Coton de Tuléar

Coton de Tuléar
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Intro

Deze rasbeschrijving gaat over het witte, pluizige, schattige kleine hondenras dat bekend staat als Coton de Tuléar.

Het is een van de kleine hondenrassen die geweldig voor gezelschap geacht worden.

In feite was dit de eigenschap waar deze honden beroemd om waren bij de inheemse edelen van Madagaskar. Daarbij komt dat dit hondenras zo’n 15 tot 19 jaar kan overleven. Deze honden zijn lief, aanhankelijk en plezierig.

Een Coton de Tulear kan zich gemakkelijk mengen in en aanpassen aan verschillende omgevingen, en dit is een van zijn beste kwaliteiten. Hoe dan ook, we zullen vandaag dieper ingaan op de details van zijn karakter en nog veel meer. Maar voor het zover is, bekijken we eerst enkele algemene informatie over het ras.

Hoeveel kost een Coton de Tuléar

De prijs zit ergens tussen de €900 en €1750.

Coton de Tuléar

Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

Herkomst:

 • Madagaskar

Levensverwachting:

 • 15 – 19 jaar

Schofthoogte:

 • 25 tot 27 Centimeter (Reu)
 • 22 tot 25 Centimeter (Teef)

Gewicht:

 • 4 tot 7 kg (Reu)
 • 3 tot 5 kg (Teef)

FCI Classificatie:

 • Groep 9 Gezelschapshonden
 • Trainbaarheid
 • Geschikt voor kleine tuin
 • Kan lange tijd alleen blijven
 • Geschikt als eerste hond
 • Intelligentie
 • Kindvriendelijk
 • Waaksheid
 • Vachtverzorging
 • Energie level
 • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis

Coton de Tulear is een klein hondenras dat hoort bij een zeehavenstadje van Madagascar dat bekend is als Tulear, waaraan het ras zijn naam Tulear aan dankt.

Hoewel dit eiland in het zuidoostelijk deel van Afrika ligt, behoort de bevolking eerder tot Indonesië dan tot Afrika. Dit hondenras was vroeger alleen in het bezit van de adelen van dit eiland.

Het was zo’n kwestie van klasse en prestige dat er wetten werden uitgevaardigd om het bezit door gewone mensen te verhinderen. Bovendien worden de meeste Coton De Tulear als rasecht beschouwd omdat hun eigenaars eeuwenlang het eiland niet verlieten.

Dit hondenras was in volkomen afzondering van de rest van de wereld, en zo bleek het een echt ras te zijn.

Omdat het in volkomen afzondering was en als schoothondenras voor de Malagassische adelen diende, werd de Coton de Tulear ontdekt door de Franse toeristen. Hierna veranderde alles voor dit ras, want de Fransen introduceerden het in Europa, en het werd daar geliefd. Hierdoor doorliep het ras vele fasen van selectief fokken en ontpopte zich tot de Coton de Tulear die we nu kennen.

Coton de Tuléar Karakter

De Coton de Tulear behoort tot de vriendelijke en pretminnende hondenrassen die het fijn vinden om het grootste deel van de tijd bij hun baasje in de buurt te zijn.

Het is een people pleaser soort ras. Door deze eigenschap wordt de Coton de Tulear een gemakkelijk te trainen hondenras. De neiging om te blaffen of agressie te vertonen is uiterst zeldzaam, want deze honden zijn niet geïnteresseerd in gevechten. Bovendien kunnen Coton de Tulear zo’n sterke band met de gezinsleden vormen dat ze niet van elkaar gescheiden zouden willen worden. Dit wijst op het aanhankelijke en gehechte karakter van de Coton de Tulear.

Coton de Tulear reageert goed op lof tijdens de training, vanwege zijn gevoeligheid voor zijn mensen. Gebruik daarom een effectieve strategie van verbale lof om dit hondenras efficiënt te trainen. Je kunt echter ook andere beloningen gebruiken, bijvoorbeeld traktaties en speelgoed.

