Pomeriaan

Pomeriaan
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over de Pomeriaan

De inmiddels kleine Pomeranian, een afstammeling van grote sledehondenrassen, heeft een lange en interessante geschiedenis. De Pomeriaan is compact, actief en in staat om te concurreren in behendigheid en gehoorzaamheid, of gewoon een vriend van de familie te zijn.

Poms mogen dan wel klein zijn, maar ze gedragen zich niet altijd op die manier. Ze kunnen zelfs grotere honden uitdagen. Terwijl ze prima zouden kunnen in een goed appartement. Hebben ze ook de nijging veel te blaffen, waar je buren misschien niet al te enthousiast over zijn. Maar zolang je jouw hond veel beweging en speeltijd geeft, ze uit het warme weer houdt, en ze veel liefde en aandacht geeft, zal je een liefdevolle, schattige, harige familiegenoot hebben!

Algemene informatie

Levensverwachting

12 - 16 jaar

Herkomst

Pomerania (Gebied bij Duitsland / Polen)

Lengte

15cm - 20cm

Gewicht

1,5kg - 3 kg

  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk (Geen hele jonge kinderen)
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden(met de juiste trainnig)

De Pomeriaan

Hoewel de Pomeraniaan slechts 1,5 tot 4 kilo weegt, heeft dit levendige hondje een persoonlijkheid van een Pitbull!

De Pomeranian is het kleinste lid van de Spitz-familie van honden, waaronder de Samoyed, de Alaska Malamute en de Noorse Elkhound.

Poms hebben hun naam ontleend aan de provincie Pommeren, Duitsland. Ze werden vooral populair toen koningin Victoria een aantal van haar Pomeranians liet showen in een exterieurshow, de eerste Pomeranians die ooit werden geshowd.

Schattig, pittig en harig, Poms zijn slim en trouw aan hun families. Laat je echter niet misleiden door hun schattigheid. Deze onafhankelijke, stoutmoedige honden hebben hun eigen geest. Ze zijn alert en nieuwsgierig naar de wereld om hen heen. Helaas zijn ze in hun gedachten veel groter dan ze in werkelijkheid zijn, wat hen soms kan leiden tot het lastigvallen en zelfs aanvallen van grotere honden.

Gelukkig kunnen ze, als ze goed gesocialiseerd zijn met andere honden en dieren, over het algemeen goed met ze opschieten.
Pomeranians dragen een wigvormige kop met rechtopstaande oren. Sommige mensen beschrijven hun gezicht als een vos.

Hun donkere, amandelvormige ogen stralen van intelligentie en nieuwsgierigheid. Hun neuzen kunnen donker zijn of dezelfde kleur hebben als hun vacht. Hun kenmerkende pruimenstaart waaiert uit over hun rug.

Pomeranians zijn er in een grote verscheidenheid aan effen kleuren, de meest voorkomende zijn rood, oranje, wit of crème, blauw, bruin of zwart. Je ziet zelden een witte Pom met gekleurde aftekeningen (deelkleurig genoemd), of een zwart-bruine, of zandkleurige. Pom’s dubbele vacht onderscheidt zich van zijn lichaam en heeft een luxueuze kraag rond zijn nek en borst. De vacht ziet er uit alsof het moeilijk te verzorgen is, maar in werkelijkheid is regelmatig borstelen meestal alles wat hij nodig heeft.

Ondanks hun kleine formaat hebben de Pomeranians een luide blaf en zijn ze uitstekende waakhonden. Maar soms weten ze niet wanneer ze moeten stoppen met blaffen, dus het is een goed idee om ze te trainen om op commando te stoppen met blaffen.

Pomeranians zijn uitstekende huisdieren voor oudere mensen en degenen die het druk hebben, omdat ze niet al te afhankelijk zijn. Ze zijn ook goed voor appartementbewoners of huizen die geen achtertuin hebben. Vanwege hun kleine omvang worden ze niet aanbevolen voor gezinnen met kleine kinderen die hen per ongeluk schade kunnen berokkenen. Wanneer Pomerianen in een appartement wonen is het wel van groot belang dat ze voldoende beweging krijgen.

Poms zijn over het algemeen goed in het leren van trucs, maar je moet consequent en stevig zijn als je ze traint. Als je jezelf niet de Alfa in je huishouden bent, zal je Pom het graag overnemen en misschien zelfs heel vervelent worden.

Poms hebben veel energie en genieten van het wandelen. Ze draven mee, houden trots hun hoofd omhoog, ontmoeten nieuwe mensen en verkennen nieuwe bezienswaardigheden en geuren.

