Mopshondjes

Mopshondjes
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Introductie van mopshondjes

Mopshondjes worden vaak beschreven als een hond met veel karakter. Deze stevige, compacte honden staan bekend als de clowns van de hondenwereld, vanwege hun grote gevoel voor humor en hun verlangen om op te scheppen.

Hoewel het raszuivere honden zijn, kunnen ze toch in opvangcentra of reddingsorganisaties terechtkomen.

Mopshondjes, die oorspronkelijk gefokt werden om schoothondjes te zijn, gedijen goed op menselijk gezelschap. Ze zijn uiterst gevoelig, en hoewel ze uitstekende huisdieren in een appartement zijn, zullen ze het niet op prijs stellen langere tijd alleen thuis gelaten te worden. Hoewel deze pups koppig kunnen zijn, vooral als het op zindelijk worden aankomt, zijn het speelse, aanhankelijke honden die het goed kunnen vinden met zelfs de meest onervaren huisouders. Als je een liefdevolle, relaxte metgezel zoekt, kan dit het ras voor jou zijn!

Zie hieronder voor een complete lijst van mopshond raskenmerken en feiten!

Mopshond kosten

Voor een Mopshond betaal je tussen de €1000 en €1600.

Mopshondje

Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

Levensverwachting

12 - 15 jaar

Herkomst

Niet bekend

Schofthoogte

25 - 38 cm

Gewicht

6 - 8 kg

 • Trainbaarheid
 • Geschikt voor kleine tuin
 • Kan lange tijd alleen blijven
 • Geschikt als eerste hond
 • Intelligentie
 • Kindvriendelijk
 • Waaksheid
 • Vachtverzorging
 • Energie level
 • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis van een Mopshond

Mopshonden ontstonden in China tijdens de Han dynastie (B.C. 206 tot A.D. 200). Volgens sommige historici zijn ze verwant met de Tibetaanse Mastiff. Ze werden gewaardeerd door de Chinese Keizers en leefden in luxueuze vertrekken, soms bewaakt door soldaten.

Mopshonden zijn een van de drie soorten kortneuzige honden waarvan bekend is dat ze door de Chinezen gefokt werden: de Leeuwhond, de Pekingees, en de oude Mopshond, de Lo-sze. Sommigen geloven dat China’s beroemde “Foo Honden” representaties zijn van de oude Mopshond. Mopshondachtige honden zijn ontdekt in het oude Tibet en Japan.

China begon handel te drijven met Europese landen in de late jaren 1500 en de vroege jaren 1600. Volgens de legende kwamen de eerste Mopshondjes die naar Europa gebracht werden aan met Nederlandse handelaars, die het ras de naam Mopshond gaven, die nu nog gebruikt wordt.

Mopshonden werden al snel populair in koninklijke huishoudens in heel Europa, en ze speelden zelfs een rol in de geschiedenis van veel van deze families. De Mopshond werd de officiële hond van het Huis van Oranje in Holland nadat een Mopshond in 1572 het leven van Willem, Prins van Oranje, gered zou hebben door hem te waarschuwen dat de Spanjaarden in aantocht waren.

Omdat de beroemde kunstenaar, William Hogarth, een mopshondenliefhebber was, is het bekend dat er in de jaren 1700 zwarte mopshonden bestonden. In zijn beroemde schilderijen beeldde hij een zwarte Mopshond en veel andere dieren af. Mopshonden werden ook afgebeeld op de schilderijen van Goya in 1785.

Toen de populariteit van de Mopshond zich over Europa verspreidde, werd hij in verschillende landen vaak met verschillende namen aangeduid. Carlin was de naam die er in Frankrijk aan gegeven werd, Dogullo in Spanje, Mops in Duitsland, en Caganlino in Italië.

