Inhoudsopgave
Intro
Kooiker is de afkorting voor het hondenras Kooikerhondje. Een kooiker hond is altijd zelfverzekerd, alert, levendig, en plezierig. Dit hondenras is vrij trouw en loyaal tegenover zijn baasjes. Bovendien gaan de kooikerhondjes gemakkelijk op in de omgeving van verschillende mensen en dieren, waardoor ze een vrij meegaand hondenras zijn.
Als we het hebben over hoe lang een kooiker kan leven, kun je ergens tussen de 12 en 15 jaar verwachten. Over het algemeen wordt de kooiker beschouwd als een vriendelijke gezinshond die geschikt is als huisdier voor kinderen.
Als je je erop verheugt er een aan te schaffen, zorg dan dat je eerst deze hele rasbeschrijving leest. De focus bevat alle nodige informatie die je nodig hebt om meer over het kooiker hondenras te weten te komen. We beginnen met wat basisinformatie; kijk maar eens hieronder.
Hoeveel kost een Kooiker hond
De prijs zit ergens tussen de €1300 en €1800.
Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!
Benodigdheden voor je nieuwe hond
Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.
- Hondenbench
- Puppybrokken
- Hondenbrokken
- Honden knuffels
- Leuke hondenspeeltjes
- Hondenpoepzakjes
- Honden borstel
Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.
- Autodeken (hier kunnen wij als baasjes niet meer zonder!)
- Hondenluik (met chip getest)
- Hondenfluit
- Hondenzwembad (aanrader aan de zomer)
- Hondencamera
- Honden loopplank voor de auto
- Hondenboeken (leer je gedrag van je hond kennen)
- GPS tracker (Raak je hond nooit meer kwijt)
- Hondenschoenen (voor de koude winter maanden)
Algemene informatie
Herkomst:
- Nederland
Levensverwachting:
- 12 – 15 jaar
Schofthoogte:
- 40 Centimeter (Reu)
- 38 Centimeter (Teef)
Gewicht:
- 9 tot 11 kg (Reu)
- 9 tot 11 kg (Teef)
FCI Classificatie:
- Groep 8 Retrievers
- Trainbaarheid
- Geschikt voor kleine tuin
- Kan lange tijd alleen blijven
- Geschikt als eerste hond
- Intelligentie
- Kindvriendelijk
- Waaksheid
- Vachtverzorging
- Energie level
- Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)
Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.
Geschiedenis
Voor we naar andere details gaan, nemen we je mee terug in de tijd en leren we een paar dingen over de geschiedenis van het kooikerras. Kooiker is een tamelijk oud hondenras; het is zo oud dat je dit ras veelvuldig ziet verschijnen op Nederlandse schilderijen uit lang vervlogen tijden.
Aanvankelijk werden deze honden dus gebruikt in eendenvangvijvers, ook wel eendenkooien genoemd. Behalve dit hondenras heeft het ook een belangrijke associatie met de stichter van de Nederlandse Monarchie. Van de beroemde kooiker van de Nederlandse prins “Prins Willem” is bekend dat hij eens zijn leven redde toen moordenaars probeerden me te vermoorden.
Na de eerste wereldoorlog kregen de mensen geweren en buskruit in handen, waardoor de jacht op eenden heel gemakkelijk werd. Daardoor verminderde de vraag naar het kooiker ras, en daardoor nam het hondenras na de eerste wereldoorlog sterk af. In 1939 besloot Baronesse von Hardenbroek van Ammerstol echter het ras in stand te houden en zette zich daarvoor in.
Ze fokte ongeveer 52 nesten onder de naam Walhalla van 1942 tot 1976. De eerste Nederlandse club voor dit ras werd rond 1976 georganiseerd, en de Kooiker werd in 1971 door de Nederlandse Kennel Club (Raad van Beheer) erkend.
