Jack russel terrier

Jack russel terrier
Hondenauto deken advertentie

Intro

Deze gids is de perfecte plaats om meer te leren over de Jack Russell Terrier.

De Jack Russell Terrier is een onafhankelijk en sluw hondenras met veel kwaliteiten. Tot die kwaliteiten behoren gezellig met het gezin zijn, een comfortabele omgang met vreemden, speelsheid, en vol energie zijn. De algemene levensverwachting van dit ras is ongeveer 12 tot 14 jaar.

Verder wordt de Jack Russell Terrier ingedeeld in de Groep 3 Terriërs van de FCI Classificatie. Het ras werd in Engeland ontwikkeld; zijn herkomst verbindt zich dan ook met Groot-Brittannië dat tegenwoordig bekend staat als het Verenigd Koninkrijk.

Hoeveel kost een Jack russel terrier

Een Jack russel terrier kost tegenwoordig al snel tussen de €1100 en €1400. Door Corona is de vraag naar honden extreem gegroeit.

Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

Herkomst:

 • Groot brittannië

Levensverwachting:

 • 12 – 14 jaar

Schofthoogte:

 • 25 tot 30 Centimeter (Reu)
 • 25 tot 30 Centimeter (Teef)

Gewicht:

 • 4 tot 8 kg (Reu)
 • 4 tot 6 kg (Teef)

FCI Classificatie:

 • Groep 3 Terriers
 • Trainbaarheid
 • Geschikt voor kleine tuin
 • Kan lange tijd alleen blijven
 • Geschikt als eerste hond
 • Intelligentie
 • Kindvriendelijk
 • Waaksheid
 • Vachtverzorging
 • Energie level
 • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Jack Russell Terriers gaat terug tot ongeveer de jaren 1800. Het hondenras werd gefokt door een Engelsman in Zuid-Engeland, Russell genaamd. Hij wilde een hondenras scheppen, een werkterriër die ook met jachthonden kan jagen.

Bovendien wilde hij dat het hondenras in staat zou zijn vossen uit hun holen te verjagen om de jachthonden te helpen bij hun achtervolging. Geleidelijk en langzaam na zijn ontstaan in Engeland werd het hondenras een favoriet van sporters. De sporters die jagers te paard waren, bewonderden het hondenras het meest.

Bovendien kreeg de Jack Russell Terrier in de jaren 1930 genoeg erkenning in de USA. Na een hele tijd een onafhankelijk en individueel jachthondenras te zijn gebleven.

Het karakter van een Jack russel terrier

Jack Russell Terriers hebben nogal een persoonlijkheid. Deze honden hebben interessante karakters en een verscheidenheid aan kenmerken. Om te beginnen zijn deze honden plezierig en energiek, heel energiek!. Bovendien is een Jack Russell Terrier een intelligente en slimme hond.

Deze honden zijn minder gevoelig voor mensen. Zo is het moeilijk ze te overtuigen om consequent te trainen. Meestal doen dit soort honden dingen op basis van hun stemming, niet op basis van die van anderen. Bovendien is de Jack Russell Terrier een hondenras dat op zijn minst een soort lichamelijke activiteit nodig heeft om actief te blijven.

Actief blijven of een of andere bezigheid doen werkt als een mentale stimulans voor deze honden, dus zorg ervoor dat je voorrang geeft aan lichamelijke activiteiten en lichaamsbeweging voor je Jack Russell Terrier. 

Gezondheidsproblemen van een Jack russel terrier

Deze informatie omvat de veel voorkomende gezondheidsproblemen die met dit hondenras geassocieerd worden.

 • Gebitsproblemen
 • Glaucoom
 • Obesitas
 • Cataracten
 • Primaire lensluxatie
 • Leverproblemen
 • Ziekte van Cushing
 • Hemolytische anemie
 • Blaas- en nierstenen
 • Patellaire luxatie
 • Heup- en elleboogdysplasie

Jack russel terrier verzorging

Oké, nu we de geschiedenis van het ras, de gezondheidsproblemen en algemene informatie behandeld hebben. Laten we ook eens kijken naar een paar essentiële verzorgingstips.

Voeding

Voeren kan op twee manieren, maar de kwaliteit van het voedsel is hier het enige belangrijke. Je kunt voor de hond een commercieelvoer krijgen of het thuis bereiden, alleen mag de kwaliteit van het voedsel er niet onder lijden.

Zorg er bovendien voor dat je de calorieën onder controle hebt, want zwaarlijvigheid komt bij dit hondenras veel voor. Afgezien hiervan, zorg ervoor dat je een dieetplan uitstippelt volgens de algemene gezondheid, het gewicht en de leeftijd van de hond. Senior honden hebben andere diëten nodig, terwijl jonge honden en puppy’s andere diëten nodig hebben.

Training

Het trainen van een Jack Russell Terrier is helemaal geen gemakkelijke opgave. Probeer de hond niet eens te trainen als je niet over alle relevante informatie en ervaring beschikt. Het is het beste je hond en jezelf in te schrijven in een programma voor professionele lessen. Op die manier neem je je hond regelmatig mee uit en naar je trainingslessen voor een maximaal resultaat vaak. Bovendien moet deze training beginnen vanaf de puppy fase, zodat je Jack russel terrier gewend is met getraind worden. Al deze inspanning zal het algemene gedrag van je hond verbeteren en hem helpen zich gemakkelijk met je vrienden en familie te vermengen.

