Bordeaux Dog

Bordeaux Dog
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over de Bordeaux Dog

De kans is aanzienlijk groot dat jij er over nadenkt om een Bordeaux Dog in huis te halen, je bent namelijk met een reden bij dit artikel terecht gekomen. Door te kiezen voor dit ras weet je zeker dat je een hond in huis hebt die jouw erf optimaal kan beschermen. Nu zien we dat er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat als het aankomt op het ras van de Bordeaux Dog. Om deze onduidelijkheid voor eens en voor altijd te verhelpen hebben we in dit artikel de belangrijkste informatie over het ras voor je onder elkaar gezet.

Algemene informatie

Levensverwachting: 5– 8 jaar
Herkomst: Frankrijk
Lengte: Reu: 60–67 cm Lengte: Teef: 57–65 cm
Gewicht: Reu:  54–65  Gewicht: Teef: 54–65  kg
Kleuren: Lichtbruin, Mahonie, Rood

  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden(met de juiste trainnig)

Geschiedenis van de hond

Laten we eerst eens kijken naar de geschiedenis van het ras. De Bordeaux Dog is een sterk soort mastiff-type hond. De Dogue de Bordeaux was al in de veertiende eeuw in Frankrijk bekend, met name in Zuid-Frankrijk in de regio rond Bordeaux. Vandaar dat de stad zijn naam leende aan deze grote hond. Het ras werd voor het eerst tentoongesteld in Frankrijk in 1863, waarna het niet alleen in hun thuisland, maar ook in andere delen van de wereld steeds bekender werd. De eerste vermelding van Dogue de Bordeaux in het Verenigd Koninkrijk is te zien in de Kennel Club Gazette in 1908. Van hieruit is de hond ook in ons land terecht gekomen. De Fransen legden de nadruk op het zuiver houden van de oude stamboom. De honden met de zwarte koppen werden beschouwd als een indicatie van de kruising in van de Engelse Mastiff. Als belangrijke indicatie voor de zuiverheid van het ras werd aandacht besteed aan de zelfkleurige (roze) neus, de lichtere oogkleur (donker amber) en het rode masker. Ze werden oorspronkelijk gefokt met grote koppen.

Het karakter van de hond

Dit is echt een toegewijde en aanhankelijke familiehond. Hij heeft dan ook de reputatie lief en volgzaam te zijn, al kan hij af en toe ook wel een tikkeltje koppig of arrogant zijn. Een geduldige, consequente training is dan ook een must. Dit geldt ook voor een uitgebreide socialisatie om agressie tegenover andere dieren en ongerechtvaardigde agressie tegenover vreemden te voorkomen. Dit is een uitstekende waakhond die ook in staat is om te concurreren in vele sporten en activiteiten. Door de activiteit is het wel een hond die echt voldoende beweging moet krijgen. Heb je dus niet zoveel zin om vaak naar buiten te gaan om te gaan spelen dan is dit niet de hond die jij in huis zou moeten halen.

Een jonge Bordeaux Dog opvoeden

Socialisatie en vroege gehoorzaamheidstraining zijn een absolute must voor deze hond. De Bordeaux Dog is een gevoelig ras dat vertrouwen nodig heeft. Een te strenge trainer of hardhandige aanpak moet dan ook echt worden vermeden. Discipline moet stevig en consistent zijn zonder hard te zijn. Ben je een druk persoon dan is dit niet de hond voor jou. Om de ontwikkeling van botten en gewrichten niet te belasten, moeten de jonge Bordeaux tot de leeftijd van ten minste 18 maanden worden beperkt tot oefeningen met een lage impact. Ze moeten niet overbelast worden en mogen niet op en neer rennen of van oppervlakken hoger dan hun rug afspringen. Zwemmen is een uitstekende oefening voor Bordeaux van elke leeftijd. Een oudere Bordeaux kan zware dingen doen zoals het trekken van karren. Dit maakt de hond nog sterker dan dat hij al was.

Bordeaux Dog puppy

Gezondheid van het ras

Door zijn omvang is de Bordeaux Dog gevoelig voor een aantal gezondheidsproblemen die typisch zijn voor grote rassen, zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en botkanker. Hij kan met name last hebben van een opgeblazen gevoel, heupproblemen of een aandoening van het ooglid. Een opgeblazen gevoel komt normaal gesproken voor wanneer er een abnormale ophoping van lucht, vocht of schuim in de maag is. Als de maag zwelt kan er lucht vast komen te zitten in de maag. De aandoening kan worden veroorzaakt door stress, snel eten en bewegen direct voor of na een maaltijd. Dit wordt gezien als een levensbedreigende aandoening en moet vroeg worden aangepakt. Tekenen van een opgeblazen gevoel zijn onder andere rusteloosheid, een ‘opgezwollen’ uiterlijk, vlekken en een opgeblazen buik. Heup- en elleboogdysplasie beïnvloeden de stabiliteit van de heup- en ellebooggewrichten. Artrose (degeneratieve gewrichtsziekte) is een pijnlijke aandoening waarbij het kraakbeen in beweeglijke gewrichten verslechtert, wat leidt tot pijn, stijfheid en een vermindering van de flexibiliteit. Entropion is een aandoening van het ooglid, waardoor het naar binnen rolt en tegen het hoornvlies wrijft. Dit kan mogelijk zorgen voor blindheid bij de hond.

