Australian cattle dog

Australian cattle dog
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Intro

De Australian cattle dog staat bekend om zijn intelligentie, slimheid en aanhankelijke eigenschappen. Dit hondenras werd in Australië geschapen om voor de veekuddes te zorgen. Australische veedrijvershonden zijn beroemd om hun trouw aan hun respectieve eigenaar.

Dit hondenras heeft een maximale levensverwachting van ongeveer 12 tot 16 jaar. Bovendien is de Australian cattle dog een geweldig ras als gezelschapsdier, vanwege zijn aanhankelijke en zorgzame aard.

Hierdoor past het ras zich gemakkelijk aan kinderen aan en blijkt het een kindvriendelijker ras te zijn, zoals de golden retriever. Over het algemeen is de Australian cattle dog een uitstekend huisdier voor boerderijen en huizen met een grote tuin. Enkele algemene gegevens over het ras staan hieronder:

Hoeveel kost een Australian cattle dog

De prijs van een Australian cattle dog schommelt ergens tussen de €800 en €1500.

Australian cattle dog

Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

Herkomst:

 • Australië (New South Wales)

Levensverwachting:

 • 12-16 jaar

Hoogte:

 • 45-50 Centimeters (Reu)
 • 43-48 Centimeters (Teef)

Gewicht:

 • 16 tot 23 kg

Prominente eigenschappen:

Aanhankelijk, Loyaal, Vriendelijk, Intelligent

Wil je echter meer weten en dit hondenras verkennen; lees dan verder, want dit blog brengt je de ultieme gids over de Australian cattle dog.

 • Trainbaarheid
 • Geschikt voor kleine tuin
 • Kan lange tijd alleen blijven
 • Geschikt als eerste hond
 • Intelligentie
 • Kindvriendelijk
 • Waaksheid
 • Vachtverzorging
 • Energie level
 • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis

Meestal kent iedereen een bepaald hondenras; maar de eigenaars hebben geen flauw benul van de oorsprong of de geschiedenis van het ras. De geschiedenis van het ras van je hond kennen is essentieel. Waarom? Wel, ten eerste helpt het om het gedrag van je hond beter te begrijpen. Ten tweede maakt het begrijpen van genetische ziekten en andere gezondheidsproblemen gemakkelijker.

Want inzicht in de rassen helpt om veel gevaarlijke en ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen. Hoe? Als je het ras goed kent, weet je uiteindelijk wat goed en slecht is voor de gezondheid van je hond. Plus, je beseft ook waar je hond van uit de buurt moet blijven. Vandaar dat we nu uitkijken naar de geschiedenis van het ras: de Australian cattle dog.

De Australian cattle dog ontstond toen een boer in New South Wales: Thomas Hall, besefte dat er behoefte was aan herdershonden. Dus fokte hij de drover’s cur en een dingo. Dit gaat terug tot bijna 1820: dat is de 19e eeuw. De reden om dit ras in te voeren was om boeren te helpen bij het hoeden van vee. Hoe dan ook, na het fokken werden deze honden bekend als Hall Heelers en behoorden ze toe aan de familie Hall.

Na de dood van de boer kregen echter ook andere mensen het ras in handen en fokten het verder om te veranderen en te scheppen wat nu bekend staat als de Australische veehond of Australian cattle dog. Dit hondenras werd precies voorbereid als werkhond voor schapendrijven.

Tot op de dag van vandaag gebruiken de mensen hem voor zijn basisdoel, maar men beschouwt hem ook als een geweldig huisdier. Bovendien werd de naam Australian cattle dog gangbaar in plaats van The Blue – of red heeler. Omdat die gemakkelijker te begrijpen is. Plus, in de naam komt ook de oorsprong naar voren.

Hoe is het karakter van de Australian cattle dog?

De Australian cattle dog is een ras met beheerst en laag temperament. De neiging tot blaffen, kwijlen, snurken en graven is erg gering. Bovendien is dit hondenras vrij vriendelijk en aanhankelijk tegenover zijn baasjes en, in het algemeen, ook met kinderen.

Wel is de Australische veehond een zeer energiek hondenras; dus als je er een koopt, zul je blij zijn dat hij graag speelt en de hele dag actief blijft.

Verder zijn deze honden ook nogal moedig en oplettend, dus als je ze goed traint, kan ze ook nuttig blijken als waakhond. Last but not least kun je ongetwijfeld op dit hondenras vertrouwen tot het hoogste niveau, maar toch kan het tekenen van agressie vertonen tegen andere honden.

Samen met dit kan het hondenras door zijn basale aard ook dominant en kuddegedrag tegenover kinderen laten gelden.

