Beagle honden

beagle honden
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Introductie van Beagles

Beagles honden zijn actieve metgezellen voor zowel kinderen als volwassenen omdat ze klein, compact en gehard zijn. Hoektanden van dit hondenras zijn vrolijk en speels, maar omdat het jachthonden zijn, kunnen ze koppig zijn en vereisen geduldige, creatieve trainingstechnieken.

Hun neuzen leiden hen door het leven, en niets maakt hen gelukkiger dan het volgen van een intrigerende geur. Beagles werden oorspronkelijk gefokt als speurhonden om klein wild zoals konijnen en hazen op te sporen. In veel landen, waaronder de Verenigde Staten, worden ze nog steeds voor dit doel gebruikt. Er zijn echter veel van deze puppies die leven als gezelschapshond en liefhebbende, harige gezinsleden.

Bekijk alle Beagle kenmerken en feiten hieronder!

Beagle kosten

Voor een Beagle betaal je tussen de €900 en €1550.

Beagle honden

Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

Levensverwachting

10 - 15 jaar

Herkomst

Engeland

Schofthoogte

33 - 38 cm

Gewicht

8 - 14 kg

  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis van dit ras

De betekenis van het woord “beagle” is onbekend. Men denkt dat het afgeleid is van het Franse woord begueule, dat “open keel” betekent, of van het Oud-Engelse woord beag, dat “klein” betekent. Anderen menen dat het afgeleid is van het Franse woord beugler, dat “blèren” betekent, of van het Duitse woord begele, dat “uitschelden” betekent.

De geschiedenis van het ras is ook troebel, want rassen zoals we ze nu kennen ontstonden pas in de negentiende eeuw. Beagle-achtige honden worden vermeld in Griekse documenten die dateren van 400 v. Chr., en de Romeinen kunnen kleine konijnenjagende jachthonden meegebracht hebben naar Engeland en ze met de plaatselijke jachthonden gefokt hebben.

Tijdens de Normandische Verovering in 1066 zou Willem de Veroveraar Talbot jachthonden (nu uitgestorven) naar Engeland gebracht hebben. Deze honden zouden de voorlopers zijn van de Beagles.

Beagle honden waren in Engeland vanaf het begin van zijn geschiedenis populair. Extreem kleine beagles, bekend als Glove Beagles, waren populair tijdens de regeerperiodes van Edward II (1307 – 1327) en Henry VII (1485 – 1509). Zingende Beagles, zo genoemd vanwege hun luide stem, worden ook vermeld.

Elizabeth I (1533 – 1603) hield Pocket Beagle roedels die slechts 23 centimeter groot waren. Op schilderijen werden deze kleine honden afgebeeld met korte poten en een puntige neus. Ze werden gebruikt voor de jacht, maar raakten al snel uit de gratie door hun trage snelheid.

Toen de vossenjacht in de jaren 1700 in Engeland populair werd, raakte de Beagle uit de gratie omdat de grotere Foxhound de voorkeur kreeg. Het ras zou in die tijd uitgestorven kunnen zijn als de boeren in Engeland, Ierland en Wales geen roedels hadden gehouden voor de jacht op konijn en haas.

Dominee Phillip Honeywood vestigde een roedel Beagles in Essex, Engeland, in het midden van de jaren 1800. Men denkt dat deze honden de voorouders zijn van de huidige Beagles. Rev. Honeywood fokte meer op jachtvermogen dan op schoonheid. Thomas Johnson, een mede Engelsman, had de leiding over het fokken van Beagles die zowel mooi waren en effectief jaagden.

Rond dezelfde tijd begonnen Amerikaanse fokkers Beagles uit Engeland in te voeren om het uiterlijk van hun eigen honden te verbeteren. Veel van de Engelse importen werden gefokt om bij de schouder 38 tot 44 centimeter hoog te zijn, om op vossen te kunnen jagen. Fokkers in de Verenigde Staten begonnen ze te fokken om kleiner te zijn voor de konijnenjacht.

Willet Randall ontwikkelde de “Patch” Beagle stam in New York rond 1880. De lijn is overwegend wit, met een grote driekleurige vlek in het midden. Omdat ze zo snel konden rennen, waren ze erg populair in de jaren 1940 en 1950. Veel mensen noemen citroen-witte of rood-witte beagles nu “Patch” beagles.

Beagle honden karakter

De aantrekkingskracht van de donkerbruine of hazelnootkleurige ogen van een Beagle, met hun zachte, smekende uitdrukking, is moeilijk te weerstaan. Ze zijn vrolijk, uitgaand, en liefdevol, wat meer dan in evenwicht gebracht wordt door hun jachthond aard, die nieuwsgierig, vastberaden, en op voedsel gericht is.

