Jachttraining met je hond

Jachttraining hond
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over jachttraining

Zou jij je hond graag jachttraining willen geven? Dan ben je zeker niet de enige, we zien namelijk dat er ontzettend veel baasjes zijn die dit graag zouden willen. Los van het feit dat jachttraining noodzakelijk is voor de mensen die hun hond bij de jacht willen gebruiken is het ook nog eens zo dat er veel voordelen zitten aan jachttraining in het algemeen. Aangezien nog lang niet iedereen bekend is met jachttraining voor honden hebben we besloten om hieronder de belangrijkste informatie over jachttraining voor jou op een rijtje te zetten. Door dit artikel goed door te nemen weet je beter wat je te wachten zal staan.

Jachttraining hond

Maak kennis met de jachthond

Zoals je wel aan de naam kunt zien is jachttraining bedoeld om jouw hond op te leiden tot een echte jachthond. In tegenstelling tot wat nog wel eens wordt gedacht zijn er veel soorten honden die baat kunnen hebben bij een jachttraining. Jachthonden zijn een groot deel van het succes van een jager, vandaar dat de jachttraining dan ook zo belangrijk zijn. Jachthonden worden al ruim 20.000 jaar lang gebruikt over de wereld. Dit is echt een ontzettend lange tijd. Honden zijn naast de mens verschenen in vrijwel elke opgenomen cultuur. In de Middeleeuwen werd het gespecialiseerd fokken voor de jacht en andere doeleinden een baan voor edelen omdat zij tot de weinigen behoorden die de middelen en tijd bezaten die nodig waren voor het fokken en trainen van honden.

Echter kan je vandaag de dag ook jouw hond jachttraining geven. Verschillende honden kunnen verschillende dingen doen. Het vinden van de beste jachthond hangt dan ook echt af van wat je nodig hebt om te jagen. Er zijn drie hoofdcategorieën van jachthonden: jachthonden, terriërs en zoekhonden.

  • Gun Dog

deze honden zijn het beste in het opsporen, aanwijzen en ophalen van verschillende soorten gevogelte en klein wild. Rassen zijn onder andere spaniels, Friese Stabij, pointers, retrievers, setters en waterhonden. Dit zijn de honden die in Nederland vaak gebruikt worden voor de jacht.

  • Terriërs

de terriërs zijn goed in het uitwortelen en het doden van klein wild. Ze worden vaak gebruikt voor de eekhoornjacht, maar kunnen ook gebruikt worden om groter wild op te sporen. Terriër-rassen zijn onder andere Jack Russell terriërs, Yorkshire terriërs, Boston terriërs, bull terriërs, Schotse terriërs en border terriërs.

  • Hounds

de hounds zijn bijzonder goed in het opsporen op geur of zicht en kunnen onmisbare jachtgezellen zijn. Deze honden zijn onder andere vossenhonden, beagles, coonhounds, bassethonden en de Weimarse staande hond. Windhondenrassen zijn onder andere de faraohond en de windhond. Deze honden zijn geweldig in het opsporen van groot wild. Ze worden dan ook gebruikt voor de hertenjacht.

De voordelen van jachttraining

Je vraagt je wellicht af waarom het eigenlijk zo’n goed idee is om jouw hond op jachttraining te sturen. De voornaamste reden is natuurlijk dat de hond van nature geneigd is om te jagen. Honden vinden het dan ook echt heerlijk om te rennen en om achter een prooi aan te gaan. Middels jachttraining geef je ze deze mogelijkheid. Tijdens de jachttraining kan de hond commando’s opvolgen en apporteren. Als baasje is het erg leuk om te zien hoe jouw hond tot leven komt. Je zal merken dat jouw hond hier echt voor gemaakt is. Hoewel je hierboven hebt kunnen zien dat er bepaalde rassen zijn die beter geschikt zijn voor de jacht is het over het algemeen zo dat iedere hond jachttraining kan krijgen. Dit maakt het dan ook zo toegankelijk om te geven, ook jouw hond zal met veel plezier aan de slag gaan tijdens de training.

Tips voor het trainen van je hond

Nu je wat meer weet over wat jachttraining inhoudt en wat de voordelen zijn is het handig om eens te kijken naar de belangrijkste tips die jij ook mee zal moeten nemen. Om het wat makkelijker voor je te maken hebben we de belangrijkste tips die jij toe zou moeten passen hieronder voor je op een rijtje gezet. Zo kan ook jij zorgen voor de best mogelijke jachttraining voor de hond:

  • Zorg voor een goede relatie met je hond

Het vormen van een relatie met je puppy is echt ontzettend belangrijk voor de jachttraining. De drang van een hond om zijn baasje te behagen kan krachtiger zijn dan elke andere vorm van beloning of straf. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je puppy goed kan opschieten met andere jagers, mensen en huisdieren. Het socialiseren van je puppy begint op het moment dat je hem voor het eerst ontmoet. De meeste mensen hebben geen moeite met deze fase van de training. Een puppy is gewoon leuk om mee te spelen. Zorg ervoor dat je jouw hond voorziet van speelgoed. Hij moet namelijk leren dat hij dingen van zichzelf heeft.

  • Schaf een goede bench aan

Een bench is een enorme aanwinst voor de jachttraining van je puppy. Laat hem er de eerste dag mee kennismaken. Vroege bench training is essentieel voor een succesvolle jachttraining als hij ouder wordt. Maak korte uitstapjes naar plaatsen waar je puppy zich kan vermaken. Hij zal snel wennen aan zijn bench en er plezier aan beleven. Zorg ervoor dat je een bench kiest op basis van de grootte van je hond.

  • Laat je hond genoeg rennen

Het platteland en de jachtgronden kunnen eng zijn voor een jonge pup. Uiteindelijk zal je in zulke gebieden serieus gaan trainen en jagen. Laat je pup daarom langzaam wennen aan de gebieden. Laat hem vrijuit rennen om gebieden, terreinkenmerken en jachtvogels te verkennen en te ontdekken. Verleng deze sessies naarmate je puppy meer vertrouwen krijgt. Het plezier vergroot zijn roofinstincten, bouwt vertrouwen op en draagt bij aan zijn kracht tijdens het jagen. Elke jachthond zal op een bepaald moment met water in aanraking komen. Door je hond te laten wennen weet je zeker dat hij niet bang zal zijn.

Leestips

 • Ken je de hondensport Canicross al?
 • Wil jij je hond nog meer bewegeging geven? Misschien is honden frisbee iets voor jullie.
 • Tijdens de jacht kan het rust geven om een GPS tracker te gebruiken voor je hond.
Beoordeel dit artikel
[Total: 0 Average: 0]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test