Labrador Retriever

Labrador Retriever
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Intro

Telkens als je een reclame over hondenproducten of hondenvoer bekijkt, kom je er zeker een Labrador Retriever in tegen. Bovendien hebben de hoofdrolspelers in de meeste films en series Labrador Retrievers of golden retrievers als huisdier. Deze honden zijn overal.

Mensen houden van ze, en dat verdienen ze ook. Vandaag in dit artikel gaan we over dit liefmoedige hondenras dat door miljoenen mensen over de hele wereld bewonderd wordt. Maar laten we, voor we in details treden over dit schattige Canadese hondenras, eerst enkele algemene feiten met betrekking tot dit ras bekijken.

Hoeveel kost een labrador retriever

Een labrador retriever kost tussen de €900 en €1700.

Labrador Retriever

Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

Herkomst:

 • Canada

Levensverwachting:

 • 10 – 12 jaar

Schofthoogte:

 • 57 – 62 Centimeter (Reu)
 • 55 – 60 Centimeter (Teef)

Gewicht:

 • 29 – 36 kg (Reu)
 • 25 – 32 kg (Teef)

FCI Classificatie:

 • Groep Retrievers
 • Trainbaarheid
 • Geschikt voor kleine tuin
 • Kan lange tijd alleen blijven
 • Geschikt als eerste hond
 • Intelligentie
 • Kindvriendelijk
 • Waaksheid
 • Vachtverzorging
 • Energie level
 • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis Labrador Retriever

De Labrador retriever en Newfoundland hebben een hechte geschiedenis. Deze honden die gebruikt werden als eendenvangers en vissersmaatjes zijn de oudste traditionele waterhonden van Newfoundland. De Labrador retriever begon al in de jaren 1800 aan immense populariteit te winnen.

De faam van de Labrador retriever ontwikkelde zich vooral onder de Engelse edelen en elites die Canada bezochten. Nadat de ogen van de chique Engelsen op de Labradors waren blijven hangen, begonnen ze fraaie exemplaren van het ras mee naar huis te nemen. Vandaar dat het duidelijk is dat de Canadese provincie Newfoundland en Labrador retrievers een lange geschiedenis hebben.

Het is echter nog steeds onduidelijk hoe deze met elkaar in verband staan en in welke context. In de loop der jaren verfijnden de Britse fokkers dit hondenras om meer verbeteringen aan het ras toe te voegen. Het grootste deel van deze verfijning en ontwikkeling in het ras gebeurde in de tweede helft van de 19e eeuw.

Dit hondenras werd geregistreerd door de Amerikaanse Kennel Club in 1917 en door de Engelse Kennel Club in 1903. Labrador retriever verwierf in de USA zo’n grote populariteit dat dit hondenras sinds 1991 het favoriete en meest bekende hondenras in de USA is. Inderdaad, Labrador Retrievers zijn deze roem en voorkeur van hondenliefhebbers waardig.

Labrador Retriever karakter

Labrador Retrievers zijn een van de speelste en liefaardigste hondenrassen. Deze honden brengen graag tijd door met kinderen, familie, en andere huisdieren. Een Labrador zal niet snel temperamentproblemen hebben waar je je zorgen over hoeft te maken. Labrador Retrievers zitten vol energie, en ze houden ervan buiten te spelen of om het even welke activiteit uit te voeren.

Vandaar dat het aanpassingsvermogen van dit ras gering is voor kleine ruimtes zoals appartementen. Waarom een appartement niet werkt? Deze honden hebben altijd zin in beweging en spelen, waarvoor je een grote tuin nodig hebt. Bovendien zijn Labrador Retrievers geen introverte honden; ze gaan er graag op uit en socialiseren met verschillende mensen en dieren.

Deze honden zijn niet alleen lief en energiek, maar ze zijn ook heel intelligent. Daarom zijn ze een uitstekende hond voor zelfs een beginnende hondenbezitter, want het trainen en verzorgen van een Labrador Retriever is niet moeilijk .

Niettemin hebben Labradors de aandacht van hun gezin of baasjes nodig. Zorg er daarom voor dat je je hond niet veel tijd alleen laat. Last but not least mag je van een Labrador Retriever een zekere mate van blaffen verwachten, niet omdat hij agressief wordt maar omdat hij graag blaft.

