onttrekt essentiële oliën aan de vacht en huid, waardoor ze droog en schilferig worden.

Gebitsverzorging en pootjes verzorging

Poets de tanden van je Dalmatiër minstens twee keer per week om tandsteen en de bacteriën die erin leven te verwijderen. Twee keer per dag poetsen is nog beter als je tandvleesontsteking en slechte adem wilt voorkomen.

Als de nagels van je hond niet op natuurlijke wijze slijten, knip ze dan een of twee keer per maand om pijnlijke scheuren en andere problemen te voorkomen. Ze zijn te lang als je ze op de vloer kunt horen klikken. Hondennagels bevatten bloedvaten, en als je te diep knipt, kun je bloedingen veroorzaken – en je hond kan weigeren mee te werken als de volgende keer de nagelknipper tevoorschijn komt. Dus, als je niet gewend bent om hondennagels te knippen, vraag dan advies aan een dierenarts of trimsalon.

Zijn oren moeten wekelijks gecontroleerd worden op roodheid of geur, die op een infectie kunnen wijzen. Gebruik bij het schoonmaken van de oren van je hond een watje bevochtigd lauw warm water. Steek niets in de gehoorgang; maak in plaats daarvan de buitenkant van het oor schoon.

Als je Dalmatiër een puppy is, begin je hem eraan te wennen dat hij geborsteld en onderzocht wordt. Behandel regelmatig zijn pootjes – hondenvoetjes zijn gevoelig – en kijk in zijn bek. Maak van het verzorgen een plezierige ervaring vol lof en beloningen, en je legt de basis voor gemakkelijke dierenartsonderzoeken en andere handelingen als hij volwassen is.

Controleer op zweertjes, uitslag, of tekenen van infectie zoals roodheid, tederheid, of ontsteking op de huid, neus, mond, en ogen, en voeten terwijl je hem verzorgt. Er mag geen roodheid of afscheiding in de ogen zijn. Je grondig wekelijks onderzoek helpt je om mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

Kinderen en andere dieren

Bijna elk kind herkent een Dalmatiër op het eerste gezicht. De liefde voor activiteit van de Dalmatiër maakt hem tot een uitstekende speelkameraad voor oudere kinderen, maar zijn onstuimige aard en zwiepende staart kunnen te veel zijn voor peuters en jonge kinderen. Dalmatiërs kunnen goed met andere honden en katten opschieten als ze al vroeg gesocialiseerd worden.

Zoals bij elk ras moet je kinderen leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en altijd toezicht houden op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of aan oren of staart trekken van een van beide partijen te voorkomen. Leer je kind om nooit een hond te benaderen die aan het eten of slapen is, of te proberen het eten van de hond te pakken. Geen hond, hoe vriendelijk ook, mag alleen met een kind worden gelaten.

Beoordeel dit artikel
[Total: 182 Average: 4.9]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test