Samojeed

Samojeed
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over Samojeed

De Samojeed ook wel Samoyed genoemd. Oorspronkelijk gefokt voor de jacht, het sleeën en het hoeden van rendieren, bleek het Samojeed hondenras een waardevolle metgezel te zijn voor de Samojeed bevolking van Noordwest-Siberië. Een van de taken van het ras: roedel bij elkaar houden, opsporen, en het verwarmen van hun eigenaren door ’s nachts bovenop hen te slapen.

Als werkhond kunnen de Samojed’s soms sterk zijn, maar bovenal blijven ze vriendelijk, zachtaardig en toegewijd aan het gezin. Ze zijn aanhankelijk met bijna iedereen, zolang nieuwe mensen het niet erg vinden om hun kleren schoon te maken door de hoeveelheid haar die deze hond kan loslaten.

Deze hond staat bekend als de “Sammy smile”, een kleine maar waarneembare, omgekeerde hoek van de mond van de Samojeed. Dit is een tevreden, lieve hond ten opzichte van het leven en de mensen met wie hij samenleeft.

Samojeeds liefde voor de mens is mogelijk te danken aan zijn sterke band met de Samoyed mensen die hem duizenden jaren geleden op het Taimyr schiereiland van Siberië hebben opgevoed. De honden trokken sleden, hoedden rendieren, jaagden op wild en verdedigden de Samojed tegen roofdieren. De honden bleven vaak bij de mensen, speelden met de kinderen (waar hij nog steeds van geniet) en hielpen hen warm te houden in het koude klimaat.

Tot op de dag van vandaag is de reputatie van de Samojeed als een intelligente, waardige, familiehond goed verdiend. Hij geeft altijd het liefst een onvoorwaardelijke liefde aan een bepaald persoon in het huishouden, maar hij is dol op iedereen in de roedel. Het gelukkigst als het deel uitmaakt van het gezinsleven, wil dit ras bij mensen zijn. Echt, de Samojeed te veel alleen laten is de beste manier om hem ellendig te maken en is dan ook echt af te raden.

Samen met zijn glimlach is Sammy’s kenmerkende eigenschap zijn ultradikke witte vacht. In de wintermaanden is hij zo dik dat je zijn huid er nauwelijks onder kunt zien – wat betekent dat hij in het voorjaar zwaarder gaat verharen. En geloof het of niet, de Samojeed “wol” is de favoriete wever; de wol is gekaard, gesponnen en geweven of gebreid in zachte, mooie kledingstukken.

Zo mooi als het is, is de Sammy jas een moeilijke vacht. Eigenaren moeten voorzichtig zijn en ervoor te zorgen dat ze niet in de war raken(gaan klitten). En zoals u zich kunt voorstellen, kan de rui periode, de hoeveelheid wit haar rond het huis, de tuin, op de meubels, en vastgeplakt aan je kleren ontmoedigend zijn. Dat gezegd hebbende, een goed verzorgde Samojeed is een prachtige hond voor de eigenaar die deze last aankan.

Zo vriendelijk en slim als dit ras is het voor de Samojeed moeilijk om te bezitten. Hij kan een pratende hond zijn, die zijn voorkeur en afkeer deelt door middel van gehuil of geblaf. Het is het beste om deze werkhond bezig te houden, anders is het waarschijnlijk dat hij terugkeert naar irritante of sloop activiteiten zoals graven, springen over het hek, naar de vuilnisbak gaan, of op schoenen kauwen. Zijn jachtinstinct is hoog, dus het is moeilijk voor hem om de jacht op eekhoorns, konijnen of zelfs katten te weerstaan. Zelfs een goed getrainde Samojeed is niet te vertrouwen.

De voorbereiding van een Sammy is veeleisend. Dit ras is slim en leert gemakkelijk, maar je moet de training met de juiste instelling benaderen. Geef hem hem geen herhaling. Behendigheid en controle maken “denkoefeningen” ideaal voor de Samojeed.

