Chow Chow

Chow Chow
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over het Chowchow ras

Zoals je weet komen honden in alle mogelijke soorten en maten voor. Dit komt natuurlijk goed van pas, iedereen wil namelijk een ander soort ras in huis halen. Een van de rassen die ontzettend populair is onder het grote publiek is het Chowchow ras. Nu zien we dat er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat over deze hondensoort. Om je hier wat meer over te laten zien hebben we hieronder alles op een rijtje gezet wat jij moet weten over de honden met de blauwe tong, zo kom je niet meer voor verrassingen te staan!

Algemene informatie

Levensverwachting:  9 tot 15 jaar
Herkomst: China
Lengte: Mannelijk: 48–56 cm Lengte: Vrouwelijk: 46–51 cm
Gewicht: Mannelijk: 25–32 kg Gewicht: Vrouwelijk: 20–27 kg
Kleuren: Zwart, Blauw, Lichtbruin, Crème, Rood

  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden(met de juiste trainnig)

Geschiedenis van het ras

Voordat we gaan kijken naar het karakter van dit ras is het handig om eerst even kort in te zoomen op de geschiedenis van dit bekende ras. Chowchows zijn een van de oudste hondenrassen van heel de wereld. Ze zijn al ruim een paar duizend jaar te vinden in China. Daar worden ze meestal Songshi Quan genoemd. De Chowchow honden zijn op verschillende manieren in de Chinese tijd optimaal benut. Dit ras was een aristocratische metgezel voor heersers van de vroege Chinese dynastieën. Hun gespierde frames maakten hen tot geweldige werkhonden. Ook werd hij gehouden voor zijn schattige uitstraling. De Chowchow tong is bijvoorbeeld uniek in zijn soort! Dit ras heeft roze tongen als ze geboren worden, maar tegen de tijd dat ze acht tot tien weken oud zijn verandert hun tong permanent in een blauwe kleur. De Chowchow heeft sleden getrokken, gejaagd en gewerkt als trouwe en efficiënte waakhonden. Over de jaren heen zijn wij de hond ook steeds meer gaan houden in Europa.

Alaska Malamute

Het karakter van de Chowchow

Indien je er over nadenkt om een nieuwe hond te nemen dan is het noodzakelijk om na te denken over het karakter wat je kiest. Chowchows worden vaak beschreven als afstandelijk, onafhankelijk en gezellig. Als je denkt dat dat meer als een kat klinkt, dan heb je inderdaad gelijk. Door veel mensen wordt het dan ook gezien als een soort combinatie tussen een huiskat en een hond. Ondanks hun schattige uiterlijk zijn ze misschien niet zo geïnteresseerd in al dat knuffelen. Maar ze zijn erg loyaal en toegewijd aan hun menselijke metgezellen. Net als katten kan het zijn dat ze zich meer aan één lid van het gezin hechten dan aan andere. De Chowchow is territoriaal en een beetje een huisdier. Dit hondenras is niet echt actief! Een dagelijkse wandeling en af en toe spelen met je hond is genoeg om hem blij en gezond te houden.

Een jonge Chowchow opvoeden

Het Chowchow ras is best lastig, daarom is het wel van belang dat je het op de juiste manier aanpakt als je ervoor wilt zorgen dat jouw hond zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Vroege training (puppy cursus) en voldoende socialisatie is echt een noodzakelijke stap om te ondernemen bij dit ras. Deze hond heeft niet de neiging om op natuurlijke wijze vreemden of andere dieren te vertrouwen die ze nog niet hebben ontmoet.  Ze zijn geen roedelhonden en doen het beter in het gezelschap van mensen en huisdieren die ze vertrouwen en respecteren. Hun geblaf en hun beet kan hardnekkig en krachtig zijn. Hoewel dit betekent dat ze grote bewakers van je eigendom kunnen zijn, is het belangrijk om te leren wat hun psychologische trigger is. Begin daarom echt met gehoorzaamheidstraining als je puppy nog jong is. Zo voorkom je dat jouw hond agressief wordt tegenover dieren of mensen als dit niet zou moeten.

Chow Chow puppy

De juiste verzorging

Net als alle andere hondenrassen zal je deze honden ook goed moeten verzorgen. Deze honden zijn voorzien van twee dikke vachten. Alle Chowchow honden hebben een zachte vacht aan de onderkant van het lichaam in combinatie met een dikkere vacht aan de buitenkant van het lichaam. Er zijn ook gladde Chowchow honden te vinden. Dit ras heeft een grondige borstelbeurt nodig van minimaal twee keer per week. Dit zal ervoor zorgen dat hun vacht niet mat wordt. Het is vooral belangrijk om te voorkomen dat de vacht rond het hoofd mat wordt. Dit ras moet daarnaast maandelijks in bad gaan. Zorg er wel voor dat ze daarna goed gedroogd worden. Gebruik een koele luchtdroger om ervoor te zorgen dat u je pup niet oververhit raakt. Hun oren en ogen moeten één keer per week worden schoongemaakt en hun nagels moeten regelmatig worden bijgeknipt. Door hierop te letten zorg je voor de meest optimale verzorging van jouw hond.

