Hond wassen

Hoe vaak hond wassen
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Inleiding

Een hond moet je nooit zomaar wassen, maar alleen als het echt nodig is. Een voorbeeld van wanneer het nodig kan zijn is als je hond in de sloot is gesprongen, door viezigheid heen is gerold of last heeft van allergieën. Mocht dit het geval zijn, ga dan eerst naar de dierenarts om het te bespreken, het kan zijn dat de dierenarts dan aanraadt om de hond te wassen. Het is aan te raden om voldoende tijd te nemen om je hond te wassen, aangezien het de nodige zorg en aandacht vergt. Daarbij wil je uiteraard voorkomen dat de hond dit als een zeer traumatische gebeurtenis ervaart.

Waarom moet je een hond nooit zomaar wassen?

Een hond moet je alleen wassen als het echt nodig is in verband met de beschermlaag die hond van nature heeft. Als je een hond namelijk te vaak was, tast je deze beschermlaag aan. Wanneer een hond een vettige huid heeft, wil dit zeggen dat het goed gesteld is met de beschermlaag. Om te voorkomen dat je deze onbedoeld aantast, hoef je je hond maar één tot vier keer per jaar te wassen.

Hond wassen

Waar moet je rekening mee houden als je een hond gaat wassen?

Als je van plan bent je hond te wassen, is het zeker aan te raden om hondenshampoo aan te schaffen. Deze shampoos zijn namelijk speciaal aangepast aan de huid van de hond, waardoor de huid van de hond minder snel wordt aangetast als wanneer deze wordt gewassen met een mensenshampoo. Voordat je de hond gaat wassen, is het aan te raden om de haren van de hond eerst goed uit te borstelen, zodat zoveel mogelijk losse haren eruit zijn en er geen klitten meer in de haren zitten. Dit is vooral aan te raden bij langharige honden, deze hebben immers meer last van klitten, dan kortharige honden.

Als je eenmaal de hond gaat wassen, is het belangrijk dat je de oren goed beschermd om gehoorbeschadiging te voorkomen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door voorzichtig een watje in de oren te doen. Of de oren met je handen af te schermen van het water, zodat er geen water in de oren komt.

Hoe moet je een hond wassen?

Om te beginnen maak je de hond nat met warm lauw water, waarbij je de douchekop ongeveer een centimeter van de huid houdt. Het is wel aan te raden om eerst zelf te voelen of het water goed is. Je wil immers niet dat je te warm water of te koud water gebruikt om je hond mee nat te maken. 

Je werkt van achter naar voren, waarbij je voorkomt dat er water in de oren, ogen en neus van de hond komt. Daarna zeep je de hond in met de haarrichting mee. Ook dit doe je van achter naar voren, waarbij je de shampoo goed inwrijft. Je wil immers dat niet alleen de bovenlaag schoon wordt, maar ook de laag daaronder. Als dit is gebeurd, kun je de zeep weer uit gaan spoelen. Dit doe je van voor naar achter, waarbij je een zachte straal water gebruikt. Dit doe je aangezien de zeep alleen meer gaat schuimen als je een harde straal gebruikt. Hier moet je ruim de tijd voornemen, aangezien er geen zeep meer in de vacht moet blijven zitten, anders kan dat leiden tot huidirritatie. De wasbeurt beëindig je door de hond droog te wrijven met een handdoek. Het is hierbij niet de bedoeling dat je de hond droog schrobt. Dit wordt namelijk als erg naar ervaren door de hond, maar zorgt er ook voor dat er meer klitten in de haren komen te zitten. Bij langharige honden is het soms ook aan te raden om ze droog te föhnen, terwijl je ze borstelt. Zorg hierbij wel dat de temperatuur van de föhn niet te warm wordt. Dit kan de beschermlaag namelijk aantasten, maar de hond ook onbedoeld pijn doen. Dat is uiteraard niet de bedoeling.

Mocht de hond een erg droge huid hebben, dan kan het lonen om de hond in te smeren met een crème of olie speciaal voor de hondenhuid voor extra vocht.

Als de wasbeurt voorbij is, is het zeer aan te raden om de hond te belonen met een lekkere snack. Dit zodat de hond een positieve associatie krijgt bij het wassen en het de volgende keer een stuk makkelijker gaat. Veel honden ervaren het wassen namelijk in het begin als een zeer enge en negatieve ervaring, maar door ze achteraf een beloning te geven kan dit veranderd worden.

Benodigde spullen

1. Bad of buitenplaats

2. Douchekop of tuinslang

3. Antislipmat

4. Speciale hondenshampoo(Gekocht op PetsPlace)

*Deze gebruiken wij voor onze hond kruising (Akita inu & Alaska Malamute).

Hond wassen shampoo

5. Hondenborstel

6. Handdoek

7. Badborstel (optioneel)

8. Föhn met koude lucht (optioneel)

Combi deals

Wij proberen altijd de goedkoopste verkopers te zoeken. Zie jij het ergens goedkoper? Meld het aan ons en wij passen het aan op onze website.

Conclussie

  • Was je hond niet onnodig
  • Pas op met (te) warm water
  • 1 tot 4 keer per jaar is meer dan voldoende
  • Oren beschermen
  • Niet droog schrobben
Beoordeel dit artikel
[Total: 0 Average: 0]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test