Border Terrier

Border terrier
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Intro

Het Schots gebruinde pezige hondenras dat bekend staat als de border terriër werd in de begintijd gefokt om te helpen bij vossenjachten. Deze honden droegen bij aan de vossenjachten door de vossen in het open veld naar buiten te lokken, zodat de jachthonden ze konden achtervolgen. Ook al worden deze honden vandaag de dag nog steeds als werkhonden gebruikt, meestal beschouwt men ze nu als gezinshuisdier.

Niettemin hebben de border terriers tot op de dag van vandaag hun jachtdrift. Die in toom te houden is de verantwoordelijkheid van elke eigenaar. Maar als je niet veel over het ras weet en wat degelijke informatie over het hondenras wilt verwerven, is dit de juiste plaats om te beginnen.

In dit artikel bespreken we de verzorging, geschiedenis, en opvoedtechnieken van de border terrier, samen met enkele interessante feiten. Maar voor het zover is, moet je eerst een algemeen overzicht van het ras hebben. Je kunt die informatie verzamelen uit de rubriek hieronder.

Algemene informatie

Herkomst:

 • Schotland

Levensverwachting:

 • 12 – 15 jaar

Schofthoogte:

 • 33 – 40 Centimeter (Reu)
 • 28 – 36 Centimeter (Teef)

Gewicht:

 • 5.9 – 7 kg (Reu)
 • 5.2 – 6.4 kg (Teef)

FCI Classificatie:

 • Groep 3 Terriers
 • Trainbaarheid
 • Geschikt voor kleine tuin
 • Kan lange tijd alleen blijven
 • Geschikt als eerste hond
 • Intelligentie
 • Kindvriendelijk
 • Waaksheid
 • Vachtverzorging
 • Energie level
 • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Hoeveel kost een Border Terrier

Een Border Terrier kost tussen de €700 en €1200.

Border Terrier

Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Geschiedenis Border Terriers

Vossen waren een enorm probleem voor herders en boeren in vroeger dagen op het Britse Land. Dus om dit probleem aan te pakken en de vossen opgejaagd te krijgen kwamen de Border Terriers. In de buurt van de grens tussen Schotland en Engeland ontwikkelden de boeren en herders, ook bekend als de Anglo Scottish Borders, een snel en behendig hondenras. Ja, we hebben het over de Border Terriers.

De boeren en herders ontwikkelden met succes een hondenras dat lang genoeg was om te rennen met de jagers te paard, en dat geschikt was om de vossen in het open veld naar buiten te lokken. De Border Terriers werden experts in dit werk. Ze werden dan ook alleen in de begintijd expliciet voor dit werk gefokt en opgeleid.

Ze kregen zoveel bekijks bij dit werk dat border terriers toen deel gingen uitmaken van vossenjachtshows voor de sport van toen. Niettemin nam met het verstrijken van de tijd de behoefte aan vossenjacht af. Toch begonnen mensen deze honden te adopteren als kleine, levendige metgezellen. De Engelse Kennel Club erkende de Border Terrier in 1920, en de AKC erkende hem tien jaar later in 1930.

Border terriërs karakter

De border terriërs zijn geen makkelijke keuze voor beginners, omdat dit hondenras een uitgebreide training vereist. In het algemeen zal het voor beginnende baasjes moeilijk zijn om de hond goed op te voeden. De border terriërs zijn volkomen onafhankelijke honden; ze hebben niet om het uur je aandacht nodig. In feite houden deze honden ervan alleen te zijn en hun tijd met zichzelf door te brengen.

Bovendien zijn Border Terriers aanhankelijke en liefdevolle honden tegenover hun gezin en baasjes. Bovendien hebben deze honden heel weinig neiging tot blaffen of kwijlen. Deze honden zijn onbevreesde en meedogenloze terriers die gesocialiseerd moeten worden rond verschillende plaatsen, geluiden en mensen, zodat ze het niet als vreemd beschouwen.

Last but not least is het geen hele zware taak om een border terrier te trainen; ja, het kan een beetje moeilijk worden, maar met doorzettingsvermogen komt het goed, want border terriers zijn intelligente honden.