Vachtverzorging

Laten we overgaan tot de vachtverzorging van dit hondenras. Net als het trainingsgedeelte is het ook voor de eigenaars een beetje een uitdaging om de vachtverzorging effectief te verzorgen. Dit hondenras komt voor in minstens drie soorten vacht; glad, ruw, en gebroken. Een korte en zachte vacht kun je gemakkelijk onderhouden met een algehele rubbeurt.
De ruwe en gebroken vachten vragen echter wat extra inspanning. Je moet consequent elke week borstelen en een kam gebruiken om te ontklitten. Je kunt ook een hondenconditioner aanschaffen om de vacht wat zachter te maken.

Gebitsverzorging

Jack Russell Terriers zijn vatbaar voor gebitsproblemen. Daarom moet je ervoor zorgen dat je de tanden van je hond elke week poetst om gezond te blijven. Poetsen helpt om alle onnodige tandplak en tandsteen die zich op de tanden opbouwt te verwijderen.

Voeding

Streef naar 1,5 tot 2 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je er van in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

Meer informatie over hondenbrokken?

Leuke weetjes over de Bedlingtonterriër

Laten we eens kijken naar enkele van de interessantste leuke feiten over dit hondenras.

 • De Jack Russell Terrier heeft het vermogen om vijf keer zijn hoogte te springen.
 • De Jack Russell Terrier heeft in zijn jonge jaren veel beweging en training nodig.
 • Jack Russell Terriers kunnen snel verbranden in de zon, dus je kunt maar beter wat zonnebrandcrème voor ze kopen.
 • Hoewel de afstamming van dit hondenras teruggaat op één fokker, waren het aanvankelijk drie verschillende hondenrassen, en ook vandaag zijn ze nodig als drie andere hondenrassen.
Jack russel terrier

Jack russel terrier opvoeden

Weet, voordat je besluit een Jack Russell Terrier te nemen en op te voeden, dat dit hondenras niet voor iedereen is weggelegd. Je zult een stapje verder moeten gaan om deze honden beter op te voeden. Oké, dus laten we nu eens kijken hoe je een Jack Russell Terrier kunt opvoeden. De hond zal je andere kleine huisdieren zoals hamsters en katten als prooi zien en er van nature op willen jagen.

Je kunt dit natuurlijke instinct niet uit het ras verwijderen, maar ja, je kunt het wel verminderen door consequente training. Bovendien is de Jack Russell Terrier een energiek ras; daarom zal hij veel ruimte nodig hebben. Als je een grote omheinde tuin hebt, zou dat ideaal zijn voor dit hondenras.

Bovendien zul je de Jack Russell Terrier regelmatig moeten uitlaten als je je honden liever de meeste tijd binnenshuis houdt.

Afgezien hiervan is een ander essentieel punt bij het opvoeden van een Jack Russell Terrier de socialisatie tijdens de eerste weken / maanden. Daardoor zal hij zich meer op zijn gemak gaan voelen bij omringende mensen, dieren en de algemene omgeving.

De rasverenigingen

De Nederlandse Vereniging Jack Russell Terrier is een vereniging die zich inzet voor rasverbetering en welzijn van dit hondenras in Nederland. Laten we eens kijken naar wat vitale informatie over deze vereniging. Deze vereniging was dus de eerste en belangrijkste vereniging die in Nederland voor dit hondenras actief was.

Behalve deze Nederlandse vereniging voor de Jack Russell Terrier wordt ze ook beschouwd als een van de oudste verenigingen in het Nederlandse land. De NVJRT werd opgericht in 1988, een jaar voordat het ras nationaal erkend werd.
Sinds die tijd zet deze vereniging zich in voor de belangen van de Jack Russell Terrier. Bovendien reguleert de vereniging de fokkers om correct fokken te garanderen en de maatstaf te handhaven.

Kinderen en andere dieren

Het zit zo dat een Jack Russell Terrier heel goed een aanhankelijke en liefdevolle hond zal blijken te zijn tegenover kinderen. De kinderen moeten echter wel weten hoe ze op de juiste manier met de hond moeten omgaan.

De Jack Russell Terrier kan gemakkelijk boos worden als hij niet goed behandeld wordt; vandaar dat het beter is er geen te nemen voor je jonge kinderen. Wat andere dieren betreft, zullen Jack Russell Terriers waarschijnlijk op hamsters en katten jagen, vanwege het natuurlijke jachtinstinct. Bovendien kunnen sommige van de Jack Russells agressief zijn tegen honden van hetzelfde geslacht.

Conclusie

Dat was alles voor onze gids over het hondenras Jack Russell Terrier. Hopelijk is de hierboven gegeven informatie nuttig en informatief voor je. Er zullen in de toekomst meer gidsen als deze verschijnen, dus blijf op de hoogte.

Beoordeel dit artikel
[Total: 146 Average: 4.9]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2022

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test