Het karakter van kooikerhondjes
Nu je een flinke hoeveelheid informatie weet over het ontstaan van dit hondenras. Laten we eens kijken naar de persoonlijkheid van deze honden. Een Kooiker is een vrolijk en zelfverzekerd hondenras dat altijd vol energie zit. Dit hondenras speelt graag met kinderen en zelfs met volwassenen. Er is geen noemenswaardig temperamentprobleem bij een kooiker.
Hoewel deze honden gespecialiseerd zijn in de jacht, zijn ze toch betrekkelijk kalm en meewerkend wat agressie en temperamentkwesties betreft. Bovendien is de kooiker een zeer aanhankelijk en liefdevol hondenras.
Hij is ook vriendelijk in de meeste gevallen, maar je kunt in zeldzame gevallen ongewenst gedrag verwachten. Bovendien is de neiging van een kooiker om te blaffen of te janken heel gering.
Verder is de trainbaarheid van dit ras ook hoog, want de kooiker houdt ervan zijn baasje aan te spreken en te behagen.
Gezondheidsproblemen bij een Kooiker
Dit zijn een paar veel voorkomende gezondheidsproblemen bij dit hondenras. Deze informatie zal je helpen een kooiker beter en doeltreffender te verzorgen.
- De ziekte van Von Willebrand: erfelijke bloedstollingsstoornis
- Erfelijke necrotiserende myopathie: degeneratieve ziekte van de wervelkolom
- Polymyositis: een auto-immuunziekte
- Patellaire plaats: knieschijf springt uit de plaats
- Heupdysplasie
- Erfelijke oogziekten zoals netvliesdysplasie of distichiasis
- Epilepsie: een aanvalsstoornis
- Nierziekte
Verzorging van een Kooiker hond
Kooiker is een actief en pretminnend hondenras. Dit hondenras zit altijd vol energie, en heeft dus voldoende beweging en een goed dieet nodig. Om je te helpen beter voor je kooiker te zorgen, hebben we dit gidsgedeelte samengesteld als het Verzorging van het kooiker ras gedeelte.
Verzorging van de vacht
Voor de vachtverzorging van een kooikerhond hoef je niet over één nacht ijs te gaan om hem hygiënisch en schoon te houden. Je moet wel wat tijd investeren in het regelmatig borstelen van de vacht van je kooiker, zodat die netjes blijft. Plus, je hoeft een kooiker ook niet zo vaak in bad te doen, want de vacht van dit hondenras is vrij goed bestand tegen modder en water. Eén ding waar je echter op moet letten bij het verzorgen van een kooiker is het haar op de staart en de oren. Want dit haar gaat klitten en kan de hond er slordig uit laten zien.
Voeding
Als je je afvraagt wat je een kooiker te eten kunt geven, laat me je dan zeggen dat, net als alle andere honden, ook een kooiker een gezonde en evenwichtige voeding nodig heeft. Zorg ervoor dat het dieet van je kooiker rijk is aan alle vitale voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Je kunt een kooiker specifiek voer in de handel krijgen; het kan zowel in gekookte, ingeblikte, als droge vorm zijn. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je hond alle vereiste voedingsstoffen binnenkrijgt.
Opleiding
De kooiker is een heel intelligent hondenras, en het vat dingen gemakkelijk en snel op. Dus zelfs als je een beginnende hondenbezitter bent, kun je een kooiker gemakkelijk de basismanieren en het opvolgen van commando’s leren. Als je echter een meer professionele aanpak wenst, kun je je hond een keer per week naar de gehoorzaamheidslessen brengen. Zo heb je meer tijd om elkaar te leren kennen en een band te krijgen.
Tandverzorging
Laten we het als laatste hebben over de gebitsverzorging van de kooiker. De verzorging van het gebit van je harige vriend is dus ook geen lastige zaak; zorg ervoor dat je de tanden van je hond om de 2 of 3 dagen per week poetst, en je bent goed om te gaan. Laat bovendien om de paar maanden een gebitscontrole van je hond doen, voor extra bescherming en gebitshygiëne
Voeding
Streef naar 1,5 tot 2 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.
