Zwitserse witte herder

Zwitserse witte herder
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over Zwitserse witte herder

Hoewel het slechts een recente toevoeging aan het register van de Kennel Club is, is de geschiedenis van de Witte Zwitserse Herder verweven met die van zijn zeer nabije neef, de Duitse Herder. In feite was het alleen maar door een misleidende overtuiging dat de witte nakomelingen die af en toe binnen het Duitse ras werden gezien genetisch niet kloppen, en daarom de stamboomregistratie onwaardig, Zo is de Witte Zwitserse Herder in de eerste plaats ontstaan. Hoewel het veel van de kenmerken deelt, zowel fysieke als gedragskenmerken, loyaal, beschermend, intelligent en zeer werklustig is, wordt de witte herder over het algemeen beschreven als een meer zachte en minder moeilijke hond, wat alleen maar kan bijdragen aan zijn aantrekkingskracht.

Veel van deze honden zijn werkzaam bij de hulpdiensten en zijn bij uitstek geschikt voor de zoek- en reddingsoperaties of de politie. Zoals men zich kan voorstellen, moeten ze beziggehouden en gestimuleerd worden als ze uitsluitend als huisdier leven. Van witte Zwitserse Herders zonder voldoende beweging, mag verwacht worden dat ze luidruchtig, destructief en hyperactief zijn, en eigenaren zouden veel moeten bewegen voor hun eigen welzijn en dat van hun eigen hond. Een dikke witte vacht moet regelmatig worden verzorgd om hem er goed uit te laten zien en laat zijn sporen na in de vorm van een harig rui periode rond het huis. Het ras lijdt aan de meeste gezondheidsproblemen van de Duitse Herdershond, waarbij vooral gewrichtsproblemen voorkomen, maar heeft nog steeds een zeer goede levensverwachting voor een hond van een groot ras tussen 12 en 14 jaar.

Algemene informatie

Levensverwachting

12 jaar

Herkomst

Zwitserland

Lengte

Teefje: 55–61 cm, Reu: 60–66 cm

Gewicht

Teefje: 25–35 kg, Reu: 30–40 kg

Kleuren

Wit

  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden(met de juiste trainnig)

Geschiedenis van de hond

Het verhaal van de Witte Zwitserse Herder is hetzelfde als dat van de Duitse Herder tot voor kort. Deze honden zijn ontwikkeld door een serie van nauwe fokkingen tussen de reu Horand Von Grafrath en opeenvolgende generaties van zijn nakomelingen om een lijn van grote, gehoorzame en energieke kuddes te vormen. De afstamming van Horand was zeer goed gedocumenteerd, en het is bekend dat hij genen van witte vachtkleur had van een van zijn opa’s. Deze vroege Duitse Herders waren dus vaak min of meer kleurrijk – lang beschouwd als een normaal kenmerk.

Echter, in 1959 verklaarde de Duitse Herders-oudervereniging in Duitsland ten onrechte elke witte hond tot albino en verbood de registratie en het fokken van elke hond met een witte aftekening van meer dan 50%. Dit geloof en deze praktijk verspreidde zich over een groot deel van de wereld vóór de introductie van DNA of andere technieken die de theorie zouden kunnen ontkrachten. Als gevolg hiervan is het aantal witte Duitse Herders in veel landen gedaald, met twee van de weinige overgebleven honden die door het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten worden erkend.

In 1967 begon een Zwitsers staatsburger met de naam Agatha Burch met een doelbewust fokprogramma voor volledig witte honden, met als eerste twee exemplaren een mannetje met de naam Lobo en een vrouwtje met de naam White Lilac. In eerste instantie werd de nieuwe uitloper bestuurd door de Swiss White German Shepherd Dog Society, maar in 2011 kreeg hij de Federation Cynologique Internationale erkenning als ras onder de naam White Swiss Shepherd en in oktober 2017 kreeg hij eindelijk de status van stamboom van de UK Kennel Club.

Zwitserse witte herder

Het uiterlijk van de Witte herder

De Witte Zwitserse Herder is een middelgrote tot grote, krachtige, goed gespierde hond met mooie lijnen.. Zijn lange, wolfachtige hoofd is mooi gevormd. De amandelvormige ogen van het ras zijn donkerbruin van kleur, iets schuin, en de lippen, oogleden en neuskraakbeen moeten allemaal een sterk zwart pigment hebben dat scherp contrasteert met de heldere witte kleur van de vacht. Dit intelligente en waakzame ras heeft grote, driehoekige oren die rechtop worden gehouden en naar voren worden gericht.

De hals en de rug zijn sterk en lang, met een uitgesproken boog over de schoft en de gespierde lendenen. De White Swiss heeft een matig smalle maar diepe borstkas die goed naar achteren reikt, waardoor hij een grote capaciteit heeft, en de magere buik is redelijk goed opgetrokken.

