Inhoudsopgave
Alles wat je moet weten over de Lhasa Apso
Ben je op zoek naar een nieuwe hond voor bij jou in huis dan is het tijd om eens te brainstormen over de soort hond die past bij wat je zoekt. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten hondenrassen te vinden voor in huis, echter zijn er een aantal rassen die bekender zijn dan de andere rassen. Een van de meest populaire rassen die er gekozen kan worden voor in huis is het ras Lhasa Apso. Aangezien de kans klein is dat je alles weet over dit ras hebben we het wat makkelijker voor je gemaakt door in dit artikel de belangrijkste informatie over het ras voor je te verzamelen.
Algemene informatie
Levensverwachting: 12 – 14 jaar
Herkomst: Tibet
Lengte: Reu: 25–28 cm Lengte: Teef: 25–28 cm
Gewicht: Reu: 6–8 kg Gewicht: Teef: 5–7 kg
Kleuren: Zwart, Wit, Dark Grizzle, Honey (Color), Sandy, Goud, Bruin
- Trainbaarheid
- Geschikt voor kleine tuin
- Kan lange tijd alleen blijven
- Geschikt als eerste hond
- Intelligentie
- Kindvriendelijk
- Waaksheid
- Vachtverzorging
- Energie level
- Kan met andere katten/honden(met de juiste trainnig)
De geschiedenis van de Lhasa Apso
Laten we eerst eens kijken naar de bijzondere geschiedenis van dit hondenras. De Lhasa komt oorspronkelijk uit Tibet. Hij ontleent zijn naam aan de heilige stad Lhasa. Duizenden jaren lang werd de Lhasa uitsluitend gefokt door adel en monniken in kloosters om als binnenwacht en beschermer op te treden. Hij staat in zijn thuisland bekend als Abso Seng Kye. Dit kan vertaald worden naar “Blaffende Leeuwenhond”. De Lhasa’s dikke vacht is beschermend. Zijn geboorteklimaat is er een van intens koud en extreme hittes. De geschiedenis van het ras gaat terug tot 800 voor Christus. Een Lhasa werd beschouwd als een bijzondere hond om te hebben, maar het was bijna onmogelijk om er een te kopen. Hij was een waakhond in tempels en kloosters en werd daarom als heilig beschouwd. Men dacht dat toen een eigenaar stierf, de menselijke ziel het lichaam van zijn Lhasa Apso binnen zou dringen. Lhasa’s mochten het land niet verlaten, behalve als ze door de Dalai Lama als geschenk werden gegeven.
Vanaf het begin van de Manchu-dynastie in 1583 tot in 1908 stuurde de Dalai Lama Lhasas als heilig geschenk naar de keizer van China en leden van de keizerlijke familie. De Lhasas werden altijd in paren gegeven en werden geacht geluk en voorspoed met zich mee te brengen. De eerste Lhasas die rechtstreeks de VS binnen kamen, werden in 1933 door de 13de Dalai Lama als geschenk gegeven aan C. Suydam Cutting. Dit was een bekende wereldreiziger uit die tijd. Cutting is deze later gaan fokken. Van hieruit zijn we dit ras ook tegen gaan komen in Europa.
Het karakter van de Lhasa
Tijd om door te gaan naar het karakter van dit speciale ras. Het karakter van de Lhasa Apso is een bijzondere en interessante mix. Hij is een vrolijke, ondeugende en speelse hond. Maar hij ook is hij onafhankelijk en vrij stoer. Hij neemt de taak van het bewaken van zijn huis en familie serieus. Dit betekent dat hij er lang over doet om op te groeien. Zelfs op een hogere leeftijd heeft hij nog wat weg van een puppy. De Lhasa mag dan klein zijn, maar hij is zeker niet kwetsbaar. Hij is stevig en sterk, en hij is van nature op zijn hoede voor vreemden. Hij zal vrienden maken, maar niet voordat hij weet dat een individu geen bedreiging vormt. Hij is dan ook echt een uitstekende waakhond.
De Lhasa is niet erg actief en is tevreden met het leven binnenshuis. In tegenstelling tot veel andere rassen heeft hij geen langdurige lichaamsbeweging nodig om rustig te blijven in huis. Hij geniet echter wel van en heeft baat bij korte wandelingen en speelsessies. De Lhasa houdt ervan om dicht bij zijn familie te blijven en hen kamer aan kamer te volgen om mee te doen aan de activiteiten of om op schoot te zitten. Door zijn onafhankelijke karakter is hij prima in staat om thuis een redelijke tijd alleen te blijven. De Lhasa heeft meestal geen last van verlatingsangst.
Een jonge Lhasa Apso opvoeden
De onafhankelijke Lhasa houdt ervan om te laten zien dat hij er voor je is. Training en socialisatie is dan ook echt super belangrijk voor dit ras. Je moet de Lahsa Apso goede hondenmanieren leren om te voorkomen dat hij denkt dat hij de baas kan zijn over het huis. Een puppy cursus met dit ras een geen overbodige luxe. Lhasa eigenaren moeten sterke, vriendelijke leiders zijn. Het temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren. Hier kan je denken aan de erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een leuk temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden.
