Inhoudsopgave
Intro
De Welsh Corgi Pembroke is samen met de Welsh Corgi Cardigan een van de meest intelligente en hardwerkende herdershondenrassen. Deze honden werden gebruikt als werkhonden op boerderijen om vee, schapen, en zelfs paarden te hoeden.
Deze honden zijn mensengenieters, en daarom zijn ze leergierig en redelijk gemakkelijk te trainen. Je vindt dit hondenras in veel verschillende kleuren, bijvoorbeeld rood, wit, zwart, enz. Bovendien zijn ook deze honden raszuiver en bestaan ze al duizenden jaren.
Een algemene levensverwachting van een gemiddelde Welsh Pembroke Corgi is ongeveer 12 tot 13 jaar. De herkomst van dit hondenras betreft Groot-Brittannië. Om precies te zijn hoort dit hondenras in de middeleeuwen thuis in de streek Pembrokeshire. In elk geval vind je hieronder meer algemene informatie en aanvullende informatie naarmate je het artikel verder leest.
Hoeveel kost een Welsh Corgi Pembroke
De prijs zit ergens tussen de €1500 en €2500.
Opmerking: Door Corona is de vraag naar honden flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’. Pas op voor broodfokkers!
Benodigdheden voor je nieuwe hond
Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.
- Hondenbench
- Puppybrokken
- Hondenbrokken
- Honden knuffels
- Leuke hondenspeeltjes
- Hondenpoepzakjes
- Honden borstel
Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.
- Autodeken (hier kunnen wij als baasjes niet meer zonder!)
- Hondenluik (met chip getest)
- Hondenfluit
- Hondenzwembad (aanrader aan de zomer)
- Hondencamera
- Honden loopplank voor de auto
- Hondenboeken (leer je gedrag van je hond kennen)
- GPS tracker (Raak je hond nooit meer kwijt)
- Hondenschoenen (voor de koude winter maanden)
Algemene informatie
Herkomst:
- Brits
Levensverwachting:
- 12 – 13 jaar
Schofthoogte:
- 25 – 30 Centimeter (Reu)
- 25 – 30 Centimeter (Teef)
Gewicht:
- 13 kg (Reu)
- 12 kg (Teef)
FCI Classificatie:
- Groep 1 Herdershonden en veedrijvers
- Trainbaarheid
- Geschikt voor kleine tuin
- Kan lange tijd alleen blijven
- Geschikt als eerste hond
- Intelligentie
- Kindvriendelijk
- Waaksheid
- Vachtverzorging
- Energie level
- Kan met andere katten/honden (met de juiste trainnig)
Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn honden individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.
Geschiedenis
In de middeleeuwen wilde elke vorst extravagant zijn en pronken met zijn bezittingen. Die bezittingen waren vooral dingen van grote waarde, bijvoorbeeld tapijten, textiel, wandtapijten, enz. Dus zomaar zette koning Hendrik I van Groot-Brittannië wat talentjachten op voor wevers uit het huidige Noord-België.
Dit resulteerde in de verhuizing van veel Vlaamse wevers, die ook hun honden meebrachten. Deze honden waren zorgvuldig gefokt voor het hoeden van runderen schapen. Dit alles vond plaats in de buurt van het jaar 1107 – deze Vlaamse honden werden toen de voornaamste oorzaak van het fokken van de huidige Welsh Pembroke Corgi.
Want ook in Groot-Brittannië wilde men gebruik maken van de diensten van deze kortbenige maar sterke honden. De Welsh Pembroke Corgi vertoont belangrijke fysieke verschillen met zijn neef, de Welsh Corgi Cardigan.
Tenslotte is koningin Elizabeth II ook een fan van dit hondenras. In feite kreeg ze haar eerste Pembroke in het jaar 1933.
Het karakter van de Welsh Corgi pembroke
Ja, inderdaad, dit hondenras wordt op veel plaatsen nog steeds gebruikt voor het werk op de boerderij. Maar het heeft ook bekendheid als gezinshuisdier. Als je een van de mensen bent die een Welsh Pembroke Corgi wil, dan is deze rubriek voor jou.
