Siberische husky

Siberian Husky
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over de Siberische husky

Honden komen voor in alle mogelijke soorten en maten. Nu is het alleen wel zo dat sommige hondenrassen bekender zijn dan de andere soorten rassen. Een van de meest populaire hondenrassen van dit moment is de Siberian husky. De kans is groot dat jij deze misschien ook wel in huis wilt nemen, je bent namelijk met een reden bij ons op de site terecht gekomen. Om je wat beter op weg te helpen hebben we hieronder alles op een rijtje gezet wat je moet weten over de Siberian husky. Door dit goed door te nemen zal je niet meer zo snel voor verrassingen komen te staan bij het kopen of adopteren van deze hond!

Algemene informatie

Levensverwachting: 12 – 15 jaar
Herkomst: Siberie
Lengte: Reu: 54–60  cm Lengte: Teef: 50–56 cm
Gewicht: Reu:  20–27 kg Gewicht: Teef: 16–23  kg
Kleuren:  Wit, Zwart, Black & Tan, Zilvergrijs, Zwart-wit, Sable en wit, Grijs, Gray & White, Rood-wit

  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden(met de juiste trainnig)

Geschiedenis van de Siberian husky

Goed, laten we maar eens beginnen met de geschiedenis van het ras zelf. Het is namelijk wel leuk om te weten waar de husky eigenlijk vandaan komt. Je hoeft geen genie te zijn om te raden dat de Siberian husky afkomstig uit Siberië, je ziet het immers al aan de naam. De Siberian husky is afkomstig uit de Chucki regio in het Noordoosten van Azië. Deze regio staat bekend om de landbouw. Hoewel de afkomst niet helemaal bekend is hebben ze wel een spitse oorsprong. Het is namelijk zo dat het ras over de honderden jaren is geëvolueerd als een sledehond. Tijdens de goudkoorts in de Verenigde Staten is de Siberian husky super belangrijk geweest. Hij werd voornamelijk gebruikt om de slee met zware spullen rond te trekken.

We kennen de Siberian husky pas sinds 1909 in ons land. Dit is namelijk het jaartal waarin de eerste honden vanuit het oosten naar ons land zijn gebracht. Deze honden waren kleiner en veel volgzamer dan de andere soorten Siberian husky rassen. Dit maakte het een geschikte hond voor bij de mensen thuis. In het jaar 1930 is het ras officieel erkend in ons land. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dienden veel Siberiërs in de Search and Rescue teams van het leger. Dit heeft ervoor gezorgd dat de honden nog bekender zijn geworden. Vandaag de dag is het een van de meest populaire hondenrassen ter wereld.

Siberische husky

Het Husky karakter

Nu je weet waar de Siberian husky vandaan komt is het tijd om te kijken naar het karakter van de husky. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen stammen deze honden dus af  van zeer sterke honden die gebruikt werden om een slee voor te trekken. Dit betekent dan ook dat het echt zeer actieve honden zijn. De honden vinden het leuk om veel te spelen en om een flink eind te rennen. De honden zijn niet echt gewend aan warm weer. Mocht je dus een tuin hebben met alleen maar zon dan is het handig om te kiezen voor een ander ras voor bij jou in huis. Daar komt bij dat de Siberian husky honden over het algemeen een beetje eigenzinnig kunnen zijn. Dit houdt in dat ze echt een eigen karakter hebben.

Toch is het mogelijk om jouw hond te kunnen trainen. Als het aankomt op het trainen van de Siberian husky is het wel van belang om consistentie toe te passen. Je moet ervoor zorgen dat je echt vaak traint om je hond op te voeden. Deze honden vinden het leuk om zelf op onderzoek uit te gaan en om gaten te graven. Je zal zelf actie moeten ondernemen en de hond moeten corrigeren om dit gedrag af te leren. Wij raden je echt aan om een omheining om je tuin te laten zetten, mocht je dit nog niet hebben natuurlijk. Dit zorgt ervoor dat jouw Siberian husky niet zomaar wegloopt wanneer hij besluit om weer eens op avontuur te gaan.