Koop je een hond bij een goede fokker dan zal je hond eigenlijk altijd al wel een DNA test hebben gehad. Echter is dit niet het geval als je een hond koopt bij het asiel. In dit geval kan het uitvoeren van een dergelijke test ervoor zorgen dat je meer inzicht krijgt in de gezondheid van jouw hond. Kom je er nu  achter dat jouw hond vatbaar is voor bepaalde aandoeningen dan is het mogelijk om vroegtijdig een hondenverzekering af te sluiten.

De juiste verzorging

Het ras staat er om bekend hoeveel ze kwijlen. De rimpels op hun gezicht moeten minstens wekelijks, soms dagelijks, worden behandeld om ervoor te zorgen dat ze weer helemaal schoon en droog zijn. Daar komt bij dat het belangrijk is om minstens één keer per week de oren schoon te maken en te controleren of er een infectie zit of dat er mogelijk vuil in de oren zit. Dit ras moet om de vier weken een bad nemen. Door hem tussen de baden door goed af te vegen met een vochtige handdoek zal hij er een stuk beter uitzien. Ook zal hij hierdoor minder snel stinken. De korte vacht van het ras zal het hele jaar door verharen. 

Wat kost een Bordeaux Dog

De Bordeaux Dog kost over het algemeen tussen de 1250 en 1500 euro. Dit is de gemiddelde prijs voor een hond met een reguliere stamboom. De prijs kan oplopen als je op zoek bent naar een Bordeaux Dog met een goede stamboom. Ook is het een ras wat aardig wat kan eten, je zal dus wel wat kwijt zijn voor het voer. Lees voor geschikte brokken voor puppy dit artikel. Tevens kan je denken aan de reguliere kosten voor de medicatie van de hond als hij ziek wordt of aan de vaccinaties. Toch is het niet de duurste hond die je in huis kunt halen.

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

De Ras verenigingen

Wist je dat veel honden een eigen vereniging hebben? Dit is dan ook niet anders met de Bordeaux Dog.  Mocht je zelf een dergelijke hond in huis hebben dan is het mogelijk om een kijkje te nemen op de website van de Bordeaux Dog Club Nederland. Dit is een club die zich echt volledig inzet voor de belangen van dit unieke ras. Dit doen ze onder andere door lezingen te geven, maar ook door bepaalde fokkers op te nemen op de site die bekend staan om hun goede fokbeleid. Op dit moment is deze club de enige club voor mensen met een Bordeaux Dog die door de Raad van Beheer is erkend. Meer informatie over de club kan je altijd terugvinden op de website zelf.

De beste fokkers

Kies je ervoor om een Bordeaux Dog in huis te halen dan is het natuurlijk noodzakelijk om hiervoor altijd een goede fokker te kiezen. Door middel van de juiste fokker ben je namelijk in staat voor een gezonde hond te kiezen. De beste fokkers zorgen ervoor dat jouw hond geen last heeft van onderliggende gezondheidsproblemen. Dit is al helemaal het geval voor de fokkers die een streng fokbeleid hanteren. Hoe weet je nu welke fokkers dit zijn vraag je je af? De beste fokkers zijn aangesloten bij de Club die we hierboven al hebben benoemd. Kies je voor een van de fokkers van hieronder dan weet je echt zeker dat je voorzien bent van de juiste partij.

Ben jij een erkende fokker en sta je er niet tussen? Neem contact met ons op en we plaatsen je erbij.

Conclussie

We hopen dat je dankzij de handige informatie uit dit artikel een beter beeld hebt gekregen bij de Bordeaux Dog. Door deze info zal ook jij voor jezelf kunnen bepalen of het een ras is wat je graag in huis wilt halen. Door de waakzaamheid zal je zeker weten dat je voorzien bent van een goede waakhond. Ondanks het waakzame karakter is het ook een erg lieve hond. Nog meer te weten komen over veel meer verschillende soorten hondenrassen? Blijf dan zeker even hangen op deze site, er zijn namelijk nog veel meer artikelen te vinden die je zeker even door zou kunnen nemen!

Beoordeel dit artikel
[Total: 71 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test