Bichon Frise

Bichon Frise
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Intro

Als je houdt van een kleine hond met een charmant en schattig uiterlijk, dan is de Bichon Frise de hond voor jou! Deze honden zijn ongelooflijke kleine schattige hondjes die graag de hele tijd ondeugend en plezierig zijn.

Het uiterlijk van deze honden lijkt bijna op het pluizige speelgoed van kinderen. Bichon Frise zijn geweldige metgezellen, en ze zijn ideaal voor gezinnen met jongere en oudere kinderen. Je vindt deze honden in variaties van de witte kleuren, bijvoorbeeld effen wit, abrikoos wit, wit en buff, en wit en crème.

Bichon Frise lijken misschien speelgoedhondjes, maar in werkelijkheid zijn deze honden tamelijk onafhankelijk en vragen ze niet de hele tijd je aandacht. Dus als je meer over het hondenras wilt weten, lees dan verder op onze blog, want er staat veel informatie over de Bichon Frise op. Je leert er alles van de geschiedenis tot de verzorging van de honden.

Algemene informatie

Herkomst:

 • Italië

Levensverwachting:

 • 12 – 15 jaar

Schofthoogte:

 • 23 – 30 Centimeter (Reu)
 • 23 – 28 Centimeter (Teef)

Gewicht:

 • 6 – 7 kg (Reu)
 • 4 – 5 kg (Teef)

FCI Classificatie:

 • Groep 9 gezelschapsdieren
 • Trainbaarheid
 • Geschikt voor kleine tuin
 • Kan lange tijd alleen blijven
 • Geschikt als eerste hond
 • Intelligentie
 • Kindvriendelijk
 • Waaksheid
 • Vachtverzorging
 • Energie level
 • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Hoeveel kost een Bichon frise

Een Bichon frise kost tussen de €900 en €1500.

Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Bichon frise geschiedenis

Het is moeilijk precies op te sporen wanneer en van waar dit hondenras oorspronkelijk afkomstig is. Maar toch kunnen we enkele relevante beweringen doen om een relatief nieuwere plaats en tijd van oorsprong te vinden. Veel fokkers en rasenthousiasten geloven dat de afstamming van dit hondenras voortging uit de Barbet, die een middelgrote wollige waterhond is.

Bichon Frise wordt gecategoriseerd als rassen die behoren tot de Barbichon familie van honden. Deze hondenfamilie heeft nog andere rassen, zoals de Bolognezer, Coton de Tulear, Havenezer, en de Maltezer. Een van de vaste stukken in de geschiedenis en de oorsprong van de Bichon Frise is de 14de-eeuwse franse aankomst uit Tenerife. Men gelooft dat de Franse zeelieden deze honden van dit eiland meebrachten, en de oorsprong kan dus ergens in die plaats liggen.

Sommige mensen twijfelen daarover en denken dat de eigenlijke oorsprong en ontwikkeling van het ras in Italië plaatsvond. We zullen beide beweringen als juist beschouwen, want niets is er zeker van.

Niettemin, toen de Bichon Frise in Europa aankwam, werd het al snel het favoriete hondenras van de koningen en edelen van Europa. Of het nu Frans, Spanje, of Engeland was. Adellijken en chique mensen waren dol op deze honden, en langzaam werden ze voorgesteld als een symbool van status. Na de heerschappij van Napoleon III verloren de honden echter hun charme en werden ze als gewone honden beschouwd.

Maar natuurlijk, hoe lang konden de mensen de intelligentie en lieflijke persoonlijkheid van de Bichon nog negeren. Vandaar dat na de Eerste Wereldoorlog de Franse fokkers belangstelling kregen voor het ras en besloten het verder te verfijnen en voor de toekomst te bewaren. De Amerikaanse Kennel Club erkende het hondenras in 1971 en voegde het later in 1972 aan het stamboek toe.