Een jonge Siberian husky opvoeden

Husky puppy’s en volwassenen hebben nogal wat aandacht nodig. Ze zijn sociaal en vriendelijk en hebben behoefte aan contact met honden en aan veel interactie. Een puppy cursus is geen overbodige luxe met dit ras. Laat je husky puppy niet te lang alleen thuis. Dit kan namelijk leiden tot asociaal gedrag en andere problemen later in zijn leven. Dit zijn puppy’s die direct baat hebben bij een hondenopvang als je niet thuis bent. Als roedeldieren houden husky’s ervan om in een familiale omgeving te zijn. Idealiter hebben ze een omheinde achtertuin om vrij te kunnen rondlopen, omdat ze een sterk verlangen hebben om regelmatig te rennen. Husky’s moeten aangelijnd zijn en moeten vroeg leren om naast je te lopen. Het is belangrijk dat je de baas bent van de hond. Wanneer je dit niet duidelijk kunt maken aan de hond zal de hond een te eigenzinnig karakter hebben.

Siberian Husky puppy

De verzorging van de hond

Om je Siberische Husky gezond te houden en te voorkomen dat hij ziek wordt is het echt super belangrijk om rekening te houden met de juiste voeding, lichaamsbeweging en specifieke verzorgingsbehoeften voor dit specifieke ras. Je zult je Siberische Husky voeding moeten geven die tegemoet komt aan zijn unieke spijsverteringsbehoeften in de verschillende fasen van zijn leven. Kies voor hoogwaardig hondenvoer met natuurlijke ingrediënten. De kwaliteit van de voeding en de frequentie waarmee je jouw hond te eten geeft, heeft een grote invloed op zijn lange levensduur. Zorg er bovendien voor dat er altijd schoon water beschikbaar is voor je huisdier. Dit zorgt ervoor dat je hond zo gezond mogelijk kan blijven, niet onbelangrijk natuurlijk.

Dan is het tijd om te kijken naar de uiterlijke verzorging van de hond. Een Siberian  Husky is in staat om zichzelf schoon te houden. Dit betekent dat ze misschien maar een keer per jaar moeten worden gewassen in bad/douche. Maar ze goed uitborstelen is cruciaal om hun vacht en huid gezond te houden. Omdat husky’s een dubbele vacht hebben, hebben ze de neiging om twee keer per jaar grote hoeveelheden af te geven. Men moet de oude vacht “uitkammen” met een metalen of speldenkam als dat nodig is. Hoewel husky’s een gezond ras zijn, moet er toch speciale aandacht worden besteed aan hun nagels. Als de nagels niet goed geknipt zijn, kunnen ze ernstige voetproblemen krijgen. Als pup moeten ze ook regelmatig worden gecontroleerd op jonge staar. Door hierop te letten zal je alles uit de verzorging van jouw hond kunnen halen.

De gezondheid van dit ras

Zoals bij alle dieren is het belangrijk om bewust te zijn van de gemeenschappelijke gezondheidsproblemen die de Siberische Husky’s kunnen krijgen. Siberische Husky’s lijden aan veel voorkomende gezondheidsproblemen waar de meeste honden last van kunnen krijgen. Hier moet je denken aan bijvoorbeeld heupdysplasie en oogaandoeningen. Echter zijn ze over het algemeen een relatief gezond hondenras. Vergeleken met andere rassen staan Husky’s bekend om hun vermogen om een gezond gewicht te behouden met minder voedsel. Wel hebben ze een eiwitrijk dieet nodig. Ze zijn van nature schoon en zijn meestal vrij van geur en parasieten op hun lichaam.

Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen voor Siberische Husky’s is cataract. Deze ziekte treft ongeveer 10% van het ras. Cataracten in ogen ontwikkelen zich meestal binnen 6 tot 12 maanden na het leven van een Husky en kunnen helaas later leiden tot blindheid. Daarom is het belangrijk om de ogen van uw hond regelmatig te laten controleren door een dierenarts. Omdat Siberische Husky’s niet veel voedsel nodig hebben, staan ze bekend als makkelijke honden. De slankere honden zullen doorgaans langer leven. Om jou Husky genoeg te laten bewegen kan je kijken naar de honden sport canicross.

Het is dus wel zo dat er een aantal ziektes of aandoeningen zijn waar jouw Siberian husky vatbaar voor is. Hier kom je echter niet zomaar onderuit. Net als mensen kan een hond ook ziek worden. wel is het verstandig om eens na te denken over een DNA test voor jouw hond. Door middel van een dergelijke DNA test krijg je precies te zien hoe het zit met de gezondheid van jouw hond. Mochten er bepaalde aandoeningen in de familie te vinden zijn dan zullen deze gelijk aan het licht worden gebracht. Kom je erachter dat jouw hond mogelijk last zal krijgen van een bepaalde aandoening wanneer hij groter wordt dan kan je altijd nadenken over een goede hondenverzekering. Door middel van deze hondenverzekering zal je niet meer alle kosten zelf hoeven te betalen, dit kan je aanzienlijk wat zorgen schelen.