Steeds meer Poms worden getraind in gehoorzaamheid, behendigheid en volgen. Sommige zijn ook getraind als hoortoestelhonden. Ze zijn uitstekende behandelingshonden en brengen genot en comfort voor zieken en ouderen in ziekenhuizen en verpleeghuizen. 

Pomeriaan

Geschiedenis van de hond

De Pomerianen zijn in de provincie Pommeren ontwikkeld uit de oude Spitzenrassen van de verre noordelijke landen. De naaste verwanten van de Pommeren zijn de Noorse Elkhound, de Duitse Spitz, de Amerikaanse Eskimo Hond, de Samoyed, en andere leden van de Spitz, oftewel de Noordelijke, groep honden, die allemaal gekenmerkt worden door hun wigvormige kop, prikkende oren en dikke harige vacht. De vroege Pomerianen wogen maar liefst 15kg.

Zelfs in het begin van het ras waren Poms populair. Opmerkelijke mensen die Pomaanse honden zouden hebben zijn de theoloog Martin Luther, die een Pom had met de naam Belferlein die hij vaak in zijn geschriften noemde; de kunstenaar Michelangelo, wiens Pom op een satijnen kussen zat en hem het plafond van de Sixtijnse Kapel zag schilderen; de natuurkundige Isaac Newton, wiens Pom met de naam Diamond naar verluidt veel van zijn manuscripten kauwde, en de componist Mozart, wiens Pom Pimperl heette en aan wie hij een aria opdroeg.

In 1761 verhuisde de aantrekkingskracht van de Pommeren naar Engeland toen Sophie Charlotte, een 17-jarige prinses van Mecklenburg-Strelitz (een naburige provincie van Pommeren) trouwde met de Engelse prins die koning George III zou worden. Ze bracht een paar overwegend witte honden met de naam Phebe en Mercurius mee die meer dan 9 kg wogen, wat in die tijd standaard was. Hoewel ze populair waren in koninklijke kringen, sloeg het nieuwe ras niet aan bij het publiek.

Dat veranderde allemaal tijdens het bewind van koningin Charlotte’s kleindochter, koningin Victoria. Tijdens haar 64 jaar als koningin van Engeland fokte Queen Victoria meer dan 15 verschillende hondenrassen. In haar latere jaren was ze vooral dol op de Pomeranen, die ze voor het eerst zag in 1888 tijdens een reis naar Italië. Ze werd verliefd op een sabel en rode Pom genaamd Marco die slechts 8 kg woog. Vandaag de dag geloven velen dat hij de inspiratie was om kleinere Pomeranians te fokken.

Marco deed onder de naam van de koningin mee aan vele hondenshows en won vele onderscheidingen. Victoria kocht ook drie andere Poms op dezelfde reis naar Florence in 1888. Na Marco was Victoria’s volgende beroemdste Pom een teefje genaamd Gina die ook kampioen werd op de Londense hondenshows. Victoria hield zoveel van haar Poms dat ze, toen ze op sterven lag, vroeg om haar favoriete Pom (Turi genaamd) naar haar bed te brengen.

Victoria’s liefde voor de Pomeranians, vooral de kleinere, inspireerde de Engelse hondenliefhebbers om nog kleinere Poms te gaan fokken. Van 1900 tot de jaren dertig van de vorige eeuw hadden de Pomeranians vaak het grootste aantal inschrijvingen op de Crufts-hondenshow, het nationale kampioenschap van Groot-Brittannië. Het was in deze tijd dat de rasstandaard werd gestabiliseerd, waarbij de grootte daalde tot het huidige gewicht en de vacht zijn kenmerkende diepe franje ontwikkelde. Ook kwam er in deze periode een breder scala aan kleuren beschikbaar. Vroege Poms waren voornamelijk wit, zwart, chocolade of blauw, maar nadat een oranje hond begon te winnen op hondenshows in de jaren twintig van de vorige eeuw, breidde het kleurenpalet zich uit.

De populariteit van de Pom verspreidde zich over de Atlantische Oceaan. In 1888 was een Pomeranian met de naam Dick de eerste Pom die in de Amerikaanse Kennel Club (AKC) werd ingeschreven. In 1892 werd de eerste Pom ingeschreven op een hondenshow in New York. Nadat de AKC het ras in 1900 had erkend, groeide de populariteit van de Pomeriaan in de Verenigde Staten snel. In 1909 werd de Amerikaanse Pomeranian Club geaccepteerd als lid van de AKC en aangewezen als de ouderclub voor het ras. Halverwege de eeuw waren Poms een van de meest populaire hondenrassen in Amerika. Vandaag de dag staan ze op de 14e plaats van de 155 rassen en variëteiten die door de AKC zijn geregistreerd.

