Maltezer

Maltezer
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Introductie van de Maltezer

De Maltezer ook wel Maltezer Leeuwtje genoemd is een zachtaardig en onbevreesd hondenras dat iedereen als een vriend begroet. Hun glamoureuze witte vacht geeft ze de schijn van hooghartige adel, maar schijn bedriegt.

Ook al zijn het raszuivere honden, toch kunnen ze in de zorg van asielen of reddingsorganisaties terechtkomen. Vergeet niet te adopteren!

Dit is een levendige, atletische hond die niet alleen uitblinkt als gezelschapshond, maar ook als therapiehond en deelnemer aan hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid, rally, en speuren. Het allerbelangrijkste is dat ze graag tijd doorbrengen met hun geliefden. Deze pups zijn uitstekende harige gezinsleden.

Zie hieronder voor een uitgebreide beschrijving van raskenmerken en feiten over Maltezer honden!

Maltezer kosten

Voor een Maltezer betaal je al snel een prijs van de rond de €1500.

Maltezer

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

Levensverwachting

11 - 15 jaar

Herkomst

Centrale Middellandse Zeegebied

Schofthoogte

20 - 25 cm

Gewicht

3.5 kg

  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis van dit ras

De Maltezer hond is een van de oudste rassen zijn, met een geschiedenis die minstens twee millennia teruggaat. In de vroege grote culturen van Griekenland, Rome, en Egypte vereeuwigden kunstenaars, dichters en schrijvers dit kleine hondje. De Grieken richtten graftombes op voor hun Maltezer hondjes, en afbeeldingen van Maltezer hondjes op Egyptische kunstvoorwerpen wijzen erop dat ze door die oude cultuur gewaardeerd werden. De Egyptenaren en, eeuwen later, veel Europeanen geloofden dat de Maltezer het vermogen bezat ziekten te genezen. Een van zijn namen, “De Trooster”, is hierop geïnspireerd. Het ras was al vóór de christelijke jaartelling algemeen in mediterrane culturen.

Ondanks zijn historisch belang is de precieze oorsprong van de Maltezer hond onbekend. Velen geloven dat het ras op het Mediterrane eiland Malta ontstond uit Spitz of Spaniël-achtige honden. Anderen geloven dat hij in Italië ontwikkeld werd, terwijl weer anderen geloven dat hij oorspronkelijk uit Azië kwam en bijdroeg tot de ontwikkeling van veel van de kleinere Aziatische honden.

De Maltezer doet het goed waar hij ook vandaan kwam. Tegen de 15e eeuw had hij zich verzekerd van een vaste plaats in de armen en harten van Franse aristocraten. Maltezers kwamen op de Britse eilanden aan tijdens het bewind van Hendrik VIII. De Maltezer was tegen het einde van de 16e eeuw een favoriet huisdier geworden voor adellijke en koninklijke dames. Koningin Elizabeth I, Mary Queen of Scots, en koningin Victoria waren allemaal dol op het hondje. Veel schilders, waaronder Goya en Sir Joshua Reynolds, gebruikten deze kleine hondjes in portretten van mooie vrouwen.

Hoewel de Maltezer de val van het Romeinse Rijk en de Donkere Middeleeuwen overleefde, was hij in de 17de en 18de eeuw bijna uitgestorven toen men pogingen deed hem te fokken tot de grootte van een eekhoorn. Na dit bijna rampzalige experiment probeerden fokkers het ras te redden door het te combineren met poedels, dwergspaniels, en Oost-Aziatische dwerghonden. Het resultaat was dat de Maltezer zo divers werd dat er verschillende nieuwe rassen ontstonden. Velen geloven dat Maltezers de voorouders zijn van de rassen Bichon Frise, Bolognezer, en Havanezer.

De Maltezer zoals we hem nu kennen is ontstaan door Engelse fokkers. Veel Maltezers in de Verenigde Staten van vandaag voeren hun voorouders terug op Engelse immigranten. De Maltezers werden voor het eerst in de Verenigde Staten gezien in de late jaren 1800. In de jaren 1870 werden ze ingeschreven in de eerste Westminster Kennel Club shows.

