Inhoudsopgave
Intro
Het Engelse Springer Spaniël hondenras werd ontwikkeld om wild te verjagen, maar het zijn ook populaire gezelschapsdieren.
Ze zijn atletisch en veelzijdig, en ze zijn bekend om hun deelname aan behendigheid, jachtproeven, speuren, gehoorzaamheidsproeven, en andere activiteiten. Het zijn ook geweldige metgezellen als je gaat wandelen of kamperen. Je kunt moeilijk een aanhankelijker harig gezinslid vinden, maar deze pup heeft beslist wat ruimte nodig om te rennen. Pas op, flatbewoners!
Zie hieronder voor een complete lijst van Engelse Springer Spaniël kenmerken en feiten!
Wat kost een Engelse springer spaniël
Een Engelse springer spaniël kost je tussen de €750 en €1400.
Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!
Benodigdheden voor je nieuwe hond
Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.
- Hondenbench
- Puppybrokken
- Hondenbrokken
- Honden knuffels
- Leuke hondenspeeltjes
- Hondenpoepzakjes
- Honden borstel
Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.
- Autodeken (hier kunnen wij als baasjes niet meer zonder!)
- Hondenluik (met chip getest)
- Hondenfluit
- Hondenzwembad (aanrader aan de zomer)
- Hondencamera
- Honden loopplank voor de auto
- Hondenboeken (leer je gedrag van je hond kennen)
- GPS tracker (Raak je hond nooit meer kwijt)
- Hondenschoenen (voor de koude winter maanden)
Algemene informatie
Levensverwachting
9 - 15 jaar
Herkomst
Engeland
Schofthoogte
46 - 51 cm
Gewicht
20 - 25 kg
- Trainbaarheid
- Geschikt voor kleine tuin
- Kan lange tijd alleen blijven
- Geschikt als eerste hond
- Intelligentie
- Kindvriendelijk
- Waaksheid
- Vachtverzorging
- Energie level
- Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)
Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.
Geschiedenis
Spaniël-type honden zouden vele eeuwen geleden in Spanje ontstaan zijn – vandaar hun naam – en werden waarschijnlijk door de Romeinen of handelsschepen naar andere delen van de wereld gebracht. Spaniëls werden voor het eerst vermeld in de Welshe wet rond 300 n.Chr. Dat was meer dan 1.700 jaar geleden!
Spaniëls die lijken op de huidige Engelse Springer Spaniëls worden afgebeeld in kunst uit de 16e en 17e eeuw. Vóór de uitvinding van geweren werd de spaniël gebruikt om jachtvogels of kleine dieren in de open lucht te jagen, waar ze gevangen konden worden door jachthaviken, jachthonden, of netten die over hen geworpen werden. Spaniëls waren vooral bedreven in het wegjagen van wild voor schutters toen in de 17de eeuw vuurwapens werden uitgevonden.
Aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw werden in Engeland honden van eenzelfde nest ingedeeld naar hun jachtgebruik in plaats van naar hun ras. Kleinere honden uit het nest werden gebruikt om op houtsnip (vogeltje) te jagen en werden dus Cockers genoemd. Springers waren grotere pups uit hetzelfde nest die gebruikt werden om wild door te spoelen.
Een Canadese fokker importeerde een Engelse Springer Spaniël in 1913. Na iets meer dan tien jaar was het ras uitgegroeid tot een van de meest populaire rassen die bij de American Kennel Club geregistreerd werden. De English Springer Spaniel Field Trial Association, de ouderclub van het ras in de Verenigde Staten, werd in 1924 opgericht. Engelse Springer Spaniëls die de ene dag aan veldwedstrijden meededen, konden de volgende dag in conformatiehondenshows getoond worden.
Dat veranderde in het begin van de jaren 1940, toen liefhebbers van veldwedstrijden honden begonnen te fokken met kwaliteiten die top veldresultaten zouden opleveren, en liefhebbers van shows honden begonnen te fokken die zowel aan de standaard van het ras voldeden als de “flash” hadden om in de showring te winnen.
In het veld gefokte honden worden vooral gefokt op een scherp reukvermogen, snelheid, stijl, werkvermogen, en uithoudingsvermogen, en de twee soorten worden tegenwoordig niet meer met elkaar gekruist. Beide rassen hebben een natuurlijke werklust en kunnen getraind worden, maar slechts een paar Engelse Springer Spaniëls doen mee aan zowel veld- als showwedstrijden.
