Hond borstelen

Hond borstelen
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Hoe moet je een hond borstelen?

Terwijl de meeste honden een aantal dingen doen om hun vacht schoon en netjes te houden, hebben ze jouw hulp nodig bij taken die ze niet zelf kunnen, zoals het borstelen.

Dagelijks borstelen voorkomt overtollig haar uit de vacht van je hond en vermindert de hoeveelheid haar waarmee je te maken hebt op je meubels, je huis en je favoriete zwarte broek. Het helpt ook om de natuurlijke oliën in de vacht en de huid van je hond te verspreiden, waardoor de vacht goed blijft en er het beste uitziet.

Borstelen is ook een perfecte manier om het welzijn van je hond te controleren. Kijk naar de toestand van de vacht van je hond terwijl je je wast. Is dat mat of verward? Droog of plakkerig? Kijk vaak naar knobbels, teken, vlooien, kneuzingen en alles wat er vreemd uitziet.

Hond borstelen

De basis van borstelen

Borstelen is eigenlijk vrij eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is na te denken over het soort vacht dat je hond heeft en dat bepaalt hoeveel je moet borstelen en wat voor soort borstel je moet gebruiken.

Je moet meer individuele begeleiding vragen aan je dierenarts of trimsalon. Hier zijn enkele algemene regels voor het borstelen:

Langharige rassen

Zoals Collies en Tibetaanse Terriërs, moeten wekelijks worden geborsteld, vaak vaker als de vacht bijzonder verward blijkt te zijn. Een pin borstel is een goede keuze voor deze rassen omdat de haren de ondervacht vastgrijpen en de losse haren eruit halen zonder ongemak te veroorzaken. Het kan ook tot op de huid doordringen. Begin dicht op de huid en borstel het weg.

Kortharige honden

Zoals Labrador Retrievers en Greyhounds, hoeven niet dagelijks te worden geborsteld omdat hun vacht niet mat is en hierdoor niet gemakkelijk in de war raakt. Je kunt ze zelfs om de paar weken borstelen om losse haren te verwijderen. Gebruik een rubberen borstel of verzorgingshandschoenen om vuil en losse haren naar de oppervlakte te brengen. Borstelhandschoenen passen over je hand, je hond zal denken dat je ze aan het aaien bent en je zal niet vermoeden dat je daadwerkelijk aan het borstelen bent. Als je de voorkeur geeft aan een traditionele borstel, neem dan een korte vacht met een stijve natuurlijke borstel of een zachte slicker borstel met kleine gebogen metalen pinnetjes erin. Daarna kun je een zachte borstel gebruiken om de natuurlijke oliën in het haar te verspreiden.

Korte rassen

Zoals Teckels en de meeste Terriers, hebben een strakkere borstel nodig, gevolgd door een metalen kam. Dit moet om de paar dagen worden gedaan.

Verschillende borstel technieken

Nu je de juiste uitrusting hebt en je weet hoe belangrijk je hond een goede verzorging nodig heeft, zorg je ervoor dat je de juiste techniek hebt.

Hier zijn een aantal tips om je te helpen:

  • Borstel de huid van de hond weg. Borstel altijd in de richting waarin de vacht groeit; honden houden er niet van om naar achteren geborsteld te worden.
  • Wees voorzichtig Je hond zijn vacht kan beschadigen door aan de haren te trekken en ze te rekken tot ze in de war raken en breken. Neem de tijd om eventuele klitten uit elkaar te halen, net zoals je zou doen als je kam vast komt te zitten in het haar van je kind.
  • Als je matten(klitten) tegenkomt, breng dan een vachtconditioner of matspray aan en laat deze enkele minuten zitten. Gebruik dan een breed getande kam of een mattenspuit om door de knoop heen te komen. Matten kunnen dicht bij de huid van een hond komen en het verwijderen ervan kan pijnlijk zijn, dus ga voorzichtig te werk. Je kunt de matten met een schaar uitsnijden, maar pas op dat je niet bij de dierenarts komt voor hechtingen; dat gebeurt vaker dan je zou denken. Als je geen matje kunt krijgen, breng je je hond dan naar een trimsalon die het gebied waarschijnlijk zal scheren.

Wanneer kan je beter naar de professionals gaan

Hoewel het waar is dat je geen pro nodig hebt om je hond te borstelen, is het geen schande om je hond mee te nemen naar een trimsalon. Niet voor niets zitten ze in het vak!

Weet je hoe je je haar nooit zo goed kunt laten uitzien als je stylist? Ok, hetzelfde geldt voor je hond.

Bovendien is er een zekere mate van bekwaamheid nodig als de vacht van je hond de neiging heeft om mat te zijn. En als je hond gewoonweg niet van zijn schoonheidsroutine houdt, zul je merken dat professionele trimmers zelfs de meest bange honden goed kunnen gerust stellen om zich te ontspannen, in ieder geval een beetje.

Borstelen is een belangrijk onderdeel van een succesvolle grooming(borstel) routine en helpt de vacht van je hond veilig te houden en er goed uit te zien. Het is gemakkelijk om het zelf te doen, maar je zult een paar hulpmiddelen en technieken nodig hebben om het juiste te doen.

De beste hondenborstels

Weet je niet goed werke soort kam het beste bij jou hond past? Vraag het bij een trimsalon, zei weten vrijwel altijd wat het beste aansluit bij jou ras.

Pin borstel

Voordelen

Nadelen

Werkt goed

Haalt niet alle vacht eruit

Niet duur

Normale borstel

Handschoen borstel

Voordelen

Nadelen

Heel goedkoop

Haalt alleen haren aan de bovenkant eraf

Je hond vindt het vaak prettig

Werkt bij vrijwel alle honden

Anti-klit borstel

Voordelen

Nadelen

Werkt heel goed

Prijzig

Zeer sterke kwaliteit

Anti-klit borstel (Maatje XS)

Anti-klit borstel (Maat S)

Anti-klit borstel (Maat M)

Anti-klit borstel (Maat L)

Beoordeel dit artikel
[Total: 41 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test