Maltezer Leeuwtje karakter

Dit elegante hondenras is bekend om zijn zijdeachtig witte haar dat zijn hele lichaam bedekt. De vacht is recht en dik, en valt helemaal tot op de grond. Maltezers waren er vroeger in allerlei kleuren, maar tegenwoordig zijn ze altijd wit. Als een Maltezer beweegt, lijkt hij te zweven onder zijn wolk van wit haar. De Maltezer verhaart weinig omdat hij geen ondervacht heeft, en veel mensen beschouwen het ras als hypoallergeen.

De Maltezer is echter meer dan alleen zijn vacht. Een licht afgeronde schedel, zwarte neus, afhangende oren, donkere, alerte ogen, korte, rechte poten, en een sierlijke staart ronden het plaatje af. Het is een lieve, intelligente hond die van zijn gezin houdt. En, als een van de kleinste rassen, is hij ideaal voor het bewonen van een appartement of een flat. Waar hij ook woont, de Maltezer reageert op zijn omgeving en dient als een effectieve waakhond.

Maltezers zijn vaak erg energiek. Als ze voor hun inspanningen beloond worden, leren ze snel. Maltezers vragen veel menselijke aandacht en lijden aan verlatingsangst omdat ze een lange geschiedenis als gezelschapshond hebben. Als ze elke dag urenlang alleen gelaten worden, kunnen ze blaffen en destructief worden.

Geen enkel ras is perfect, en Maltezers zijn soms onverdraagzaam tegenover kleine kinderen of andere honden, vooral als ze door hun mensen overmatig vertroeteld zijn. Als dit gebeurt, kunnen ze erg beschermend worden, blaffend en zelfs bijtend als ze een dier of een persoon als een bedreiging voor hun relatie met hun geliefde menselijke gezin ervaren.

Maar door hun geringe grootte zijn zelfs tolerante Maltezers geen goede keuze voor gezinnen met kleine kinderen. Zoals alle honden moeten ze hun plaats in je huis leren, en hebben ze een goede socialisatie en basis gehoorzaamheidstraining nodig.

Gezondheidsproblemen

Maltezers zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Maltezers zullen een of alle van deze ziekten oplopen, maar het is wel belangrijk dat je je ervan bewust bent als je overweegt er een te kopen.

Als je een puppy wilt kopen, zoek dan een gerenommeerde fokker die je gezondheidsverklaringen van de beide ouders van je puppy kan laten zien. Gezondheidsverklaringen tonen aan dat een hond getest en vrij van een bepaalde aandoening is.

Verzorging van een Maltezer

Maltezers houden ervan regelmatig te gaan wandelen of buiten te spelen. Vaak blijven ze tot op hoge leeftijd speels. Het kost niet veel moeite om ze in conditie te houden omdat ze binnenshuis actief zijn en niet veel beweging nodig hebben.

Wacht tot je Maltezer puppy 8 maanden oud is om lange wandelingen met hem te maken, want zijn botten zijn nog in ontwikkeling. Laat je puppy in zijn eigen tempo op je omheinde erf spelen tot hij volwassen is, neem hem dan mee naar je dierenarts voor een controle voor je met een bewegingsprogramma begint.

Maltezers verdragen extreme hitte of kou niet goed.

Uitgebreide verzorging

De prachtige vacht van de Maltezer is zuiver wit, zijdeachtig, en recht tot op de grond. Maltezers missen de ondervacht die veel rassen hebben en verharen niet veel.
Maltezer vachten daarentegen klitten gemakkelijk en worden vuil. Bovendien zijn Maltezers vatbaar voor onaantrekkelijke traanvlekken op hun gezicht.

Borstel en kam de vacht van je Maltezer dagelijks, ook als hij een sportief kort kapsel heeft. Dit helpt om hem schoon te houden en voorkomt klitten. Ondanks hun schoonheid worden Maltezers gemakkelijk vuil en moeten ze minstens een keer per week in bad.