Gezondheidsproblemen bij een Labrador Retriever

De plezierige en speelse Labradors hebben enkele wijdverbreide gezondheidsproblemen die hun algemene gezondheid en welzijn in gevaar kunnen brengen. Vandaar dat we het nodig vonden om in dit artikel enkele van de belangrijkste op te sommen, zodat je goed op de hoogte bent van de gezondheidssituatie van je Labrador.

 • Obesitas
 • Hartziekte
 • Luxerende knieschijf
 • Osteochondritis dissecans
 • Kanker
 • Allergieën
 • Door inspanning veroorzaakte instorting
 • Heupdysplasie
 • Elleboogdysplasie
 • Retinale dysplasie
 • Epilepsie
 • Diabetes
 • Artritis
 • Hypothyreoïdie

Verzorging van een Labrador Retriever

Je Labrador Retriever vraagt een specifieke soort verzorging. Dit deel bevat enkele essentiële verzorgingstips voor de Labrador Retrievers, die hopelijk nuttig blijken voor jou als hondenbezitter.

Voeding

Eerst zullen we het hebben over het dieet en de voeding van een Labrador Retriever en wat je hem te eten moet geven. Hoe dan ook, de Labradors zijn de soorten honden die een eiwitrijk dieet nodig hebben. Hun voeding moet minstens 18-20% eiwit bevatten. Dit kan verkregen worden door voeding op basis van vlees of anders met eiwitrijke groenten.

Overgaan op het onderdeel hoeveel voer je een Labrador Retriever? Wel, dat varieert naargelang de leeftijd en het gewicht van de hond. Maar gemiddeld moet je een Labrador Retriever dagelijks ergens tussen de 240-365 gram geven.

Maar eerst moet je het gewicht van de hond beoordelen en dan de hoeveelheid voer bepalen. Samen met de juiste hoeveelheid moet je je hond ook de juiste kwaliteit te eten geven. Zorg er dus voor dat je er alleen voer van hoge kwaliteit voor krijgt.

Opleiding

Labradors’ hebben een uitzonderlijk fysiek kracht- en energieniveau, waardoor ze geschikt zijn voor allerlei lichamelijke activiteiten en training. Gehoorzaamheidstraining van Labradors puppies is essentieel om de algemene persoonlijkheid van je hond vorm te geven.

Maar toch, voor de zekerheid is het essentieel. Hoe dan ook, je kunt je hond regelmatig uitlaten voor professionele trainingslessen, of je kunt zelfs proberen je hond zelf te trainen. Het laatste is misschien niet zo effectief omdat het de sociale activiteit minimaliseert plus geen professionele omgeving heeft.

Verzorging van de vacht

De dikke, glanzende vacht van Labrador Retrievers geeft ze de ultieme bescherming tegen extreem koud weer. Niettemin heeft de vacht van deze honden enige verzorging en onderhoud nodig. Labrador Retrievers verharen meer dan gemiddeld, wat betekent dat je dat moet minimaliseren en onder controle houden. Je kunt dit doen door de vacht van je Labrador elke week te borstelen.

Afgezien hiervan heeft een Labrador Retriever een algemene borstelbeurt of kambeurt nodig, een of twee keer per week, om vervilting te voorkomen en de vacht glad te houden. Als de vacht rond de ogen te lang wordt, laat die dan bijknippen om je hond niet te irriteren. Last but not least moet je je Labrador Retriever ook af en toe een bad geven als hij te veel gaat ruiken of vuil wordt.

Tandheelkundige zorg

Gebitsverzorging is evenzeer van cruciaal belang als andere dingen. Vandaar dat je het beste elke week voorrang geeft aan tandenpoetsen met hondentandpasta. Hiernaast kun je je hond ook laten knabbelen op hondentandkluiven om tandenknarsen te voorkomen.

Leuke weetjes over de Labrador Retriever

We hebben een aantal leuke weetjes over het ras verzameld om je te vullen met meer informatie over de Labrador Retrievers. Lees snel verder om deze leuke weetjes over je favoriete hondenras te weten te komen!

