Golden Doodle

Golden Doodle
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over de Golden doodle

Als je op zoek bent naar een nieuwe hond voor bij jou in huis dan is het tijd om na te denken over het ras wat je kiest. Je hebt veel hondenrassen die aan de grote kant zijn. Echter zijn er ook genoeg rassen te vinden die juist wat kleiner zijn. Zo zal je met de Golden doodle zeker weten dat je een gezellige kleine hond in huis zult halen. Aangezien nog lag niet iedereen bekend is met dit bijzondere ras hebben we besloten om de belangrijkste informatie hieronder voor je op een rijtje te zetten. Door dit zelf goed door te nemen weet je precies wat voor hond jij eigenlijk in huis zal halen.

Algemene informatie

Levensverwachting: 14 – 12 jaar
Herkomst: Verenigde staten
Lengte: Reu: 61–66 cm Lengte: Teef: 56–58 cm
Gewicht: Reu: 14-20 kg Gewicht: Teef: 12–18kg

  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden(met de juiste trainnig)

Geschiedenis van de hond

De Golden doodle wordt beschouwd als een van de nieuwste combinaties tussen hondenrassen met de poedel. Het fokken begon in de jaren negentig, nadat zowel de Cockapoo als de Labradoodle bekend werden in ons land. De theorie achter het fokken van de Golden doodle was het creëren van een grotere Doodle die de gewenste intelligente en vriendelijke aard van de Golden Retriever in stand zou houden. Het feit dat de Golden doodle nog een vrij jonge kruising is, betekent dat de meeste pups het resultaat zijn van een eerste generatie fokkerij. Dat wil zeggen dat de meeste echt uniek zijn in hun soort.

Ondanks het feit dat de Golden doodle enige populariteit heeft gewonnen, vooral in Australië, bestaat er nog steeds geen rasvereniging of register. Er zijn echter wel steeds meer mensen die deze hond in huis halen. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat er online community zijn ontstaan met mensen  die allenmaal een Golden doodle in huis hebben. De populariteit van de Golden doodle is nog steeds in opkomst. Veel mensen denken dat het de populariteit van andere Doodle rassen zal overtreffen.

Het karakter van de Golden doodle

Nu je wat meer weet over de oorsprong van het ras is het tijd om te kijken naar het karakter van dit unieke ras. De Golden Doodle is echt een super leuke hond om in huis te halen. Zijn positieve persoonlijkheidskenmerken zijn talrijk. Zo is hij lief voor aan iedereen die hij ontmoet. Het ras heeft een vriendelijke en intelligente aard. Meestal zijn ze ook zeer aanhankelijk. Hij is zachtaardig en geduldig en is een geweldige aanwinst voor in gezinnen met kinderen, vooral omdat hij actief geniet van menselijk gezelschap. Hij is loyaal en kan met de juiste training, zeer gehoorzaam zijn. Hij heeft wel een speelse kant en kan ondeugend zijn als je dit toelaat.

Het karakter van de hond wordt beïnvloed door een aantal factoren. Dit zijn onder andere erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een leuk temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden. Ontmoet altijd minstens één van de ouders om ervoor te zorgen dat ze een leuk temperament hebben waar je je prettig bij voelt. Het ontmoeten van broers en zussen of andere familieleden van de ouders is ook een goede manier om meer over het karakter van jouw pup te weten te komen.

Een jonge Golden doodle opvoeden

Zoals elke hond heeft de Golden doodle training en socialisatie nodig als hij jong is. Dit houdt in dat je hem moet voorzien van blootstelling aan veel verschillende mensen, plekken, geluiden en ervaringen. Dit is met name van belang in de eerste weken dat je deze hond in huis weet te halen. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat je Golden doodle puppy opgroeit tot een lieve hond. Het is een goed begin om hem in te schrijven in een puppy cursus. Door regelmatig bezoeker uit te nodigen en hem mee te nemen naar drukke parken die honden toelaten is het voor de hond mogelijk om deze vaardigheden aan te scherpen.

Golden Doodle puppy

De juiste verzorging

De Golden doodle heeft net als de andere honden met een dikke vacht de juiste verzorging nodig om zijn vacht in de best mogelijke conditie te houden. Eigenaren kiezen er over het algemeen voor om de vacht te knippen voor gemakkelijker onderhoud. Mocht je de vacht niet knippen dan zal je jouw hond een per week moeten borstelen. Als hij wel wordt geknipt, moet hij nog steeds om de paar weken goed worden geborsteld. De Golden doodle heeft alleen een bad nodig als het absoluut noodzakelijk is, anders verliest zijn vacht en huid de nodige oliën en vocht. Poets de tanden van je Golden doodle minstens twee of drie keer per maand om de tandsteenophopingen te verwijderen. Dagelijks poetsen is nog beter als je tandvleesproblemen en een slechte adem wilt voorkomen. Kies de juiste puppybrokken voor je Golden Doodle. En trim de nagels één of twee keer per maand als je hond ze niet op natuurlijke wijze kan slijpen.