De juiste verzorging
Lhasa honden hebben natuurlijk een erg dikke vacht. Dit houdt onder andere in dat zij veel moeten worden geborsteld. Ook moet je ze met regelmaat langsbrengen bij de trimsalon. Lang haar moet regelmatig worden geborsteld, met de juiste hulpmiddelen en technieken. Verwacht dat je minstens om de twee weken de vacht moet wassen en dat je hem één keer moet borstelen tussen de baden door. Grondig afspoelen is bij deze hond essentieel omdat shampooresten de huid irriteren. Conditioners en afwerkingssprays maken het borstelen gemakkelijker. Nat lang of geschoren haar moet grondig worden gedroogd en geborsteld. Dit komt omdat vochtig haar zelfs als het schoon is, mat zal worden.
De gezondheid van dit ras
De Lhasa Apso is over het algemeen aan te merken als een gezond hondenras. Toch kan het zijn dat jouw hond te maken krijgt met bepaalde gezondheidsproblemen. Hier kom je nu eenmaal niet onderuit. Een van de ernstigste gezondheidsproblemen die dit ras kan krijgen is het uitvallen van de nierfunctie. Dit kan in een milde vorm aanwezig zijn. Er is geen betrouwbare test om dragers op te sporen. Potentiële eigenaren zullen daarom op zoek moeten gaan naar goede fokkers die zich bewust zijn van de aandoening en de getroffen honden uit hun fokprogramma’s verwijderen. Fokkers hebben grote vooruitgang geboekt in het elimineren van dit probleem en het risico om een getroffen puppy te krijgen van een deskundige fokker is klein. Andere problemen waar dit hondenras mee te maken kan krijgen zijn droge ogen, progressieve netvlies-atrofie (PRA), uitglijdende verstikkingen, heupdysplasie en kersenoog.
Heb je nu een dergelijke hond uit het asiel gehaald dan zal dit anders liggen. In dit geval is het namelijk wel zo dat je hond last kan krijgen van de bovenstaande problemen. Voor deze hondenbezitters is het daarom handig om een DNA test te kopen. Middels een goede DNA test ben je namelijk in staat om de gezondheid van jouw hond in kaart te brengen. Blijkt dat jouw hond vatbaar is voor bepaalde problemen dan is het misschien slim om te kijken naar een hondenverzekering. Door middel van deze verzekering kan je de kosten voor het verzorgen van jouw hond deels verhalen op de verzekeraar. Hierdoor hoef je er niet helemaal zelf voor op te draaien.
Wat kost een Lhasa Apso
Ondanks het feit dat het vroeger erg lastig was om aan een Lhasa Apso te komen is dat vandaag de dag niet meer zo. Je kunt een Lhasa Apso kopen voor een prijs tussen de 750 en 950 euro. Hier moeten we alleen wel een kanttekening bij plaatsen. Het is namelijk zo dat de prijs voor de Lhasa Apso aanzienlijk op kan lopen wanneer je te maken hebt met een bijzondere stamboom. In dit geval kan een hond al snel een paar duizend euro kosten. Daar komt bij dat je natuurlijk ook aardig wat geld kwijt bent voor de verzorging en voor het voer. Ondanks dat is het zeker geen duur ras om te kiezen voor bij jou in huis.
Benodigdheden voor je Lhasa Apso
Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.
- Hondenbench
- Puppybrokken
- Hondenbrokken
- Honden knuffels
- Leuke hondenspeeltjes
- Hondenpoepzakjes
- Honden borstel
Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.
- Autodeken
- Hondenluik (met chip getest)
- Hondenfluit
- Hondenzwembad om fijn af te koelen in de zomer
De Ras verenigingen
Voor een speciaal ras als de Lhasa Apso hond is het natuurlijk niet zo raar dat we een speciale vereniging kennen in ons land. Dit is de Lhasa Apso Club Nederland. In deze club wordt veel informatie gegeven over het houden van deze hond. Door handige tips en tricks wordt er geprobeerd om het nieuwe baasjes wat makkelijker te maken. Ook hebben ze vaak handige cursussen voor mensen die wat meer te weten willen komen over dit bijzondere ras. Als laatste is dit een club die zich iedere keer weer weet in te zetten voor een zo goed mogelijk fokbeleid onder de fokkers. Hier laten we je hieronder wat meer over zien.
De beste fokkers
Mocht je graag een Lhasa Apso in huis willen halen dan raden wij je echt aan om altijd te kiezen voor een betrouwbare fokker. Dit is namelijk de enige manier waarop je meer zekerheid hebt over de vraag of je een gezonde hond in huis weet te halen. De goede fokkers hanteren een strikt fokbeleid voor hun alle Lhasa Apso. Dit brengt dan ook met zich mee dat je meer zekerheid hebt over de hond die je kiest. De beste Lhasa Apso fokkers zijn altijd aangesloten bij de club van hierboven. Door hier te kijken weet je dan ook eigenlijk met zekerheid dat jouw hond tenminste geen onderliggende aandoeningen heeft.
Ben jij een erkende fokker en sta je er niet tussen? Neem contact met ons op en we plaatsen je erbij.
Welke hondenrassen je misschien ook interessant vindt:
Als je van de Lhaso Apso houdt, vind je deze rassen misschien ook wel leuk: