Australian terrier

Australian terrier
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Intro

De Australian Terrier komt oorspronkelijk uit Australië, en het werd gefokt om op knaagdieren en slangen te jagen.

Daarmee werden de Australische Terriërs ook beschouwd als uitstekende waakhonden en gezinsgezellen. Een Australische Terriër behoort tot de familie van kleine terriërs.

Dit hondenras is energiek en fabuleus in het algemeen. Ze zijn uitstekende metgezellen, maar toch is het geen menslievend ras. Ook al is het aanhankelijk tegenover de gezinsleden, veel liefde en genegenheid kun je niet verwachten.

Bovendien is dit hondenras niet alleen intelligent, maar houdt het er ook van om samen met zijn eigenaar te oefenen en te trainen. Er is geen twijfel over dat deze honden een hoog energieniveau hebben en veel activiteit en beweging nodig hebben.

Wil je aanvullende algemene informatie over het hondenras weten, Lees dan snel verder.

Hoeveel kost een australian terrier

De prijs zit ergens tussen de €750 en €1350.

Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

Herkomst:

 • Australie

Levensverwachting:

 • 11 – 15 jaar

Schofthoogte:

 • 23 tot 28 Centimeter (Reu)
 • 23 tot 28 Centimeter (Teef)

Gewicht:

 • 6 tot 7.5 kg (Reu)
 • 5.5 tot 6.5 kg (Teef)

FCI Classificatie:

 • Groep 3 Terriers
 • Trainbaarheid
 • Geschikt voor kleine tuin
 • Kan lange tijd alleen blijven
 • Geschikt als eerste hond
 • Intelligentie
 • Kindvriendelijk
 • Waaksheid
 • Vachtverzorging
 • Energie level
 • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis

De oorsprong van dit hondenras sluit aan bij een ander hondenras dat bekend staat als de Rough Coated Terrier. De Australische Terriër wordt geacht af te stammen van de rough-coated Terrier. De rough-coated Terrier stamt af van het Britse hondenras Old Scotch dogs.

Daarom zijn veel vooraanstaande hondenfokkers het eens met het feit dat dit hondenras uit Groot-Brittannië werd meegebracht, nadat het gekruist was met vele Britse Terrier rassen. Niettemin gaat de afstamming verder vanuit Australië; daarom beschouwen we Australië eerder als de herkomst dan Groot-Brittannië.

Maar waarom werd dit ras in de eerste plaats gefokt, en hoe kwam het in Australië terecht? Wel, in principe hadden de Europeanen, toen ze zich in Australië begonnen te vestigen, behoefte aan intelligente, taaie, hardwerkende en onbevreesde honden voor het werk.

Vandaar dat de Australische Terrier geschikt werd geacht voor zulke klussen, waaronder de jacht op knaagdieren, ratten en slangen. De Engelse Kennel Club erkende de Australische Terriër in 1933 en de Amerikaanse Kennel Club in 1960. Bovendien was de Australische Terriër het eerste inheemse hondenras dat in Australië erkend werd.

Het karakter van een Australian terrier

Het karakter van een Australische Terriër houdt in dat hij het grootste deel van de tijd plezierig en springerig is. Dit intelligente ras bestaat uit kleine terriërs. Hun aanpassingsvermogen is uitstekend, en daarom kunnen ze ook op kleine plaatsen zoals appartementen leven.

Australische Terriërs zijn geweldige gezins- en individuele metgezellen; het affectieniveau is echter maar matig. Niettemin zijn deze honden graag actief, en daarom is training een intrigerend onderwerp voor ze. Zo kun je een Australische Terriër gemakkelijk trainen. Verder gaan, de sleutel tot het houden van een Australische Terriër is door hem gezelschap te houden en dat niet snel te laten vervelen.

Last but not least is het blafniveau van dit hondenras erg hoog, zodat je een Aussie heel vaak aan het blaffen kunt zien. Anderzijds kwijlen Australische Terriërs niet veel, wat ongetwijfeld een pluspunt is voor de eigenaars. Niettemin kan het geblaf tussen je rust komen.

Gezondheidsproblemen van een Australian terrier

Elk hondenras heeft wel wat tekortkomingen op het gebied van wijdverbreide gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele voorkomende gezondheidsproblemen die bij het Australische Terriër hondenras voorkomen.

 • De ziekte van Legg-Perthes
 • Ruptuur van de kruisbanden
 • Patellaire luxatie
 • Diabetes
 • Progressieve atrofie van het netvlies
 • Netvliesdysplasie

Australian terrier verzorging

De Australische Terriër is een onderhoudsarm hondenras wat vachtverzorging betreft, maar laten we eens kijken welke andere verzorging hij nodig kan hebben.

Voeding

Een Australische Terriër is een stevige eter, maar hij houdt er niet van te veel te eten. Daarom zal een of anderhalve kop droogvoer per dag voor hem voldoende zijn. Niettemin zijn kwaliteitsvoer en een evenwichtige voeding aan te bevelen voor het ras. Kies daarom zorgvuldig de ingrediënten uit als je zelf het voer leest of zoek bekende en betrouwbare merken hondenvoer.

Bovendien zou het helpen als je je ook op een andere factor concentreert, namelijk het voedsel plannen volgens de leeftijd van de hond. Verschillende leeftijden hebben verschillende eisen. Een senior hond zal een voedzamer maar zorgvuldig gekozen dieet nodig hebben. Aan de andere kant zal een puppy extra voedingsbehoeften hebben. Zorg er dus voor dat je deze factor grondig evalueert en ga dan verder.

