Shiba hond

Shiba hond
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Intro

De Shiba Inu, op zijn Nederlands Shiba hond werd ontwikkeld om op vogels en klein wild te jagen, ook werd hij bij gelegenheid gebruikt om op wilde zwijnen te jagen. Ze zijn een van de zes inheemse rassen van Japan, samen met de Akita (groot), Kishu, Hokkaido, Kai, Shikoku (middelgroot), en Shiba (klein).

Ook al zijn dit raszuivere honden, toch kunnen ze in opvangcentra of reddingsorganisaties terechtkomen. Kijk daarom altijd in de buurt of er nog lieve hond beschikbaar is.

Shiba’s zijn bekend om hun levendige persoonlijkheid, kleine rechtopstaande oren, en katachtige beweeglijkheid.

Lees snel verder om meer over de Shiba hond te leren!

Shiba kosten

Voor een Shiba hond betaal je tussen de €1200 en €2000.

Shiba hond

Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

Levensverwachting

10 - 16 jaar

Herkomst

Japan

Schofthoogte

33 - 44 cm

Gewicht

7.5 - 11 kg

  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis

De Shiba Inu is, samen met de Akita, Shikoku, Kai Dog, Hokkaido, en Kishu, die allemaal groter zijn dan de Shiba Inu zijn in Japan ontstaan. De Shiba Inu werd vooral gebruikt als jachthond, die klein wild en vogels apporteerde voor jagers.

De Tweede Wereldoorlog maakte bijna een eind aan het bestaan van de Shiba, en de meeste honden die de bombardementen overleefden bezweken in de jaren na de oorlog. Shiba’s werden na de oorlog van het afgelegen platteland gehaald, en er werden fokprogramma’s opgezet. De Shiba, zoals hij nu bekend is, ontstond door kruisingen met de overgebleven populatie.

De Japanse Kennel Club werd opgericht in 1948, en de Nihon Ken Hozonkai stelde de rasstandaard voor de Shiba Inu op, die zowel door de Japanse Kennel Club als door de Federation Cynologique Internationale werd goedgekeurd.

Shiba karakter

Met zijn spitse oren, prachtige ogen, en gekrulde staart lijkt dit ras uit het Land van de Rijzende Zon op een vos of een knuffelbeest. Hij is geen van beide. Hij is de Shiba Inu, de kleinste – en mogelijk ook de oudste – van de zes Japanse keeshonden.

De Shiba Inu staat erom bekend een vurige, brutale en loyaale persoonlijkheid te hebben. Deze kenmerken vormen samen het intrigerende, intelligente, en wilskrachtige temperament van dit ras.

De Shiba hond is een kleine (ongeveer 10 kg) atletische hond. De Shiba Inu beweegt zich snel, behendig en moeiteloos, veel als een ninja krijger. Hij is opmerkzaam en alert.

En superieur – althans, dat geloven degenen die dit ras kennen en liefhebben. De Shiba Inu benadert het leven met een kalme waardigheid die helemaal van hem is, wat waarschijnlijk is waarom hij ook als koppig wordt beschreven.

De Shiba Inu is niet het gemakkelijkste ras om te trainen vanwege zijn onafhankelijkheid. Om de Shiba Inu juiste hondse manieren aan te leren, moet zo vroeg mogelijk begonnen worden met socialisatie – het proces waarbij puppy’s of volwassen honden leren vriendelijk te zijn en met andere honden en mensen om te gaan – en training.

Het is van cruciaal belang de vrijdenkende aard van de Shiba Inu te begrijpen om frustraties te voorkomen. De Shiba Inu is een zeer intelligente hond, maar hij zal niet altijd willen doen wat jij wilt dat hij doet. Het kan zijn dat je hem moet laten denken dat gehoorzaamheid zijn idee is. Voor het beste resultaat is het belangrijk om met een trainer te werken die de onafhankelijkheid van het ras begrijpt.

Een andere neiging van het ras is bezitsdrang. De Shiba Inu bewaakt zijn bezittingen, of het nu honden speelgoed, voedsel, of territorium is. Een goede socialisatie helpt deze eigenschap te minimaliseren, maar het is verstandig zijn favoriete speeltjes en traktaties weg te leggen als er andere honden of kinderen in de buurt zijn, zodat hij niet in de verleiding komt er ruzie over te maken.

Ondanks dit alles is de Shiba Inu een goede gezinshond – hij is trouw en aanhankelijk – en doet het vaak goed met kinderen, zolang hij goed gesocialiseerd en getraind wordt, en de kinderen hem vriendelijk en respectvol behandelen.

Van de Shiba Inu is bekend dat hij de vurige kant van zijn persoonlijkheid kan laten zien bij andere honden en dieren. Hij kan hond-agressief zijn, vooral als intacte reu met intacte reuen. Omdat Shiba’s natuurlijke jagers zijn die van de jacht genieten, zijn ze niet te vertrouwen zonder de lijn. Hij zal vrijwel zeker achter iedere eekhoorn, konijn, of kat aan gaan. Hij is over het algemeen op zijn hoede voor vreemden en dient als een goede waakhond, die je waarschuwt voor alles wat ongewoon is.