Als je Maltezer lang haar heeft en klitten, probeer dan voorzichtig de mat eruit te werken met je vingers en een ontklittende spray of een vachtverzorgende olie. Nadat je de mat zo veel mogelijk met je vingers gescheiden hebt, gebruik je de eindtand van de kam om afzonderlijke haren los te maken. Probeer nooit de hele mat in één keer met de kam of borstel eruit te trekken, en zorg ervoor dat alle matten verwijderd zijn voor je je Maltezer in bad doet, want matten hebben de neiging strakker te worden als ze nat zijn.

Controleer minstens een keer per week de oren van je Maltezer. Breng hem naar de dierenarts voor een controle als ze gevoelig lijken of een nare geur hebben. Bovendien hebben Maltezers veel haar in hun oren dat verwijderd moet worden. Vraag je trimsalon of dierenarts dit voor je te doen, of laat je zien hoe je het haar thuis kunt plukken.

Knip de nagels van je hond een of twee keer per maand als hij ze niet op natuurlijke wijze afslijt, om pijnlijke scheuren en andere problemen te voorkomen. Ze zijn te lang als je ze op de vloer kunt horen klikken. Hondennagels bevatten bloedvaten, en als je te diep knipt, kun je bloedingen veroorzaken – en je hond kan weigeren mee te werken als de volgende keer de nagelknipper tevoorschijn komt. Dus, als je niet gewend bent om hondennagels te knippen, vraag dan advies aan een dierenarts of trimsalon.

Tranen en gezichtsvlekken zijn belangrijke problemen voor de meeste Maltezer eigenaars. Traanvlekken moeten beginnen als je puppy vier tot vijf maanden oud is (dit is wanneer hun volwassen tanden doorkomen). Volg deze stappen om traan- en gezichtsvlekken bij je volwassen Maltezer te voorkomen of te verminderen:

Om traanvlekken te voorkomen, maak je de ogen van je Maltezer elke dag schoon met warm water, en was je zijn baard na de maaltijd.
Leer je hond uit een fles water te drinken. 

Gebruik een roestvrijstalen, keramische, of glazen voerbak om je Maltezer te voeren, geen plastic.

Zorg ervoor dat je tussen de voederbeurten de voerbak van je hond schoonmaakt.

Raadpleeg je dierenarts als deze maatregelen de traanvlekken niet verwijderen. Overmatig tranen kan veroorzaakt worden door verstopte traanbuisjes, allergieën, of andere gezondheidsproblemen bij je Maltezer.

Hoewel er veel producten op de markt zijn om het haar van je hond witter te maken, moet je uiterst voorzichtig zijn met het gebruik ervan of van andere huismiddeltjes. Veel ervan kunnen het haar van je hond beschadigen, en je mag nooit en te nimmer producten of vreemde stoffen in de ogen van je hond laten komen.

Om het haar op de bovenkant van de kop van hun Maltezer uit de ogen te houden, binden veel mensen het in een topknot. Als je dit doet, zorg er dan voor dat je banden gebruikt die het haar niet breken. Sommige mensen knippen het haar van hun hond kort, hetzij op de kop, hetzij over het hele lichaam, om het verzorgen te vergemakkelijken.

Poets de tanden van je Maltezer minstens tweemaal per week om tandsteen en de bacteriën die erin leven te verwijderen. Twee keer per dag poetsen is nog beter als je tandvleesontsteking en een slechte adem wilt voorkomen.

Als je merkt dat de schattige zwarte neus van je Maltezer roze wordt, kan het zijn dat hij te weinig zonlicht krijgt. Neem hem mee naar buiten op een zonnige dag, of neem hem mee voor een autoritje als het te koud is. De pigmentverandering kan ook veroorzaakt worden door de kom waar hij uit eet en drinkt. Als het van plastic is, gooi het dan weg. Als een teefje loops is, kan haar neus ook roze worden.

