Chodsky Pes

Chodsky Pes
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over het ras Chodsky Pes

Veel mensen hebben wel eens van het ras Chodsky Pes gehoord. Het is een bijzonder ras om te zien. De prachtige vacht en het speelse karakter heeft er dan ook voor gezorgd dat deze honden zo bekend zijn geworden. Nu bestaat er nog altijd een hoop onduidelijkheid rondom dit ras. Om je hier wat meer over te laten zien hebben we de belangrijkste informatie rondom de Chodsky Pes ras voor je op een rijtje gezet. Dit maakt het mogelijk om precies te zien welke hond je voor je hebt.

Algemene informatie

Levensverwachting: 10 – 12 jaar
Herkomst: Tsjechië
Lengte: 48 – 56 cm
Gewicht: 16 – 25 kg
Kleuren: Black & Tan

  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden(met de juiste trainnig)

Geschiedenis van de Chodsky Pes

De Boheemse Herdershond ras is ontstaan in de Tsjechische Republiek rond de jaren 1300 in de Chodsko regio. Dit is de reden dat deze honden ook wel bekend staan onder de naam Chodský pes. Ze werden voor het eerst gebruikt als waakhond en als herdershond. Tegenwoordig zijn het grote honden die hun mensen beschermen en bewaken. De Chodsky Pes hond is een oud ras dat echt bijzonder s om te zien. Er was geen bewust fokprogramma voor deze honden tot het jaar 1984. Dit was het jaar dat hun populariteit groeide en het ras echt in steeds meer landen voorkwam. Omdat deze honden zoveel verschillende taken konden uitvoeren waren ze handig voor zowel gezinnen als alleenstaande mensen die zochten naar een betrouwbare hond.

Het karakter van de hond

De Chodsky Pes is een intelligent ras. Ze staan altijd klaar om nieuwe dingen te doen en ze zijn bereid om een sterke band op te bouwen met hun baasje. Deze gezellige hond doet het prima in huishoudens met kinderen. Wel hebben ze dagelijkse fysieke en mentale stimulatie nodig om gelukkig te blijven. Hoewel ze misschien niet de beste keuze zijn voor beginnende hondeneigenaren, leren deze pups zeer snel. Zolang je bereid bent om er de nodige tijd in te stoppen kun je deze hond prima trainen.

Een jonge Chodsky Pes opvoeden

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het voor dit hondenras erg belangrijk om voldoende te spelen. Dit is dan ook de reden dat je veel tijd moet stoppen in het spelen met de hond. Mocht je deze tijd niet hebben dan zou je ervoor kunnen kiezen om jouw hond naar een speciale hondenschool te sturen. Door te spelen met andere honden zal je hond een beter gevoel krijgen voor de andere honden om zich heen. Hierdoor wordt hij minder agressief, iets wat natuurlijk wel zo prettig is.

De verzorging van de hond

De Boheemse Herder is een hond die licht gedurende het hele jaar verhaart. Ze moeten wekelijks worden geborsteld om klitten in het haar te voorkoen. Hun vacht zal gaan klitten en mat worden als in het bos hebben gelopen. Gebruik een penseelborstel en een metalen kam bij het borstelen en werk voorzichtig door de klitten heen. Let goed op bij het kammen achter de oren, onder de voorpoten en op de achterkant van de dijen. Om hun vacht in goede conditie te houden moet je echt genoeg kammen. Deze hond hoeft overigens niet zo vaak in bad. Het is een goed idee om ze 1 of 2 keer per jaar in bad te doen met een milde shampoo. Maak hun oren wekelijks schoon om te voorkomen dat er een infectie ontstaat en knip hun nagels om de paar weken als dat nodig is.

Gezondheid van dit ras

Deze honden zijn over het algemeen gezond, maar net als alle rassen kunnen ze last krijgen van bepaalde ziektes of aandoeningen. Niet alle honden worden ziek, maar het is belangrijk om te weten hoe gezond jouw hond is. Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen waar dit last aan lijdt zijn onder andere:

Mocht je precies in kaart willen brengen hoe gezond jouw hond is dan is het handig om een DNA test af te nemen. Door naar de stamboom van de hond te kijken is het mogelijk om te zien voor welke ziektes of aandoeningen jouw hond vatbaar is. Dit inzicht maakt het vervolgens makkelijk om te beslissen of je er verstandig aan doet om een hondenverzekering af te sluiten. Middels deze verzekering is het mogelijk om diverse medische kosten door te sturen naar je verzekeraar, dit kan je aanzienlijk wat geld schelen.

Wat kost een Chodsky Pes

Over het algemeen is de Chodsky Pes niet het duurste ras om te kiezen. De prijzen hangen sterk af van de vraag wat voor puppy je eigenlijk wilt hebben. Over het algemeen zal deze hond een paar honderd euro kosten. Als alternatief zou je ook een Chodsky Pes uit het asiel kunnen halen. Dit zorgt ervoor dat je veel minder betaald en dat je tegelijkertijd een hond een nieuw plekje geeft in huis. Wees je natuurlijk wel bewust van het feit dat je naast de aanschaf ook moet denken aan kosten voor onder andere de verzorging en de controles.

De ras verenigingen

Net zoals met veel andere hondenrassen is er ook voor de Chodsky Pes een speciale vereniging te vinden. In ons land is het mogelijk om een kijkje te nemen bij Chodsky Pes Club Nederland. Dit is een speciale vereniging die is aangesloten bij de Raad van Beheer. Deze club zet zich iedere dag in voor dit hondenras. Je kunt dit zien aan het feit dat zij met regelmaat trainingen en cursussen geven voor mensen die in bezit zijn van een Chodsky Pes. Daarnaast zetten zij zich in voor een goed fokbeleid, ze hebben dan ook een overzicht met goede fokkers.

De beste fokkers

Indien je zelf een Chodsky Pes in huis wilt nemen is het noodzakelijk om hiervoor een goede fokker te vinden. De verscheidenheid aan fokkers maakt het niet zo lastig om uit te komen bij een goede partij. Wij raden je aan om altijd te kiezen voor een Chodsky Pes die is aangesloten bij de bovenstaande club. Op deze manier weet je namelijk zeker dat het juiste fokbeleid wordt gehanteerd door de fokkers. Ben jij een erkende fokker en sta je er niet tussen? Neem contact met ons op en we plaatsen je erbij.
Beoordeel dit artikel
[Total: 20 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test