Grootte
Pomeranians zijn 7 tot 12 centimeter groot en wegen 1.5 tot 4 kg. Sommige nesten hebben puppies die een nadeel zijn voor degene die ze graag klein hebben en groeien naar 6 tot 9 kg of meer. Deze pups kunnen een uitstekende keuze zijn voor gezinnen met kinderen.

Pomeriaan

Karakter van een Pomeriaan

De extraverte Pomeraniaan is slim en levendig. Hij houdt ervan om nieuwe mensen te ontmoeten en goed met andere dieren om te gaan, ook al denkt hij soms dat hij veel groter is dan hij. Laat hem geen grotere honden uitdagen in zijn verkeerde stemming.

Alert en nieuwsgierig zijn de Pomeriaanse honden uitstekende waakhonden en blaffen ze iets ongewoons. Leer ze echter te stoppen met blaffen op commando, of ze gaan misschien de hele dag door.

Het temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een leuk temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en vast te houden.

Ontmoet altijd ten minste één van de ouders wanneer je gaat kijken voor een pup- meestal is het de moeder die beschikbaar is – om ervoor te zorgen dat ze een prettig temperament hebben waar jij je prettig bij voelt. Het ontmoeten van de broers en zussen of andere familieleden van de ouders is ook nuttig bij het beoordelen van hoe de puppy zal zijn als hij opgroeit. Ze worden verondersteld vriendelijk, kalm, rustig en gemakkelijk te zijn om mee te leven.

Net als elke hond hebben Pomeranians behoefte aan een vroege socialisatie-blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat jou Pom-pup uitgroeit tot een goed gevormde lieve hond.

Het is een goed begin om hem in te schrijven in een puppy-kleuterklas. Door regelmatig bezoekers uit te nodigen en ze mee te nemen naar drukke parken, winkels die honden toelaten en ontspannen wandelingen om de buren te ontmoeten, kan hij ook zijn sociale vaardigheden oppoetsen.

Een jonge Pomeriaan opvoeden

Pomeranians zijn zeer actief binnenshuis en zijn een goede keuze voor appartementbewoners. Ze hebben een redelijk niveau van activiteit en genieten van een paar wandelingen of speeltijden per dag.

Ze zijn opvallend hartelijk en genieten van (middellange) wandelingen ze hebben maar korte pootjes, maar hou er rekening mee dat ze klein en gevoelig zijn voor warmte. Ze houden van spelen en kunnen zich gemakkelijk vervelen, dus geef ze veel speelgoed en wissel ze regelmatig, zodat er altijd iets nieuws is. Ze houden vooral van speelgoed dat hen uitdaagt.

Een activiteit waar zowel jij als je viervoeter van gaan genieten is tricktraining. Poms houdt ervan om nieuwe dingen te leren en vindt het leuk om in het middelpunt van de belangstelling te staan, dus het aanleren van trucjes is de perfecte manier om met hen in contact te komen en hen tegelijkertijd te voorzien van beweging en mentale stimulatie.

Ze hebben een korte tijd van aandacht, dus houd de trainingssessies kort en leuk. Beloon je hond met lof.

De verzorging van een Pomeriaan

Vacht verzorging & Pomeriaan borstelen

De Pomeraniaan is zijn dikke, opvallende, dubbele vacht met een zachte, dikke, pluizige ondervacht en een bovenvacht van lang, steil, glanzend haar. Het lange haar rond de hals en op de borst vormt een franje, wat het trotse uiterlijk van Pom versterkt.

De staart van Pom is een ander opvallend kenmerk van het ras. De gepluimde staart met zijn overvloed aan haar ligt plat op de rug van de hond. Interessant is dat als Poms geboren worden, hun staart er niet zo uitziet. Het kan maanden duren voordat de staart zich op deze manier ontwikkelt.

Een van de mooie dingen van de Pomeranians is dat ze in elke kleur of patroon komen die je je kunt voorstellen bij honden. Poms die wit zijn met vlekken van een andere kleur worden “parti-color” genoemd.

Poms hebben een regelmatige rui periode. Mannetjes laten hun ondervacht meestal één keer per jaar los. Niet gesteriliseerde teven werpen hun ondervacht vaak af als ze in het seizoen zijn, als ze een nestje afleveren en als ze gestrest zijn.

