Inhoudsopgave
Intro
De prachtige mahoniehouten gekleurde vachten van de Ierse Setters is niet alles wat ze hebben. Ze zijn ook uitstekende jachthonden en opspoorders van jachtvogels. Dit is echter niet de enige specialiteit van deze honden. Ze zijn geweldige gezelschapsdieren en zijn ook showstoppers op hondenshows.
Ierse Setters zijn ongelooflijk energieke en plezierige honden, en soms houden ze ervan ondeugend te doen. Bovendien kunnen Ierse Setters ook getraind worden om aan verschillende hondensporten en -activiteiten deel te nemen. Ook al zijn ze betrokken geweest bij de jacht.
De meeste Ierse Setters zijn zachtaardig en vriendelijk, wat geweldig is aan het hondenras. Als Ierse Setter een hondenras is dat je intrigeert en je er in detail over wilt leren, dan is dit de juiste plaats om mee te beginnen. In dit artikel bespreken we alles over de Ierse Setter, van zijn geschiedenis tot de veel voorkomende gezondheidsproblemen en hoe je deze honden moet verzorgen.
Hoeveel kost een Ierse Setter
Een Ierse Setter kost tussen de €1200 en €1800.
Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!
Benodigdheden voor je nieuwe hond
Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.
- Hondenbench
- Puppybrokken
- Hondenbrokken
- Honden knuffels
- Leuke hondenspeeltjes
- Hondenpoepzakjes
- Honden borstel
Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.
- Autodeken (hier kunnen wij als baasjes niet meer zonder!)
- Hondenluik (met chip getest)
- Hondenfluit
- Hondenzwembad (aanrader aan de zomer)
- Hondencamera
- Honden loopplank voor de auto
- Hondenboeken (leer je gedrag van je hond kennen)
- GPS tracker (Raak je hond nooit meer kwijt)
- Hondenschoenen (voor de koude winter maanden)
Algemene informatie
Herkomst:
- Ierland
Levensverwachting:
- 12 – 15 jaar
Schofthoogte:
- 58 – 67 Centimeter (Reu)
- 55 – 62 Centimeter (Teef)
Gewicht:
- 29 – 34 kg (Reu)
- 25 – 29 kg (Teef)
FCI Classificatie:
- Groep 7 Spitsen
- Trainbaarheid
- Geschikt voor kleine tuin
- Kan lange tijd alleen blijven
- Geschikt als eerste hond
- Intelligentie
- Kindvriendelijk
- Waaksheid
- Vachtverzorging
- Energie level
- Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)
Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.
Geschiedenis Ierse Setter
Setterhonden worden gewoonlijk gefokt om jachtvogels op te sporen, en dat is ook het geval met de Ierse Setter. Dit hondenras heeft een uitzonderlijk reukvermogen, dat helpt bij het lokaliseren van de jachtvogels. In principe laat een setter de plaats van vogels zien door op zijn buik neer te strijken. Vandaar de naam van het hondenras. Deze honden werden in Ierland gefokt, zoals de naam al doet vermoeden.
Veel van de Ierse jagers gebruikten dit hondenras om zich snel en vrij te bewegen om een maximum aan land te bestrijken op het platteland van Emerald Isle. Ierse Setters werden veel gebruikt als jachthonden vóór de invoering van vuurwapens. Tot op de dag van vandaag worden deze honden als uitstekende jachthonden beschouwd.
Niet alleen werd de Ierse Setter beroemd als jachthond of uitzonderlijke werker op de vogelvelden, maar hij kreeg ook immense bewondering voor zijn uiterlijk. De Ierse Setter won vele hondenshows en verzamelde lof van hondenliefhebbers over de hele wereld. Momenteel staat de Ierse Setter op de plaats van #68ste populairste hondenrassen onder de 155 die door de American Kennel Club geregistreerd zijn.
Het karakter van het Ierse Setter Hondenras
Om een hond echt op een dieper niveau te begrijpen, moet je weten wat voor karakter het hondenras in het algemeen bezit. Ierse Setters zijn uiterst plezierige en aanhankelijke honden. Ze brengen graag tijd door met familie, kinderen, en in de meeste gevallen zelfs met andere dieren. Bovendien hebben Ierse Setters geen noemenswaardige agressieproblemen. In feite wordt hun temperament als vrij lief en liefdevol beschouwd.