Gezondheidsproblemen bij een Border Terriers

Border Terriers zijn vatbaar voor bepaalde ziekten en gezondheidsproblemen. Vandaar dat je zulke gezondheidsproblemen kunt voorkomen of beter voor een border terriër kunt zorgen. We hebben enkele belangrijke gezondheidsproblemen bij de border terriër onder deze alinea opgesomd.

 • Parodontale ziekte
 • Luxerende knieschijf
 • Scheur van kniebanden
 • Epilepsie
 • Hartziekten
 • Bacteriële en virale infecties
 • Obesitas
 • Allergieën
 • Canine Epileptoid Cramping Syndrome
 • Cataracten
 • Elleboog- en heupdysplasie
 • Craniomandibulaire Osteopathie
 • Diabetes
 • Hypothyreoïdie

Verzorging van een Border terriër

Als je een border terriër geadopteerd hebt of van plan bent er binnenkort een te zoeken. Lees dan dit deel over de verzoring van de border terrier. Deze rubriek somt enkele essentiële factoren op voor de verzorging van border terriërs.

Voeding

Een rauw dieet zal een ideale voedingsaanpak zijn voor de border terriërs. Maar je kunt ook gaan voor het gekookte of in de handel verkrijgbare droogvoer. Welk soort voedsel je ook in het dieet opneemt, zorg ervoor dat het gezond genoeg is en alle essentiële voedingsstoffen aan de hond levert. Plus, omdat je weet dat border terriërs vatbaar zijn voor zwaarlijvigheid, zorg ervoor dat het dieet gezond en evenwichtig is.

Zo kun je zorgen voor een uitstekende groei van je hond zonder het risico van overgewicht. Het dagelijkse activiteitenniveau, de leeftijd, en de algemene gezondheidstoestand hebben ook invloed op het dieet. Plan dus dienovereenkomstig. De aanbevolen hoeveelheid om deze honden te voeren is ongeveer 1 1/8 tot 1 3/8 kopjes per dag, verdeeld over twee maaltijden.

Opleiding

Border Terrier heeft de potentie om agressief te worden of zijn humeur te verliezen, zoals elke andere terriër. Daarom vereisen deze hondenrassen uitgebreide en goede hondentraining. Daar hoort in hoofdzaak gehoorzaamheidstraining bij. Als je een beginnend baasje bent, probeer dan niet je hond alleen te trainen; ga naar regelmatige trainingslessen.

Op deze manier zal je border terriër beter leren en toepassen. Houd er echter rekening mee dat border terriërs onafhankelijke honden zijn, dus het kan zijn dat ze in het begin niet goed naar je luisteren. Bovendien willen deze honden misschien niet eens trainen als ze er geen zin in hebben.

Je moet dat dus respecteren en je border terriër zijn gang laten gaan. Border Terriers kunnen door training gekneed worden tot goed gedisciplineerde en gehoorzame honden. Toch zullen deze honden niet helemaal gehoorzaam zijn aan alles wat je van ze vraagt.

Verzorging van de vacht

Border Terriers hebben een pezige, dubbel behaarde vacht, die behoorlijk uitdagend kan zijn om te verzorgen en te onderhouden. Maar we hebben enkele tips die het proces kunnen vergemakkelijken. Houd er allereerst rekening mee dat de border terriër seizoensgebonden zal verharen en dat je daarop voorbereid moet zijn.

Vervolgens moet je prioriteit geven aan het dagelijks borstelen van de vacht van je border terriër. Afgezien hiervan, als je hond tijdens het seizoen verhaart, zorg er dan voor dat je dagelijks wat tijd uittrekt om het dode haar weg te halen. De bovenvacht van de border terrier is waterdicht, dus je hoeft hem niet veel in bad te doen. Als hij vuil wordt, gebruik je gewoon een borstel of een handdoek. Als de hond echter gaat stinken, doe hem dan in bad voor een goede hygiëne.