Het karakter van een Bichon frise

Bison Frise is een vrolijk en levendig hondenras. Deze honden houden van spelen en zijn soms zelfs een beetje ondeugend. Er zijn geen temperamentkwesties aan de Bison Frise. Het zijn vrij vrolijke honden, en ze hebben met niet snel ruzie, en worden ook niet snel agressief.

Bichon Frise brengt graag tijd door met zijn gezinsleden en baasjes. Het zijn ongelooflijk liefdevolle en aanhankelijke honden. Je kunt dus verwachten dat een Bichon Frise je aandacht wil, niet dat hij die nodig heeft, maar hij vindt het leuk als hij de aandacht van zijn geliefde heeft.

Laat je Bichon Frise bovendien nooit te lang alleen, want deze honden zijn vatbaar voor verlatingsangst. Deze angst kan Bichon ongewone dingen laten doen, zoals kauwen op alles wat ze zien of proberen iets te verscheuren.

Om het kattenkwaad onder controle te houden, heeft de Bichon Frise gehoorzaamheidstraining nodig. Maak je geen zorgen; het is vrij gemakkelijk om deze honden te trainen, want ze zijn slim en intelligent. Dat betekent dat ze snelle leerders en uitvoerders zijn.

Gezondheidsproblemen bij een Bichon frise

Verschillende hondenrassen zijn vatbaar voor verschillende ziekten, en het is van essentieel belang die gezondheidsproblemen te kennen. Zo ben je in staat beter voor je hond te zorgen en iets ernstigs te voorkomen. Hier zijn enkele van de belangrijkste gezondheidsproblemen die met de Bichon Frise te maken hebben.

 • Luxerende knieschijf
 • Legg-Calve-Perthes
 • Oorontstekingen
 • Nierstenen
 • Erfelijke Cataracten
 • Tandziekten
 • Portosystemische Shunt
 • Diabetes

Verzorging van een Bichon frise

Om je te helpen beter voor je Bichon Frise te zorgen, hebben we deze rubriek samengesteld en enkele belangrijke tips voor de verzorging van deze honden vermeld.

Voeding

Je kunt je Bichon Frise het beste een evenwichtige en gezonde voeding geven. Wat houdt zo’n dieet in? Wel, dit soort dieet bevat hele eiwitten, zoals gevogelte en vis, met Omega 3 om je hond van goede vetten te helpen voorzien. Zoek verder naar gezonde groenten die vol zitten met essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen.

Nu zijn dit essentiële voedingsstoffen voor zelfgemaakte voeding, maar in de handel verkrijgbare voeding; kun je al deze voedingsstoffen zoeken voor de goede groei van je hond. De dagelijkse voedingsbehoefte ligt op ongeveer 1 kop voer, verdeeld over twee maaltijden. De dierenarts kan je adviseren in de hoeveelheid voer.

Opleiding

Bison Frises’ zijn ondeugende kleine haarballen, en als je ze geen goede gehoorzaamheidstraining geeft, dan kan het wel eens uit de hand lopen. Vandaar dat het nodig is je Bichon de basis gehoorzaamheidscommando’s te leren. Gehoorzaamheidstraining kan op twee manieren gegeven worden, ofwel door de eigenaar zelf, of je kunt de hond naar professionele lessen brengen.

Dit laatste zal effectiever zijn, want veel beginnende hondeneigenaars geven hun hond geen gehoorzaamheidstraining. Bovendien kun je een beetje plezier aan de trainingssessies toevoegen door de Bichon Frise wat kunstjes te leren. Deze honden houden ervan kunstjes te vertonen, gezien hun geschiedenis als circushonden in het verleden.

Verzorging van de vacht

Vachtverzorging voor Bichon kan variëren, maar het is het beste om je hond dagelijks te borstelen. Als je de hond niet dagelijks kunt borstelen, borstel zijn vacht dan op zijn minst twee of drie keer per week. Bovendien kan het zijn dat deze honden regelmatig een bad nodig hebben vanwege de kleur van zijn vacht.