Engelse Springer Spaniël karakter
De Engelse Springer Spaniël, zo genoemd vanwege de manier waarop hij naar wild “springt” om het voor de jager door te spoelen, is al lang een favoriet van sporters, maar deze levendige, mooie hond is ook een heerlijke gezinskameraad als hij goed getraind en getraind wordt.
Engelse Springer Spaniëls zijn intelligent, gretig om te behagen, en enthousiast. Het zijn vrolijke honden met een goed gevoel voor humor. Ze kunnen meestal goed met kinderen opschieten als ze van pup af aan met hen worden opgevoed, en ze zijn erg aanhankelijk naar hun baasje toe. Ze kunnen het in het algemeen ook goed vinden met andere huisdieren in huis, zelfs kleine, maar ze kunnen gezelschapsvogels als prooi zien, want daar zijn ze voor gefokt om te jagen.
Engelse Springer Spaniëls hebben veel beweging nodig omdat het jachthonden zijn, maar houd ze in niet omheinde gebieden aan de lijn of ze kunnen besluiten alleen te gaan jagen. Omdat Engelse Springer Spaniels zulke goede atleten zijn, nemen veel niet-jagende eigenaars met hun honden deel aan activiteiten als gehoorzaamheid, behendigheid, flyball, en speuren. Ze zijn ook uitstekende therapiehonden, die de dagen van mensen in ziekenhuizen en verpleeghuizen opfleuren.
Als er vreemden naar je huis komen, zullen Engelse Springer Spaniels blaffen, maar als je een waakhond zoekt, zoek dan verder. Het zijn zachtaardige, liefdevolle honden die verwachten geaaid te worden, zelfs door vreemden.
Door hun aanhankelijke aard zijn ze geen eenpersoonshond. Ze zijn erg op mensen gericht en mogen niet alleen thuis gelaten worden of voor langere tijd van mensen afgezonderd worden.
Engelse Springers zijn middelgrote honden met zachte spaniël uitdrukkingen en hangoren. Een dichte, halflange vacht beschermt hun compacte lichaam, dat versierd is met bevedering, een langere franje haar, op de oren, borst, poten, en buik. De gecoupeerde staartkwispel kan alleen maar als vrolijk beschreven worden. Hun lichaam is iets langer dan hun hoogte. Dat komt omdat het lichaam van een hond gemakkelijk moe kan worden als het te lang is – niet ideaal voor een hardwerkende sporthond!
Dit zijn de grondbeginselen, maar twee Engelse Springer Spaniels kunnen heel verschillend lijken als ze naast elkaar gezet worden. Dit komt doordat bij veel sportieve (jacht)rassen sommige honden gefokt worden om in het veld te werken, terwijl andere in de eerste plaats gefokt worden om showhond te zijn. Uiteindelijk splitsen ze zich in twee verschillende rassen, zoals met Engelse Springer Spaniëls gebeurd is.
Sinds ongeveer 70 jaar zijn de genen van veld- en showhonden bijna volledig gescheiden. Veld Springer Spaniels zijn atleten, en ze hebben het uiterlijk dat daarbij past. Hun vacht is meestal korter, hun neus is puntiger, en hun oren zijn niet zo lang. Veld Springers worden gefokt op jachtvermogen, reukvermogen, en trainbaarheid.
Show Spring Spaniels hebben langer haar, een vierkantere snuit, en langere oren dan standaard Spring Spaniels. Ze worden bewonderd om hun schoonheid en showmanschap. Showhonden kunnen jagen, maar ze zijn te traag en methodisch om mee te doen aan veldwedstrijden, waar in het veld gefokte Springers in uitblinken.
Bij de keuze van een pup zijn de verschillen van belang. Beide soorten hebben veel beweging nodig, maar als je een gezelschapsdier zoekt, kan een veldgefokte Springer meer energie hebben dan je nodig hebt of wilt. Zoek een pup uit een gerenommeerd fokprogramma. Het omgekeerde is waar als je een Springer wilt die mee zal doen aan veldwedstrijden.
Als je met fokkers praat, is het van kritiek belang dat je een duidelijk idee hebt van wat je van een Springer verlangt. Ze kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste pup voor je of je doorverwijzen naar een fokker waarvan de honden beter aan je behoeften zullen voldoen. In feite is dat de ware test van een goede fokker: ze wil je helpen de juiste hond voor je te vinden, zelfs als dat betekent dat je een verkoop misloopt.
