Inhoudsopgave
Wat is behendigheid met je hond?
Je hebt behendigheid ook wel Agility genoemd misschien gezien op TV, of heb je het geluk gehad om een lokale behendigheidsproef bij te wonen. Ongetwijfeld dacht je dat het een leuk ding was om met jouw hond te doen. Behendigheid met honden is een van de snelst groeiende hondensporten in Nederland, omdat het spannend, uitdagend en plezierig is.
Natuurlijk zijn behendigheidscursussen een perfecte plek om een sport te beginnen. Maar misschien is je hond nog wel een puppy, leer je nog steeds basis gehoorzaamheid, of wil je kijken of je hond het leuk vindt voordat je investeert in lessen. In dat geval zijn er veel dingen die je thuis kan doen om je hond te trainen voor de behendigheid van hindernissen en om jouw interesse en enthousiasme voor de activiteit te wekken. En als extra bonus zullen zelfs deze eenvoudige vaardigheden helpen om het vertrouwen van je hond te vergroten, zijn angst te minimaliseren, zijn vertrouwen te vergroten en hem bloot te stellen aan nieuwe ervaringen.
1. Zorgen voor succes
In tegenstelling tot activiteiten met commandos, is behendigheid alleen voor het plezier. Je hoeft niet te benadrukken hoe gemakkelijk je hond deze nieuwe vaardigheden leert. begin met succes door klein te beginnen en langzaam op te bouwen. Sommige honden kunnen in een paar weken tijd misschien een stapje verder gaan dan de basis, maar andere honden hebben een voorzichtigere aanpak nodig.
Vergeet niet om veel motivatie en steun te gebruiken als jouw hond het goed doet. Volgens de trainer en behendigheidssporter Arlene Spooner, kan je jouw vroege thuistrainingssessies kort houden, niet meer dan vijf of tien minuten per keer. “Hou het leuk en stop voordat de interesse van je hond verloren gaat.”
2. Verhoog je aandacht
Behendigheid is de sport van een team. Zonder de instructie van zijn geleider weet de hond niet welke hindernis hij moet nemen bij het rondrennen in het parcours. Ondanks de afleiding en de spannende omgeving moet de behendigheidshond leren zich op jou te concentreren. Je verbetert je focus door je hond te trainen om oogcontact. Begin op een rustige locatie waar je het meest interessant bent en bouw dan langzaam op naar meer afleidende locaties.
3. Trucjes leren
Trucjes geven je de mogelijkheid om trainingsstrategieën te verfijnen, zoals timing en beloningsplaatsing. Bovendien vergroten ze het evenwicht en het vertrouwen van je hond, wat de behendigheidtraining ten goede komt. Sommige trucs zijn vooral nuttig voor de hondensport. Leer je hond bijvoorbeeld de neus van je hand of het doelwit aan te raken. Door je hand te verschuiven of een strategische plaatsing van je hand te kiezen, kun je je hond verplaatsen of zijn positie veranderen. Dit is handig als je hem traint om de raakvlakken aan het einde van de behendigheidsbarrière te bereiken. Of probeer je hond te leren achteruit te gaan. Het trainen van je hond om door een hoepel te springen een perfecte introductie tot de bandensprong.
4. Werken aan de afstand
Veel van wat er gebeurt op de behendigheidscursus hangt af van hoe goed de trainer zijn hond de richting stuurt. Dit houdt in dat je een hond voor hem uitzet, hem van de ene naar de andere kant schakelt, of hem op afstand laat werken. Begin met je hond te laten zien hoe hij veilig aan beide kanten van je kan werken. Spooner zegt: ‘Als de hond ontspannen aan de kant loopt die je aangeeft, probeer dan te joggen en te rennen. Beloon hem voor het feit dat hij aan dezelfde kant blijft totdat je een beweging voorstelt. Een beloning in je hand aan de kant die je leuk vindt is een perfecte motivatie voor de meeste honden! ”
Een andere inleidende oefening is om de hond te trainen om van je af te stappen, ofwel naar links ofwel naar rechts. Probeer een traktatie in de gewenste richting om hem te helpen het eenvoudige idee te krijgen dat hij niet de hele tijd bij je hoeft te zijn.
Leer je hond uiteindelijk om een voorwerp te wikkelen (draai er strak omheen). Het is een geweldige basis om strak om te draaien of tussen de sprongen door. Gebruik een kegel, een ton of zelfs een vuilnisbak om je hond naar buiten te sturen en om het voorwerp heen. Vormgeven werkt hier goed. Begin met het belonen van elke benadering van het object, en werk je weg om je hond rond te laten lopen en naar je toe te laten komen.