 • Labrador Retrievers hebben zwemvliezen op hun tenen, wat ze geweldige zwemmers maakt
 • Labrador Retrievers worden algemeen gebruikt als geleidehond
 • Labrador Retrievers hebben twee vachten, waarvan een dikke vacht en een waterafstotende ondervacht
 • Labrador Retrievers zijn een van de populairste hondenrassen in de hele wereld
 • Een van de Labrador Retrievers heeft de gouden medaille van de PDSA gekregen (animal bravery award)
 • Labrador Retrievers zijn er in verschillende kleuren, o.a. goudkleurig, zwart, chocolade, enz.

Labrador Retriever opvoeden

Nu je weet hoe je voor een Labrador moet zorgen, laten we je verlichten met de informatie over hoe je een Labrador Retriever moet opvoeden. Eerst en vooral, voor je je Labrador pup thuis krijgt, zorg je ervoor dat je het huis puppy-proof maakt. Dit kun je doen door giftige stoffen buiten bereik te houden en blootliggende kabels af te plakken.

Bovendien moeten ook scherpe voorwerpen buiten bereik van de pup gehouden worden. De volgende stap is om je Labrador puppy een lekker comfortabel bed te geven. Ga verder met een ander belangrijk ding, zorg ervoor dat je de pup in een vroeg stadium zindelijk maakt en zorg tot die tijd voldoende voor de hygiëne van het hoektand.

Labrador Retrievers hebben ook een goede socialisatie (wennen aan omgevingen, andere dieren en mensen) nodig om te wennen aan en zich op hun gemak te voelen in verschillende omgevingen. Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, besteed extra aandacht aan het dieet van de pup. Zorg ervoor dat de Labrador alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt voor zijn gezonde groei en algeheel welzijn. En dat is alles over onze kijk op het opvoeden van een Labrador Retriever.

De rasverenigingen

Labrador Retriever is zo’n geliefd en aanbeden ras dat men de foknormen van dit hondenras wil veilig stellen en het voor de toekomst wil bewaren. Vandaar dat de verenigingen in verschillende landen en werelddelen actief zijn. Ook in Nederland loopt zo’n vereniging.

Deze vereniging heet De Nederlandse Labrador Vereniging (NLV), wat de Nederlandse Labrador Vereniging betekent. De NLV werd opgericht in 1964, en sindsdien heeft de vereniging zich actief ingespannen om het fokken en het welzijn van de Labrador Retrievers in Nederland te standaardiseren.

Het houdt ook veel recreatieve en jachtshows voor het hondenras, zodat eigenaars in het hele land er met hun honden aan kunnen deelnemen. Afgezien hiervan is de NLV ook verantwoordelijk voor het scheppen van bewustzijn en het bevorderen van betere gezondheidszorg voor deze honden. Tenslotte is het het doel van de vereniging om een betere gezondheid, fokkerij, en relatie met de eigenaar van het huisdier voor de Labrador Retrievers te bevorderen.

Kinderen en andere dieren

Zoals we je hierboven al informeerden zijn Labrador Retrievers net extraverte mensen, en ze houden ervan erop uit te gaan en zich met andere mensen en dieren te mengen. Vandaar de conclusie dat Labrador Retrievers uitzonderlijk vriendelijk en op hun gemak zijn in de buurt van andere dieren, of het nu honden, katten, konijnen, of vogels zijn.

Deze honden hebben vrijwel nooit problemen. Bovendien spelen ze ook graag met kinderen, wat dit hondenras ideaal maakt voor gezinnen met kinderen. Het maakt niet uit of de kinderen oud of jonger zijn. Labrador Retrievers zijn voor iedereen! Zorg er wel voor dat je altijd toezicht hebt op je hond in de buurt van kinderen.

Conclusie

Hiermee zijn we aan het eind van ons artikel over ieders favoriete Labrador gekomen, en je moet na het lezen van het artikel al de nodige informatie over het artikel verwerven.

Het baasje worden van een Labrador Retriever is nooit een beslissing waar je spijt van krijgt, dus waarom zou je wachten? Hoe dan ook, we hopen dat het artikel nuttig en informatief voor je gebleken is.

Beoordeel dit artikel
[Total: 134 Average: 4.8]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test