Cairn Terrier

Cairn Terrier
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Intro

Afkomstig uit het Schotse land zijn de Cairn Terriers hondjes vol vreugde en plezier. Er is geen twijfel over dat deze honden graag spelen en op ontdekkingstocht gaan, maar ze werken ook graag en behoorlijk veel, wat hun hardwerkende persoonlijkheid benadrukt. Cairn Terriers hebben een vrij bewegend klein en compact lichaam met korte poten en een brede kop.

De vacht van de honden bestaat uit twee lagen, en de buitenste wordt als pezig en hard beschouwd. Als je wilt leren hoe je voor dit hondenras moet zorgen, de geschiedenis, en belangrijke gezondheidsproblemen van het hondenras, lees dan verder.

In de gids van vandaag geven we je een volledig en gedetailleerd inzicht in dit hondenras. Maar voordat alles begint, bekijk eerst de algemene informatie over de Cairn Terrier die hieronder gegeven wordt.

Algemene informatie

Herkomst:

 • Schotland

Levensverwachting:

 • 13 – 15 jaar

Schofthoogte:

 • 25 – 33 Centimeter (Reu)
 • 23 – 30 Centimeter (Teef)

Gewicht:

 • 6 – 8 kg (Reu)
 • 6 – 8 kg (Teef)

FCI Classificatie:

 • Groep 3 terriers
 • Trainbaarheid
 • Geschikt voor kleine tuin
 • Kan lange tijd alleen blijven
 • Geschikt als eerste hond
 • Intelligentie
 • Kindvriendelijk
 • Waaksheid
 • Vachtverzorging
 • Energie level
 • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Hoeveel kost een Cairn Terriers

Een Cairn Terriers kost tussen de €800 en €1200.

Cairn Terrier

Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Cairn Terriers geschiedenis

De Cairn Terriers houden er een onzeker en ingewikkeld oorsprongsverhaal op na, want gedurende verscheidene jaren werden deze honden aangeduid als Schotse Terriers. De Cairn Terriers zijn een van de weinige overgebleven terriër rassen die bewonderenswaardig en hard werkend zijn. Zoals we hierboven al zeiden, was de geschiedenis van de oorsprong van de Cairn Terrier tot in de jaren 1800 betrekkelijk onbekend.

In de 19e eeuw werkten fokkers en liefhebbers van het ras samen om het standaard fokken van Cairn Terriers in stand te houden. Samen daarmee richtten ze zich ook op het classificeren van dit hondenras als een apart ras van de Schotse Terriërs. En eindelijk kreeg dit hondenras duidelijke erkenning en positie die het lange tijd nodig had.

De naam Cairn Terrier begon in 1887 in kranten te verschijnen. De Cairn Terrier werd later erkend als een apart hondenras, maar deze honden zijn er al sinds de jaren 1600.

Vandaar de naam van het hondenras. De Cairn Terriers werden in 1939 door de American Kennel Club erkend als een apart hondenras. Het ras verwierf een immense populariteit nadat een ervan de hoofdrol speelde in de productie “Wizard of Oz”.

Het karakter van een Cairn Terrier

Deze honden hebben vrolijke, plezierige, en aanhankelijke persoonlijkheden. Ze zijn graag in de buurt van hun gezin en baasjes en hechten veel waarde aan de aandacht van de mensen van wie ze houden. Bovendien is dit een terriërras dat graag uitgaat en met verschillende mensen omgaat.

Dit is een echt prijzenswaardige eigenschap die je bij dit hondenras vindt. Bovendien houdt de Cairn Terrier, net als veel andere Terriers, van blaffen, graven en achtervolgen. Het is gewoon zijn definitie van plezier.

Nu vind je graven en jagen binnen een veilige omgeving misschien wel goed, maar blaffen kan soms vervelend worden. Vandaar dat je, om dat te vermijden, de hond goed moet trainen, zodat hij naar je commando’s luistert.

Last but not least is temperament bij dit hondenras nogal een dynamisch iets. Het kan afhangen van de erfelijkheid, training, socialisatie, enz.

Gezondheidsproblemen bij een Cairn Terrier

Er zijn enkele gezondheidsproblemen en ziekten waar elk hondenras vatbaar voor is, en deze gezondheidsproblemen kunnen je hond in gevaar brengen. Daarom is het van essentieel belang ze van tevoren te leren kennen om zulke problemen te voorkomen.

 • Allergieën
 • Craniomandibulaire Osteopathie
 • Hartafwijkingen en Murmurie
 • Nier dysplasie
 • Portosystemische Vasculaire Afwijking
 • Congenitale Macrothrombocytopenie
 • Pigmentair Glaucoom
 • Microvasculaire dysplasie
 • Pyruvaat Kinase Deficiëntie
 • Cataracten
 • Progressieve Retinale Atrofie

Verzorging van een Cairn Terrier

Verzorging is essentieel voor elke hond om een gezonde en goede levensstijl te hebben. Je moet de vacht van je hond borstelen en verzorgen. Plus, samen met dit alles moet je prioriteit geven aan training en gebitsverzorging. Maar hoe doe je dit alles en wat? Daarover kom je meer te weten in de rubrieken hieronder.

Voeding

Cairn Terriers moeten gevoerd worden met biologisch geschikte eiwitten, omega drie rijke voeding om het lichaam van je hond van goede vetten te voorzien, en alle essentiële vitaminen en mineralen.