Ze zijn niet kefferig, maar ze hebben wel drie duidelijke vocalisaties: een blaf/gegil, een gehuil, en een half gehuil (een kruising tussen een driftig geblaf en een gehuil). De half-huilende vocalisatie is gewoonlijk gereserveerd voor als ze een prooi zien – of als ze denken dat het tijd is om de buren wakker te maken om 6 uur ’s morgens. Omdat het roedelhonden zijn, kunnen ze over het algemeen goed opschieten met andere dieren en hun menselijke metgezellen – en ze denken dat iedereen hun nieuwe beste vriend is.

De belangrijkste eigenschap van de Beagle is dat hij een speurhond is. Zijn neus is het belangrijkste deel van zijn lichaam, en hij kijkt altijd omlaag naar de grond op zoek naar een interessant spoor om te volgen. Beagles hebben ongeveer 220 miljoen geurreceptoren, tegen de schamele 5 miljoen bij mensen, waardoor ze uitstekende geurzoekers zijn.

Je hebt de neus van de Beagle waarschijnlijk al in actie gezien op vliegvelden in het hele land. In 1984 besloot het Ministerie van Landbouw van de Verenigde Staten Beagles in te zetten om op Los Angeles International Airport illegaal voedsel op te sporen dat het land binnengebracht werd.

Het experiment was een doorslaand succes. Omdat ze klein, vriendelijk en schattig zijn, schrokken de Beagles niet van mensen die bang zijn voor honden, en door hun superneuskracht konden ze getraind worden om specifieke voedselvoorwerpen te identificeren, terwijl ze diegene die geen smokkelwaar waren negeerden. Leden van de “Beagle Brigade” patrouilleren nu bij de bagage-afhaalplaatsen op meer dan 20 internationale luchthavens en andere plaatsen van binnenkomst in de Verenigde Staten.

Ondanks hun diversificatie naar andere werkterreinen blijven Beagles uitstekende jagers op klein wild.

Door hun kleine formaat en zachtaardige temperament doen Beagles het best goed in appartementen als hun eigenaars bereid zijn ze in weer en wind verscheidene keren per dag aan de lijn uit te laten. De voorkeur heeft natuurlijk een lekkere tuin waar ze in kunnen rennen. Ze hebben veel beweging nodig, minstens een uur per dag. Beagles kunnen destructief worden als ze alleen en zonder beweging gelaten worden.

Verzorging van een Beagle

Een omheinde achtertuin is essentieel voor een Jachthond als een Beagle. Als je buiten bent, houd je Beagle dan aan de lijn of veilig opgesloten en onder toezicht. Hij is van nature een zwerver, dus als hij ontsnapt – wat vaak voorkomt bij Beagles – zorg er dan voor dat hij gechipt is en identificatieplaatjes aan zijn halsband heeft, zodat hij naar je teruggebracht kan worden.

Beagles hebben, net als alle andere honden, baat bij gehoorzaamheidstraining. Positieve bekrachtigingstechnieken zijn het meest effectief, want Beagles zullen zich eenvoudigweg afsluiten als ze hardhandig behandeld worden. De meeste Beagles zullen tot het uiterste gaan voor een smakelijke traktatie.

Beagles hebben veel energie en hebben veel beweging nodig om die kwijt te raken. Ze genieten ervan om met hun gezin te gaan wandelen, of nog beter, een flinke ren over een veld op zoek naar konijnen (niet aan te raden tenzij je je hond getraind hebt om naar je terug te komen). Ze vinden het leuk om met je mee te joggen ook wel canicross genoemd, maar begin pas met een repeterende oefening als deze als ze 18 maanden of ouder zijn. Dit voorkomt dat de gewrichten niet goed kunnen groeien.

Als ze volwassen zijn kan een Beagle nogal lui worden, tevreden met de hele dag in huis rond te liggen, alleen opstaan voor de maaltijd en misschien af en toe een oor krabben. Laat dit niet gebeuren want dit ras is vatbaar voor zwaarlijvigheid.

Voeding

3/4 tot 1,5 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden, is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

De hoeveelheid voedsel die je volwassen hond opneemt wordt bepaald door zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, stofwisseling, en activiteitsniveau. Honden zijn, net als mensen, individuen die niet dezelfde hoeveelheid voedsel nodig hebben. Het spreekt bijna vanzelf dat een hond die erg actief is meer nodig zal hebben dan een hond die een bankzitter is.

Voedsel wordt door beagles gestolen. Als ze de kans krijgen, zullen deze honden dagelijks je voorraadkast en afval plunderen, en ze zijn bereid te eten tot ze barsten. Houd zijn gezondheid op peil door zijn eten af te meten en hem tweemaal per dag te voeren, in plaats van de hele tijd eten te laten staan.

Gebruik ook spaarzaam traktaties. Je Beagle zal een hapklare trainingstraktatie net zo lekker vinden als een groter koekje.

OPMERKING: De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je er van in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

Meer informatie over hondenbrokken?