De gezondheid van de Chowchow

Tijd om vervolgens even te kijken naar de gezondheid van dit bekende ras. Door zijn diepliggende ogen heeft dit ras een beperkt zicht. Dit betekent dat hij het beste vanaf de voorkant kan worden benaderd. Bovendien kunnen ze last hebben van oogproblemen. Andere bekende gezondheidsproblemen zijn onder andere heupdysplasie, elleboogdysplasie en allergieën. Heup- en elleboogdysplasie treedt op wanneer de gewrichtskoker abnormaal gevormd is. Dit houdt in dat het gewricht niet goed past. Deze erfelijke aandoening kan bij honden pijn en zelfs kreupelheid veroorzaken. Fokkers moeten dus zowel de ellebogen als de heupen van de ouders laten testen. Ook kan dit ras last krijgen van problemen aan de schildklier. Een van de meest voorkomende schildklierprobleem bij dit ras is hypothyreoïdie. Enkele veel voorkomende symptomen hiervan zijn overgewicht, haaruitval en huidproblemen. Deze ziekte kan worden aangetoond middels een bloedtest bij de dierenarts.

Hoewel het niet mogelijk is om te voorkomen dat jouw hond ooit ziek zal worden is het wel mogelijk om beter in kaart te brengen wat de risico’s zijn die je kunt verwachten voor jouw hond. Een van de beste dingen die je maar kunt doen is een DNA test voor jouw hond bestellen. Door middel van een DNA test is het namelijk mogelijk om in kaart te brengen of er bepaalde aandoeningen aanwezig zijn in de familie van de hond. Door deze gegevens kan je veel beter een keuze maken of het misschien handig is om een hondenverzekering af te sluiten. Zoals je weet is het met een hondenverzekering namelijk mogelijk om de medische kosten voor jouw hond eenvoudig door te sturen naar de verzekeraar.

De kosten van de hond

De Chowchow honden zijn niet bepaald goedkoop. Dit houdt dan ook echt in dat je aardig wat geld uit zal moeten trekken om er een te kunnen kopen. De minimale prijs ligt vaak rond de 950 euro, echter zijn dit de reguliere honden zonder een uitgebreide stamboom. Bij de Chowchow honden hoef je niet raar op te kijken wanneer je een prijs kan verwachten van ruim 3000 euro. Daar komen ook nog eens de medische kosten bovenop die nodig zijn voor iedere soort hond. Denk hier bijvoorbeeld aan de inentingen en aan de controles bij de dierenarts. Het ras heeft een regulier soort hondenvoer nodig, hier hoef je dus niet extra veel geld voor uit te trekken.

De ras verenigingen

Veel hondenrassen hebben een eigen club of vereniging. Dit is met het ras van de Chowchow hond dan ook niet anders. In ons land zijn er op dit moment twee verenigingen te vinden. Dit zijn op de eerste plaats de Chow Chow Vereniging Holland en de Nederlandse Chowchow Club. Beide verenigingen zetten zich in voor dit hondenras. Dit houdt in dat zij onder andere speciale cursussen organiseren voor de eigenaren van deze honden. Tevens hebben zij meer informatie over goede fokkers die je kunt benaderen voor het kopen van een dergelijke hond.

Bekende fokkers

Mensen die graag een Chowchow in huis willen nemen zouden altijd op zoek moeten gaan naar een goede fokker. De reden hierachter is het feit dat een betrouwbare fokker geen honden aanbiedt die vatbaar zijn voor bepaalde aandoening. Dit zorgt ervoor dat je een hond kunt kopen die tenminste echt gezond is. Daarnaast wil je zeker weten dat je te maken hebt met een zo zuiver mogelijk ras. 

Kennel het Bossche Front

ChowChow Kennel

Ben jij een erkende fokker en sta je er niet tussen? Neem contact met ons op en we plaatsen je erbij.

Conclusie

We hopen dat je dankzij dit artikel meer weet over het bijzonder ras van de Chowchow honden. Dit unieke ras met honden met blauwe tong spreekt echt bij veel mensen tot de verbeelding. Ben je op zoek naar een schattige hond maar heb je niet zoveel zin om urenlang te spelen dan zal je met deze Chowchow niet de fout in kunnen gaan. Houd er wel rekening mee dat dit ras de juiste training nodig heeft. Daarnaast het niet bepaald een goedkoop ras is, je moet er dus wat voor over hebben. Blijf zeker even hangen op deze site om ook een kijkje te nemen bij de andere artikelen die er hier op de site te vinden zijn. Door alles goed door te nemen weet je binnen no time welk hondenras precies aansluit bij wat jij al die tijd al zocht voor in huis.

Welke hondenrassen je misschien ook interessant vindt:

Als je van de Chow Chow houdt, vind je deze rassen misschien ook wel leuk:

Beoordeel dit artikel
[Total: 91 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test