Ze hebben echter wel een prooidrift door hun werk als speur- en jachthond. Ze kunnen dus op kleine dieren jagen, maar dit kan door effectieve training geminimaliseerd worden. Een Ierse Setter kan defensief worden als iets of iemand je op enigerlei wijze kwaad kan doen.
Deze honden zijn extravert, en ze doen het goed rond nieuwe mensen en vreemden. Je kunt er een als waakhond houden, want ze zijn intelligent, waakzaam, en luidruchtig over elke indringer.
Gezondheidsproblemen bij een Ierse Setter
Elk hondenras is vatbaar voor enkele gezondheidsproblemen als je ze niet op het juiste moment kent. Dan kan het later in het leven een groot probleem worden. Daarom hebben we de belangrijkste gezondheidsproblemen die bij de Ierse Setters voorkomen op een rijtje gezet in de onderstaande lijst.
- Progressieve atrofie van het netvlies
- Heupdysplasie
- Auto-immuun thyroïditis
- Maagtorsie (opgeblazen gevoel)
- Epilepsie
- Osteosarcoom (botkanker)
Verzorging van een Ierse Setter
Als je een puppy mee naar huis gaat nemen, dan wordt het vanaf dat moment je verantwoordelijkheid om het te verzorgen, te voeden en de nodige training te geven. Dit hoofdstuk helpt je dat precies te doen voor een Ierse Setter. We bespreken in dit gedeelte vier belangrijke verzorgingsfactoren, respectievelijk; vachtverzorging, voeding, training, en gebitsverzorging.
Voeding
Bij het plannen van een voedingsdieet voor een willekeurige hond, moet je rekening houden met een paar factoren zoals leeftijd, het activiteitsniveau van de hond, en de algemene gezondheidstoestand. Om je te helpen een Ierse Setter beter te voeden, hebben we wat belangrijke informatie over leeftijdsvoeding op een rijtje gezet.
Puppy’s: Geef je Ierse Setter puppyvoer tot hij 12 of 13 maanden oud is
Volwassenen: Voer volwassen hondenvoer vanaf de leeftijd van 1 tot 7 jaar
Senioren: Begin de Ierse Setter de seniorenvoedingsformule te voeren vanaf de leeftijd van 7 jaar en ouder.
Afgezien hiervan, zorg ervoor dat je je hond voedsel van hoge kwaliteit geeft, ongeacht of je hem een rauw, zelfgekookt, of commercieel verkrijgbaar hondenvoer dieet geeft. Tenslotte ligt de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voer voor Ierse Setters tussen de 2 tot 3 kopjes, verdeeld over twee maaltijden.
Opleiding
Gehoorzaamheidstraining is essentieel voor je Ierse Setter, zodat hij opgroeit tot een gedisciplineerde, welgemanierde, en indrukwekkende hond in het openbaar. Maar de vraag hoe train ik de hond? Wel, je hoeft niet alles alleen te doen.
Als je een beginnend baasje bent en niet weet hoe je dit moet doen, schrijf je dan in bij het beste hondentrainingscentrum van je streek. Neem je hond wekelijks mee naar deze professionele trainingslessen en leer van hen om thuis te oefenen. Niettemin, als je de juiste deskundigheid en ervaring hebt, kun je deze intelligente en slimme honden gemakkelijk trainen.
Verzorging van de vacht
Ierse Setters hebben prachtig rood mahoniehout gekleurde vacht, dat een middelmatige verzorging en vachtverzorging vereist. Daarom borstel en kam je je Ierse Setter gewoon tweemaal per week om de vacht gezond en vrij van klitten te houden. Bovendien kun je de algemene hygiëne op peil houden door je hond eens per week te baden.
Een pinnenborstel of een borstel met zachte haren is het ideale product om op de vacht van een Ierse Setter te gebruiken. Gebruik bovendien geen agressieve shampoos op de vacht van dit hondenras. Gebruik altijd een milde shampoo met een gelijksoortige conditioner voor een zachtere en gladdere hondenvacht. Controleer ten slotte je hond op eventuele bobbels en huidirritatie als je aan het borstelen bent.
