Welsh Corgi Cardigan

Welsh Corgi Cardigan
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Intro

Welsh Corgi Cardigan is een klein hondenras met korte poten om vee te hoeden. Dit hondenras komt al minstens 3000 jaar in Groot-Brittannië voor.

De voornaamste plaats van zijn oorsprong is Wales. Dit hondenras komt nu echter wereldwijd voor, ook in Nederland. Dit hondenras was beroemd om zijn vaardigheden in het hoeden van vee en het bewaken van kuddes.

Tegenwoordig houden mensen dit hondenras ook als gezelschapsdier. De Welsh Corgi Cardigan is te herkennen en te onderscheiden aan zijn staart en korte poten. Daarnaast lijkt hij heel veel op zijn neef de Welsh Corgi Pembroke.

Bovendien komt dit hondenras voor in verschillende vachtkleuren, waaronder rood, gestroomd, blue merle, en zwart. Dit wordt erkend om zijn gevoeligheid. Hier volgen een paar belangrijke stukjes algemene informatie over dit hondenras. Deze informatie zal je helpen beter geïnformeerd te zijn en je bewust te worden van de feiten en cijfers over het ras.

Hoeveel kost een Welsh Corgi Cardigan

De prijs zit ergens tussen de €600 en €1600.

Welsh Corgi Cardigan

Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

Herkomst:

 • Brits

Levensverwachting:

 • 12 – 15 jaar

Schofthoogte:

 • 26 – 31 Centimeter (Reu)
 • 26 – 31 Centimeter (Teef)

Gewicht:

 • 13 tot 17 kg (Reu)
 • 11 tot 15 kg (Teef)

FCI Classificatie:

 • Groep 1 Herdershonden en veedrijvers
 • Trainbaarheid
 • Geschikt voor kleine tuin
 • Kan lange tijd alleen blijven
 • Geschikt als eerste hond
 • Intelligentie
 • Kindvriendelijk
 • Waaksheid
 • Vachtverzorging
 • Energie level
 • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis

De Welsh Corgi Cardigan, bekend om zijn vrijmoedige en robuuste persoonlijkheid, werd genoemd naar Cardiganshire en het middeleeuwse koninkrijk Wales. Het is een van de oudste geregistreerde rassen bij de American Kennel Club. Niet alleen de American Kennel Club, maar dit hondenras behoort tot de meest oudere Britse hondenrassen.

De betekenis van dit hondenras is ook interessant. Eigenlijk betekent ‘corgi,’ wat aanvankelijk ‘kergi’ was, dus hond in het Keltisch. De historici impliceren dat dit hondenras door de Kelten van Midden-Europa naar Wales gebracht werd. En daarom was zijn naam aanvankelijk in het Keltisch. Deze honden zijn schapenspecialisten; door hun lichaamsbouw kunnen ze vee snel op de hielen zitten en voorkomen dat ze ook geschopt worden.

De Welsh Corgi Cardigan was in het verleden een bekend werk ras. ’s Nachts werden deze honden gebruikt om de kudde vee te bewaken, en overdag waren ze verantwoordelijk voor het hoeden van vee. Niettemin kreeg dit hondenras de erkenning die het verdient van de American Kennel Club in 1935, vier jaar nadat het in de USA aankwam.

Het karakter van de Welsh Corgi Cardigan

Nu we het gehad hebben over de oorsprong en geschiedenis van de Welsh Corgi Cardigan. Laten we het over zijn persoonlijkheid en karakter hebben om de honden beter te begrijpen.

De Welsh Corgi Cardigan heeft geen uitgaande of gezellige persoonlijkheid zoals andere Corgi rassen. Dus om Welsh Corgi Cardigan zich op zijn gemak te laten voelen rond nieuwe mensen en plaatsen, moet je de hond socialiseren terwijl hij nog maar een puppy is, ook al is het hondenras een beetje verlegen en staat het niet zo snel open voor socialisatie met nieuwe mensen.

Het is nog steeds een plezierig en speels hondenras. Afgezien hiervan kun je van de Welsh Corgi Cardigan een soort alert blaffen verwachten. Vanwege hun werkkarakter zijn Welsh Corgi Cardigans intelligente honden die goed samengaan met kinderen of andere huisdieren in huis. Tenslotte kun je dit hondenras efficiënt trainen, want hij is slim genoeg om baascommando’s meteen op te vatten en uit te voeren.

Gezondheidsproblemen bij een Welsh Corgi Cardigan

Deze primaire gezondheidsproblemen worden in verband gebracht met het Welsh Corgi Cardigan hondenras.

 • Progressieve netvliesatrofie
 • Heupdysplasie
 • Ziekte van Von Willebrand
 • Obesitas
 • Achondroplasie
 • Degeneratieve myelopathie

Verzorging van een Welsh Corgi Cardigan

Om je te helpen beter voor een Welsh Corgi Cardigan te zorgen, ga je naar de onderstaande informatie.

Voeding

Een Welsh Corgi Cardigan zal geneigd zijn gemakkelijk en snel aan te komen. Daarom moet je extra voorzichtig zijn met de calorie-inname van de hond. Zorg er bovendien voor dat je het dieet van je Corgi afstemt op zijn activiteitsniveau en voedingsbehoeften.

