Havanezer

Havanezer
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Introductie van het Havanezer ras

De Havanezer is een kleine en stevige hond met een speelse, aanhankelijke persoonlijkheid die teruggaat tot het Cuba van 1500. Over het algemeen zijn deze intelligente honden vriendelijk en uitstekende gezinshuisdieren. Ze zijn zeer goed trainbaar en kunnen zowel kunstjes leren als meedoen aan behendigheids- en gehoorzaamheidswedstrijden. Deze scherpzinnige hond zal ook zijn eigen spelletjes verzinnen en jou leren hoe je met hem moet spelen. De Havanezer kan ook worden gebruikt als bezoekende therapiehond, vooral als de hond goed gesocialiseerd is, zodat hij niet bang is voor vreemden.

Havenezer kosten

Voor een Havenezer betaal je tussen de €1100 en €1500.

Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!

Havanezer

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

Levensverwachting

12 - 15 jaar

Herkomst

Cuba

Schofthoogte

21 - 28 cm

Gewicht

3 - 6 kg

  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis van dit ras

De Havanezer is Cuba’s nationale hond, een oud ras en het enige inheemse ras dat in Cuba ontwikkeld werd toen zijn hondachtige voorouders begin 1500 uit Spanje arriveerden via Tenerife op de Canarische Eilanden – de “eilanden van de honden”. Men denkt dat het ras afstamt van de bichon. De Havanezer was een favoriet van Cubaanse aristocraten en won later aan populariteit bij welgestelde Europeanen zoals koningin Victoria en Charles Dickens. Deze rashond is nu ongewoon in Cuba door de overbevolking van het eiland met zwerfdieren van gemengde rassen.

Havanezer karakter

Vreemden, kinderen, andere honden, en zelfs katten profiteren van de aanhankelijke persoonlijkheid van de Havanezer. Maar zijn gezin krijgt het de meeste aandacht; als hij de keus krijgt, blijft hij als lijm aan de zijde van zijn baasje. Het mogelijke nadeel van al deze toewijding is dat de Havanezer angstig kan worden als hij alleen gelaten wordt. Dit is onmiskenbaar een huishond, en een Havanezer die in de achtertuin wordt achtergelaten – of waar dan ook weg van zijn gezin – is een verdrietige hond.

Zijn klittenband persoonlijkheid is niet verwonderlijk, gezien het feit dat hij gefokt werd om de welgestelde families van zijn geboorte-eiland Cuba te vermaken. De Havanezer heeft echter bewezen dat hij tot veel meer in staat is dan alleen opwarmen. Havanezer honden zijn zeer trainbaar, en ze hebben gewerkt als therapie- en hulphonden.

Ze hebben ook een verrassende hoeveelheid energie voor hun grootte, en als je gezin wedstrijden wil houden, doen de Havanezers graag mee aan sporten als behendigheid, freestyle, gehoorzaamheid, en flyball.

Zoals met veel kleine honden, verwennen baasjes hun Havanezer vaak te veel. Ze zullen er waarschijnlijk spijt van krijgen – slechte gewoonten, zoals alleen mensenvoer eten, kunnen zich snel vormen. Dit ras is een slimmerik, en je kunt ontdekken dat je Havanezer jou aan het trainen is in plaats van andersom.

Ondanks, of misschien juist dankzij, zijn eigenaardigheden is de Havanezer een prachtig en veelzijdig huisdier.

Gezondheidsproblemen

Verantwoorde fokkers streven ernaar de hoogste rasstandaarden te handhaven, zoals die door kennelclubs zijn vastgesteld. Honden die volgens deze normen gefokt worden, hebben minder kans op het erven van gezondheidsproblemen. Toch kunnen sommige erfelijke gezondheidsproblemen bij het ras voorkomen.

Hieronder volgen enkele aandoeningen waar je op moet letten:

Doofheid: Dit is vaak een aangeboren aandoening bij de Havanezer.
Patellaire Luxatie: Dit is een los kniegewricht dat kan leiden tot kreupelheid en knie-artritis.
Heupdysplasie: Hoewel vaak gedacht wordt dat dit een aandoening voor grote honden is, zijn ook Havanezers vatbaar voor heupdysplasie. Dit kan pijn en kreupelheid veroorzaken.
Elleboogdysplasie: Havanezers zijn ook vatbaar voor elleboogdysplasie en kunnen een operatie nodig hebben.
Hypothyreoïdie: De Havanezer heeft een hoog percentage onderactieve schildklieren en kan het hele leven van de hond behandeling nodig hebben.
Allergieën: De Havanezer kan huidallergieën hebben voor vlooien, gras, en pollen, waardoor de hond zich krabt en kauwt.

Verzorging van een Havanezer

Ondanks dat het een klein ras is, heeft de Havanezer veel energie om te verbranden. Elke dag een lange wandeling of een actief spelletje apporteren houdt hem tevreden.

De Havanezer past zich goed aan in de meest uiteenlopende omgevingen, van appartementen tot grote huizen met tuinen – zolang hij maar binnenshuis gehouden wordt. Dit ras is ongeschikt voor een leven in de achtertuin. Hij is het meest tevreden als hij bij zijn gezin is. Hoewel ze niet overdreven kefferig zijn, blaffen ze wel naar voorbijrijdende auto’s.

In de meeste gevallen is de Havanezer vrij gemakkelijk te trainen, omdat hij zo graag zijn baasjes wil tevreden houden. Het is aan te bevelen te beginnen met puppycursussen voor basisgehoorzaamheid. Huistraining, daarentegen, kan bijzonder moeilijk zijn voor een Havanezer, dus je zult vooral geduld moeten hebben tijdens dit proces. Uiteindelijk kom je er wel, maar krattraining is essentieel.

