Amerikaanse cockerspaniël

Amerikaanse cockerspaniël
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Intro

De Amerikaanse Cockerspaniel is een plezierig en vrolijk hondenras dat perfect is voor gezinnen en kinderen.

Bovendien kun je van een Amerikaanse Cocker Spaniel verwachten dat hij vaak tussen de 10 en 14 jaar oud wordt. Bovendien staat de Amerikaanse Cockerspaniel bekend om zijn charmante persoonlijkheid en uitzonderlijke temperament.

Deze honden zijn altijd blij en springerig met anderen, en ze vertonen meestal geen tekenen van agressie of ander vervelent gedrag.

De algemene term voor dit ras is Cocker Spaniel binnen de USA, maar in andere landen ook wel de Amerikaanse Cocker Spaniel genoemd. Laten we verder gaan met het artikel en de algemene informatie, geschiedenis, verzorgingstips, en meer over dit ras bekijken.

Hoeveel kost een Amerikaanse cockerspaniël

De prijs zit ergens tussen de €1100 en €1900.

Amerikaanse cockerspaniël

Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

Herkomst:

 • VS

Levensverwachting:

 • 10 – 14 jaar

Schofthoogte:

 • 36 tot 39 Centimeter (Reu)
 • 34 tot 36 Centimeter (Teef)

Gewicht:

 • 11 tot 13 kg (Reu)
 • 9 tot 11 kg (Teef)

FCI Classificatie:

 • Groep 8 Retrievers
 • Trainbaarheid
 • Geschikt voor kleine tuin
 • Kan lange tijd alleen blijven
 • Geschikt als eerste hond
 • Intelligentie
 • Kindvriendelijk
 • Waaksheid
 • Vachtverzorging
 • Energie level
 • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis

Dit hondenras behoort tot de Engelse voorouders. De voorouders van dit ras horen specifiek bij Engeland, waar veel verschillende spaniëls voorkomen. Deze spaniels werden gewoonlijk in aparte groepen ingedeeld naar hun gewicht en niet naar hun afstamming. Naarmate de tijd vorderde begonnen de verschillende soorten echter individuele erkenning te krijgen.

In vroeger tijden stonden de grotere en zwaardere spaniels bekend als veldspaniels, terwijl kleinere spaniels cocker spaniels genoemd werden. Zo ontstond de naam van dit ras. De Amerikaanse Cocker Spaniel werd erkend als een apart afzonderlijk hondenras van kleine spaniels. De Amerikaanse Cocker Spaniel is een van de allereerste oorspronkelijke rassen die door de American Kennel Club werden geregistreerd toen de organisatie in 1878 werd opgericht.

Dit hondenras was op het hoogtepunt van zijn populariteit in de jaren 1980, en tegelijk was dit hondenras gedurende ongeveer twee decennia het meest geregistreerde raszuivere hondenras in de USA. Volgens de AKC, als we het over de huidige populariteit hebben, geldt het ras als de top 30 in populariteit.

Het karakter van een Amerikaanse cockerspaniël

De Amerikaanse Cocker Spaniel heeft over het algemeen geen temperament- of agressieproblemen. Het hondenras is lief en aanhankelijk tegenover zijn baasjes en is graag een metgezel. Bovendien zal de Amerikaanse Cocker Spaniel bij veel gelegenheden je liefde en genegenheid nodig hebben, want dit ras is niet zo zelfstandig om het op eigen houtje goed te doen.

Verdergaand met het karakter en de persoonlijkheid van de Amerikaanse Cocker Spaniel, kan het ras zich snel aanpassen aan verschillende omgevingen en ruimten. Je hoeft je geen zorgen te maken over deze snelheid om zich aan te passen in kleine ruimtes zoals appartementen. Bovendien wordt dit hondenras beschouwd als makkelijk in de omgang en plezierig in de omgang. Hij zal dus dol zijn op je kinderen en heel goed met hen overweg kunnen.