De dubbele dikke witte vacht is extreem dicht en kan zowel halflang als lang zijn, met een lichte golving die als acceptabel wordt beschouwd. Mannelijke witte herders zijn tussen 58 en 66 cm lang, terwijl vrouwen tussen 53 en 61 cm lang zijn; hun respectievelijke gewicht ligt tussen 30-40 en 25-35 kg.

Karakter van de witte herder

Zeer intelligent, energiek en waakzaam laat de Witte Zwitser maar weinig van zijn aandacht ontsnappen. Hoewel hij de neiging heeft minder schichtig te zijn dan de Duitse Herder, is hij een uitstekende waakhond, en het wordt een goede show om indringers af te schrikken. Hij is echter over het algemeen mild genoeg om vreemdelingen snel te accepteren, zeker als ze eenmaal zijn geïntroduceerd.

Het is een hond die graag in het centrum van het gezinsleven staat, en het is een vreselijke deugniet als hij alleen wordt gelaten of voor langere tijd wordt buitengesloten. Witte Zwitserse Herders accepteren graag honden en andere huisdieren als onderdeel van hun familie, maar ze kunnen wel agressie tonen tegen andere honden die ze niet zo goed kennen.

Een jonge Witte herder opvoeden

Het feit dat de Duitse Herder de voorkeurshond is voor vele werkrollen spreekt boekdelen over zijn vermogen om te trainen, en dit is de kracht die ook de Witte Zwitser bezit. Voor het succes van de trainer is het van belang dat de hond de dominante positie van de mens herkent, en dus zijn vertrouwen en assertiviteit de sleutel tot de omgang met de sterke persoonlijkheid van de hond.

Een harde of corrigerende trainingsaanpak mag echter nooit worden gebruikt. Ze zijn contraproductief voor een zeer intelligent ras als dit, en de Witte Zwitser zal zijn hakken in het zand zetten en niet meewerken als hij het gevoel heeft dat zijn inspanningen niet op prijs worden gesteld.

De verzorging van de hond

 

Beweging

Dit is in de eerste plaats een werkend ras, en het moet druk en actief worden gehouden. Er elke dag minimaal één tot twee uur gematigde inspanning nodig.

 

Vacht verzorging

Eigenaren moeten bereid zijn om elke dag een dikke vacht te borstelen, want die zal bij verwaarlozing vrij zwaar en snel klitten vormen. De briljante witte kleur is van nature snel vuil en de witte herder heeft regelmatig een bad nodig, maar dit moet gedaan worden met een zachte hondenshampoo (Ons artikel over je hond wassen lees je hier) die de huid niet uitdroogt en de kwaliteit van het haar niet beschadigt.

Gezondheid van dit ras

Er zijn een aantal veel voorkomende gezondheidsproblemen in het ras waar iedereen die overweegt een Witte Zwitserse Herder aan te schaffen zich bewust van moet zijn. Zoals we allemaal weten, is voorkomen beter dan genezen, en veruit de meest effectieve manier om deze problemen te verminderen is door verantwoord te fokken.

Wat kost een Zwitserse witte herder

De zwitserse witte herder met stamboom kost over het algemeen tussen de €1200 en €1500. 

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

De rasverenigingen

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er heel veel rasverenigingen te vinden in ons land. Dit is dan ook niet anders als het aankomt op de Witte herder. We kennen in ons land de ZWHVN. Deze club is echt speciaal bedoeld voor dit mooie ras. Het is een club die zich onder andere inzet voor een beter fokbeleid voor deze honden. Daarnaast houden ze regelmatig lezingen voor hondeneigenaren om ze meer te leren over het bijzondere ras wat ze eigenlijk in huis hebben.

Bekende fokkers

Iedereen die er over nadenkt om dit ras in huis te halen zou ervoor moeten kiezen om een goede fokker te benaderen. Dit is noodzakelijk om meer zekerheid te hebben dat het een gezonde hond zal worden. Voor het kopen vaan een Witte herder is het van belang om te kiezen voor fokkers die zijn aangesloten bij de Club van hierboven.

albafides

blaricumsewolf

Ben jij een erkende fokker en sta je er niet tussen? Neem contact met ons op en we plaatsen je erbij.

Conclusie

Dankzij dit artikel zal ook jij een veel beter beeld hebben gekregen over de Witte herder. Het is echt een bijzonder en prachtig ras om te kiezen.  Hoewel je deze hond ook goed moet trainen, en dit ras houd van de nodige beweging. Mocht je nu ook meer te weten willen komen over andere soorten hondenrassen dan is het geen verkeerd idee om hier op de site even te blijven hangen. Er zijn namelijk nog veel meer handige artikelen te vinden die echt van belang kunnen zijn.

Welke hondenrassen je misschien ook interessant vindt:

Als je de Witte herder leuk vindt, vind je deze rassen misschien ook wel interessant:

Beoordeel dit artikel
[Total: 0 Average: 0]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test