Een Shiba moet ook naar buiten voor wat actie. Hij moet elke dag beweging krijgen, of dat nu een wandeling door de buurt is of een jogging met zijn fietsende baasje. Hij is het meest geschikt voor een huis met een veilig omheinde tuin waar hij kan ravotten. Hij moet altijd aangelijnd zijn als hij niet thuis is, vanwege zijn prooidrift en aanleg voor honden-agressie.

De Shiba Inu is een heerlijke metgezel, hoewel zijn wilskrachtige persoonlijkheid voor sommige mensen te veel kan zijn. Anderen zijn gecharmeerd van zijn durf en trouw, en daarom zeggen liefhebbers dat het bezitten van een Shiba niet alleen het bezitten van een hond is – het is een manier van leven.

Verzorging van een Shiba

De Shiba Inu is het meest geschikt voor een omheinde tuin. Het is een actief ras dat graag met je speelt, gaat wandelen, of jogt.

We kunnen dit onderdeel niet genoeg benomen! Dit ras vraagt veel socialisatie. Hij kan, zoals elke hond, schuw of ruzieachtig worden als hij niet goed gesocialiseerd wordt – dat wil zeggen, blootgesteld aan een verscheidenheid van mensen, bezienswaardigheden, geluiden, en ervaringen – als hij jong is. Omdat hij wantrouwig is tegenover vreemden en agressief tegenover andere honden, helpt vroege socialisatie ervoor te zorgen dat je Shiba Inu pup opgroeit tot een welgevormde hond.

Een eigenaardigheid van de persoonlijkheid van de Shiba Inu is zijn afkeer van beteugeld worden, zelfs als dat voor zijn eigen veiligheid nodig is. Hij veracht het dragen van een halsband of vastgeketend te zijn. Het kost tijd en geduld om dit ras te trainen aan de lijn te lopen, maar het is essentieel.

Puppy- en gehoorzaamheidslessen zijn aan te bevelen voor Shiba Inus, niet alleen voor de lessen die ze leren, maar ook voor de stimulatie en socialisatie die de hond krijgt. Werk met een trainer die met dit ras vertrouwd is. 

Dit ras is betrekkelijk gemakkelijk zindelijk te maken. Als je Shiba Inu begrijpt waar hij heen moet, zal hij daarheen gaan wanneer dat mogelijk is. Bench training is een uitstekend hulpmiddel bij zindelijk worden, dat alle honden ten goede komt en een zachte manier is om ervoor te zorgen dat je Shiba Inu geen ongelukjes krijgt of in dingen terechtkomt die hij niet zou moeten doen.

Een bench is ook een goede plaats voor hem om een dutje te doen. Je hond van jongs af aan in een bench trainen zal hem helpen opsluiting te accepteren als hij ooit in een pension of ziekenhuis moet worden opgenomen. Laat je Shiba Inu echter nooit de hele dag in een bench zitten. Het is geen gevangenis, en hij moet er niet langer dan een paar uur achter elkaar in blijven, tenzij hij ’s nachts slaapt. Shiba Inus horen hun leven niet opgesloten in een bench of kennel door te brengen.

Verschillende kleuren Shiba foto’s

De Shiba Inu heeft 2 verschillende soorten kleur patronen.

Shiba hond
Shiba hond

Voeding

1/2 tot 1,5 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden, is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

De hoeveelheid voedsel die je volwassen hond opneemt wordt bepaald door zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, stofwisseling, en activiteitsniveau. Honden zijn, net als mensen, individuen die niet dezelfde hoeveelheid voedsel nodig hebben. Het spreekt bijna vanzelf dat een hond die erg actief is meer nodig zal hebben dan een hond die een bankzitter is. 

In plaats van steeds voer te laten staan, houd je je Shiba Inu in goede conditie door zijn voer af te meten en hem tweemaal per dag te voeren. 

Zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeden van je puppy, en het voeden van je volwassen hond voor meer informatie over het voeden van je Shiba.

OPMERKING: De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je er van in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

Meer informatie over hondenbrokken?

Vachtverzorging

De Shiba Inu heeft een dikke dubbele vacht die hem het uiterlijk geeft van een Teddybeer. De bovenvacht is stug en recht, met een zachte en dikke ondervacht. Hij verhaart het hele jaar matig en twee keer per jaar hevig als hij zijn vacht “blaast” (stel je een sneeuwstorm voor, maar dan op je meubels en kleding).

De vacht van de Shiba Inu is er in drie kleuren: oranjerood, urajiro (crème tot witte buikkleur), en sesam (zwartgepunte haren op een rijke rode achtergrond). Witte aftekeningen zijn te vinden op het puntje van de staart, en ook op de voorpoten en de achterpoten.

Wat verzorging betreft is de Shiba Inu betrekkelijk eenvoudig. Hij is een hond die van nature schoon is en vrij van geurtjes. Hij moet wel een keer per week geborsteld worden om dood haar te verwijderen en oliën te verdelen, of vaker als hij hevig verhaart. Af en toe een bad is ook nodig, maar niet te vaak, want te vaak baden droogt zijn huid en vacht uit. Veel Shiba Inu eigenaars baden hun hond om de drie tot vier maanden.