Als we het bovendien over zijn trainbaarheid hebben, kun je opgelucht zijn dat deze honden gemakkelijk te trainen zijn. Waarom? Omdat de Amerikaanse Cocker Spaniel een hondenras is dat graag zijn baas wil behagen, dus ze leren en gehoorzamen hen graag.

Het blafniveau voor dit ras is matig; de honden blaffen niet zo vaak, maar soms kan het toch gebeuren. Last but not least is de neiging van het hondenras om te kwijlen aanzienlijk gering, en dat is een goede zaak voor mensen die niet graag hebben dat een hond overal kwijlt.

Gezondheidsproblemen bij een Kooiker

De veel voorkomende gezondheidsproblemen die consequent bij dit hondenras gevonden worden zijn als volgt:

 • Atrofie van het netvlies
 • Cataracten
 • Obesitas

Amerikaanse cockerspaniël verzorging

Elk hondenras vereist enige verzorging, en die is anders dan andere. Om je in staat te stellen voor dit hondenras te zorgen, hebben we dit artikelgedeelte samengesteld. Hopelijk blijkt het informatief en behulpzaam voor je te zijn.

Voeding

Dit deel van de verzorging van een Amerikaanse Cocker Spaniel is van cruciaal belang om het lichaam van je hond de juiste hoeveelheid voedingsstoffen te geven. Dus hoe doe je dat goed? Wat je moet doen bij het verkrijgen van commercieel voer, of het nu gekookt of droog is, is dat je de etiketten en voedingsstoffen-etiketten echt goed moet lezen. Zo kun je het aantal verschillende voedingsstoffen in het voedsel en hun toevoer vaststellen. Bovendien moet je, wat de rauwe en zelfgekookte voeding betreft, eerst onderzoek doen naar de noodzakelijke voedingsgroepen voor dit hondenras.

Training

Door de menslievende eigenschap van dit hondenras wordt het trainingsproces echt beheersbaarder en efficiënter. Bovendien reageren deze honden tijdens de training goed op correctie en verbale commando’s, omdat ze van nature gevoelig zijn voor bevelen. Dus alles wat je nodig hebt is praktische gehoorzaamheidstraining voor het ras, en je bent goed op weg. Of je schrijft je in voor professionele gehoorzaamheidstrainingslessen, of je traint je hond zelf als je ervaren genoeg bent.

Vachtverzorging

Amerikaanse Cocker Spaniels hebben een dubbel behaarde en zijdeachtige vacht. Daarom is het een betrekkelijke uitdaging om de vacht effectief te verzorgen. Je moet een Cocker Spaniël elke dag verzorgen, want als je dat overslaat, zul je er spijt van krijgen. De vacht kan gemakkelijk klitten, en de haargroei is ook snel, dus regelmatig trimmen is ook aan te raden. Een metalen hondenkam van hoge kwaliteit is ideaal voor de vachtverzorging van de Amerikaanse Cocker Spaniel. Wees bovendien voorzichtig bij het kammen van het gebied bij het oor, want de huid op dat deel is aanzienlijk dun, en die kan verwond raken. Tenslotte is het belangrijk je hond een- of tweemaal per week te baden.

Gebitsverzorging

Wat de gebitsverzorging van het hondenras betreft, is het raadzaam de tanden van je hond elke week te poetsen voor een betere gebitsverzorging en een gezond gebit. Bovendien moet je overwegen om elk half jaar of jaar een afspraak te maken met de tandarts van je hond.

Voeding

Streef naar 1,5 tot 2 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je er van in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

Meer informatie over hondenbrokken?

Leuke weetjes over de Amerikaanse cockerspaniël

Hier zijn enkele interessante, leuke feiten over het Amerikaanse Cocker Spaniel ras.

