Bernedoodle

Bernedoodle
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Introductie over de Bernedoodle

Slim, onnozel, zachtaardig, en aanhankelijk. Bernedoodle aanhangers beweren dat deze kruising tussen een Berner Sennenhond en een Poedel het beste van beide werelden heeft.

Bernedoodles worden niet gefokt om lintjes te winnen op hondenshows, maar juist om de ideale, liefdevolle metgezel te zijn voor actieve baasjes en gezinnen met kinderen.

Zie hieronder een volledige beschrijving van dit leuke ras. Van de geschiedenis tot verzorging tips en meer.

Bernedoodle kosten

Voor een Bernedoodle betaal je al snel €2000 of meer.

Bernedoodle

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

Algemene informatie

Levensverwachting

11 - 18 jaar (kleinere formaten worden vaak het oudste)

Herkomst

Canada (zover bekend)

Schofthoogte

30 - 74 cm

Gewicht

4.5 - 40 kg

  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis van de Bernedoodle

De Bernedoodle is een nieuw hondenras. Sherry Rupke van Swissridge Kennels beweert de eerste te zijn die Poedels en Berner Sennenhonden opzettelijk fokte om de Bernedoodle te creëren in 2003, hoewel een hybride van deze honden eerder “per ongeluk” kan hebben bestaan.

Bernedoodle beschrijving

De Bernedoodle is in de eerste plaats een gezelschapshond. Het ras combineert de intelligentie van zijn poedelouders met het charmante, grappige, opgewekte temperament van de Berner Sennenhond. Bernedoodles zijn het gelukkigst als ze bij hun gezin zijn, ook bij kinderen, en nemen gretig deel aan zowel speel- als knuffelmomenten.

Omdat het ras nog niet zo lang bestaat, kan het moeilijk zijn voorspellingen te doen over individuele honden. Soms hebben ze meer Poedel kenmerken, en andere keren hebben ze meer Berner kenmerken. Liefhebbers van Bernedoodles daarentegen zijn dol op hun vriendelijkheid, speelsheid, intelligentie, en aanhankelijkheid. Ze zijn vaak ook hypoallergeen, wat een zegen is voor mensen met allergieën.

Bernedoodles kunnen zowel in uiterlijk als in persoonlijkheid verschillen. Hun vacht kan krullend en golvend zijn, recht, of een verscheidenheid aan kleuren. De grootte van de poedeloude bepaalt voornamelijk hoe groot de Bernedoodle zal worden.

Bernedoodles gaan graag met de stroom mee. Kleinere Bernedoodles zijn betere huisdieren voor een appartement dan grotere Bernedoodles, die een tuin nodig hebben om energie kwijt te raken. De behoefte aan beweging van dit ras is normaal. Één lange dagelijkse wandeling met daarbij een kleinere wandeling in de ochtend of avond is vaak voldoende.

Als je een hond zoekt voor het hele gezin, of als je een alleenstaande eigenaar bent die een lief, slim gemengd ras met een goede gezondheid zoekt dat je aan het lachen maakt met zijn capriolen, dan is de Bernedoodle een perfecte keuze.

Bernedoodle karakter

Bernedoodles blijken veel van de beste eigenschappen van de Berner Sennenhond en Poedel rassen te erven. De eigenschappen die ze van hun ouders erven kunnen echter licht variëren, en de individuele persoonlijkheden van de honden binnen het ras variëren. Bernedoodles zijn intelligent, hardwerkend als het nodig is, trouw, en een beetje dommig. Ze kunnen goed opschieten met kinderen en andere honden als ze goed gesocialiseerd zijn.

Sommige Bernedoodles erven de koppigheid van de Berner Sennenhond, waardoor ze moeilijk te trainen kunnen zijn; deze eigenschap heeft echter de neiging te vervagen naarmate de pups uitgroeien tot puberhonden. Als ze eenmaal beginnen met trainen, leren ze door hun intelligentie sneller commando’s dan andere honden. Bernedoodles kunnen de angst voor vreemden van de Berner erven, dus socialisatie is essentieel, vooral op jonge leeftijd.

Bernedoodles kunnen veel energie hebben en hunkeren naar aandacht en voldoende lichaamsbeweging. Ze gedijen goed in huishoudens waar ze niet voor langere tijd alleen gelaten worden. De kleine Bernedoodles passen zich beter aan het wonen in appartementen. Om energie te verbranden hebben ze op z’n minst een lekkere, lange dagelijkse wandeling nodig. In het algemeen willen ze niets liever dan bij hun mensen zijn en zijn ze even bereid om naar buiten te gaan en met hen te spelen als om met hen op de bank te knuffelen.