Mopshonden werden als ras gestandaardiseerd in het begin van de jaren 1800, waarbij in Engeland twee lijnen dominant werden. De ene lijn stond bekend als de Morrison lijn, en ze zou gebaseerd zijn op de koninklijke honden van koningin Charlotte, de vrouw van George III. Lord en Lady Willoughby d’Eresby ontwikkelden de andere lijn, die gebaseerd was op honden die uit Rusland of Hongarije ingevoerd waren.

Mopshonden werden voor het eerst in het openbaar getoond in Engeland in 1861. Het eerste deel van het stamboek, gepubliceerd in 1871, bevatte 66 Mopshonden.

Intussen gingen de koninklijke families van China door met het fokken van Mopshonden. Toen de Britten in 1860 het Chinese Keizerlijke Paleis overnamen, ontdekten ze verschillende Mopshonden en brachten enkele van de kleine hondjes mee terug naar Engeland.

Lamb en Moss, twee Mopshonden, werden naar Engeland gebracht. Click werd gefokt uit deze twee “zuivere” Chinese lijnen. Hij was een fantastische hond die vaak met honden uit zowel de Willoughby als de Morrison lijnen werd gefokt. Aan Click wordt toegeschreven dat hij het Mopshondenras in zijn geheel verbeterde en de moderne Mopshond vorm gaf zoals we hem nu kennen.

Mopshonden waren erg populair in de Victoriaanse tijd, en ze werden afgebeeld op veel schilderijen, ansichtkaarten en beeldjes. Ze werden vaak afgebeeld met brede, decoratieve halsbanden of grote strikken om hun korte, dikke nek.

Koningin Victoria bezat een groot aantal Mopshonden en fokte ze ook. De koningin gaf de voorkeur aan abrikooskleurige mopshondjes, terwijl Lady Brassey zwarte mopshondjes populair maakte nadat ze er in 1886 een paar uit China had meegebracht.

Mopshond informatie

Met diepe rimpels rond grote, donkere ogen en een plat rond gezicht, kan het komische gezicht van de Mopshond niet anders dan je doen glimlachen. Men denkt dat de naam van de Mopshond afgeleid is van het Latijnse woord voor “vuist”, omdat zijn gezicht op een menselijke vuist lijkt.

Mopshonden zijn in hun hart clowns, maar ze dragen zichzelf met waardigheid. Mopshonden zijn speelse honden die graag spelen, maar het zijn ook geliefden die dicht bij hun baasje moeten zijn. Mopshonden staan graag in het middelpunt van de belangstelling en worden depressief als ze genegeerd worden.

Mopshonden zijn vierkant en hebben vaak een mollig lichaam, en wegen gemiddeld niet meer dan 9 kg. Hun kop is groot en rond, en hun ogen zijn groot en rond. Hun gezichten zijn getekend door diepe en duidelijke rimpels. Volgens de legende waardeerden de Chinezen, die het fokken van deze hond perfectioneerden, deze rimpels omdat ze in hun taal leken op gelukssymbolen. Honden met rimpels die de letters van het Chinese woord “prins” leken te vormen, waren bijzonder gewild.

“Schoonheidsvlekken” zijn de moedervlekken op de wangen van een Mopshond. Zijn snuit of masker is zwart, met een duidelijke “duimafdruk” op zijn wenkbrauw en een zwart spoor over het midden van zijn rug. Zijn oren zijn fluweelachtig, glad en zwart. Hij heeft een strak gekrulde staart en een ondervoorbijtende kaak (de ondertanden steken iets verder uit dan de boventanden).

Mopshonden zijn vrolijk en aanhankelijk, trouw en charmant, speels en ondeugend. Ze zijn zeer intelligent, maar kunnen koppig zijn, wat het trainen moeilijk maakt.

Mopshonden kunnen goede waakhonden zijn omdat ze niet “kefferig” zijn, wat je buren zullen waarderen. Ze kunnen goed opschieten met andere dieren en kinderen als ze goed getraind en gesocialiseerd zijn. Ze kunnen in appartementen wonen omdat het vaak een klein, rustig ras is dat binnenshuis relatief inactief is. Vanwege de platte vorm van het gezicht van de Mopshond doet hij het niet goed in extreme hitte of kou en moet hij binnenshuis gehouden worden.