Wat kost een Husky

De Siberische Husky kost tussen de 600 en 1.300 euro. De Siberische Husky prijs varieert afhankelijk van afkomst, locatie, kleur, geslacht en andere factoren. Honden met een hogere stamboom zullen zelfs meer kosten. Voor een hond van topkwaliteit met een uitzonderlijke stamboom begint de prijs bij 1.400 euro. In enkele gevallen kan deze prijs oplopen tot wel 6.000 euro. Een alternatieve optie is om te kiezen voor adoptie. De kosten voor de adoptie van een Husky varieert meestal tussen de 350 en 550 euro. Dit omvat de registraties, vaccinaties en het castreren of steriliseren van de hond. Je bespaart zo een hoop geld en je zorgt voor een thuis voor een hond die er echt een nodig heeft. Denk er wel goed over na en vraag goed na waarom de Husky in het asiel is beland.

Bij het berekenen van de volledige Siberische Husky prijs is het een goed idee om te onderzoeken hoeveel je moet uitgeven aan voedsel. Ook moet je denken aan de dierenartskosten. Deze kosten zijn niet bepaald laag. Als je hond eenmaal volwassen is, zal je een paar honderd euro per jaar kwijt zijn als je hond in goede gezondheid verkeert. Kijk ook goed of je in een gemeente woont waar je hondenbelasting moet betalen.

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou. Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

De rasverenigingen

Net zoals met veel andere hondenrassen is er ook voor de Siberische Husky’s een speciale vereniging te vinden. In ons land kan je terecht bij de Siberian Husky Klub Nederland. Dit is een speciale vereniging die is aangesloten bij de Raad van Beheer. Deze club bestaat al sinds 1969. Sinds de oprichting zetten zij zich in voor het welzijn van dit bijzondere hondenras. Dit is bijvoorbeeld te zien in het feit dat zij met regelmaat trainingen en cursussen geven voor mensen die ook een Siberische Husky in huis hebben. Daarnaast zetten zij zich in voor een goed fokbeleid, hier laten we je hieronder nog veel meer over zien.

De beste fokkers

Als het aankomt op de Siberische Husky’s  is het verstandig om te kiezen die is aangesloten bij de Husky Club van hierboven. Dit laat namelijk zien dat je te maken hebt met een fokker die de regels in acht neemt en die echt het beste voor heeft met de honden. In welk opzicht kan je dit het beste terugzien? Goede fokkers maken gebruik van DNA testen om de kans op ziektes bij hun pups te verminderen. Gezondheidsproblemen voor Siberische Husky’s, waaronder oogaandoeningen, heupdysplasie en hypothyreoïdie, zijn voornamelijk genetisch bepaald. Vraag je Husky’s fokker dus altijd naar de medische geschiedenis van de ouders en grootouders en overweeg zorgvuldig of je een puppy moet adopteren als een aantal van de meest voorkomende gezondheidsaandoeningen in de familie voorkomen.

Je kunt ook vragen stellen over het beleid van de fokker in geval van ernstige genetische ziekten. Een goede fokker zal vragen om hiervan op de hoogte te worden gesteld om in de toekomst betere fokbeslissingen te kunnen nemen. Sommige fokkers kunnen er ook mee instemmen om bij te dragen in de medische kosten als een hond grote gezondheidsproblemen heeft. Door te kiezen voor een goede fokker weet je zeker dat je jouw Siberische Husky zo goed mogelijk op kunt laten groeien.

Ben jij een erkende fokker en sta je er niet tussen? Neem contact met ons op en we plaatsen je erbij.

Conclussie

Dit artikel heeft je als het goed is meer laten zien over het ras de Siberian husky. Het is echt een ontzettend leuk ras om te hebben. Door het unieke husky karakter heb je een hond in huis waar je echt mee kunt bonden. Nu moet je natuurlijk wel tijd stoppen in het trainen van je Siberian husky. Dit is echter niet iets waar je tegenop hoeft te kijken, het is namelijk leuk om je hond op te zien groeien. Wil je nog veel meer inlezen over alle andere soorten hondenrassen? Blijf dan zeker even hangen op deze site, er zijn namelijk nog veel meer artikelen te vinden die je alles laten zien over een bepaald soort ras!

Welke hondenrassen je misschien ook interessant vindt:

Als je van de Tsjecho-Slowaakse wolfshond houdt, vind je deze rassen misschien ook wel leuk:

Beoordeel dit artikel
[Total: 181 Average: 4.8]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test