Engelse Springer Spaniëls gezondheid
Springers zijn over het algemeen gezond, maar ze zijn, zoals alle rassen, vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Springers zullen een of alle van deze ziekten oplopen, maar het is wel belangrijk dat je je ervan bewust bent als je overweegt er een te nemen.
Als je een pup wilt kopen, zoek dan een gerenommeerde fokker die je gezondheidsverklaringen van de beide ouders van je pup kan laten zien. Gezondheidsverklaringen tonen aan dat een hond getest en vrij van een bepaalde aandoening is.
Verzorging Engelse Springer Spaniëls
Engelse Springer Spaniëls zijn aanhankelijke, liefdevolle honden die in de meeste huizen gelukkig kunnen leven als ze dagelijks voldoende beweging krijgen.
De hoeveelheid beweging die je volwassen Springer nodig heeft varieert; Field Springers hebben meer nodig dan Show Springers. Je Springer zal graag buiten bij je zijn terwijl je tuiniert, leest of iets anders doet, als je een omheinde tuin of erf hebt waar hij kan spelen.
Hij zal een tijdje in zijn eentje rondrennen en dan om de paar minuten even bij je komen kijken, net als een jager zou doen. Een of twee keer per dag een kilometerslange wandeling helpt hem ook om al die Springer energie kwijt te raken. Springers houden ook van zwemmen, wat een prima manier voor ze is om wat beweging te krijgen als je een zwembad of toegang tot een meer hebt.
Puppy’s hebben een verscheidenheid aan oefeningen nodig.
- Puppy kleuterschool een of twee keer per week is een geweldige manier om beweging, training en socialisatie te krijgen, en ook ’s morgens en ’s avonds 15 tot 20 minuten speeltijd in de tuin. Gooi een bal voor ze om te apporteren.
- 4 tot 6 maanden: Wekelijkse gehoorzaamheidslessen en dagelijkse wandelingen van een halve mijl, en ook speeltijd in de tuin, zullen aan hun behoeften voldoen.
- 6 maanden tot een jaar oud: Speel ’s morgens of ’s avonds maximaal 40 minuten apport met een bal of frisbee, niet overdag. Blijf je wandelingen beperken tot een halve mijl.
- Een jaar en ouder: Je Springer puppy kan beginnen met je mee te joggen, maar houd de afstand beperkt tot minder dan een mijl en geef hem regelmatig pauzes. Je kunt de afstand en de duur van je loopjes geleidelijk opvoeren naarmate hij rijper wordt. Deze geleidelijk verhoogde activiteitsniveaus zullen zijn groeiende botten en gewrichten beschermen.
Voeding
Streef naar 1,5 tot 2 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden. Puppy’s kunnen tot 4 kopjes per dag consumeren.
OPMERKING: De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je er van in de voerbak van je hond hoeft te schudden.
Meer informatie over hondenbrokken?
Vachtverzorging
Engelse Springer Spaniëls hebben een dubbele vacht, wat betekent dat ze een isolerende ondervacht hebben, bedekt door een bovenvacht, vergelijkbaar met hoe je een trui en een jas in lagen zou leggen voor warmte. Hun halflange bovenvacht is vlak of golvend, met een korte, zachte en dichte ondervacht. Ze zijn samen waterdicht, weerbestendig en doornbestendig. Ze hebben gevederde franjes aan hun oren, borst, benen en buik. Schoon en glanzend is een teken van een gezonde Springer vacht.
Engelse Springer Spaniels zijn er in allerlei kleurencombinaties. Springers met zwarte of leverkleurige (diep roodbruin) met witte aftekeningen, of hoofdzakelijk wit met zwarte of leverkleurige aftekeningen, zijn misschien het meest bekend. Sommige zijn blauw, terwijl andere leverkleurig zijn. Blauw verwijst naar een verdunde zwarte vacht, terwijl roan verwijst naar een fijn mengsel van gekleurde haren en witte haren.
Driekleur Springers zijn meestal zwart-wit of lever-wit met tan aftekeningen op de wenkbrauwen, wangen, binnenkant van de oren, en onder de staart. De witte delen van de vacht zijn soms gevlekt met ticking, kleine, geïsoleerde gebieden met zwarte haren. Springers die voor de showring gefokt worden hebben meestal meer kleur dan wit, terwijl veld Springers meer wit hebben zodat jagers ze in het veld gemakkelijk kunnen zien.