Mopshonden hebben een korte, dubbele vacht en staan erom bekend dat ze veel verharen. Als je met een Mopshond woont, moet je investeren in een goede stofzuiger!

Gezondheid van een Mopshond

De donkere, aantrekkelijke ogen van de Mopshond zijn een van zijn voornaamste aantrekkingskrachten, maar ze zijn ook een van zijn zwakke punten. Oogproblemen zoals hoornvlieszweren en droge ogen zijn gemeld. Mopshonden kunnen, zoals alle rassen met een plat gezicht, ademhalingsproblemen hebben en slecht presteren bij zonnig, heet, of vochtig weer. De website van de Pug Dog Club of America, die de ouderclub van het ras is, geeft gedetailleerde informatie over de gezondheid van het ras.

De Nationale Rasclub beveelt de volgende gezondheidstesten aan:

 • Heuponderzoek
 • Evaluatie van de patella
 • Evaluatie door een Ophthalmoloog
 • DNA test op mopshond encefalitis

Verzorging

Ondanks zijn speelse en onstuimige aard is de Mopshond een onderhoudsarme metgezel die ideaal is voor oudere eigenaars. Ze zijn ook een goede keuze voor flatbewoners, want het is een klein, rustig ras dat binnenshuis relatief inactief is.

Hun kleine gestalte verbergt veel energie, dus wees voorbereid op wat maffe capriolen als je Mopshond er niet uit komt voor een wandeling of wat speeltijd. Ze zijn echter gevoelig voor hitte en vochtigheid, dus als je in een heet of vochtig klimaat woont, beperk dan de tijd die je Mopshond buiten doorbrengt.

Mopshondjes snurken, dus lichte slapers willen misschien investeren in een paar oordopjes.

Vacht verzorging

Mopshondjes hebben een dubbelharig ras, ondanks hun korte vacht. Mopshonden zijn meestal vaalros of zwart van kleur. De vaalbruine kleur kan abrikooskleurige of zilveren tinten hebben, en alle Mopshonden hebben een korte, platte, zwarte snuit.

Laat je niet misleiden door de korte, gladde vacht. Mopshonden verharen veel, vooral in de zomer. De wijze Mopshond-eigenaar aanvaardt dit en past haar garderobe daaraan aan, door te kiezen voor lichtgekleurde kleding die het haar beter verbergt.

Daarna helpt regelmatig borstelen en baden om de vacht in goede conditie te houden en het verharen tot een minimum te beperken. Hoewel sommige eigenaars hun Mopshondjes vaker baden, is een maandelijks bad voldoende. Het kleine formaat van de Mopshond is voordelig: je kunt hem direct in de keuken of bijkeuken baden.

Verdere verzorging

Omdat deze huishonden hun nagels niet zo snel slijten als actieve rassen dat doen, is regelmatig nagels knippen essentieel. Het is ook een goed idee om de oren van de Mopshond om de paar weken schoon te maken.

De gezichtsrimpels van de Mopshond vragen speciale aandacht. Als deze plooien vochtig of vuil worden, worden ze broedplaatsen voor bacteriën. Na het baden moeten de rimpels grondig afgedroogd en tussen de baden door uitgeveegd worden. Sommige eigenaars gebruiken gewoon een droog wattenbolletje om de plooien uit te vegen, terwijl anderen commerciële babydoekjes gebruiken.

Bovendien vereisen de uitpuilende ogen van de Mopshond speciale aandacht. De ogen zijn kwetsbaar voor verwonding en irritatie door zeep en chemicaliën omdat ze uitsteken.