Voedsel van hoge kwaliteit is essentieel voor het hondenras, dus koop alleen voer van betrouwbare bedrijven. Bovendien moet je in gedachten houden dat je je hond niet te veel traktaties moet geven. Zoals je weet komt dit hondenras snel aan, dus overdaad aan traktaties wordt een enorm probleem voor je hond. Wat de maaltijdporties betreft, moet je de maaltijden van de hond tweemaal per dag verdelen.

Training

Basis gehoorzaamheidstraining is essentieel voor alle hondenrassen, ook voor de Welsh Corgi Cardigan. Iets anders dat deel wordt van de training is echter het socialiseren. Je hond moet goed gesocialiseerd zijn om zich op zijn gemak te blijven voelen in het openbaar en rond verschillende mensen.

Daarom kun je, in plaats van alleen met je pup te trainen, beter met je pup naar trainingslessen gaan. Daar zal je pup verschillende andere baasjes en hondenrassen ontmoeten tot hij uitgroeit tot een hond. Dit alles zal je pup helpen uit te groeien tot een meer gehoorzame en goed getrainde hond. Hoeveel je ook van je hond houdt, tolereer nooit negatief of onaanvaardbaar gedrag.

Vachtverzorging

De vacht van een Welsh Corgi Cardigan vraagt niet veel inspanning. Vandaar dat elke week grondig borstelen de vacht gezond en matvrij houdt. Verder moet je het haar onder de poten van je hond trimmen om hem schoon te houden. Dit zal ook helpen het vuil te beperken dat via de voeten van je hond je huis binnendringt.

Wat baden betreft, zou het helpen als je je hond een bad geeft als hij gaat stinken of in iets vies valt. Je kunt echter ook een hygiënische routine aanhouden door je hond elke week een keer te baden, zodat hij schoon en hygiënisch blijft.

Gebitsverzorging

Welsh Corgi Cardigan zullen elke week grondig hun tanden moeten poetsen om een gezond en schoon gebit te hebben. Zorg er bovendien voor dat je hond-specifieke tandenborstels en tandpasta gebruikt. Samen met dit alles kun je de hond ook meenemen naar gebitscontroles wanneer het je essentieel lijkt.

Voeding

Streef naar 1,5 tot 2 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je er van in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

Meer informatie over hondenbrokken?

Leuke weetjes over de Welsh Corgi Cardigan

Hier zijn wat leuke weetjes over dit hondenras om je kennis te vergroten en het interessanter te maken.

 • Welsh Corgi Cardigan is opgenomen in verschillende sprookjesboek fantasieën
 • De Welsh Corgi Cardigan heeft zijn debuut gemaakt in de Walt Disney film “The Little Lost Dog”.
 • Een toneelbewerking vond ook plaats van Rohal Dahl’s BFG, waar vele Corgi’s optraden als de Corgi van de Koningin.
 • De naam van Welsh Corgi Cardigan betekent letterlijk “dwerghonden”.
 • Welsh Corgi Cardigan heeft een kenmerkende staart en poten

Welsh Corgi Cardigan opvoeden

Als je een Welsh Corgi Cardigan mee naar huis neemt, zorg er dan voor dat je hem niet voor langere tijd alleen laat. Waarom? Omdat een Corgi heel vaak een activiteit met zijn baasje zal moeten doen.

Deze honden waren aanvankelijk herders, dus het kan zijn dat ze je kinderen of huisdieren gaan hoeden. Laat je Corgi Cardigan daarom niet alleen. Training is essentieel tijdens de opvoeding van elke Welsh Corgi Cardigan. Waarom? Omdat training ze leert bevelen op te volgen en gehoorzaam te blijven in openbare plaatsen.

Het is niet moeilijk om een Corgi Cardigan op te voeden omdat deze honden intelligent zijn, snel leren, en hard werken.

De rasverenigingen

Elk land of elke plaats heeft wel enkele organisaties en verenigingen die zich inzetten voor het welzijn van een hondenras. In dit artikelgedeelte bespreken we die voor de Welsh Corgi Cardigan in Nederland actief is.

De vereniging waar we het over zullen hebben is dus de Nederlandse Welsh Corgi Vereniging. De vereniging richt zich op het verbeteren en in stand houden van het Welsh Corgi Cardigan hondenras. Daarnaast heeft de organisatie als doel de gezondheid en het welzijn van dit hondenras te bevorderen.

Samen hiermee wil de vereniging ook erfelijkheidsgebreken in de afstamming van het hondenras voorkomen en bestrijden. Last but not least wil de vereniging dat mensen zich meer bewust worden van en meer kennis krijgen over de Welsh Corgi Cardigan.

Kinderen en andere dieren

Een Welsh Corgi Cardigan zal over het algemeen vriendelijk zijn in de buurt van kinderen. In feite zijn ze dol op kinderen. Maar soms kunnen de natuurlijke instincten hen ertoe brengen de kinderen te hoeden. Daarom moet je zorgen voor een effectieve gehoorzaamheidstraining wat dit betreft.
Plus, je kunt ook een verbale corrigerende toon gebruiken om dit te voorkomen. Wat andere dieren betreft, zal het goed gaan met een Corgi Cardigan als ze samen opgevoed en gespecialiseerd worden. Niettemin kunnen ze agressief en boos worden tegen andere honden of dieren. Denk aan een buitenstaander.

Conclusie

We sluiten het artikel hier af, en hopelijk zal de eerder in het verslag gegeven informatie nuttig blijken voor het opvoeden van een Corgi.

Beoordeel dit artikel
[Total: 196 Average: 4.8]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test