Akita Inu

Akita Inu
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over het ras Akita Inu

Zoals je weet zijn er echt ontzettend veel verschillende hondenrassen te vinden op de wereld. Deze verschillende hondenrassen hebben ieder hun eigen geschiedenis en karaktereigenschappen. Een van de meest geliefde hondenrassen is de Akita Inu. Aangezien nog lang niet iedereen bekend is met dit hondenras hebben we in dit artikel de nodige informatie voor je op een rijtje gezet. Dankzij deze handige informatie krijg je een veel beter beeld over de soort hond die je voor je hebt.

Algemene informatie

Levensverwachting: 10 – 15 jaar
Schofthoogte: Mannelijk: 64–70 cm
Gewicht: Mannelijk: 32–39 kg

Schofthoogte: Vrouwelijk: 58–64 cm
Gewicht: Vrouwelijk: 23–29 kg

  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden(met de juiste trainnig)

Geschiedenis van de hond

Laten we eerst eens kijken naar de geschiedenis van de Akita Inu. Het Akita Inu ras komt oorspronkelijk uit Japan. Hier bevond zich het eiland Honshu. Dit bergdorpje had ontzettend veel honden die hielpen bij de jacht naar onder andere zwijnen en elanden. Het was aan de hond om het dier op afstand te houden totdat de jagers ter plaatse waren. Daarnaast beschermden de honden de spullen van de inwoners. In 1993 is het hondenras Akita Inu door de Japanse regering uitgeroepen tot een symbool voor het land.

De eerste Akita Inu kwamen via Japan in de Verenigde Staten terecht. De schrijver Helen Keller had er een gekocht nadat zij op een bezoekje aan Japan deze hond tegen was gekomen. De Tweede Wereldoorlog heeft ervoor gezorgd dat het leven van het Akita Inu echt in gevaar is geraakt. Veel honden werden doodgemaakt voor hun vacht. Gelukkig overleefden er toch nog altijd een hoop honden deze werden bekend onder Amerikaanse veteranen. Over de loop der jaren is de hond ook naar ons land gekomen.

Karakter van de Akita Inu

Het Akita ras is echt aan te merken als een bijzonder ras. Het is een hondenras wat bekend staat om het gewaagde karakter. Het is een hond die je familie echt zal beschermen. Door dit beschermende karakter kan het zijn dat deze hond agressief is tegenover honden die hij niet zo goed kent. Gelukkig zal dit gedrag na verloop van tijd afnemen met de juiste training. Wel is het zo dat de hond kan blaffen als kinderen met elkaar stoeien. De hond kan denken dat er namelijk iets aan de hand is en dat hij de kinderen moet beschermen. Dit is de reden dat de hond veel training nodig heeft. De hond moet namelijk in gaan zien wat gevaarlijk is en wat niet. De hond staat echter niet bekend om het blaffen.

Voor sommige mensen is het lastig om de hond te trainen. Dit komt voornamelijk door het feit dat de Akita een hondenras is wat niet zomaar iets zal doen wat hem wordt opgedragen. Het is daarom belangrijk om geduld en respect te hebben bij het trainen van deze hond. Alleen op deze manier kun je uitkomen bij de training die aansluit bij de hond. Het is handig om een trainer te zoeken die veel trucs heeft om je hond te trainen en bekend is met het ras de Akita Inu. Aangezien het niet de meest eenvoudige hond is om te trainen raden wij je aan om niet te kiezen voor dit hondenras als je nog geen ervaring met honden hebt.

Een jonge Akita opvoeden

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is het noodzakelijk om jouw hond te trainen. Het beste is om je puppy al te trainen vanaf de dag dat je hem in huis haalt. Deze hond is door zijn ontdekkende karakter in staat om echt ontzettend veel nieuwe kennis op te nemen. Dit kan hij al vanaf het moment dat hij 8 weken oud is. Het is niet verstandig om te wachten tot hij 6 maanden oud is voordat je begint met het trainen. Doe je dit wel dan krijg je een eigenwijze hond. Het beste is om hem naar een puppy cursus te sturen om hem te laten spelen met andere honden. Tijdens deze cursussen zal de hond een band met andere honden op kunnen bouwen. Dit stelt hem in staat om beter onderscheid te maken tussen gevaarlijke en spelende honden.

Het kan zijn dat de Akita agressief is tegenover andere honden. Dit probleem kan worden voorkomen door de juiste socialisatie en training. Echter zijn er ook veel Akita’s die niet goed overweg kunnen met andere honden. Het is natuurlijk altijd mogelijk om even met je fokker te praten over waar je op moet letten bij het opvoeden van deze hond. Deze kan je alles laten zien wat je moet weten over de hond.