De Mopshond is, net als veel kleine rassen, vatbaar voor tandvleesontsteking. Regelmatig poetsen met een kleine, zachte tandenborstel en hondentandpasta kan dit helpen voorkomen.

Als je Mopshond een puppy is, begin je hem eraan te wennen dat hij geborsteld en onderzocht wordt. Behandel regelmatig zijn pootjes – hondenvoetjes zijn gevoelig – en kijk in zijn bek. Maak van het verzorgen een plezierige ervaring vol lof en beloningen, en je legt de basis voor gemakkelijke dierenarts onderzoeken en andere handelingen als hij volwassen is.

Controleer op zweertjes, uitslag, of tekenen van infectie zoals roodheid, tederheid, of ontsteking op de huid, neus, mond, en ogen, en voeten terwijl je hem verzorgt. Er mag geen roodheid of afscheiding in de ogen zijn. Je grondig wekelijks onderzoek helpt je om mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

Voeding

Streef naar 1/2 tot 1 kopje droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

De hoeveelheid voedsel die je volwassen hond opneemt wordt bepaald door zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, stofwisseling, en activiteitsniveau. Honden zijn, net als mensen, individuen die niet dezelfde hoeveelheid voedsel nodig hebben. Het spreekt bijna vanzelf dat een hond die erg actief is meer nodig zal hebben dan een hond die een bankzitter is. De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in de richting van het voeden van je hond en hoe minder je ervan in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

Terwijl menselijke aandacht de eerste liefde van de Mopshond is, is voedsel zijn tweede. Deze honden zijn vraatzuchtige eters. Dit, in combinatie met hun kleine gestalte, brengt ze in gevaar om zwaarlijvig te worden. Als eigenaar van een Mopshond moet je uiterste terughoudendheid hebben met eetgewoonte. Voer aangepaste porties, beperk traktaties, en moedig lichaamsbeweging aan.

Zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeden van je puppy, en het voeden van je volwassen hond voor meer informatie over het voeden van je Mopshond.

Kinderen en andere dieren

Mopshonden zijn dol op kinderen. De Mopshond is, ondanks zijn kleine gestalte, niet zo teer als sommige kleine hondenrassen, waardoor hij een uitstekende keuze is voor gezinnen met kinderen. Kinderen die een actief huisdier willen om ballen te apporteren of te voetballen, zullen daarentegen teleurgesteld zijn met een Mopshond. Interacties tussen kinderen en huisdieren moeten altijd onder toezicht van volwassenen gebeuren.

De Mopshond geniet, mits goed opgeleid en gesocialiseerd, van het gezelschap van andere honden en kan vertrouwd worden met katten, konijnen, en andere dieren.

Conclussie

Mopshondjes jagen niet, waken niet, en apporteren niet. Mopshonden werden gefokt om metgezellen te zijn, en dat is precies waar ze in uitblinken. De Mopshond hunkert naar genegenheid – en naar je schoot – en is geïrriteerd als zijn toewijding niet beantwoord wordt.

Het is een hond die het liefst op je schoot zit terwijl jij een boek leest of een film kijkt. Dit impliceert niet dat de Mopshond een luilak is. Integendeel. Het is een speelse, komische hond die graag plezier maakt en zijn baasje verwend met zijn dwaze capriolen.

Een verscheidenheid van factoren beïnvloedt het temperament, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, gretig om mensen te benaderen en vastgehouden te worden. Kies de pup in het midden van de roedel, niet degene die zijn nestgenoten afkraakt of zich in de hoek verstopt.

Hem inschrijven bij de puppy cursus is een prima plaats om te beginnen. Regelmatig gasten uitnodigen, en hem ook meenemen naar drukke parken, winkels die honden toelaten, en op ontspannen wandelingen om buren te ontmoeten, zal hem helpen zijn sociale vaardigheden te verbeteren.

Lees ook ons artikel over de Puggle de kruising van een Mopshond en Beagle.

Beoordeel dit artikel
[Total: 160 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test