5. Verhoog het bewustzijn van het lichaam
Verrassend genoeg hebben honden geen lichaamsbewustzijn. Waar hun voorpoten naartoe leiden, zijn de rest van de poten een soort volgelingen. Maar bij uitdagingen als een hond die loopt, moet de hond precies weten waar elke poot wordt gezet. Er zijn veel manieren om je hond te helpen zijn lichaamsbewustzijn te verhogen.
Leer hem vervolgens om zich vast te houden aan de dingen. Gebruik een stevige doos ondersteboven, een plastic bak of zelfs een voetenbankje en laat hem ermee spelen. Hij kan er een of meer poten op zetten, erop springen of er zelfs op gaan liggen. Dit is een perfecte oefening voor bewustwording. Door in objecten te klimmen kan hij ook nadenken over de plaats van het lichaam. Keer de doos of de bak om en lok hem naar binnen of beloon hem met een verkenningstocht totdat hij in staat is om zijn hele lichaam in te passen. Je kunt ook een lijn van dozen maken en hem leren er doorheen te kruipen of te lopen. Als je uiteindelijk door de ladder gaat, zal je hond over elke stap van de weg nadenken. Leg een ladder plat op de grond en laat hem met een snoepje of een handomdraai door de sporten lopen. Als hij het doorheeft, kijk of je hem kunt laten versnellen.
6. Vertrouwen opbouwen in bewegende objecten
Een van de meest angstaanjagende uitdagingen voor de beginnende behendigheidshond is de wip. Je hond lijkt stabiel te zijn tot hij begint te klimmen. Dan beweegt hij ineens en knalt hij naar de andere kant. Het is veel voor je hond om aan te wennen. Begin in plaats daarvan met de onderste voorwerpen die bewegen, zodat je hond gewend raakt aan het bewegen van de grond onder zijn poten. Een skateboard kan van pas komen. Of je kunt een wiebelbord bouwen. Het is een stuk multiplex, minstens twee meter, met iets kleins eronder, zoals een baksteen of een tennisbal, om het onstabiel te maken. Beloon je hond voor wat interesse in de plank, laat hem dan zijn poot erbovenop plaatsen. Kijk uiteindelijk of je hem absoluut op het bord kunt laten staan en hem door de wiebel in evenwicht kunt brengen. Let er op dat je hond niet te bang is. En zorg ervoor dat je hond nooit van grote hoogtes kan vallen!
7. Springen!
Springen is een belangrijke vaardigheid in behendigheid en snel thuis te oefenen. Gebruik een bezemsteel of andere paal en balanceer deze tussen twee lage voorwerpen, zoals een boekenstapel of een bloempot. Oefen niet op een gladde plank, of riskeer niet dat je hond pijn kan krijgen.
Let op, behendigheid is geen hoogspringsport. Het is belangrijk om de spronghoogte laag te houden, op loopniveau voor oplopende puppies. Je kunt je geleidelijk aan opbouwen tot de hoogte die moeilijker wordt voor je hond, maar je hoeft je niet te haasten.
8. Introductie van de zigzag palen
Zigzag palen zijn misschien wel de moeilijkste uitdaging om te leren, en er zijn verschillende trainingsmethoden, dus je hebt waarschijnlijk professionele begeleiding nodig om je hond goed te helpen deze vaardigheid onder de knie te krijgen.
Veilige producten die je kan gebruiken voor behendigheid thuis
Zoals hierboven al vernoemd kan je veel spullen die je thuis hebt om bouwen tot behendigheids obstakels. Heb je niks in huis of denk je dat het niet helemaal veilig is? Dan hebben wij een lijstje opgesteld van de producten die wij aanbevelen. De meeste van deze producten zijn op meerdere manieren te gebruiken. Denk aan Slalom en spring oefeningen.
Spring atributen
Voor ieder niveau wat wils. Begin je heel laag bij de grond? Of kan je hond al wat hoger springen. Een aantal van deze aanbiedingen zijn multi inzetbaar voor zowel slalom als spring oefeningen.
Slalom voorwerpen
Makkelijke manier om je hond thuis het slalommen aan te leren.
De Wip
Deze wip is voorzien van extra grip zodat je hond niet kan wegglijden. Dit zorgt ervoor dat het minder stresvol zal zijn en je hond het sneller zal durfen. Les tijdens deze oefening altijd goed op en zorg dat je hond er nooit vanaf kan vallen.
De Tunnel
Wat heel belangrijk is wanneer je gaat kijken voor een tunnel is dat je deze vast kan zetten. Als je een tunnel niet goed kan vastzetten en de tunnel beweegt wanneer je hond erdoorheen gaat kan dit heel eng zijn.