Gebitsverzorging en pootjes verzorging
Borstel je Springer minstens drie keer per week om hem er goed uit te laten zien en om matten en klitten te voorkomen. Springers verharen het hele jaar door matig, en regelmatig borstelen helpt om losse haren van je kleren en meubels te houden.
Je kunt ook rond de kop, hals, oren, staart en voeten trimmen om je Springer er netter uit te laten zien. Veel eigenaars van een Engelse Springer Spaniël brengen hun hond om de twee tot drie maanden naar een professionele trimsalon om hem te laten trimmen.
Zijn flaporen moeten wekelijks nagekeken en schoongemaakt worden om oorontstekingen te voorkomen, omdat ze de luchtcirculatie belemmeren. Veeg het oor voorzichtig uit – alleen het zichtbare deel! – met een watje dat bevochtigd is met een door je dierenarts aanbevolen schoonmaakmiddel. Steek nooit wattenstaafjes of iets anders in de gehoorgang, want dat kan schade veroorzaken. Als de binnenkant van het oor van je Springer slecht ruikt, er rood of teder uitziet, of hij vaak met zijn hoofd schudt of aan zijn oor krabt, kan hij een oorontsteking hebben.
Poets de tanden van je Springer minstens twee keer per week om tandsteen en de bacteriën die erin leven te verwijderen. Twee keer per dag poetsen is nog beter als je tandvleesontsteking en slechte adem wilt voorkomen.
Als de nagels van je hond niet op natuurlijke wijze slijten, moet je ze regelmatig knippen. Ze zijn te lang als je ze op de vloer kunt horen klikken. Korte, netjes geknipte nagels beschermen je benen tegen krassen als je Springer opspringt om je te begroeten.
Kinderen en andere dieren
Springers kunnen meestal goed met kinderen opschieten als ze vanaf de tijd dat ze puppies zijn met hen worden opgevoed. Oudere Springers die niet gewend zijn om in de buurt van kinderen te zijn, kunnen gedijen in een huis met kinderen die volwassen genoeg zijn om op de juiste manier met hen om te gaan.
Leer kinderen altijd hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en houd altijd toezicht op interacties tussen honden en kleine kinderen om bijten of aan oren of staart trekken van een van beide partijen te voorkomen. Leer je kind nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of te proberen het eten van de hond af te pakken. Geen enkele hond mag ooit alleen gelaten worden met een kind.
Springers zijn over het algemeen ook goed met andere huisdieren in huis, zelfs kleine, maar omdat ze gefokt zijn om op vogels te jagen, kunnen ze gezelschapsvogels als prooi beschouwen. Scheid ze van elkaar, zodat ze elkaar geen pijn doen.
Conclussie
Springers zijn doorgaans vriendelijk, leergierig, snel van begrip, en graag gehoorzaam. Hij mag nooit overdreven agressief of overdreven timide zijn. Er zijn de laatste jaren meldingen geweest van agressie of overdreven schuchterheid bij het ras, en ook van overdreven verlatingsangst. Deze kenmerken zijn ongewenst en kunnen het gevolg zijn van slecht fokken. Zoals bij elk ander hondenras is het van cruciaal belang je onderzoek te doen en fokkers te vinden die hun fokdieren niet alleen op genetische ziekten maar ook op temperament testen.
Een verscheidenheid van factoren beïnvloedt het temperament, waaronder erfelijkheid, training, en socialisatie. Puppy’s met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, gretig om door mensen benaderd en vastgehouden te worden. Kies de pup in het midden van de roedel, niet degene die zijn nestgenoten afkraakt of zich in de hoek verstopt. Ontmoet altijd minstens een van de ouders – meestal is de moeder beschikbaar – om je ervan te vergewissen dat ze aangename persoonlijkheden hebben waar je je prettig bij voelt. Ook een ontmoeting met broers en zussen of andere familieleden van de ouders is gunstig om te bepalen hoe een pup zal zijn als hij opgroeit.
Springers vereisen socialisatie en training vanaf jonge leeftijd. Ze kunnen, net als elke andere hond, schuw worden als ze niet goed gesocialiseerd worden – dat wil zeggen, blootgesteld aan een verscheidenheid van mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Vroege socialisatie zorgt ervoor dat je Springer pup zich ontwikkelt tot een welgevormde hond.