Vachtverzorging van Beagle honden

De Beagle rasstandaard stelt dat “elke jachthondkleur” aanvaardbaar is. Beagles zijn meestal driekleurig, met een zwart zadel (het gebied over de rug), witte poten, borst, buik, en een witte punt aan de staart, en bruin op het hoofd en rond het zadel.

De op een na meest voorkomende kleurencombinatie is rood met witte vlekken op gezicht, hals, benen en staartpunt in een vlekkenpatroon. Welke kleur ze ook hebben, meestal hebben ze een witte punt aan hun staart om jagers te helpen ze te zien bij het jagen in hoog gras.

Beagles hebben een regenbestendige dubbele vacht die glad en dicht is. Ze moeten minstens een keer per week geborsteld worden met een middelharen borstel of een jachthandschoen (een rubberen want met nopjes op het handpalmgedeelte) om dood haar los te maken en te verwijderen en nieuwe haargroei te stimuleren.

Beagles verharen, maar omdat hun haar kort is, is het niet zichtbaar. Omdat hun vacht in de winter dikker wordt, verharen ze meer in de lente. Het zijn schone honden (tenzij ze iets aanlokkelijks stinkends ontdekt hebben om in te rollen) en ze hoeven niet vaak in bad.

Omdat Beagles hangoren hebben, circuleert de lucht niet goed in hun oren, waardoor infecties kunnen ontstaan. Controleer hun oren ten minste elke twee weken op tekenen van infectie of wasachtige ophoping. Onderzoek ze ook als je merkt dat je Beagle met zijn kop schudt of aan zijn oren krabt. Laat nooit water of olie in zijn oren komen.

Gebitsverzorging en pootjes verzorging

Poets de tanden van je Beagle minstens twee keer per week om tandsteen en de bacteriën die erin leven te verwijderen. Twee keer per dag poetsen is nog beter als je tandvleesontsteking en slechte adem wilt voorkomen.

Knip de nagels van je hond een of twee keer per maand als hij ze niet op natuurlijke wijze afslijt om pijnlijke scheuren en andere problemen te voorkomen. Ze zijn te lang als je ze op de vloer kunt horen klikken. Hondennagels bevatten bloedvaten, en als je te diep knipt, kun je bloedingen veroorzaken – en je hond kan weigeren mee te werken als de volgende keer de nagelknipper tevoorschijn komt. Dus, als je niet gewend bent om hondennagels te knippen, vraag dan advies aan een dierenarts of trimsalon.

Als je Beagle een puppy is, begin je hem eraan te wennen dat hij geborsteld en onderzocht wordt. Pak regelmatig zijn pootjes – hondenvoetjes – en kijk in zijn bek. Maak van het verzorgen een plezierige ervaring vol lof en beloningen, en je legt de basis voor gemakkelijke dierenarts onderzoeken en andere handelingen als hij volwassen is.

Controleer op zweertjes, uitslag, of tekenen van infectie zoals roodheid, tederheid, of ontsteking op de huid, neus, mond, en ogen, en voeten terwijl je hem verzorgt. Er mag geen roodheid of afscheiding in de ogen zijn. Je grondig wekelijks onderzoek helpt je om mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

Kinderen en andere dieren

Beagles vormen een sterke band met iedereen in het gezin, vooral met kinderen. Ze kunnen onstuimig zijn bij het spelen, dus moeten ze goed gesocialiseerd worden en onder toezicht staan als ze met heel jonge kinderen spelen. Verder zijn Beagles “mondig”, ze grijpen dingen met hun bek, ook de hand van jou of je kind, om te spelen. Ze doen dit ter vermaak en kunnen getraind worden om dat niet te doen.

Zoals bij elk ras moet kinderen altijd geleerd worden hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en elke interactie moet onder toezicht gebeuren. Leer je kind om nooit een hond te benaderen die aan het eten of slapen is. Geen enkele hond, hoe vriendelijk ook, mag alleen gelaten worden met een kind.

Beagles genieten van gezelschap en hebben er een hekel aan alleen gelaten te worden, vanwege hun roedelhonden erfgoed. Een andere hond of zelfs een kat zal hen helpen aan hun gezelschapseisen te voldoen.

Conclussie

Beagles zijn zachtaardige, lieve, en amusante honden. Ze maken je aan het lachen, maar alleen als ze je niet aan het huilen maken door hun vaak ondeugende gedrag. Beagle eigenaars besteden veel tijd aan pogingen hun hond te slim af te zijn, en ze moeten vaak hun toevlucht nemen tot voedselbeloningen om de Beagle tot tijdelijke gehoorzaamheid te verleiden.

De Beagle heeft, net als alle honden, vroege socialisatie nodig – blootgesteld worden aan een verscheidenheid van mensen, bezienswaardigheden, geluiden, en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie zorgt ervoor dat je Beagle pup zich ontwikkelt tot een welgevormde hond.

Beoordeel dit artikel
[Total: 71 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test