OPMERKING: De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je er van in de voerbak van je hond hoeft te schudden.
Meer informatie over hondenbrokken?
Leuke weetjes over de Kooiker
In dit deel delen we wat leuke weetjes over je favoriete hondenras, zodat je op een leuke manier meer over de kooiker te weten komt.
- Het kooikerras dateert van rond de 16e Eeuw, waarmee het een van de oude hondenrassen is.
- Dit hondenras werd in 2018 officieel gemaakt en in hetzelfde jaar officieel erkend door de American Kennel Club.
- Kooiker honden hebben kenmerkende oren en staarten die zich onderscheiden van andere hondenrassen.
- De kenmerkende oren van de kooiker geven hem de indruk een oorbel te dragen.
Kooiker opvoeden
Als je van plan bent een kooiker te nemen en je weet niet hoe je er een moet grootbrengen, lees dan verder. Het grootbrengen van een kooiker is niet moeilijk; je hoeft alleen maar te weten wat zijn voedselbehoeften zijn en andere eisen, zoals beweging.
Oefening is essentieel voor een kooiker, want het is een actieve en sportieve hond. Je moet dus tijd besteden aan het trainen van je kooiker, zodat hij fit, energiek en levendig blijft zoals altijd. Bovendien zou het het beste zijn als je je kooiker ook de vereiste gehoorzaamheidstraining geeft, zodat hij naar je commando’s luistert en zich in het openbaar gedraagt.
In het begin moet je misschien extra voor de pup zorgen, maar naarmate hij opgroeit, hoef je je er niet steeds zorgen over te maken. Omdat de kooiker een intelligent hondenras is, kan het voor zichzelf zorgen als het opgroeit.
Tenslotte kan kooiker hypoallergeen zijn voor bepaalde pollen, bloemen, en voedsel, dus let daarop en zorg ervoor dat je hond niet in contact komt met zulke allergenen.
De rasverenigingen
De meest prominente vereniging die in Nederland voor het welzijn van kooiker loopt is de Vereniging “Het Nederlandse Kooikerhondje” (VHNK). Deze vereniging werd opgericht in Delft. Deze plaats werd uitgekozen vanwege de belangrijke relatie van de plaats met de Nederlandse prins Willem.
Het algemene doel van de vereniging is dit hondenras in stand te houden en ook te werken aan de verbetering van dit ras. Dit alles zal meer bijdragen tot de bloei en het welzijn van dit hondenras in het land.
De vereniging bereikt dit doel met verschillende middelen, bijvoorbeeld bijeenkomsten, lezingen, cursussen, FCI shows, promotie van gehoorzaamheidscursussen, enz.
Kinderen en andere dieren
Oké, kooiker is dus een geweldig hondenras, maar hoe is het in de omgang met kinderen en andere dieren? Kooiker is een levendig en weinig humeurig ras; daarom schiet het snel en goed op met kinderen in het algemeen. Ook met andere dieren heeft de kooiker meestal geen probleem. Wel is het nodig je kooiker op te voeden met andere huisdieren of dieren die je wilt hebben, want dit helpt de kooiker zich aan te passen en zich van meet af aan op zijn gemak te voelen met andere dieren.
Conclusie
Om alles wat hierboven vermeld staat af te ronden, kunnen we zeggen dat de kooiker over het algemeen een levendig, vol energie, en voor het gezin geschikt hondenras is. Je kunt dit hondenras gebruiken als huisdier voor je kinderen, en je hoeft je geen zorgen te maken over zijn humeur tegenover jou, de kinderen, of zelfs andere mensen en dieren.
Het ras heeft ook een aanzienlijke levensverwachting, dus je kunt verwachten dat dit kleine hondje er een aardig poosje bij je zal zijn.