Als je Maltezer een puppy is, begin hem er dan aan te wennen dat hij geborsteld en onderzocht wordt. Behandel regelmatig zijn pootjes – hondenvoetjes zijn gevoelig – en kijk in zijn bek. Maak van het verzorgen een plezierige ervaring vol lof en beloningen, en je legt de basis voor gemakkelijke dierenartsonderzoeken en andere handelingen als hij volwassen is.

Controleer op zweertjes, uitslag, of tekenen van infectie zoals roodheid, tederheid, of ontsteking op de huid, neus, mond, en ogen, en voeten terwijl je hem verzorgt. Er mag geen roodheid of afscheiding in de ogen zijn. Je grondig wekelijks onderzoek helpt je om mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

Voeding

Streef naar 1/4 tot 1/2 kopje droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

Om te voorkomen dat je Maltezer te zwaar wordt, meet je zijn voer af en voer je hem twee keer per dag in plaats van steeds eten te laten staan.

Sommige Maltezers hebben een gevoelige maag en kunnen kieskeurige eters zijn. Eetproblemen kunnen ontstaan als je Maltezer ook tand- of tandvleesproblemen heeft. Als je Maltezer pijn lijkt te hebben tijdens het eten of na het eten, breng hem dan naar de dierenarts voor een controle.

De hoeveelheid voedsel die je volwassen hond opneemt wordt bepaald door zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, stofwisseling, en activiteitsniveau. Honden zijn, net als mensen, individuen die niet dezelfde hoeveelheid voedsel nodig hebben. Het spreekt bijna vanzelf dat een hond die erg actief is meer nodig zal hebben dan een hond die een bankzitter is. De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je ervan in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

Zie onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voer, het voeden van je puppy, en het voeden van je volwassen hond voor meer informatie over het voeden van je Maltezer.

OPMERKING: De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je er van in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

Meer informatie over hondenbrokken?

Kinderen en andere dieren

De meeste Maltezer fokkers zullen geen puppy’s verkopen aan gezinnen met kleine kinderen. Een peuter kan een kleine Maltezer gemakkelijk verwonden door hem te laten vallen, op hem te stappen, of hem te stevig vast te houden. Hij gedijt goed in een huis met alleen rustige oudere kinderen of volwassenen die hem de zorg geven die hij nodig heeft.

Als ze op jonge leeftijd met andere honden en katten gesocialiseerd worden, kunnen Maltezers goed met ze opschieten. Ze zijn zich echter niet bewust van hun geringe grootte en moeten beschermd worden tegen het opnemen tegen honden die tien of twintig keer zo groot zijn.

Conclussie

De Maltezer heeft een levendige persoonlijkheid. Hij reageert goed op positieve bekrachtigingen zoals voedselbeloningen, lof, en spel omdat hij zo mensgericht is.

Maltezers zijn onbevreesd en geloven dat iedereen die ze ontmoeten, mens of dier, een vriend is. Ze staan erom bekend dat ze altijd hun zin krijgen, zelfs bij mensen die niet van plan zijn hen te verwennen.

Een verscheidenheid van factoren beïnvloedt het temperament, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, gretig om door mensen benaderd en vastgehouden te worden. Kies de pup in het midden van de roedel, niet degene die zich in de hoek verstopt.

Ontmoet altijd minstens een van de ouders – meestal is de moeder beschikbaar. Ook een ontmoeting met broers en zussen of andere familieleden van de ouders is gunstig om te bepalen hoe een pup zal zijn als hij volwassen is.

De Maltezer heeft, net als alle honden, vroege socialisatie nodig – blootgesteld worden aan een verscheidenheid van mensen, bezienswaardigheden, geluiden, en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie zorgt ervoor dat je Maltezer puppy zich ontwikkelt tot een welgevormde hond.

Hem inschrijven bij de puppy cursus is een prima plek om te beginnen. Regelmatig gasten uitnodigen, en hem ook meenemen naar drukke parken, winkels die honden toelaten, en op ontspannen wandelingen om buren te ontmoeten, zal hem helpen zijn sociale vaardigheden te verbeteren.

We hopen jou een duidelijk beeld te hebben gegeven over dit leuke hondenras.

Beoordeel dit artikel
[Total: 120 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test