Plus, deze honden zijn energiek en actief, dus ze kunnen ook in iets vies vallen en gaan stinken. Bovendien moet een Bichon Frise elke maand zijn vacht laten knippen voor een verzorgde en schone aanblik. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over een allergie-uitbraak van de hond, want Bison Frise wordt als hypoallergeen beschouwd, want het verharen is heel minimaal.

Tandverzorging

Bichon Frises hebben een uitstekend en gezond gebit, maar hou dat zo. Je kunt het gebit van je hond het beste elke week poetsen om tandsteen en plakafzetting te verwijderen. Voor meer en betere gebitsverzorging kun je je hond ook meenemen voor een jaarlijkse gebitscontrole.

Leuke weetjes over de Bichon frise

Als je graag leuke weetjes leest over je favoriete hondenrassen, dan zul je dit deel van het artikel geweldig vinden.

 • Veel kunstenaars hebben de Bichon Frise al heel lang geschilderd
 • Bichon Frise is een Franse naam die afgeleid is van het Franse woord “bichon à poil frisé”, wat een krulharige hond betekent
 • In de 14de eeuw schoren Italianen Bichon Frise om op kleine leeuwtjes te lijken
 • De moderne Bichon Frise worden in vier verschillende categorieën ingedeeld: De Tenerife, de Maltezer, de Bolognezer, en de Havanezer

Bichon frise opvoeden

Het eerste belangrijke dat je je hond moet leren is hem zindelijk te maken.

Neem je Bichon Frise bovendien elke dag mee naar buiten voor een wandeling van 30 minuten tot 1 uur. Het zal je puppy helpen zich meer op zijn gemak te voelen in zijn omgeving en hem helpen zich aan te passen aan de omgeving.

Concentreer je bovendien op het corrigeren van ongewenst gedrag door je Bichon Frise geen traktaties, beloningen, of welke vorm van verbale lof dan ook te geven bij stout zijn. Want als je dat doet, zal je hond die houding aannemen en opgroeien tot een ongehoorzame ongedisciplineerde hond.

De rasverenigingen

Raad Van Beheer opereert in Nederland om liefhebbers van rassen, fokkers, en hondenrassen meer bij elkaar te brengen. Het is als het ware de Nederlandse versie van de Amerikaanse Kennel Club. Deze vereniging is verantwoordelijk voor het veiligstellen en behouden van het correcte fokken van verschillende hondenrassen in Nederland.

Een van deze hondenrassen is de Bichon Frise. Raad Van Beheer spant zich actief in om meer bekendheid te geven aan hondenrassen door verschillende campagnes, tentoonstellingen, hondenshows en exposities. Samen daarmee richt de vereniging zich ook op het maken van regels betreffende het fokken en het behoud van het hondenras. Ze regelt ze in het belang van hondenrassen als de Bichon Frise.

Kinderen en andere dieren

Bichons zijn geweldige gezelschapshonden. Ze kunnen heel goed met kinderen opschieten en brengen graag tijd met ze door om met ze te spelen. Ze zouden zelfs als een schoothondje op de schoot van het kind gaan zitten en met ze knuffelen. Bovendien hebben Bichon Frise ook geen problemen met andere honden en dieren, dus ook daarover kun je gerust zijn. Een goede socialisatie is echter nog steeds nodig voor gezonde interacties.

Conclusie

Bichon Frise zijn geweldige huisdieren en gezelschapshonden. Deze honden houden ervan zich met mensen te mengen, uit te gaan, en te spelen. Een Bichon Frise is ideaal om mee te knuffelen, plus je hoeft je ook geen zorgen te maken over eventuele temperamentkwesties. Lees de blog post om meer te leren over het opvoeden en verzorgen van het ras.

Beoordeel dit artikel
[Total: 109 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test