Lagotto Romagnolo

Lagotto Romagnolo
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Intro

Pasta is niet het enige beroemde van Italië. Er is er nog een, namelijk het favoriete hondenras Lagotto Romagnolo. Deze honden zijn er al eeuwen. De relatief kleine en compacte afmetingen van Lagotto Romagnolo’s maken ze geschikt voor allerlei ruimten.

De Lagotto Romagnolo is een relatief gezond hondenras, en heeft een redelijke levensverwachting van ongeveer 16 jaar.

In deze hondenrassengids bespreken we al de nodige informatie over het Lagotto Romagnolo hondenras. Bekijk echter eerst de hieronder vermelde algemene feiten over dit hondenras voor je in de details duikt.

Hoeveel kost een Lagotto Romagnolo

Een Lagotto Romagnolo kost tussen de €1500 en €2800.

Lagotto Romagnolo

Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

Herkomst:

 • Italië

Levensverwachting:

 • 14 – 17 jaar

Schofthoogte:

 • 43 – 48 Centimeter (Reu)
 • 41 – 46 Centimeter (Teef)

Gewicht:

 • 13 – 16 kg (Reu)
 • 11 – 15 kg (Teef)

FCI Classificatie:

 • Groep Gezelschapsdieren
 • Trainbaarheid
 • Geschikt voor kleine tuin
 • Kan lange tijd alleen blijven
 • Geschikt als eerste hond
 • Intelligentie
 • Kindvriendelijk
 • Waaksheid
 • Vachtverzorging
 • Energie level
 • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis Lagotto Romagnolo

De geschiedenis van dit Italiaanse hondenras is tamelijk oud. Het gaat terug tot de Renaissance van Italië of misschien zelfs daarvoor. De geschatte tijd van ontstaan van dit hondenras kan ergens tussen de 14de tot de 17de eeuw liggen.

Ja, dit hondenras is zo oud! Deze honden werden in principe gefokt als watervogel-retrievers die nauw samenwerkten met de moerasgebieden van Ravenna. De naam van dit hondenras werd afgeleid van het Italiaanse woord “Lago,” dat meer betekent.

Behalve als watervogeljagers werkten Lagotto Romagnolos ook als truffeljagers, vanwege hun uitzonderlijke reukvermogen. Deze honden waren zo goed in deze taak dat de meeste Lagottos voor dit werk gefokt en gebruikt werden in plaats van voor het apporteren van watervogels.

Tegen de jaren 1970 verloren de mensen echter bijna hun belangstelling voor dit hondenras, waardoor het op de rand van uitsterven kwam te staan. Maar enkele liefhebbers van het ras kwamen samen en besloten dit hondenras voor uitsterven te behoeden.

In de jaren 1980 begon het behoud en het opnieuw fokken van de Lagotto Romagnolo, waardoor dit hondenras gered werd. Tenslotte werd dit hondenras in 2015 door de American Kennel Club erkend in de categorie sporthonden.

Lagotto Romagnolo karakter

De Lagotto Romagnolo werd aanvankelijk gefokt als retrievers of jagers. Deze instincten blijven tot op de dag van vandaag in het ras aanwezig. Maar het is duidelijk dat het ras verfijnd is en dat de huidige Romagnolo’s niet helemaal jagers zijn.

Deze honden hebben vrolijke en pretminnende persoonlijkheden. Ze houden ervan in het water te spelen en kleine speeltjes achterna te jagen. Bovendien is de Lagotto Romagnolo een hondenras met een hoog energieniveau. En een gretigheid om fysieke activiteiten en lichaamsbeweging uit te voeren. Deze lichamelijke activiteiten en lichaamsbeweging dragen bij tot een betere mentale en fysieke stimulatie van de honden.

Lagotto Romagnolos houden er niet van zich te vervelen, en als ze zich toch vervelen, beginnen ze hun plezier te ontdekken. Deze definitie van plezier kan voor hen graven of kauwen op onnodige dingen zijn, zoals je meubels.

Verder hebben deze honden scherpe zintuigen, vooral het reukvermogen van de Lagotto Romagnolo wordt als ongelooflijk beschouwd. Vandaar dat je deze honden kunt trainen voor speurwerk. Last but not least zijn deze honden behoorlijk intelligent, en je kunt ze gemakkelijk en zonder problemen trainen.

Lagotto Romagnolo

Gezondheidsproblemen bij een Lagotto Romagnolo

Elk hondenras heeft bepaalde gezondheidsproblemen. Het kan aan de genetica liggen, of in het algemeen kunnen de honden vatbaar zijn voor die gezondheidsproblemen. We hebben een aantal belangrijke gezondheidsproblemen verzameld en op een rijtje gezet die veel voorkomen bij het Lagotto Romagnolo hondenras. Dit stukje informatie zal helpen om beter voor de gezondheid van je hond te zorgen.

 • Heupdysplasie
 • Cataracten
 • Ontwrichte knieschijven
 • Lagotto ziekte
 • Benigne Familiaire Juveniele Epilepsie

Verzorging van een Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo heeft, net als elk ander hondenras, enige verzorging nodig. En om je daarbij te helpen, hebben we een paar essentiële verzorgingsfactoren uitgewerkt. Ga je gang en noteer al de nodige informatie voor de verzorging van de Lagotto Romagnolo honden.

Voeding

Lagotto Romagnolo kan snel in gewicht toenemen, dus moet je extra op je voeding letten. Het ideale dieet is er een met alle nodige vitaminen en mineralen. Daarnaast hebben deze honden biologisch geschikte eiwitten nodig en wat gezonde groenten.

