Inhoudsopgave
Alles wat je moet weten over de Cavalier King Charles Spaniël
Ben je op zoek naar een nieuwe hond bij jou in huis dan kom je voor een lastige keuze te staan. Voor welk ras zou je namelijk moeten kiezen? De talloze mogelijkheden maken het er niet bepaald makkelijk op. Een van de bekendere rassen van dit moment is de Cavalier King Charles Spaniël. De kans is groot dat jij hier wat meer over te weten wilt komen, je bent namelijk niet voor niets bij ons op de site terecht gekomen. Om je wat beter op weg te helpen hebben we de belangrijkste informatie hieronder voor je op een rijtje gezet!
Algemene informatie
Levensverwachting: 9 – 14 jaar
Herkomst: Verenigd Koninkrijk
Lengte: Reu: 30 – 33 cm Lengte: Teef: 30 – 33 cm
Gewicht: Reu: 5,9 – 8,2 kg Gewicht: Teef: 5,9 – 8,2 kg
Kleuren: Black & Tan, Driekleurig, Blenheim, Ruby
- Trainbaarheid
- Geschikt voor kleine tuin
- Kan lange tijd alleen blijven
- Geschikt als eerste hond
- Intelligentie
- Kindvriendelijk
- Waaksheid
- Vachtverzorging
- Energie level
- Kan met andere katten/honden(met de juiste trainnig)
Geschiedenis van de Cavalier King Charles Spaniël
Laten we eerst eens kijken naar de geschiedenis van dit bijzondere ras. Kleine spaniels zijn al honderden jaren populaire honden om in huis te hebben. Ze werden gevonden in koninklijke hoven en adellijke huizen in Spanje. Hier komt de naam spaniël dan ook vandaan. Echter waren de honden ook veel te vinden in onder andere Frankrijk, Engeland en Schotland. Vaak stonden ze op de portretten van hun eigenaren. De Schotse Stuarts waren vooral dol op de kleine hondjes. De Koningin van Schotland had een Cavalier King Charles Spaniël aan haar zijde toen ze werd geëxecuteerd. Dit gold ook voor koning Charles I. Deze gebeurtenis heeft gezorgd voor de naam Cavalier King Charles Spaniels. De populariteit van de Cavalier King Charles Spaniël begon af te nemen nadat de nieuwe koning William, James II de troon beklede. William kwam uit Nederland, en hij had een voorkeur voor Pugs.
Mensen begonnen de Pugs en spaniels te kruisen. Hierdoor veranderde hun uiterlijk. Dit zorgde ervoor dat ze kleiner werden en dat hun hoofd veranderde. Britse fokkers gingen de uitdaging aan en fokten het ras opnieuw op door te werken met langgerekte Engelse Spaniëls. De eerste van de “nieuwe” spaniels werd tentoongesteld in 1928 op de Crufts Dog Show. Sindsdien is de Cavalier geëvolueerd tot wat hij nu is. Het is een stoere maar vooral lieve hond die echt ideaal is voor in huis. Je begrijpt wel dat de hond van Engeland over is gekomen naar ons land. Vandaag de dag zijn er veel mensen met een Cavalier King Charles Spaniël in huis.
Het karakter van de hond
Nu je wat meer weet over de geschiedenis is het handig om het karakter van de hond eens wat beter te bekijken. De Cavalier King Charles Spaniël is klein, liefdevol en speels. De typische Cavalier is dan ook echt altijd vrolijk. Hierdoor is de hond makkelijk in de omgang. De hond vind het eigenlijk nooit erg om vreemden te ontmoeten. Krijg je vaak mensen over de vloer dan komt dit natuurlijk wel van pas. De honden worden ook wel “troosterhonden” genoemd. Dit betekent dat de Cavalier King Charles Spaniël het leuk vinden om neer te ploffen op je schoot. Het temperament van Cavalier varieert van lief en vreedzaam tot eigenwijs en koppig. De meeste Cavaliers zien er een beetje dom uit, echter zijn het eigenlijk vrij slimme honden. Ze reageren goed op positieve training, vooral wanneer je ze een beloning geeft. Echter zijn het niet honden die goed reageren als je ze roept. Een Cavalier zal eigenlijk nooit verlegen of agressief zijn tegen mensen of andere honden.
Cavaliers zijn aan te merken als trouwe honden. Ze bouwen dan ook echt een band op met het baasje. Het ideale huis is een huis met een alleenstaande ouder, een gepensioneerd stel of een gezin met kinderen. De honden houden over het algemeen van kinderen en doen het goed in gezinnen met oudere kinderen die een bal voor hen gooien, hen trucjes leren of gewoon met hen spelen. Vanwege hun kleine omvang moeten Cavaliers echter worden beschermd tegen onhandige peuters die de hond iets te ruw aait. Belangrijk om te weten is dat de Cavalier King Charles Spaniël ervan houden te likken. Ook vinden ze het leuk om op bewegende voorwerpen te jagen (vooral met veren). Daarnaast kunnen ze manipulatief zijn als ze voedsel willen. Het is moeilijk of onmogelijk om dit gedrag af te laten nemen. Je moet dus een manier vinden om er omheen te werken. Gelukkig went het snel genoeg.