Tandverzorging
Gebitsverzorging en -hygiëne zijn nodig voor het algehele welzijn van je hond. Als je het gebit van je hond niet goed verzorgt, kan dat leiden tot ernstige gebitsaandoeningen. Zorg er daarom voor dat je de tanden van je hond elke week poetst met hondenspecifieke producten. Neem je hond bovendien elk jaar mee voor een algehele gebitscontrole om op de hoogte te zijn van de gezondheidstoestand van het gebit van je hond.
Leuke weetjes over de Ierse Setter
Hier zijn een paar verbazingwekkende leuke weetjes over de Ierse Setter om je te helpen dit hondenras beter te leren kennen, maar op een leuke manier.
- Ierse Setters hadden aanvankelijk niet de rode vacht; de fokkers in de begintijd fokten deze honden om een rode en witte vacht te hebben.
- Elcho, de Ierse Setter, werd de eerste van zijn soort die een kampioenschap in de Us won in 1876
- Bus Eireann en de Ierse busmaatschappij gebruiken behalve het logo ook Ierse Setters als mascotte
- Drie Amerikaanse presidenten bezaten een Ierse Setter
Ierse Setter opvoeden
Het zou het beste zijn om je hond al het nodige te leren om hem goed op te voeden. Het eerste wat je moet doen is je zindelijk maken aanleren. Behalve dit is ook socialisatie van cruciaal belang. Socialisatie speelt een vitale rol in de algemene karakterontwikkeling van de hond.
Het maakt je hond ook op zijn gemak in verschillende omgevingen en vriendelijk tegenover vreemden. Training speelt een belangrijke rol bij de opvoeding van de Ierse Setter. Zo zal je hond leren je te respecteren en je niet te bijten. Geef ten slotte de juiste gehoorzaamheidstraining aan je Ierse Setter, zodat hij gehoorzaam is tegenover jou en gedisciplineerd in het openbaar.
De rasverenigingen
De Ierse Setter Club is sinds 1915 in Nederland actief om het welzijn en de veiligheid van de Ierse Setters in de streek te bevorderen. Enkele van de belangrijkste doelen van de vereniging zijn het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van Ierse Setters, het bijeenbrengen van fokkers en liefhebbers van het ras voor een gezamenlijke samenwerking, het bevorderen van een betere en sterkere band tussen eigenaar en hond, enz.
De vereniging bereikt deze doelen door middel van verschillende evenementen, publicaties, tentoonstellingen, bijeenkomsten en programma’s. De Ierse Setter Club behoort tot de meest vooraanstaande verenigingen die zich inzetten voor het algemeen welzijn en de verbetering van het Ierse Setter hondenras in de nederlandse landen.
Kinderen en andere dieren
Ierse Setters zijn over het algemeen vriendelijk tegen de kinderen, en ze hebben ook geen probleem met andere honden. Dit hondenras heeft tijd nodig om volwassen te worden. Het is dus geen ideaal hondenras voor jongere kinderen zoals peuters. Ze zijn echter geweldig voor oudere kinderen. Niettemin is toezicht nog steeds nodig voor kinderen in de buurt van een hond, hoe vriendelijk of lief de hond ook is. Bovendien kan de Ierse Setter proberen achter kleine dieren als hamsters aan te gaan, vanwege zijn basale jachtinstincten.
Conclusie
Ierse Setters zijn geweldige gezinshonden vanwege hun uitzonderlijke persoonlijkheid en temperament kwaliteiten. Deze honden kunnen zich gemakkelijk mengen met andere dieren en mensen. Vandaar dat je niet snel bang hoeft te zijn dat ze agressief worden. Andere kwaliteiten van deze honden zijn dat ze ontvankelijk zijn voor de training en andere commando’s. Deze honden zijn het best geschikt voor beginnende eigenaars tot professionele hondenhouders. Voor meer informatie scroll je naar onze gedetailleerde gids.
Bronvermelding:
https://www.akc.org/dog-breeds/irish-setter/
https://www.hillspet.com/dog-care/dog-breeds/irish-setter
https://dogtime.com/dog-breeds/irish-setter#/slide/1
https://www.embracepetinsurance.com/dog-breeds/irish-setter
https://mom.com/momlife/19389-cool-facts-about-irish-setters/richard-nixon-irish-setter
https://www.iersesetterclub.nl/over-onze-vereniging/
https://www.yourpurebredpuppy.com/training/irishsetters.html