Om je haar van je kleding en meubels af te houden, borstel en kam je je hond minstens twee keer per week met een borstel en een metalen kam. Dit verdeelt de natuurlijke oliën van de huid, houdt de vacht en de huid gezond en voorkomt vlekken of klitten. Borstel en kam helemaal tot op de huid om alle verharende ondervacht te verwijderen.

Begin met het borstelen van je Pom bij zijn hoofd, haal de vacht uit elkaar en borstel hem naar voren, zodat hij terugvalt als je klaar bent. Als je wilt, kun je je Pom af en toe trimmen voor netheid, vooral op de benen, rond het gezicht en de oren, en rond de rug.

Je kunt hem zo vaak als je wilt in bad doen, of het nu dagelijks of maandelijks is, zolang je een milde hondenshampoo en conditioner gebruikt.

Andere behandelingen zijn onder andere tandhygiëne en nagelverzorging. Poms zijn gevoelig voor tandproblemen, dus dit is iets waar je extra voorzichtig mee moet zijn. Het is een goed idee om je tanden minstens één keer per week te poetsen, en nog beter, elke dag.

Trim de nagels regelmatig als je hond ze niet op natuurlijke wijze draagt. Als je ze op de vloer hoort klikken, is het te lang. Korte, netjes geknipte nagels zorgen ervoor dat je niet aan je benen krabt.

Begin je Pomeranian te laten wennen aan het borstelen en onderzoeken als hij een puppy is. Behandel zijn pootjes regelmatig – en kijk in zijn bek en oren. Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en je zult de basis leggen voor eenvoudige onderzoeken en andere handelingen als je een volwassene hond hebt.

Controleer tijdens het borstelen op zweren, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, tederheid of ontsteking van de huid, oren, neus, mond, ogen en voeten. De oren moeten goed ruiken, zonder oorsmeer of smurrie, en de ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Je zorgvuldig wekelijks examen zal je helpen om mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

Gezondheid van dit ras

Pomeranians zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsomstandigheden. Niet alle Poms zullen een of meer van deze ziekten hebben, maar het is belangrijk dat jij je bewust bent van deze ziekten als je aan dit ras denkt.

Onderzoeksrapporten tonen aan dat een hond is getest en ontdaan van een bepaalde aandoening. Pomerianen zijn vatbaar voor heupdysplasie, elleboogdysplasie, hypothyreoïdie en de ziekte van von Willebrand.

Kan een pomeriaan goed met kinderen en andere honden

De gewaagde en actieve Pomeraniaan houdt van spelen, maar hij is het meest geschikt voor een huis met oudere kinderen die vertrouwd kunnen worden om voorzichtig met hem om te gaan. Veel fokkers weigeren niet zonder reden puppy’s te verkopen aan huizen met zeer jonge kinderen. Hoe stevig hij ook is, de kleine Pom raakt maar al te gemakkelijk gewond als hij per ongeluk door een onhandig kind valt of erop stapt.

Leer kinderen altijd hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en houd altijd toezicht op alle interacties tussen honden en jonge kinderen om te voorkomen dat ze bijten of aan hun oor of staart trekken. Leer je kind om nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of om te proberen het eten van de hond mee te nemen. Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Pomeranians kunnen goed overweg met katten en andere dieren, vooral als ze met hen opgevoed zijn. Bescherm ze tegen grotere honden. Pom’s realiseren zich niet hoe klein ze zijn, en ze zijn niet bang om grotere honden uit te dagen.

Wat kost een Pomeriaan

Een Pomeriaan met stamboom kost tussen de €1500 en €3000. Daarbij zijn de teefjes vaak duurder dan de reutjes.

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou thuis.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven van je hond fijner maken

Bekende fokkers

Iedereen die er over nadenkt om dit hondje in huis te halen zou ervoor moeten kiezen om een goede fokker te benaderen. Dit is noodzakelijk om meer zekerheid te hebben dat het een gezonde hond zal worden.

Fairytalelands

Ben jij een erkende fokker en sta je er niet tussen? Neem contact met ons op en we plaatsen je erbij.

Conclusie

Dankzij dit artikel weet je nu veel meer over Pomerianen. Dit schattige kleine hondje is geweldig om te hebben thuis. Maar heeft ook zo zijn streken! Mocht je nu ook meer te weten willen komen over andere soorten hondenrassen dan is het geen verkeerd idee om hier op de site even te blijven hangen. Er zijn namelijk nog veel meer handige artikelen te vinden die echt van belang kunnen zijn.

Welke hondenrassen je misschien ook interessant vindt:

Als je de Witte herder leuk vindt, vind je deze rassen misschien ook wel interessant:

Beoordeel dit artikel
[Total: 103 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test