Entlebucher sennenhond

Entlebucher sennenhond
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Korte introductie over de Entlebucher Sennenhond

De Entlebucher Sennenhond heeft de onafhankelijke geest van andere herdershondenrassen, maar brengt graag tijd door met zijn baasje, vooral als je dit hondje een taak geeft. Ze kunnen agressief zijn en zullen blaffen om je te waarschuwen voor bezoekers.

De Entlebucher Berg is een berg in Oostenrijk. Honden zijn uiterst aanhankelijk tegenover hun menselijke gezinsleden en zijn betrekkelijk gemakkelijk te verzorgen. Maar vergis je er niet in: deze honden hebben veel beweging nodig. Beginnende hondenbezitters zullen deze pup misschien wat to much vinden meer dan ze hadden verwacht. Maar als je de energie van je pup kunt bijhouden, heb je een liefdevolle, levenslange metgezel.

Zie hieronder voor een complete lijst van Entlebucher Berghond kenmerken en feiten!

Wat kost een Entlebucher Sennenhond

De Entlebucher Sennenhond met stamboom kost rond de €1500.

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

Levensverwachting

10 - 13 jaar

Herkomst

Zwitserland

Schofthoogte

40 - 52 cm

Gewicht

21 - 35 kg

  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk (Geen hele jonge kinderen)
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Geschiedenis van de Entlebucher Sennenhond

Zoals eerder gezegd is de Entlebucher sennenhond berghond een lid van een groep Zwitserse berghonden die bekend staan als Sennehund, wat vertaald “herdershond” betekent. Alle vier de honden stammen af van een grote, Mastiff-achtige hond die de Romeinen meer dan 2.000 jaar geleden fokten. De Berner en Groot-Zwitserse berghonden werden oorspronkelijk gebruikt om vee te beschermen, terwijl de Appenzeller en Entlebucher berghonden gebruikt werden om vee te drijven. Door hun kleinere, compactere afmetingen en tomeloze energie konden ze urenlang achter het vee aanrennen.

De eerste beschrijving van een Entlebuch dalhond dateert van 1889. Deze beschrijving combineert echter de Entlebucher en Appenzeller tot een enkel ras; de rassen werden pas in 1913 gescheiden.

Helaas werd in de jaren 1900 het Entlebucher ras bijna weggevaagd door kruisingen met Duitse Herders en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. In feite kon in de jaren na de oorlog in Europa geen enkele Entlebucher meer gevonden worden. Door de inspanningen van verschillende fokkers werden rasstandaards ontwikkeld, en in 1926 werd een Entlebucher club opgericht. Deze fokkers slaagden erin 17 Entlebuchers op te sporen om het ras opnieuw te introduceren. In 2009 erkende de American Kennel Club het officieel als lid van de Herding Group.

Entlebucher sennenhond beschrijving

De Entlebucher, ook bekend als de Entle, is een Zwitsers herdersras dat verwant is aan de Appenzeller, Berner Sennenhond, en Groot Zwitserse Berghond; hij is de kleinste van de vier.

Hij staat bekend om zijn intelligentie, persoonlijke houding, wendbaarheid, en trouw. Hij is zelfverzekerd en onafhankelijk, maar hij heeft een sterke band met zijn persoon en is het meest tevreden als hij de dag aan de zijde van zijn gezin doorbrengt. Hij heeft veel energie en heeft een eigenaar nodig die hem elke dag een uur stevige lichaamsbeweging kan geven – als hij geen kuddes hoedt, dan doet hij wel mee aan hondensporten als speuren, honden frisbee, of behendigheid. Hij vindt het leuk om klusjes te doen te hebben, net als andere slimme werkhonden, dus begin vroeg met de training van deze slimmerik, door hem te leren de vuile was op te halen, de krant binnen te brengen, je pantoffels te halen, of andere nuttige taken.

De Entlebucher is een territoriale hond die zal blaffen om je te waarschuwen voor de aanwezigheid van vreemden of de komst van gasten. Hij is op zijn hoede voor vreemden en andere honden, en hij heeft, zoals elke hond, vroege socialisatie nodig om te leren hoe hij zich moet gedragen rond vreemden en andere honden. Hij is dol op zijn kinderen, maar omdat hij ook van ravotten houdt, moet hij leren zachtaardig met ze om te gaan. Hij kan proberen zijn kinderen te “hoeden” door aan hun hielen te knabbelen.

