Sledehond

Sledehond
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Wat heeft een sledehond nodig?

Wat zou er nodig zijn om honderden kilometers te lopen over verpakt ijs en bevroren land, in super koude omstandigheden voor de komende dagen en weken? Dat is heel gemakkelijk: Veel moed, kracht, en een extreme concentratie om te komen waar je naartoe gaat.

Sledehond

Welke rassen zijn de beste sledehonden?

De Samojeed, de Alaska Malamute, de Siberische Husky, de Chinook zijn enkele van de meest voorkomende sledehondenrassen, en met reden.

Sledehonden zijn mogelijk tussen 35.000 en 30.000 jaar geleden in Mongolië ontstaan. Wetenschappers suggereren dat de mens ongeveer 25.000 jaar geleden met zijn honden naar het noorden van de poolcirkel is verhuisd en ze ongeveer 3000 jaar geleden is begonnen met het trekken van sleden.

Historische verwijzingen naar honden die door inheemse Amerikaanse culturen worden gebruikt, gaan terug tot de dagen voordat de eerste Europeanen land maakten. Er waren twee belangrijke soorten sledehonden: de ene werd onderhouden door kustgemeenschappen en de andere door mensen die in het binnenland woonden. In het midden van de jaren 1800 vergezelden Russische handelaren de Yukon rivier in het binnenland en kochten sledehonden uit dorpen langs de kust.

Bekijk de volledige lijst

Alle rassen hieronder zijn van oorsprong gebruikt als sledehond. 

Sledehond Geschiedenis

De eerste georganiseerde sledehondenrace werd pas in 1850 gehouden, van Winnipeg, Manitoba, naar St. Paul, Minnesota. Maar de plaats van de sledehonden in de menselijke geschiedenis gaat duizenden jaren terug en diende een veel grotere functie dan alleen vermaak. Sledehonden waren het belangrijkste contact- en transportmiddel in barre arctische weersomstandigheden. In feite beweren sommige onderzoekers dat het overleven van de mens in het noordpoolgebied onwaarschijnlijk zou zijn geweest zonder de hulp van sledehonden. Er zijn veel opmerkelijke periodes in de geschiedenis waarin sledehonden een belangrijke rol speelden. Enkele opmerkelijke periodes in de laatste twee eeuwen zijn:

  • De Klondike Gold Rush van de Yukon aan het einde van de 19e eeuw, waar sledehonden alles van goudzoekers de voorraden en post droegen.
  • Roald Amundsen’s 1911 Zuidpool expeditie, waarbij de grote Noorse ontdekkingsreiziger sledehonden gebruikte (die hij had geleend van de Inuit tijdens zijn eerdere ontdekking van de Noordwestelijke Passage). Amundsen versloeg concurrent Robert F. Scott naar de Zuidpool en noemde het gebruik van sledehonden als een van de redenen voor zijn behaalde succes.
  • Een epidemie van difterie in 1925 in Nome, Alaska, waarbij 20 teams van sledehonden een cruciale anti-toxine leverden aan de zieke leden van de stad voor bijna 1100 km in 6 dagen.

Aan het einde van de jaren 1800 en het begin van de jaren 1900 werd het de “Leeftijd van de Sledehond” genoemd. Daarna werkten de hartige rassen in een aantal beroepen, totdat vliegtuigen, wegen, vrachtwagens en sneeuwscooters hen uiteindelijk buiten bedrijf stelden. Maar toen hun werk was opgedroogd, stopten ze niet met het bestaan.

De sledehondenrassen en hun eigenaren doen voor hun plezier mee aan activiteiten zoals de Iditarod en de Yukon Hunt. Ook wel benoemd als de “World Series of Mushing Events”, is de Iditarod 1.100 mijl(1750km) van pure uithoudingsvermogen, die 10 of 11 dagen duren, afhankelijk van het seizoen. Het begint met een ceremoniële opening in Anchorage, Alaska, op de ochtend van de eerste zaterdag van maart.

Het winnende team neemt een prijs van $50.000 mee naar huis. 

Bekende Sledehonden

Waarschijnlijk de beroemdste sledehond van allemaal was Balto, een gitzwarte Siberische Husky, die de leidende hond van het sledehondenteam was die het diphtheria serum in Nome relais bracht tijdens de diphtheria-epidemie van 1925. Er was serum in Nenana, maar de stad was 700 mijl (1100km) verderop, en het was ontoegankelijk, behalve voor hondensleeën. Er werd een estafette opgericht, en er werden 20 teams samengesteld. Zes dagen later raakte het levensreddende serum Nome.

In 1995 bracht Universal Pictures een film uit met de naam “Balto”, gebaseerd op zijn leven. Drie van de vier sterren werden gewonnen door de meest populaire filmcriticus van de dag, Roger Ebert. Vandaag de dag staat in Central Park een bronzen beeld ter ere van Balto.

Terwijl de leidende hond van de laatste 53 mijl (85km) Balto is, vinden velen dat het de Siberische Husky leidende hond Togo de echte redder van de dag. De 12-jarige Togo kruiste een verbazingwekkende 264 mijl (425km), in vergelijking met een gemiddelde van 31 mijl (50km) elk voor de andere teams.

Na verloop van tijd, met behulp van historici, begon Togo het respect te winnen dat hij verdiende. In 2001 kreeg Togo zijn eigen standbeeld in het Seward Park van NYC. In 2019 werd zijn verhaal verteld in Togo’s Disney+ film, met Togo’s eigen afstammeling, Diesel.

Sledehonden wedstrijden vandaag de dag

Minder deelname aan sledehonden wedstrijden is niet het enige obstakel. De klimaatverandering heeft het grootste effect op de sledehonden van vandaag. Het gebrek aan sneeuw en ijs zorgt voor afgelastingen en aanpassingen aan de wedstrijd. In werkelijkheid hebben de twee regio’s in Alaska, waar de meeste wedstrijden plaatsvinden – het centrale binnenland en de westkust – de op één na en de op twee na hoogste stijgende temperaturen in Alaska.

Deze ontwikkelingen hebben geresulteerd in de toegenomen sluiting van de sledehondenbedrijven en de behoefte aan nieuwe huizen voor deze honden. Hoewel sommige mushers het erover eens zijn dat sledehonden geen perfecte huisdieren zijn – ze wijzen op moeilijkheden bij het trainen in huis, het lopen aan de leiband en verlatingsangst.

Beoordeel dit artikel
[Total: 3 Average: 4.3]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test