Gezondheidsproblemen bij Australische veehonden:

Zoals elk ander hondenras heeft ook de Australische Veedrijvershond enkele prominent voorkomende gezondheidsproblemen. Om precies te zijn heeft het ras meestal te maken met de volgende gezondheidsproblemen:

 • Progressieve Retinale Atrofie(PRA)
 • CHD of Canine Heupdysplasie
 • Elleboogdysplasie
 • Osteochondrosis
 • Doofheid

Behalve deze grote gezondheidsproblemen kan de Australian cattle dog ook cataract, Willebrand’s Disease (CWD), en Persistent Pupillary Membrane (PPM) krijgen. Om deze gezondheidsproblemen te voorkomen en te vermijden, moet je regelmatig naar de dierenarts gaan en je hond laten nakijken en testen.

Verzorging van de Australian cattle dog:

De routineverzorging van de Australian Cattle Dog omvat verschillende stappen, en we hebben ze hieronder allemaal in detail vermeld:

Verzorging van de vacht

Vachtverzorging voor een Australian cattle dog is heel gemakkelijk omdat het niet veel inspanning en onderhoud vraagt. Koop gewoon een borstelkam om de vacht van de Australische veehond te verzorgen en te borstelen. Houd daarna een verzorgingsschema voor je hond bij; grondig borstelen van de hond is essentieel voor een betere vachtverzorging.

Bovendien moet je tijdens het borstelen aandacht besteden aan de lichaamsdelen onder en rond de poten. Want deze gebieden hebben meestal meer lang haar. Zorg er bovendien voor dat je zijn nagels knipt, de neus en oren van je hond schoonmaakt. Tenslotte moet je hond in bad met een PH gebalanceerde shampoo.

Tandverzorging

Laten we overgaan tot de volgende essentiële stap voor de verzorging van het ras Australian Cattle Dog. Gebitsverzorging speelt een vitale rol in de goede gezondheid en tandhygiëne van elk hondenras. Zorg er dus voor dat je de tanden van je Australian Cattle twee tot drie keer per week poetst. Gebruik echter niet dezelfde tandpasta en tandenborstel als jij gebruikt. Gebruik een hondentandenborstel en tandpasta die geschikt zijn voor het betreffende ras en je hond.

Opleiding

Zoals je weet is de Australian Cattle Dog een energiek hondenras. Hij heeft dus veel ruimte nodig voor lichamelijke stimulatie en lichaamsbeweging. Vandaar dat het geen hondenras is dat past in een kleine gesloten ruimte zoals appartementen. Ook al is de Australische Veedrijvershond niet zo’n agressief hondenras, toch vereist het gehoorzaamheidstraining.

Je kunt ook sporttraining met je hond overwegen om een sterkere band met je huisdier op te bouwen. Niettemin, als je dit ras houdt voor het werk op de boerderij en voor het hoeden, dan is sporttraining niet nodig. Het natuurlijke schapendrijven en het werk op de boerderij zullen dat compenseren.

Voeding

Als je je hond commercieel voer wilt geven, zoek dan naar premium hondenvoer om de belangrijkste voedingsbehoeften te compenseren. Wil je je hond echter zelfgekookt of rauw voer geven; dan zul je wat meer onderzoek moeten doen en ook de individuele behoeften van je hond begrijpen.

Let in elk geval op de hygiëne bij het bereiden van de maaltijd voor je hond. Geef je Australian cattle dog ten slotte ongeveer 1,5 tot 2 kopjes premium of hoogwaardig droog, gekookt of rauw voer: dat moet verdeeld worden over twee maaltijden per dag.

Voeding

Streef naar 1,5 tot 2 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je er van in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

Meer informatie over hondenbrokken?

Leuke weetjes over de Australische Veedrijvershond:

 • De Australian cattle dog wordt beschouwd als een van de intelligentste en slimste hondenrassen.
 • De Australische Veedrijvershond stamt af van de familie der dingo’s.
 • Australian Cattle Dog pups worden wit geboren
 • De Amerikaanse Kennel Club accepteerde de Australian Cattle Dog in 1980.
 • Australian Cattle Dog is het ras dat het Guinness Wereldrecord voor de oudste hond bezit.
 • Australian Cattle Dog heeft een kleurrijke vacht

Het opvoeden van een Australian cattle dog

Het opvoeden van een Australian Cattle Dog kan gemakkelijk en moeilijk zijn. Het is zowel een haat-liefde verhouding, maar ja, inderdaad, het is de moeite waard. Om je te helpen bij het opvoeden van een Australische veedrijvershond, staat hieronder wat nuttige informatie.

Verzorging

Australian Cattle Dog heeft niet veel verzorging nodig; dus is een of twee keer borstelen van de vacht voldoende. Borstelen zal overmatige ondervacht verwijderen en gezondheidsproblemen voorkomen. Bovendien is het knippen van de nagels essentieel om krassen te voorkomen.