Je moet de persoonlijkheid en het karakter van je hond beter begrijpen om met welk hondenras dan ook een lonende tijd te hebben. Deze energieke en intelligente honden zijn ongelooflijk aanhankelijk naar hun baasje en gezinsleden. Een Pembroke Corgi zal zich niet gemakkelijk vermengen met buitenstaanders, of dat nu een dier of een mens is.
Verder zijn Welsh Pembroke Corgis liefhebbers van voedsel, dus zorg ervoor dat je je calorie-inname in de gaten houdt. Verder lopend bezit een Pembroke Corgi ook de geschikte kwaliteiten en eigenschappen om als waakhond gebruikt te worden. Over het algemeen hebben deze honden geen alarmerende agressieproblemen, en de honden zijn vriendelijk en opgewekt tegenover bekende mensen.
Gezondheidsproblemen bij een Welsh corgi pembroke
Om je te helpen dit hondenras beter te begrijpen en er effectief voor te zorgen. Bekijk de wijdverbreide gezondheidsproblemen bij dit hondenras die hieronder vermeld staan.
- Tussenwervelschijfziekte
- Heupdysplasie bij honden
- Epilepsie
- Degeneratieve myelopathie
- Ziekte van Von Willebrand
- Lens luxatie
- Progressieve atrofie van het netvlies
- Urinestenen
Verzorging van een welsh corgi pembroke
De verzorging van de Welsh Pembroke Corgi is niet moeilijk als je het essentiële weet. We noemen die factoren hieronder voor je gemak.
Voeding
Net als elk ander hondenras heeft ook de Welsh Pembroke Corgi een gezonde, evenwichtige en hoogwaardige voeding nodig. Je kunt snel een rasspecifiek voedingsmerk in huis halen voor het voer van je hond. Het voer kan zowel in gekookte als droge vorm zijn.
Niettemin is gekookte een betere optie, omdat die alle nodige voedingsstoffen levert die het lichaam kan opnemen. Je kunt de maaltijden elke dag twee keer per dag verdelen. Zorg er bovendien voor dat je goed in de gaten houdt hoeveel lekkers je hond eet. Laat het niet overdrijven want dat kwam het gevaar van zwaarlijvigheid bij de Welsh Pembroke Corgi op de loer te liggen.
Training
Een Pembroke zal geen nee zeggen tegen enige training op gevorderd niveau, want het is een intelligent, hardwerkend, en mensen-genieter hondenras. Daarom begrijpt hij gemakkelijk, voert hij snel uit, en richt hij zich onmiddellijk op wat hem geleerd wordt. Je kunt je hond zelf trainen of hem naar puppy cursus brengen. Het laatste zal betere resultaten opleveren, want je hond kan zo ook een flink stuk socialiseren en vertrouwd raken met verschillende mensen en fysieke omgevingen.
Vachtverzorging
Het niet kunnen verzorgen van een Welsh Pembroke is geen taak vol gedoe. Het enige wat je hoeft te doen is de vacht van de hond elke dag te kammen om de uitgevallen vacht kwijt te raken. Dit ras verhaart veel, dus regelmatig kammen en glad borstelen zijn essentieel voor de vacht van de hond.
Bovendien is de bovenvacht van het ras, ook al is hij weerbestendig, toch vatbaar voor vuil worden. In zo’n geval moet je je hond laten baden. Afgezien daarvan kun je je hond om de een of twee keer per week in bad doen om reinheid en hygiëne te behouden.
Gebitsverzorging
Gebitsverzorging is ook handig en gemakkelijk voor het hondenras. Poets gewoon met hond-specifieke tandpasta.
Voeding
Streef naar 1,5 tot 2 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.
OPMERKING: De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt doet er ook toe – hoe beter het hondenvoer, hoe verder het zal gaan in het voeden van je hond en hoe minder je er van in de voerbak van je hond hoeft te schudden.
Meer informatie over hondenbrokken?