Training

Australische Terriërs hebben vanaf het begin veel baat gehad bij puppytrainingen. Deze trainingen vormen de honden tot meer welgemanierde en gehoorzame volwassen honden. Bovendien zul je bij de training van een Australische Terriër geen noemenswaardige problemen tegenkomen, omdat deze honden graag bewegen en bezig zijn met allerlei oefeningen.
Daarom wordt trainen ook intrigerend voor ze. Je kunt je hond naar professionele trainingslessen brengen of hem zelf trainen als je over de nodige ervaring en deskundigheid beschikt.

Vachtverzorging

Australische Terriërs hebben een onderhoudsarme vacht; daarom zou je niet het gevoel hebben dat het moeilijk is of dat je te veel moet doen voor de vachtverzorging. Zo is het borstelen of kammen van de vacht van je Australische Terriër eenmaal per week voldoende voor de vachtverzorging.

Bovendien heeft dit hondenras een waterdichte en harde vacht, dus regelmatig baden is niet nodig. Het zou het beste zijn als je je hond alleen baadde als hij vuil is of stinkt. Niettemin moet je aandacht besteden aan de haargroei rond de oogzone, want die kan de ogen van je hond irriteren. Vandaar dat trimmen aan te bevelen is.

Gebitsverzorging

Australische Terriër is niet echt vatbaar voor specifieke gebitsproblemen. Het is echter aan te raden de tanden van je Australische terrier om de week te poetsen om een goed gebit en een goede hygiëne te behouden. Bovendien kun je ook elk jaar de tandarts van je hond bezoeken, of als je het gevoel hebt dat er wat gebitsproblemen met je hond kunnen zijn.

Voeding

Streef naar 1,5 tot 2 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je er van in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

Meer informatie over hondenbrokken?

Leuke weetjes over de Australian terrier

Als je graag interessante, leuke feiten leest over je favoriete hondenras, dan is dit gedeelte van de blog iets voor jou.

 • Australische Terriërs komen voor in drie hoofdkleuren van vacht: zwart, tan, en goud
 • Australische Terriër is een intelligent hondenras
 • Australische Terriërs zijn uitstekende waakhonden, en hun natuurlijke agressiviteit komt door hun jachtinstinct
 • Australische Terriër wordt beschouwd als een moedig, zelfverzekerd, en plezierig hondenras

Australian terrier opvoeden

Het opvoeden van een Australische Terriër kan een mengeling van verschillende emoties zijn. Het is heel gemakkelijk en uitdagend om een van deze honden op te voeden. Aan de ene kant kun je je hond gemakkelijk trainen, want de Australische Terriërs trainen graag met hun baas.

Maar aan de andere kant kan het moeilijk voor je worden om af en toe het agressieve gedrag en de natuurlijke jachtinstincten onder controle te houden. Bovendien is er niet veel verzorging nodig voor deze honden.

Wat vachtverzorging betreft zijn Australische Terriërs onderhoudsarm. Wat de socialisatie van deze honden betreft, is het hondenras geschikt voor zijn gezinsleden. Het zou echter het beste zijn als je de hond voldoende socialiseert om hem aan de rest van de omgeving en de mensen aan te passen. Last but not least hebben Australische Terriërs een zeer voedzame voeding nodig voor een beter en gezond lichaam.

De rasverenigingen

Raad Van Beheer is net als de Nederlandse Kennel Club. Deze vereniging erkent het Australische Terriër hondenras en zet zich in voor de belangen van deze honden. De vereniging Raad Van Beheer stelt veel regels en voorschriften vast om het effectief en beter fokken van dit hondenras in Nederland te regelen.

Behalve dit creëert de organisatie ook bewustwording onder de fokkers en mensen die belangstelling voor dit ras houden. Deze vereniging hield ook meerdere evenementen om vitale informatie te verspreiden onder de hondenrasbezitters in Nederland. Zodat de eigenaars beter voor hun Australische Terriërs kunnen zorgen.

Kinderen en andere dieren

Laten we nu eens kijken hoe goed Australische Terriërs zijn rond andere dieren en kinderen. Australische Terriërs zijn geweldig in de buurt van kinderen, vooral als ze samen opgroeien, want Australian terriers zijn dol op hun gezinsleden.

Toch zou het het beste zijn als je nog steeds toezicht hield op jongere kinderen in de buurt van een Australische Terriër, want het is tenslotte van nature een jager. Bovendien houden Australische terriers meestal niet van andere honden, vooral niet van honden van hetzelfde geslacht. Vandaar dat dit de agressie in hen naar boven kan brengen.

Afgezien hiervan zou een Australische Terriër kunnen proberen op hamsters of andere kleine dieren te jagen. Concluderend kunnen we zeggen dat ze niet geweldig zijn in de buurt van andere dieren, vooral niet van kleine dieren.

Conclusie

Dat was het voor onze gids voor het Australische Terriër Hondenras. De gids brengt je al de nodige gedetailleerde informatie over het ras, waaronder de geschiedenis, verzorging, algemene informatie, en details over hoe je een Australische Terriër kunt opvoeden. Hopelijk blijkt al deze informatie nuttig voor je als je specifiek op zoek was naar informatie over dit hondenras.

Beoordeel dit artikel
[Total: 113 Average: 4.9]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test