Scheidingsangst kan een groot probleem zijn voor zowel de Havanezer als zijn eigenaar. De beste manier om met dit probleem om te gaan is het helemaal te vermijden. Laat de hond niet voor langere tijd alleen.

Een Havanezer is geen speelgoed, ondanks zijn kleine formaat en donzige vacht. Hij moet, net als alle andere honden, de juiste training krijgen. Verwen hem niet met tafelresten of draag hem niet de hele tijd rond; hij zal aankomen en overdreven bezitterig van je worden.

Voeding

Streef naar 1/2 tot 1 kop droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

De hoeveelheid voedsel die je volwassen hond opneemt wordt bepaald door zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, stofwisseling, en activiteitsniveau. Honden zijn, net als mensen, individuen die niet dezelfde hoeveelheid voedsel nodig hebben. Het spreekt bijna vanzelf dat een hond die erg actief is meer nodig zal hebben dan een hond die een bankzitter is. De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in de richting van het voeden van je hond en hoe minder je ervan in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

In plaats van steeds voer te laten staan, houd je je Havanezer in goede conditie door zijn voer af te meten en hem tweemaal per dag te voeren.

OPMERKING: De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je er van in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

Meer informatie over hondenbrokken?

Verzorging van een Havenezer

De vacht van een Havanezer is dik maar zijdeachtig, zacht en licht, en hij verhaart niet gemakkelijk. De vacht is lang en kan recht of gekruld zijn, hoewel in de showring de voorkeur gegeven wordt aan golvend. Hij is verkrijgbaar in wit, zwart, black and tan, sable, grijs, en een verscheidenheid van andere kleuren en patronen.

Om de verzorging te vergemakkelijken, knippen veel eigenaars de vacht van de Havanezer kort. Maar als je met je Havanezer wilt showen – of er gewoon zo uit wilt zien – zul je hem lang moeten houden en veel verzorging moeten verwachten.

Als de vacht langere tijd gehouden wordt, moet hij dagelijks geborsteld worden om te voorkomen dat er zich matten vormen, en regelmatig in bad om hem schoon te houden. In het algemeen is het het beste om het haar boven de ogen naar achteren gebonden te houden om irritatie te voorkomen – en het ziet er ook schattig uit.

Je kunt waarschijnlijk beter een professionele trimsalon inhuren, tenzij je zelf extreem gemotiveerd en vaardig bent. Eigenaars kunnen leren hun hond te verzorgen, maar het onderhoud van de vacht van dit ras vereist een toegewijd iemand.

De Havanezer is vatbaar voor tranende ogen en traanvlekken. Bedenk dat overmatig tranen kan wijzen op een oogprobleem dat door een dierenarts moet worden beoordeeld. De meeste traanvlekken zijn echter niet ernstig, en de oorzaak is gewoon onbekend. Houd het haar rond de ogen schoon om de vlekken te verbeteren (veeg dagelijks af met een vochtige doek).

Als de nagels van je hond niet op natuurlijke wijze slijten, knip ze dan een of twee keer per maand. Ze zijn te lang als je ze op de vloer kunt horen klikken. Korte, netjes geknipte nagels houden de voeten in goede conditie en voorkomen krassen op je benen als je Havanezer opspringt om je te begroeten.

Als je Havanezer een puppy is, begin je hem eraan te wennen dat hij geborsteld en onderzocht wordt. Behandel regelmatig zijn pootjes – hondenvoetjes zijn gevoelig – en inspecteer zijn bek en oren. Maak van het verzorgen een plezierige ervaring vol lof en beloningen, en je legt de basis voor gemakkelijke dierenartsonderzoeken en andere handelingen als hij volwassen is.

Controleer tijdens het verzorgen op zweertjes, uitslag, of tekenen van infectie, zoals roodheid, tederheid, of ontsteking op de huid, oren, neus, mond, en ogen, en voeten. Er mag geen roodheid of afscheiding in de ogen zijn. Je grondig wekelijks onderzoek helpt je om mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

Kinderen en andere dieren

De Havanezer is een uitstekende gezinshond omdat hij aanhankelijk is met iedereen, ook met kinderen van alle leeftijden en andere honden en huisdieren. Maar omdat hij zo klein is, kan hij zich gemakkelijk verwonden, dus kinderen leren hoe ze met de hond moeten omgaan is bijzonder belangrijk.

Leer kinderen altijd hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en houd altijd toezicht op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of aan oren of staart trekken van een van beide partijen te voorkomen. Leer je kind om nooit een hond te benaderen die aan het eten of slapen is, of te proberen het eten van de hond te pakken. Geen hond, hoe vriendelijk ook, mag alleen met een kind worden gelaten.

Conclussie

De Havanezer is een zachtaardig en aanhankelijk ras dat van menselijk gezelschap houdt. De hele dag door zal je Havanezer je vaak van kamer naar kamer volgen, en hij kan erg angstig worden als hij alleen gelaten wordt.

Hij is ook intelligent, en hij zal je graag aan het lachen maken met zijn dwaze capriolen of gewoon op je schoot zitten en de wereld voorbij zien gaan.

Allerlei factoren beïnvloeden het temperament, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, gretig om door mensen benaderd en vastgehouden te worden. Kies de pup in het midden van de roedel, niet degene die zijn nestgenoten afkraakt of zich in de hoek verstopt.

We hopen jou een duidelijk beeld te hebben gegeven over dit leuke hondenras.

Beoordeel dit artikel
[Total: 141 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test