Wat de dagelijkse voedingsbehoeften van een Lagotto Romagnolo betreft, moet je de hond ten minste ½ tot 1 kopje droog brok of zelfgekookt voer geven. De ingrediënten van het voer moeten van hoge kwaliteit zijn als je thuis eten klaarmaakt. Bovendien, als je voor brokken gaat, zorg er dan voor dat je koopt van een bekend en ervaren merk in de brokkenindustrie.

Opleiding

We gaan nu verder met onze volgende belangrijke factor voor een goede verzorging van de Lagotto Romagnolo. Training is essentieel voor alle hondenrassen, want het helpt je hond gedisciplineerder te worden en gehoorzamer aan je commando’s.

Je wilt niet dat je hond zich misdraagt of agressief wordt tegen vreemden of zelfs tegen jou. Vandaar dat gehoorzaamheidstraining essentieel is. Nu kun je je hond op eigen houtje trainen als je enige deskundigheid op dit gebied bezit, of je kunt je hond naar regelmatige professionele trainingslessen brengen. Beide manieren zijn aanvaardbaar tot en met het moment dat je hond iets leert.

Verzorging van de vacht

Vachtverzorging is van cruciaal belang voor hondenrassen als de Lagotto Romagnolo. Deze honden hebben krullend haar, dat relatief moeilijk te verzorgen is, maar maak je geen zorgen; we helpen je om het je gemakkelijk te maken. De vacht hoeft niet veel geborsteld te worden, want dat kan de vacht beschadigen.

Het aanbrengen van conditioner na het baden kan echter helpen om de vacht van de hond zachter te maken. Bovendien moeten deze honden ook regelmatig getrimd worden, zodat de vacht goed verzorgd en handelbaar blijft. Het beste is om de Lagotto Romagnolo om de twee weken te borstelen met een krul specifieke borstel of kam.

Tandverzorging

De Lagotto Romagnolo is een hondenras dat regelmatig tandenpoetsen nodig heeft om hygiënisch te blijven en parodontale aandoeningen te voorkomen. Zorg er verder voor dat je hiervoor hondvriendelijke tandheelkundige producten gebruikt. Neem je hond ten slotte het hele jaar door wel regelmatig mee voor gebitscontroles om de goede gebitsgezondheid van je Lagotto Romagnolo te behouden.

Leuke weetjes over de Lagotto Romagnolo

We hebben al zoveel geleerd over de geschiedenis, het karakter, en de verzorging van de Lagotto Romagnolo. Nu is het tijd om enkele fantastische maar informatieve leuke weetjes over dit hondenras te leren.

 • Lagotto Romagnolos hebben een waterdichte vacht
 • Het Lagotto Romagnolo hondenras kan agressief en vijandig zijn tegenover vreemden
 • Lagotto Romagnolo is een vrij onafhankelijk hondenras en vraagt niet veel aandacht van de eigenaar
 • Lagotto Romagnolo kan gemakkelijk socialiseren en zich vermengen met andere huisdieren
 • Lagotto Romagnolo is een perfect hondenras voor truffeljagers
 • De Lagotto Romagnolo is een intelligent, meegaand, en gehoorzaam hondenras

Lagotto Romagnolo opvoeden

Een Lagotto Romagnolo opvoeden is vrij eenvoudig; je moet het hondje in zijn puppy-stadium de juiste aandacht geven. Bovendien moet je voorrang geven aan de socialisatie van de pup, want op die manier zal hij fijn opgroeien en meer op zijn gemak zijn en vriendelijker tegenover vreemden. Anders staat de Lagotto Romagnolo erom bekend vijandig te worden tegenover vreemden.

Afgezien daarvan, zorg voor de juiste gezondheidszorg en inentingen voor je hond om eventuele gezondheidsproblemen te voorkomen. Bovendien is het puppy-veilig maken van het huis erg belangrijk om alle gevaren en onvoorziene gebeurtenissen te voorkomen.

De rasverenigingen

Lagotto Romagnolo Club van Nederland is een vereniging die in Nederland actief is voor het welzijn van dit hondenras. De vereniging richt zich op het gezond en gestandaardiseerd fokken van deze honden in Nederland.

Bovendien brengt deze club ook verschillende liefhebbers van het ras samen om gezamenlijk te werken voor de veiligheid en het behoud van dit hondenras.

Last but not least werkt de Lagotto Romagnolo Club ook mee aan de redding en opvang van de ongeadopteerde Lagotto Romagnolo in het Nederlandse land.

Kinderen en andere dieren

De Lagotto Romagnolo is graag in de buurt van andere dieren en kinderen. De band wordt sterker als de kinderen of andere dieren samen met dit ras worden opgevoed. Zorg er bovendien voor dat je Lagotto Romagnolo niet te opgewonden raakt bij het spelen met jonge kinderen, want de hond zou de kinderen in opwinding kunnen schoppen.

Vandaar dat toezicht essentieel is voor kinderen om te voorkomen dat er iets gebeurt. Tenslotte is het mogelijk dat sommige Lagotto Romagnolo op kleinere dieren zoals hamsters zouden willen jagen, vanwege de natuurlijke prooidrift. Houd deze dieren daarom uit de buurt van de hond of train ze beter om dit te voorkomen.

Conclusie

Onze gids over het Lagotto Romagnolo hondenras is ten einde. Hopelijk is de informatie die je hierboven in de gids vindt nuttig en informatief voor je. Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Beoordeel dit artikel
[Total: 115 Average: 4.9]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test