Tandverzorging

Border Terrier’s tanden zijn gevoelig en vatbaar voor tandziekten zoals parodontitis. Vandaar dat je, om zulke problemen te voorkomen, de tanden van je border terrier elke week een keer moet poetsen. Samen met dit alles moet je je hond ook jaarlijks naar een gebitscontrole brengen voor elk mogelijk gebitsprobleem.

Leuke weetjes over de Border Terriers

Leuke weetjes zijn altijd goed om de boel op te vrolijken en op een leuke en precieze manier dingen over je favoriete hondenras te weten te komen. Kijk hieronder voor leuke weetjes over de border terriërs.

 • De grens is genoemd naar het gebied waar hij ontwikkeld werd, namelijk de grens tussen Engeland en Schotland
 • Border Terriers zijn uitzonderlijke metgezellen
 • Er zijn alleen al in het VK ongeveer 4.400 border terriers
 • Border Terriers zijn snelle en behendige lopers
 • Broder Terriers zijn ook experts in de vossenjacht en ander werk op de boerderij
 • Border Terriers kwijlen of blaffen weinig

Border terrier opvoeden

De border terrier goed opvoeden is heel belangrijk, want als je het niet goed doet, dan kan het in de toekomst een enorm probleem worden. Daarom beginnen de verzorging en training van je puppy vanaf het moment dat je hem in huis haalt. Het zou helpen als je de pup leerde aan de lijn te blijven en altijd de hondenhalsband te dragen om te voorkomen dat je je hond in het openbaar kwijtraakt.

Bovendien heb je voor een border terriër een omheinde tuin nodig, want deze honden houden ervan om te verkennen en te spelen. Verder zou het helpen als je een border terriër in het begin ook socialiseert, zodat hij zich op zijn gemak blijft voelen bij verschillende soorten mensen en binnen verschillende omgevingen.

Bovendien moet je je hond niet alleen leren gehoorzaam te zijn, maar hem ook leren respectvol te zijn. Dit begint door geen enkel negatief gedrag te vermaken, zodat je puppy weet hoe hij zijn eigenaar moet behandelen. Leer je hond ten slotte zindelijk worden en prijs hem steeds voor zijn uitstekende daden, en corrigeer het slechte gedrag.

De rasverenigingen

De NBTC (Nederlandse Border Terrier Club) is een vooraanstaande vereniging die zich inzet voor het welzijn en de verbetering van het border terrier hondenras in Nederland. Deze vereniging richt zich op het samenbrengen van de fokkers en rasliefhebbers voor een gezamenlijke inspanning om dit hondenras te behouden en te beschermen.

De NBTC richt zich ook op het gestandaardiseerd en correct fokken van de border terriër in het land en creëert ook bewustwording over dit vitale onderwerp. Daarnaast houdt de NTBC ook interessante. En interactieve evenementen om raseigenaren meer te leren over de verzorging en hygiëne van de honden. De NTBC streeft ernaar de belangen van de border terriërs te behartigen en een effectieve bewustwording over het ras in Nederland te scheppen.

Kinderen en andere dieren

Border Terriers houden ervan tijd door te brengen en met kinderen te spelen; jongere kinderen hebben echter wel wat toezicht nodig. Bovendien hebben border terriers meestal geen probleem met andere honden, maar ze kunnen wel wat onwennig worden van honden van hetzelfde geslacht.

Bovendien kun je van een border terriër verwachten dat hij goed met andere dieren om kan gaan. Alleen niet de kleintjes, want border terriërs hebben een zekere mate van jachtinstinct, zodat ze kunnen proberen achter kleine dieren aan te gaan, zoals vogels, hamsters, konijnen, enz.

Conclusie

Border Terriers zijn onafhankelijke en intelligente honden die graag tijd met hun baasje doorbrengen en spelen. Niettemin zijn ze nog steeds eigenaars van hun eigen wil en willen ze doen waar ze zin in hebben. Maar zo zijn alle terriers nu eenmaal onverschrokken, meedogenloos en onafhankelijk. Hiermee zetten we een punt achter onze beschrijvende gids over het hondenras; Border Terriers.

Beoordeel dit artikel
[Total: 122 Average: 4.9]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test