Baden is niet belangrijk, tenzij het nodig wordt; bijvoorbeeld als je hond in iets vies en onaangenaams valt. Het inplannen van regelmatige poetsbeurten is essentieel voor een doeltreffende hygiëne en gezondheid.

Speelgoed

Goede kwaliteit en geschikte honden zijn belangrijk voor dit hondenras. Speelgoed is belangrijk omdat de Australische veehond een actief en energiek ras is. Hij vereist dus een actief leven, en je kunt niet de hele tijd met je hond blijven spelen. Daarom heb je wat speelgoed voor je Australische veedrijvershond nodig. Enkele van de beste speeltjes voor een Australische runderhond worden hieronder vermeld:

 • Puzzelspeelgoed
 • Beweeg-2-Win Speelgoed
 • Zoek een traktatie
 • Traktatiebal

Wisselende stemmingen

Australian Cattle Dogs hebben nogal dynamische stemmingen, en dit ras kan een breed scala aan stemmingswisselingen doormaken. Enkele van de opvallende stemmingswisselingen zijn janken, huilen, en bijten. Drie dingen die je kunt doen is dit voorkomen. Het ene is zulke stemmingswisselingen onder controle te krijgen door effectieve gehoorzaamheidstraining.

Het volgende is op te houden met zo’n houding te vermaken en de wens van je hond in te willigen. Tenslotte kun je gespecialiseerd speelgoed of traktaties kopen om in te bijten en bezig te houden om janken en huilen te voorkomen.

Speeltijd

Je denkt misschien dat speeltijd gewoon niet zo belangrijk is om een Australische Veedrijvershond op te voeden. Maar dit zal een ernstige vergissing zijn. De Australian Cattle Dog is een herdersras: speciaal gefokt voor actief werk zoals het hoeden van vee.

Speeltijd is daarom een noodzaak om de hond gezond en fit te houden. Plus, deze tijd helpt ook om de emotionele band met je huisdier te verbeteren en te versterken.

De rasverenigingen

Er zijn verschillende verenigingen opgericht voor het welzijn en het behoud van dit hondenras. Enkele van de vooraanstaande rasverenigingen en enkele beknopte gegevens over hen staan hieronder vermeld.

Australian Cattle Dog Rescue Association(ACDRA):

Dit is een door vrijwilligers gerunde vereniging die werd opgericht om Australische veehonden te helpen redden. Deze organisatie werkt aan de redding van dit ras van Maine tot Georgia. Bovendien streeft de vereniging ernaar betere plaatsen en eigenaars te vinden voor de ACD’s in de opvang en in slechte situaties.

Raad Van Beheer (Nederlandse Kennel Club):

Raad Van Beheer is de officiële kennelclub van Nederland. Deze vereniging omvat 200 hondenrassen, waaronder de Australische veehond. De organisatie werkt aan de verbetering en bewustwording van dit en vele andere hondenrassen.

Kinderen en andere dieren:

De Australian cattle dog wordt beschouwd als een van de beste rassen, omdat hij over het algemeen zo gemakkelijk met kinderen overweg kan. Als je een Australische veehond samen met kinderen opvoedt, dan zal het ras zich meer op zijn gemak voelen en aanpasbaar zijn met kinderen.

Soms kan dit ras echter door zijn aard tekenen van kuddegedrag vertonen naar de kinderen toe. Niettemin kan dit met de juiste training vermeden worden.  Australische Veedrijvershonden zijn aanhankelijk en beschermend tegenover de kinderen. Zo zou dit ras zelfs je kinderen bewaken en redden van andere agressieve hondenrassen als de nood aan de man komt.

Bovendien, als we het hebben over Australian cattle dog, en andere dieren dan, laat ik het je vertellen.

Normaal gesproken blaffen Australische Veedrijvershonden niet en hebben ze geen ernstige problemen met andere dieren. Maar het ras kan zeker agressief zijn tegenover andere honden.

Afgezien daarvan hoef je je geen zorgen te maken over een Australian cattle dog in de buurt van andere dieren. Zelfs katten zullen, als ze met dit ras opgevoed en opgevoed worden, geen probleem veroorzaken. Niettemin kan het andere dieren hoeden, zoals het soms ook kinderen kan hoeden, want dat is het doel van dit hondenras.

Conclusie:

Dat is alles voor onze gids van het hondenras: Australian Cattle Dog. Je komt alles over het ras te weten, van algemene informatie tot zijn geschiedenis en verzorgingstips. De Australian cattle dog is zowel een geweldige gezinshond als een werkhond.

Maar om je ervaring met welk dier dan ook, laat staan met honden, de moeite waard te maken, moet je over alle essentiële en diepgaande informatie over het ras beschikken.

Deze gids is precies de plaats om al die relevante informatie te lezen.

Beoordeel dit artikel
[Total: 149 Average: 4.8]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test