De gezondheid van de hond

Golden Doodle honden zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen zijn ze gevoelig voor bepaalde ziektes die bij de hond op kunnen treden. Niet alle Golden Doodle honden zullen last krijgen van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van het feit dat dit ras nog wel eens last heeft van probleempjes. Een van de meest voorkomende aandoeningen is Luxatie. Dit is een veel voorkomend probleem bij kleine honden. Luxatie betekent ontwrichting van een anatomisch deel (als een bot bij een gewricht). Patella luxatie ontstaat wanneer het kniegewricht (vaak van een achterpoot) in en uitglijdt, waardoor pijn ontstaat. Dit kan verlammend aanvoelen voor de hond, hoewel veel honden met deze aandoening een relatief normaal leven leiden.

Om te zien of jouw hond mogelijk vatbaar is voor deze aandoening is het geen verkeerd idee om een DNA test te houden. Door middel van een DNA test kun je namelijk in kaart brengen welke aandoeningen er in de familie van de hond te vinden zijn. Ook kan je hierdoor zien of er mogelijke risico’s bestaan voor jouw hond. Kom je erachter dat jouw hond wellicht niet zo gezond is dan zou je ervoor kunnen kiezen om een hondenverzekering af te sluiten. Door middel van deze verzekering weet je namelijk zeker dat je niet meer alle kosten zelf hoeft te dragen.

Wat kost een Golden Doodle

Voor een Golden Doodle ben je over het algemeen een prijs kwijt tussen de 1200 en 1700 euro. Echte kan het zijn dat je meer betaalt. Dit is met name zo voor de mensen die een Golden Doodle willen in een speciale kleur of die op zoek zij naar een hond met een bijzondere stamboom. Naast de kosten voor de aanschaf van de hond zal je natuurlijk ook moeten denken aan bijkomende medische kosten en kosten voor het voer.

Benodigdheden voor je Golden Doodle

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

De ras verenigingen

Veel honden hebben een eigen vereniging die zich inzet voor de belangen van het ras wat je hebt gekozen. Dit is dan ook niet anders met de Golden doodle. We kennen in ons land de speciale Golden doodle Club Nederland. Deze club is er voor alle hondenbezitters die deze hond in huis hebben. Door middel van deze vereniging is het onder andere mogelijk om bepaalde cursussen te volgen. Ook is het een verenging die zich inzet voor een beter fokbeleid. Dit betekent dan ook dat je onder andere bekende fokkers kunt vinden via die site.

De beste fokkers

Mocht je graag een Golden doodle in huis willen halen dan raden wij je echt aan om altijd te kiezen voor een fokker met een goede reputatie. Dit is namelijk de enige manier waarop je zeker weet dat je te maken hebt met een gezonde hond. De goede fokkers zullen keer op keer werken met een strikt fokbeleid voor de Golden doodle honden. Dit brengt dan ook met zich mee dat je meer zekerheid hebt over de hond die je kiest. De beste Golden doodle fokkers zijn altijd aangesloten bij de club van hierboven. Hier zou je dus zeker even moeten kijken voordat je zomaar een keuze maakt voor een fokker. Ben jij een erkende fokker en sta je er niet tussen? Neem contact met ons op en we plaatsen je erbij.

Conclusie

De informatie uit dit artikel zal het een stuk makkelijker maken om ook een Golden doodle in huis te nemen. Je weet namelijk wat voor soort hond het is en welke verzorging er precies nodig is. Door het speelse karakter is het een erg leuke keuze voor de mensen met kinderen die al een lange tijd een hond in huis willen halen. Nu zijn er natuurlijk nog veel meer hondenrassen te vinden. Mocht je ook over deze hondenrassen meer te weten willen komen dan is het geen verkeerd idee om deze site goed in de gaten te houden. Er zijn namelijk nog veel meer artikelen te vinden die mogelijk van belang kunnen zijn bij het maken van een keuze. Voor je het weet kom je uit bij het ras wat echt past bij wat je zocht.

Beoordeel dit artikel
[Total: 144 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test