Je kunt het voer thuis bereiden of het in de handel verkrijgbare kopen. Ongeacht je keuze, zorg er gewoon voor dat wat je je hond te eten geeft, kwaliteitsvoer is en alle voedingsstoffen levert. Het dagelijks aanbevolen voedingsquotum ligt tussen 1 tot 2 kopjes verdeeld over twee maaltijden per dag. Beoordeel ten slotte het activiteitsniveau, het gewicht en de leeftijd van de hond voor een beter en doeltreffender dieet voor de Cairn Terrier.

Opleiding

Ook al zijn Cairn Terriers ongelooflijk aanhankelijk en liefdevol, soms, ja soms kunnen honden je geduld op de proef stellen of zich misdragen. Vandaar dat gehoorzaamheidstraining essentieel is voor de betere karakter- en persoonlijkheidsontwikkeling van deze honden.

Gehoorzaamheidstraining helpt honden gedisciplineerder, welgemanierder, en meer in controle te worden. Het is gemakkelijk om een Cairn Terrier te trainen omdat het een intelligent en slim hondenras is. Vandaar dat deze honden snelle leerders en snelle uitvoerders zijn. Training kan gegeven worden via regelmatige professionele lessen of thuis door de eigenaar als die de nodige ervaring en deskundigheid heeft.

Verzorging van de vacht

De pezige dubbele vacht van de Cairn Terrier vereist regelmatige verzorging. Dat betekent dat je de vacht twee of drie keer per week moet borstelen. Je kunt ook een hondenspecifieke stalen kam gebruiken om de vacht te ontwarren en hem een glad uiterlijk te geven. Bovendien zou het helpen de vacht regelmatig te strippen om de vacht gezond te houden en te onderhouden.

Met vachtverzorging moet je beginnen vanaf de puppyfase, zodat je hond er gewend aan is en zich op zijn gemak voelt bij verzorgingsbeurten als hij volwassen is. Geef de hond ten slotte alleen een bad als hij vuil wordt of gaat stinken. Anders is het voldoende om eens in de twee weken een hygiënisch bad te houden.

Tandverzorging

Cairn Terriers hebben niet per se een geweldige gebitskwaliteit, dus moet je de  opeenhoping van tandplak op het gebit van de hond blijven verwijderen. Hiervoor moet je een hondenspecifieke tandenborstel en tandpasta kopen. Neem je hond ten slotte mee naar jaarlijkse controles om op de hoogte te blijven van de gebitstoestand van je hond.

Leuke weetjes over de Cairn Terriers

Hier zijn enkele leuke weetjes over het Cairn Terrier Hondenras, die je zullen helpen er meer over te weten te komen.

 • Cairn Terriers waren ooit holenhonden en stonden bekend als barbaren en onverschrokken
 • Cairn Terriers zijn genoemd naar een stapel rotsen rond graven
 • Cairn Terriers zijn een van de kleinste hondenrassen die er bestaan
 • Cairn Terriers hebben ongewone en vreemde voeten
 • Cairn Terriers staan bekend om hun assertieve persoonlijkheid

Cairn Terriers opvoeden

Het opvoeden van Cairn Terriers kan vaak trucjes opleveren, maar het is geen moeilijke klus. Sommige van de in dit deel van de gids genoemde tips zullen je helpen een Cairn Terrier beter op te voeden. Puppy train je hond vanaf het moment dat je hem thuisbrengt. Een van de essentiële lessen is je hond leren zindelijk te worden.

Daarnaast moet je je honden gehoorzaamheidstraining leren, wat inhoudt dat ze je commando’s opvolgen en gehoorzamen.

Laat je hond, afgezien van de puppy-fase, weten dat negatief of destructief gedrag niet wordt getolereerd. Je kunt hiervoor verbale correctie gebruiken of hem je aandacht ontnemen, zodat hij weet hoe hij je moet behandelen. Tenslotte, maak je huis puppyproof (Afdekken kabels etc.) tot je hond volwassen genoeg is om naar je te luisteren en geen ravage aan te richten.

De rasverenigingen

Er is in Nederland een Nederlandse Cairn Terrier Club, bekend als NCTC (Nederlandse Cairn Terrier Club), die zich inzet om het fokken in het land te verbeteren. Afgezien daarvan richt de club zich op het bij elkaar brengen van rasenthousiasten en fokkers, zodat ze met een gezamenlijke samenwerking vooruit kunnen werken.

Deze samenwerking kan een gestandaardiseerd ras van Cairn Terriers in Nederland bevorderen en verzekeren. Het kan ook inhouden dat evenementen worden gehouden om mensen bewust te maken van het hondenras en hoe deze honden goed op te voeden en te verzorgen. Vandaar het bevorderen van de grootste belangstelling voor Cairn Terriers in Nederland en het beschermen van het ras tegen elk kwaad.

Kinderen en andere dieren

Cairn Terriers zijn ongelooflijk verdraagzaam tegenover kinderen, en ze brengen graag tijd door met de kinderen te spelen. Maar wat andere dieren betreft, moet je je hond goed socialiseren om hem op zijn gemak te laten voelen rond verschillende dieren.

Bovendien is toezicht op jongere kinderen essentieel om onvoorziene gebeurtenissen te voorkomen. Plus, als je kleine huisdieren zoals hamsters in huis hebt, kun je ze beter uit de buurt van de Cairn Terrier houden, want die zal ze willen achtervolgen.

Conclusie

De Cairn Terrier is een kleine maar stevige en snelle hond. Ze houden ervan te werken en vooral kleine dieren zoals knaagdieren en andere beestjes op jagen. Niettemin zijn deze honden geweldige metgezellen en gezinshonden. Ze zijn ideaal voor een gezin met kinderen als je meer kennis wilt opdoen over dit hondenras dat in de gids hierboven vermeld staat.

Beoordeel dit artikel
[Total: 158 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test