Een jonge Cavalier King Charles Spaniël opvoeden
Begin met het trainen van je Cavalier King Charles Spaniël op de dag dat je hem naar huis brengt. Zelfs als hij acht weken oud is, is hij in staat om alles op te nemen wat je hem aanleert. Wacht niet tot hij 6 maanden oud is om met de training te beginnen. Doe je dit wel dan zal je een eigenwijsere hond hebben, niet waar je op zit te wachten. Ga met hem naar een puppy cursus tegen de tijd dat hij 10 tot 12 weken oud is en zorg ervoor dat hij met andere honden kan spelen. Wees je er echter van bewust dat veel puppycursussen bepaalde vaccins (zoals kennelhoest) vereisen voordat je deel mag nemen. Veel dierenartsen raden een beperkte blootstelling aan andere honden en openbare plaatsen aan totdat de puppyvaccins (inclusief hondsdolheid en parvovirus) achter de rug zijn. In plaats van de formele training is het mogelijk om te beginnen met de training thuis. Het socialiseren kan je doen door hem kennis te laten maken met je familie en vrienden totdat de puppyvaccins allemaal achter de rug zijn.
De juiste verzorging
De Cavalier is over het algemeen makkelijk te verzorgen. Deze honden moeten eens per maand worden geborsteld om te voorkomen dat er klitten in het haar komen. Controleer altijd even het plekje achter de oren om te zien of hier klitten zitten Gebruik een speciale borstel of een roestvrijstalen kam om klitten te verwijderen en maak alles glad met een borstel. De vacht hoeft niet getrimd te worden om hem netjes te laten ogen. Een bad om de drie tot vijf maanden is ook een goed idee. Zo blijft de vacht namelijk schoon.
De gezondheid van dit ras
De Cavalier kan last krijgen van bepaalde gezondheidsproblemen. Dit zijn onder andere een hartkwaal met de naam mitralisklepziekte, syringomyelia, gewrichtsproblemen, bepaalde oogproblemen zoals cataract en keratoconjunctivitis sicca en een ooraandoening. De meeste van deze aandoeningen zijn vaak erfelijk. Niet elke Cavalier krijgt deze ziekten maar het is goed om erop te letten. Het is niet ongebruikelijk dat Cavaliers 10 tot 12 jaar leven. Sommige honden worden zelfs 15 jaar of ouder.
Echter is het wel echt zo dat de Cavalier Koning Charles Spaniel honden het risico lopen op een groot aantal genetische gezondheidsproblemen. Het kan daarom verstandig zijn om een DNA test te bestellen om te zien welke aandoeningen jouw hond mogelijk kan krijgen. Ook is een hondenverzekering zo gek nog niet. Dit zorgt er namelijk voor dat je niet alle kosten zelf hoef te bekostigen.
De kosten voor de Cavalier King Charles Spaniël
De Cavalier King Charles Spaniël kost tussen de 800 en 1200 euro. Dit valt dus wel mee als je het vergelijkt met enkele andere bekende rassen. Belangrijk is natuurlijk wel om te vermelden dat je naast de aanschafkosten ook zal moeten denken aan voer, medische kosten en aan vaccinaties. Toch is het een relatief goedkoop ras om te kiezen.
De Ras verenigingen
We kennen in ons land de Cavalier Club Nederland. Deze club is zowel actief in Nederland als in Duitsland. Zoals je wel aan de naam kunt zien zet deze club zich in voor de belangen van Cavalier King Charles Spaniël honden. Dit houdt onder andere in dat deze club zich bezighoudt met het opzetten van een beter fokbeleid. Via de website kan je dan ook een selectie vinden met de beste fokkers die er op dit moment te vinden zijn.
De beste fokkers
Ben je op zoek naar een Cavalier King Charles Spaniël dan is het noodzakelijk dat je hiervoor altijd een goede fokker kiest. Een goede fokker is namelijk in staat om een hond aan te bieden die gezond is en die geen last heeft van onderliggende gezondheidsproblemen. Belangrijk is echt om te praten met de fokker en om precies te beschrijven wat je zoekt in een hond. Vraag dan ook om hulp bij het selecteren van een pup. Fokkers zien de puppy’s dagelijks en kunnen nauwkeurige aanbevelingen doen als ze iets weten over je levensstijl en persoonlijkheid. Het beste is om een fokker te kiezen die is aangesloten bij de bovenstaande club.
Ben jij een erkende fokker en sta je er niet tussen? Neem contact met ons op en we plaatsen je erbij.
Conclusie
De informatie uit dit artikel maakt het als het goed is mogelijk om een beter beeld te krijgen over de Cavalier King Charles Spaniël. Met de juiste training is het echt een ontzettend leuk ras om te hebben. Door de speciale karaktertrekjes is het ook nog eens een leuke hond voor mensen met kinderen. Mocht je overigens de andere rassen ook beter willen leren kennen dan heb je geluk. Hier op de site kan je namelijk nog veel meer artikelen vinden die je zelf even door zou kunnen nemen. Door je goed in te lezen weet je zeker dat ook jij bij het juiste ras uit zal komen.