De juiste verzorging

Het is noodzakelijk om een hondenras als de Akita goed te verzorgen. Op de eerste plaats zal je het juiste voer in huis moeten halen. Het is voor de Akita belangrijk dat er voldoende voedingsstoffen in het voer zitten. Hoewel er drukkere honden bestaan is de Akita een hond die veel behoefte heeft aan beweging. Om ervoor te zorgen dat jouw hond over de nodige energie beschikt zal je het juiste voer in huis moeten halen. Droogvoer is over het algemeen voldoende, mits je wel een goed merk in huis haalt. Indien je meer informatie wilt ontvangen over het voeren raden wij je aan om contact op te nemen met de fokker waar je de hond hebt gekocht. 

Naast de voeding is ook het borstelen erg belangrijk, al helemaal bij een hond als de Akita. Het is van belang om de vacht van de Akita schoon te houden. Dit doe je voornamelijk om het dode haar weg te halen uit de vacht. Wij raden je aan om tijdens de lente en de herfst de hond dagelijks te borstelen. Dit is verstandig omdat je zo overtollig haar terug kunt brengen tot een minimum niveau. Het knippen van de nagels is ook noodzakelijk. Tevens is het verstandig om de tanden schoon te houden met bijvoorbeeld Dentastix en de oren schoon te maken om eventuele infecties te voorkomen.

Akita Inu pup

De gezondheid

Hoewel je er niet altijd op zit te wachten is het altijd mogelijk dat jouw hond te maken krijgt met bepaalde gezondheidsproblemen. Dit is dan ook niet anders met de Akita. Er zijn verschillende gezondheidsproblemen die hun intrede kunnen doen bi jouw Akita. Een van de meest voorkomende klachten zijn de volgende: heupdysplasie, de oogziekte genaamd progressieve retinale atrofie die blindheid veroorzaakt, de immuunziekte myasthenia gravis, ziekte van Von Willebrand, een bloedingsstoornis en een immuunsysteemaandoeningen. Het hoeft zeker niet zo te zijn dat jou Akita hier last van krijgt. Maar het is wel iets om voor op te letten. Om onvoorziene kosten te voorkomen kiezen steeds meer mensen voor een hondenverzekering. Zo wordt een groot deel van de kosten vaak vergoed.

Het is dan ook eigenlijk niet mogelijk om te voorspellen wat je hond zal krijgen. Dit is de reden dat je altijd een gerespecteerde fokker zou moeten vinden die de gezondheid van het dier echt op de eerste plaats heeft staan. De fokkers voorzien je van een stamboom van de geschiedenis van de hond. Aan de hand van de ouders van de hond is het namelijk mogelijk om bepaalde risico’s in kaart te brengen.

Wat kost een Akita inu

Voor een Akita ben je vaak rond de €1500 kwijt, de Akita Inu is daarom geen goedkope hond. Dit is een instapprijs, voor sommige uitzonderlijk zuivere rassen zal je al eerder moeten denken aan een prijs van ruim 4000 euro. Nu gaat het hier wel om de honden die vaak gebruikt worden voor onder andere wedstrijden. De Akita Inu zie je helaas ook met enige regelmaat bij een asiel zitten. Dit omdat de Akita geen makkelijk ras is om te trainen. Wanneer de Akita een verkeerde training heeft gehad kan het een hele moeilijke hond zijn. Maar met de juiste training is het de fijnste hond die er is.

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou thuis.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven van je hond fijner maken

De rasverenigingen

Net als bij veel andere hondenrassen is er ook voor de Akita een speciale rasvereniging te vinden. Dit is in ons land de Akita Club en de Nippon Inu. Deze Akita rasverenigingen zetten zich in voor de gezondheid van de Akita honden in ons land. Naast het feit dat zij veel lezingen geven over de verzorging van de hond kan je via de Akita Club speciale fokkers vinden. Indien de fokker is voorzien van een logo van de Akita Club weet je dat deze is aangesloten en dat je te maken hebt met en betrouwbare partij.

Bekende fokkers

Indien je ervoor kiest om een Akita te nemen is het verstandig om altijd te kiezen voor een goede fokker. Alleen door een goede fokker ben je in staat om een hond te nemen die echt tot dit ras behoord. Daar komt bij dat veel fokkers je kunnen helpen bij het trainen van de hond. Om je wat beter op weg te helpen hebben we hieronder een selectie gemaakt voor de beste fokkers die je op dit moment kan vinden voor de Akita.

Chiyoko

MARA-SHIMAS

Minamoto No Yorimitsu Akita kennel

Ben jij een erkende fokker en sta je er niet tussen? Neem contact met ons op en we plaatsen je erbij.

Conclusie

Door de informatie uit dit artikel heb je als het goed is een beter beeld gekregen bij het ras van de Akita. Door de beschermende houding en de intelligentie van de hond is dit een prima optie voor de mensen die zoeken naar een hond waar ze echt een band mee op willen bouwen. Nu is het wel zo dat wij je niet aanraden om te kiezen voor dit ras als je geen ervaring hebt met honden. De hoeveelheid training maakt dit namelijk een vrij lastig ras om op te voeden.

Wist je dat er nog meer look a likes zijn zoals de Amerikaanse Akita en de Shiba Inu? Lees wat de verschillen zijn tussen deze 2 rassen.

FAQ

Beoordeel dit artikel
[Total: 122 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test