Leuke weetjes over de welsh corgi pembroke
We hebben een paar leuke weetjes over dit hondenras aan het artikel toegevoegd om dit artikel leuker te maken. Kijk hieronder om je kennis over dit ras verder te vergroten.
- De voorouders van de Pembroke Corgi gaan terug tot rond de 10e eeuw
- Dit hondenras is een van de favoriete hondenrassen van koningin Elizabeth II
- De interessante mythe over deze honden stelt dat Welsh Pembroke Corgi betoverde honden zijn
- De Welsh Pembroke Corgi verschilt voldoende van de Cardigan Corgi maar behoort tot dezelfde familie
- De betekenis van de naam Corgi is “dwerghonden”
Welsh corgi pembroke opvoeden
Allereerst moet je je Welsh Pembroke Corgi een gezonde voeding geven. Een gezonde voeding is essentieel voor de algemene gezondheid van je hond. Zorg er vervolgens voor dat je je hond meeneemt naar buiten en hem kennis laat maken met verschillende plaatsen en mensen. Dit is nodig om je hond te laten socialiseren. Zorg er samen met dit alles voor dat je voldoende tijd met je hond buiten doorbrengt.
Je kunt een spelletje met je hond uitzetten, of gewoon een actieve wandeling houden mete je hond zo blijft hij energiek en fit. Vergeet als laatste niet om extra voor je hond te zorgen als het een puppy is. Dit houdt in dat je een comfortabel bed, traktaties, en speelgoed voor je puppy verzorgd. Tenslotte is een essentiële factor voor de opvoeding van elk hondenras effectief trainen en nooit onaanvaardbaar gedrag toelaten.
De rasverenigingen
Bijna elk land, stad of streek heeft wel een vereniging die zich inzet voor de verbetering van honden. Deze verenigingen kunnen ook specifiek voor hondenrassen zijn, bijvoorbeeld de Nederlandse Welsh Corgi Vereniging in Nederland. Deze Nederlandse vereniging werkt toe naar in verbetering en behoud van de beide Corgi rassen.
Bovendien richt deze vereniging zich ook op het bereiken van bewustwording over dit hondenras. Afgezien daarvan werken de mensen van de vereniging aan het voorkomen en bestrijden van erfelijkheidsgebreken in het Welsh Pembroke Corgi hondenras. Bovendien is een van de doelen van de vereniging het bijeenbrengen van de liefhebbers van het ras en belangstellende fokkers.
Daardoor zal de populatie uiteindelijk toenemen, terwijl de afstamming raszuiver blijft en gepresenteerd wordt. Tenslotte zorgt de vereniging ook voor het algemene welzijn en de verbetering van dit hondenras in Nederland.
Kinderen en andere dieren
Welsh Pembroke Corgi heeft pver het algemeen niet echt een probleem met kinderen. In feite speelt hij graag met hen. Maar omdat het een van nature kudden bijeenhoudend ras is, kan het af en toe kinderen opjagen. Bovendien kan de hond het goed vinden met andere dieren als de Pembroke Corgi goed gesocialiseerd is of de eigenaars de huisdieren samen opvoeden. Onbekende mensen en dieren kunnen een probleem vormen, en de Pembroke zal zeker onvriendelijk tegen hen zijn, dus pas daarvoor op.
Conclusie
Deze gedetailleerde gids over het hondenras dat bekend staat als Welsh Pembroke Corgi brengt je alle nodige informatie die je over het ras moet weten.
Het maakt dus niet uit of je een algemene liefhebber van het ras bent of dat je ernaar uitkijkt er een te adopteren. Deze gids heeft het allemaal voor je, en hopelijk blijkt hij informatief en nuttig voor je te zijn.
Bronvermelding:
https://welshcorgiassociation.nl/
https://www.akc.org/dog-breeds/pembroke-welsh-corgi/
https://dogtime.com/dog-breeds/pembroke-welsh-corgi#/slide/1
https://www.hillspet.com/dog-care/dog-breeds/welsh-corgi-pembroke
https://www.akc.org/expert-advice/lifestyle/fun-facts-about-the-pembroke-welsh-corgi/