Entlebucher sennenhond verzorging

Entlebuchers zijn onderhoudsgevoelige honden wat betreft beweging en training. Ze hebben niet alleen meerdere uren beweging per dag nodig, maar ook activiteiten of training om hun geest uit te dagen. Naast rennen, apporteren, zwemmen en wandelen kun je behendigheidsparcoursen, gehoorzaamheidsuitdagingen, of honden puzzels die voor honden ontworpen zijn gebruiken om wat van de energie van je Entle af te branden. Entlebuchers voelen zich misschien niet goed in appartementen of huizen met weinig of geen buitenruimte, vanwege hun hoge energieniveau. Ook als je buiten met je Entle speelt, zorg dan dat het in een afgesloten ruimte is. Hun natuurlijke kudde-instinct kan ertoe leiden dat ze andere dieren of zelfs kinderen achtervolgen (en proberen te hoeden).

Entles vereisen vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining. Entlebuchers kunnen koppig zijn en een eigen willetje hebben omdat ze zeer intelligent zijn. Hun onafhankelijkheid en koppigheid kunnen frustrerend zijn voor nieuwe hondeneigenaars, en het kan extra moeilijk zijn bij het trainen van je hond. Zoals eerder gezegd kunnen Entles agressief zijn tegenover vreemden en andere honden, dus je hond zo vroeg mogelijk socialiseren is van cruciaal belang.

Het borstelen van Entlebucher berghonden twee tot drie keer per week wordt aanbevolen, en vaker tijdens de verharingsseizoenen. Eenmaal per week haar vacht borstelen houdt hem glanzend, gezond en vrij van vuil en puin. Je kunt verwachten dat je je Entle om de vier weken een bad moet geven, afhankelijk van hoe vaak je haar borstelt. In het algemeen geldt: hoe vaker je je hond borstelt, hoe minder vaak hij of zij een bad nodig zal hebben.

Onderzoek de oren van je Entlebucher eens per week op vuil of tekenen van infectie. Als de oren van je hond wasophoping of vuil hebben, maak ze dan voorzichtig schoon met een zachte, katoenen doek. Wattenstaafjes moeten vermeden worden omdat ze de tere binnenoorstructuren kunnen beschadigen en vuil dieper in de gehoorgang kunnen duwen. Als de oren van je hond erg rood zijn, ontstoken, of vreemd ruiken, breng hem of haar dan meteen naar de dierenarts – dit kunnen symptomen van een oorontsteking zijn.

De Entlebucher is, net als alle rassen, gevoelig voor parodontale aandoeningen als er geen goede tandhygiëne wordt onderhouden. Dagelijks de tanden van je Entle poetsen is ideaal, maar minstens een keer per week poetsen kan enige bescherming bieden tegen tand- en tandvleesontsteking.

Voeding

Een dieet voor de Entle moet afgestemd zijn op een middel groot ras met hoge eisen aan energie en beweging. Voor advies over wat je je Entlebucher sennenhond moet voeren en de juiste portiegrootte, raadpleeg je dierenarts of een professionele voedingsdeskundige. Hun voedingsbehoeften veranderen naarmate ze vorderen in de puppytijd, de volwassenheid en de seniorentijd. Houd de voedingsbehoeften bij.

Kinderen en andere dieren

De Entle kan een uitstekend gezinshuisdier zijn met de juiste training. Omdat ze best groot zijn, kunnen ze per ongeluk heel jonge of kleine kinderen stoten of omver lopen.

Zoals bij elk ras moet je kinderen leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en altijd toezicht houden op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of aan oren of staart trekken van een van beide partijen te voorkomen. Leer je kind om nooit een hond te benaderen die aan het eten of slapen is, of te proberen het eten van de hond te pakken. Geen enkele hond, hoe vriendelijk ook, mag alleen gelaten worden met een kind.

De Entle schiet goed op met andere huisdieren, maar hoe groter het verschil in grootte, hoe meer toezicht en training nodig is om iedereen veilig te houden.

Conclussie

We hopen dat jij nu een duidelijk beeld hebt gekregen over de Berner sennenhond. Het is een mooi ras dat graag werkt. Deze hond houd ervan om bezig te zijn met zijn familie en overal bij betrokken te worden.

Welke hondenrassen je misschien ook interessant vindt:

Als je van de Entlebucher sennenhond houdt, vind je deze rassen misschien ook wel leuk:

Beoordeel dit artikel
[Total: 80 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test