Gebitsverzorging en pootjes verzorging

Poets de tanden van je Shiba minstens tweemaal per week om tandsteen en de bacteriën die erin leven te verwijderen.

Knip de nagels van je hond een of twee keer per maand als hij ze niet op natuurlijke wijze afslijt om pijnlijke scheuren en andere problemen te voorkomen. Ze zijn te lang als je ze op de vloer kunt horen klikken.

Pas op! Hondennagels bevatten bloedvaten, en als je te diep knipt, kun je bloedingen veroorzaken – en je hond kan weigeren mee te werken als de volgende keer de nagelknipper tevoorschijn komt. Dus, als je niet gewend bent om hondennagels te knippen, vraag dan advies aan een dierenarts of trimsalon.

Zijn oren moeten wekelijks gecontroleerd worden op roodheid of geur, die op een infectie kunnen wijzen. Schoonmaken kan met een washandje met lauw warm water, niet te diep.

Als je Shiba Inu een puppy is, begin je hem eraan te wennen dat hij geborsteld en onderzocht wordt. Behandel regelmatig zijn pootjes – hondenvoetjes zijn gevoelig – en kijk in zijn bek. Maak van het verzorgen een plezierige ervaring vol lof en beloningen, en je legt de basis voor gemakkelijke dierenarts onderzoeken en andere handelingen als hij volwassen is.

Controleer op zweertjes, uitslag, of tekenen van infectie zoals roodheid, tederheid, of ontsteking op de huid, neus, mond, en ogen, en voeten terwijl je hem verzorgt. Er mag geen roodheid of afscheiding in de ogen zijn. Je grondig wekelijks onderzoek helpt je om mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

Kinderen en andere dieren

De Shiba Inu is een goede gezinshond als hij goed opgevoed wordt en training en socialisatie krijgt als hij jong is. Hij kan goed opschieten met kinderen die vriendelijk en respectvol voor hem zijn.

Zoals bij elk ras moet je kinderen leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en altijd toezicht houden op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of aan oren of staart trekken van beide partijen te voorkomen. Leer je kind om nooit een hond te benaderen die aan het eten of slapen is, of te proberen het eten van de hond te pakken. Geen enkele hond, hoe vriendelijk ook, mag alleen met een kind worden gelaten.

Hoewel vroege training en socialisatie de Shiba Inu kan helpen met andere honden en dieren overweg te kunnen, is het geen garantie. Hij kan agressief zijn tegenover andere honden en zal achter dieren aan gaan die hij als prooi ervaart. De beste manier om de Shiba Inu met andere honden en dieren in goede banen te leiden is hem te trainen en hem aan de lijn te houden.

Conclussie

Een goed opgevoede Shiba Inu is een vriendelijke, alerte, en dappere hond. Hij is wilskrachtig en zelfverzekerd, en hij heeft vaak zijn eigen ideeën over dingen. Hij is zeer loyaal aan zijn gezin en beschermt hen, maar hij is op zijn hoede voor vreemden.

De Shiba Inu is geen goede deler. Hij heeft de neiging zijn voedsel, speelgoed, of territorium agressief te verdedigen. En, vooral als hij nog niet geholpen is, kan hij niet altijd goed opschieten met andere honden. Hij zal niet aarzelen om kleine dieren die hij als prooi beschouwt te achtervolgen.

Hoewel dit een slim ras is, is het trainen van een Shiba Inu niet hetzelfde als het trainen van een Golden Retriever. Terwijl een Golden retriever gretig reageert als hij geroepen wordt, komt een Shiba Inu wanneer hij er zin in heeft – of niet. Hij wordt wel omschreven als koppig, maar vrijdenkend is waarschijnlijk een positievere manier om hem te karakteriseren.

Allerlei factoren beïnvloeden het temperament, waaronder erfelijkheid, training, en socialisatie. Puppy’s met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, gretig om door mensen benaderd en vastgehouden te worden. Kies de pup in het midden van de roedel, niet degene die zich in de hoek verstopt.

Ontmoet altijd minstens een van de ouders – meestal is de moeder beschikbaar – om je ervan te overtuigen dat ze aangename persoonlijkheden hebben waar je je prettig bij voelt. Ook een ontmoeting met broers en zussen of andere verwanten van de ouders is gunstig om te bepalen hoe een pup zal zijn als hij opgroeit.

Zoals elke hond heeft de Shiba Inu vroege socialisatie – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden, en ervaringen – nodig als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat je Shiba pup opgroeit tot een welgevormde hond.

Hem inschrijven bij een puppy cursus is een goed begin. Regelmatig bezoek uitnodigen, en hem meenemen naar drukke parken, winkels die honden toelaten, en op ontspannen wandelingen om buren te ontmoeten zal hem ook helpen zijn sociale vaardigheden bij te schaven.

We hopen dat na het lezen van onze ras beschrijving jij een beter beeld hebt gekregen van dit mooie ras.

Beoordeel dit artikel
[Total: 137 Average: 4.9]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test