 • De Amerikaanse Cocker Spaniëls kwamen naar Amerika op een Mayflower
 • De Amerikaanse Cocker Spaniel is het kleinste sportieve ras
 • Amerikaanse Cocker Spaniel is het eerste hondenras dat kanker opspoorde

Amerikaanse cockerspaniël opvoeden

Maak het huis puppyproof

Nummer 1 ding voordat je je Amerikaanse Cocker Spaniel puppy in huis haalt is het huis puppy-proof maken. Wat houdt dat in? Wel, dat betekent dat je alle zichtbare draden moet afdekken en afplakken. Plus dat je scherpe meubelstukken uit de buurt moet houden. Zo moet je ervoor zorgen dat je puppy veilig op zijn plaats is en de omgeving ook veilig is voor je puppy.

Blijf dicht bij je hond

Blijf veel bij je puppy tot het een volwassen hond geworden is. Puppy’s hebben aanvankelijk extra aandacht en zorg nodig. Plus, ze zitten in een leerfase, dus is het niet veilig om veel zelfstandigheid te geven.

Socialiseren

Het volgende belangrijke dat je moet doen bij het opvoeden van een Aamerikaanse Cocker Spaniel is je pup of hond te socialiseren. Waarom? Wel, socialiseren helpt een hond zich aan te passen aan je omgeving en je vrienden en familie. Op deze manier raakt de hond op zijn gemak rond een bepaald soort omgeving en mensen waar jij ook steeds bij in de buurt zult zijn. Dit alles maakt dat je puppy goed past in bijeenkomsten, en het helpt bij het trainingsgedeelte.

Houd je puppy schoon

Hygiëne speelt een vitale rol bij de opvoeding van elke hond; zorg er dus voor dat je je hond steeds schoon houdt. Bovendien betekent schoon niet alleen je puppy regelmatig een bad geven, maar het betekent ook verzorging. Hoe meer je het verzorgen op jonge leeftijd normaliseert, hoe comfortabeler je hond ermee zal zijn als hij opgroeit.

De rasverenigingen

De Amerikaanse Cocker Spaniel Club is een rasgebonden vereniging die opgericht werd om de belangen van dit hondenras veilig te stellen. Deze vereniging werd opgericht in 1964, en er zijn momenteel zo’n 80 leden in de vereniging die zich met hart en ziel inzetten voor het welzijn van dit hondenras.
De vereniging organiseert vele evenementen en kampioenschappen om effectieve verzorging, gehoorzaamheidstraining en andere essentiële zaken onder de Amerikaanse Cocker Spaniël eigenaren te bevorderen.

Deze vereniging is ook erkend door de Nederlandse Kennel Club, waaraan ze haar reputatie dankt. De vereniging wil graag praktische en heilzame veranderingen brengen voor het Amerikaanse Cocker Spaniel ras in Nederland. Haar algemene doel is het bevorderen van het gezond fokken en grootbrengen van dit ras.

Kinderen en andere dieren

De Amerikaanse Cocker Spaniel is over het algemeen een mensengenieter hondenras, en dus is hij graag in de buurt van meerdere mensen. Dit hondenras is ook vriendelijk tegen vreemden, en hij houdt van spelen en tijd doorbrengen met kinderen. Vandaar dat je je geen zorgen hoeft te maken of een Amerikaanse Cocker Spaniel wel met kinderen en andere dieren overweg kan, want dit hondenras heeft daar meestal geen problemen mee.

Conclusie

De Amerikaanse Cocker Spaniel is een plezierig, gevarieerd, en uniek uitziend hondenras. Het is een van de beste hondenrassen voor mensen met kinderen die niet veel tijd willen investeren in het trainen van een hond.

Dit absoluut schattig uitziende hondenras is geschikt voor mensen met andere huisdieren in huis, want het heeft geen temperamentkwesties of houdingsproblemen. Bovendien is dit ras ook erg aanhankelijk naar zijn baasjes toe.

Beoordeel dit artikel
[Total: 182 Average: 4.8]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test