Hoe groot is de Bernedoodle

Bernedoedels zijn er in drie maten: heel klein, klein, en standaard. Deze worden veroorzaakt door de grootte van de poedelouder. De hele kleine Bernedoodle is 30 tot 40 centimeter hoog op de schouder en weegt tussen 4.5 en 12 kg. De kleine Bernedoodle is tussen 45 en 55 centimeter groot en weegt tussen 11 en 23 kg. De Standaard Bernedoodle is tussen 58 en 74 centimeter groot en weegt tussen 30 en 40 kg. Mannetjes zijn over het algemeen groter dan vrouwtjes.

Gezondheidsproblemen

Bernedoodles zijn over het algemeen gezonder dan elk van hun ouders. Veel raszuivere honden zijn door inteelt kwetsbaar voor genetisch erfelijke ziekten en aandoeningen, maar kruisingen verminderen dat risico. Omdat het ras nog niet zo lang bestaat, is er niet veel informatie over gezondheidsproblemen bij Bernedoodles. De Bernedoodle schijnt minder kankergevallen te hebben dan de Berner Sennenhond.

Bernedoodles kunnen aanleg hebben voor bepaalde aandoeningen, zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie, oogproblemen, en huidproblemen zoals allergieën en hot spots. Alle rassen zijn vatbaar voor allerlei gezondheidsproblemen, maar de Bernedoodle is over het algemeen een gezond ras.

Verzorging

In het algemeen heeft dit ras niet veel persoonlijke ruimte nodig, en zolang aan hun matige fysieke en mentale stimuleringsbehoeften wordt voldaan, zouden ze geen sloopgedrag moeten krijgen. Ze verkeren graag in het gezelschap van hun mensen, dus hoe minder tijd ze alleen doorbrengen, hoe beter.

Bernedoodles zijn, net als Poedels, zeer intelligent, wat betekent dat ze net zo gemakkelijk slechte als goede gewoonten kunnen oppikken. Het is van cruciaal belang om bij de les te blijven. Vroege socialisatie en blootstelling aan andere honden en mensen is altijd een goed idee, want dat zal ze helpen zich te gedragen als ze nieuwe mensen of huisdieren ontmoeten.

Vacht verzorging

Bernedoodle vachten kunnen variëren, ze zien er meer poedelachtig uit of meer als de Berner Sennenhond. Ze hebben meestal een golvende, gekrulde vacht die niet veel verhaart, waardoor ze geschikter zijn voor mensen die allergisch zijn voor huidschilfers. Door de dikte van hun vacht kan dit ras goed gedijen bij koele temperaturen, terwijl het ook enige bescherming biedt tegen de zomerse hitte.

Bernedoodle vachten zijn er in een grote verscheidenheid van kleuren. Sommige zijn helemaal zwart, terwijl andere zwart-wit of zwart-bruin zijn. Bernedoodles kunnen driekleurig zijn, met vlekken van zwart, wit, en bruin. Ze kunnen ook in andere kleuren voorkomen. De meest populaire vachtkleuren en aftekeningen voor mensen die een Bernedoodle zoeken zijn die welke lijken op een driekleurige Berner Sennenhond.

Hoe meer gekruld de vacht van de Bernedoodle is, hoe moeilijker hij te verzorgen is. Omdat ze minder verharen, moeten ze vaker geborsteld worden om te voorkomen dat hun vacht mat wordt. Sommige Bernedoodle eigenaars borstelen de vacht van hun hond dagelijks als een hechtingservaring, waar dit ras van geniet. Hun vacht moet ook regelmatig getrimd worden, afhankelijk van hoe snel ze groeit.

Bernedoodle

Voeding

De hoeveelheid voer voor een Bernedoodle is zeer individueel en hangt af van hun grootte, leeftijd, en activiteitsniveau. Bernedoodles zijn flinke eters die alles zullen eten wat je ze voorzet, dus je moet hun voedselopname en gewicht in de gaten houden terwijl je ze ook voldoende lichaamsbeweging geeft. Raadpleeg je dierenarts voor voedingsadviezen die op de specifieke behoeften van je hond zijn afgestemd.

OPMERKING: De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je er van in de voerbak van je hond hoeft te schudden.

Meer informatie over hondenbrokken?

Kinderen en andere dieren

Bernedoodles zijn ideaal voor gezinnen met kinderen, hoewel het altijd belangrijk is dat kinderen geleerd wordt hoe ze dieren goed moeten behandelen. Dit ras is aanhankelijk en speelt graag, en ze vinden het heerlijk om tijd met hun gezin door te brengen.

Bernedoodles kunnen het meestal goed vinden met andere honden, maar het is van cruciaal belang al op jonge leeftijd te beginnen met socialiseren en dat vol te houden om er zeker van te zijn dat ze zich op hun gemak voelen rond nieuwe dieren.

Conclussie

We hopen dat jij nu een duidelijk beeld hebt gekregen van de Bernedoodle. Het is een mooi en nieuw ras dat graag bij je is en echt deel is van de familie. Dit ras gaat over het algemeen heel goed met kinderen en andere dieren.

Beoordeel dit artikel
[Total: 161 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test