Afgezien hiervan is, zoals je weet, de Coton de Tulear dol op mensen, dus het is heel goed mogelijk dat je gezin, vrienden en andere gasten tot het eind der tijden door hem gelikt zullen worden. Plus, houd er altijd rekening mee dat een vrouwelijke Coton de Tulear waarschijnlijk onafhankelijker zal zijn dan de mannetjes. Deze vrouwelijke Coton zullen ook gezag hebben en proberen over de mannetjes te heersen.

Gezondheidsproblemen bij een Coton de Tuléar

Hier zijn enkele veel voorkomende gezondheidsproblemen die bij dit hondenras voorkomen en waarover je van tevoren informatie moet hebben.

Heupdysplasie: Dit is een gezondheidsprobleem als gevolg van de slechte ontwikkeling van het heupgewricht, dat leidt tot artritis en laksheid van de heupgewrichten.

Ziekte van Von Willebrand: Bij deze ziekte krijgt de hond te maken met overmatige bloedingen door het tekort in de functie van de bloedplaatjes.

Huidallergieën: Ook dit is een veel voorkomend soort gezondheidsprobleem bij Coton de Tulear, en als het over het hoofd gezien wordt, kunnen deze allergieën tot ernstige bacteriële infecties leiden.

Progressieve retinale atrofie: Dit is een genetisch ooggezondheidsprobleem dat bij sommige Coton de Tulear’s voorkomt.

Coton de Tuléar verzorging

We hebben hierboven enkele essentiële stukken algemene informatie behandeld, maar laten we ons nu op iets specifieks richten. Als je je afvraagt hoe je een Coton de Tulear moet verzorgen, lees dan verder.

Voeding

Coton de Tulear zullen op verschillende leeftijden verschillende voedingsbehoeften hebben. Zorg er dus voor dat je je Coton hoogwaardig in de handel verkrijgbaar hondenvoer geeft in overeenstemming met zijn leeftijd. Er zijn talloze mogelijkheden voor in de handel verkrijgbaar voer, dus kies het beste bedrijf dat aan alle voedingsbehoeften van je hond voldoet.

Training

Coton de Tulear is van nature een territoriaal ras en ook waaks. Daarom moet een Coton de Tulear vanaf het begin goed gesocialiseerd worden om hem zich op zijn gemak te laten voelen in je omgeving. Vanwege deze eigenschappen is het absoluut noodzakelijk je Coton gehoorzaamheidstraining te geven. Dit helpt om de hond in het openbaar onder controle te houden en hem beter te beïnvloeden. Maak je geen zorgen, een Coton de Tulear trainen is niet moeilijk, want het ras wil zijn baasje blij maken.

Je kunt echter zelf beslissen wat je aan het trainingsproces wilt doen. Of je kunt het jezelf leren, of jullie kunnen allebei regelmatig trainingslessen volgen. Het laatste zal de training van je hond een professioneler tintje geven.

Vachtverzorging

Als een Coton de Tulear in de puppy fase is, zijn verzorging en vachtverzorging een fluitje van een cent. Geniet er dus van zolang het duurt, want als je puppy opgroeit in een hond, beginnen de echte problemen. Plus, regelmatige verzorgingsbeurten tijdens de puppy-fase scheppen ook een positieve relatie met de vachtverzorging.

Maar nadat je puppy in een hond veranderd is, zal hij veel borstelbeurten nodig hebben om verzorgd en klitvrij te blijven. Dagelijks borstelen is voor dit ras noodzakelijk om vervilting te voorkomen.

Toch is het het beste voorzichtig te zijn tijdens het borstelen van je hond, zodat je hem geen pijn doet of de huid beschadigt. Bovendien moet je een spray-conditioner gebruiken om te voorkomen dat het haar breekt. Een keer per week baden is aan te raden om je hond hygiënisch en schoon te houden.

Gebitsverzorging

Elke hoektand heeft een vorm van gebitsverzorging nodig om zijn gebit gezond en schoon te houden. Wat het hondenras Coton de Tulear betreft, moet je ervoor zorgen dat je zijn tanden ongeveer twee of drie keer per week poetst voor een goede gebitshygiëne. Om nog een stap verder te gaan, moet je bovendien elk jaar prioriteit geven aan gebitscontroles van je hond.

Voeding

Streef naar 1,5 tot 2 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je er van in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

Meer informatie over hondenbrokken?

Hier zijn enkele interessante, leuke feiten over de Coton de Tulear

 • Dit ras wordt beschouwd als de voorouder van de Bichon Hond uit Tenerife
 • Coton de Tulear staat bekend als de koninklijke hond van Madagaskar
 • Coton de Tulear komt voor in drie kleurvariaties: zwart, wit, en driekleurig
 • De vacht van Coton de Tulear is een gevolg van genetische mutatie

Coton de Tuléar opvoeden

Let bij het opvoeden van een Coton de Tulear op de hieronder genoemde dingen, want dit zijn de belangrijkste voor het opvoeden van een Coton de Tulear.

Maak je huis puppy proof

Je moet het huis altijd hond proof maken als je een puppy krijgt, niet speciaal voor een Coton de Tulear. Het is nodig om je puppy te behoeden voor onvoorziene ongelukken. Plus, het voorkomt ook dat je puppy dingen vernielt.

Socialiseer je puppy

Zoals je al weet, is de Coton de Tulear een territoriaal hondenras. Daarom is het in het belang van jou en je puppy dat je hem vanaf het begin socialiseert. Specialiseren zal helpen om vertrouwd te raken met je omgeving en mensen. Dus als je hond je vrienden en familie ontmoet, zal hij ze niet als een bedreiging beschouwen.

Zorg voor identificatie van je hond

Een hond als de Coton de Tulear zal in het algemeen nooit van je zijde wijken; toch kan hij in mensenmassa’s of andere situaties verdwalen. Daarom moet je zorgen voor enige identificatie, bijvoorbeeld een halsband of hondenpenning met zijn naam en jouw contactgegevens.

Traktaties, hondenspeeltjes, en het bed zijn essentieel

Je puppy zal een passend bed nodig hebben volgens zijn vachttype en lichaamsgrootte, want deze factoren spelen een essentiële rol bij het bepalen van het juiste comfortniveau voor je hond. Bovendien zijn traktaties en hondenspeeltjes ook nodig omdat ze van pas komen bij trainingen en anderszins.

De rasverenigingen

Elk land heeft wel enkele verenigingen die zich inzetten voor de belangen van verschillende hondenrassen. Op dit moment zullen we het hebben over zo’n vereniging die in Nederland in het belang van de Coton de Tulear werkt.

De Nederlandse Kennel Club draagt bij aan het welzijn en de verbetering van het fokken van dit hondenras. Afgezien daarvan houdt deze club diverse openbare evenementen om gehoorzaamheidstraining, het beter opvoeden van de honden, en de algemene standaard van de opvoeding van de Coton de Tulear in Nederland te bevorderen.

Kinderen en andere dieren

Coton de Tulear gelooft in respect geven en nemen, dus zolang je kinderen goed zijn voor de hond, zal hij hetzelfde gedrag teruggeven. Deze plezierige springerige honden passen goed bij kinderen als ze samen opgroeien.

Bovendien, als we het over andere dieren hebben, gaat het met een Coton de Tulear voor het grootste deel goed. Op een enkele na voelt het alsof een bepaald dier meer aandacht of speeltijd van zijn favoriete mens in beslag neemt. Zorg er bovendien voor dat je je kinderen de juiste dingen leert over hoe ze zich rond dit hondenras moeten gedragen. Want als je kind per ongeluk te hard tegen de hond schopt of tikt, zal hij zich voor hen gaan verstoppen. Wees dus zacht en speels, zodat de Coton je ultieme speelkameraad kan worden.

Conclusie

Dat is alles voor onze gedetailleerde gids over het Coton de Tulear hondenras. Hopelijk heb je voldoende informatie over dit ras te pakken gekregen, die je kunt gebruiken zoals je wilt. Coton de Tulear is een uitstekend klein hondenras dat perfect is voor een gezin met kinderen en anderszins.

Beoordeel dit artikel
[Total: 175 Average: 4.9]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test