Algemene informatie

Levensverwachting

10 tot 12 jaar

Herkomst

Siberie/Rusland

Lengte

Teefje: 48–53 cm, Reu: 53–60 cm

Gewicht

Teefje: 16–20 kg, Reu: 20–30 kg

Kleuren

Wit, Wit met biscuit, Crème

  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden(met de juiste trainnig)

Geschiedenis van de hond

De winterharde Samojeed werd oorspronkelijk gebruikt om te jagen op kuddes rendieren en sleeën voor het Siberische Samojeed-volk. Er wordt gezegd dat het Samojeed-volk vriendelijk met deze werkhonden omgingen, zodat ze aan het eind van de dag konden deelnemen aan hun gezinsactiviteiten. Het was deze nabijheid die aanleiding gaf tot een gevoel van vertrouwen en loyaliteit in het ras dat vandaag de dag nog steeds bestaat.

De Samojeed reisde aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw vanuit Siberië om de slee te trekken op poolexpedities, waaronder de beroemde reis van Sir Ernest Shackleton naar Antarctica. Deze honden, samen met de ontdekkingsreizigers die ze hielpen, leden vreselijke ontberingen. Alleen de beste en meest fitte honden hebben zulke expedities overleefd.

Samojeed genaamd Antarctic Buck zou de allereerste zijn geweest die naar Engeland is gebracht. Koningin Alexandra was een liefhebber van het ras, en veel van de huidige Engelse en Amerikaanse Sammies stammen af van haar hond.

De eerste rasstandaard werd in 1909 in Engeland geïntroduceerd. De oorspronkelijke Samoyed Club of America werd opgericht in 1923, hetzelfde jaar dat de Amerikaanse rasstandaard werd aangenomen.

Samojeed

Het karakter van de Samoyed

De goed opgevoede Samoyed is een intelligente, zachtaardige en trouwe hond. Hij is beleefd en aanhankelijk met zijn gezin, ook met kinderen, en doet het goed op het feit dat hij deel uitmaakt van het huishouden.

De Samojeed is geen “eenzame wolf” hond, hij houdt van nauw contact met degenen bij wie die leeft, en is emotioneel en fysiek niet in staat om alleen gelaten te worden in een hondenren of achtertuin. Zijn loyaliteit en alertheid maken hem ook tot een sterke waakhond.

De Samojeed is nog steeds een jager in hart en nieren. Hij is op zoek naar de kleine dieren die hij als prooi ziet. Hij moet nog steeds worden aangelijnd voor zijn bescherming als hij niet thuis is in zijn omheinde tuin.

Het temperament wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder erfelijkheid, scholing en socialisatie. Puppy’s met een leuk temperament zijn nieuwsgierig en speels, in staat om mensen te benaderen en vast te houden.

Een jonge Samojeed opvoeden

Zoals elke hond heeft Samoyed behoefte aan een vroege socialisatie-blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn. Socialisatie helpt om ervoor te zorgen dat uw Samoyed puppy opgroeit tot een goed gevormde hond.

Het is een perfecte start om hem in te schrijven in een puppy cursus. Door regelmatig bezoekers uit te nodigen en ze kennis te laten maken met drukke parken, winkels die honden accepteren, en ontspannen wandelingen om de buren te ontmoeten, zou hij ook zijn sociale vaardigheden kunnen oppoetsen.

Samoyed

De verzorging van de hond

 

Beweging

De actieve Samoyed is niet geschikt om in een appartement te wonen. De beste optie is een woning met een brede, veilig omheinde tuin. Aangezien de Samojeed een werkhond is, heeft hij ruimte nodig om te spelen.

Houd hem geestelijk bezig door voortdurende hondentraining en -sport. ALs hij zich gaat vervelen, zal je hond waarschijnlijk gaan graven, ontsnappen of kauwen om zich te vermaken. Let op: De Samoyed moet aan de lijn worden gehouden terwijl hij in het openbaar is; hij kan zelden de verleiding aan om zijn jachtintisct te laten zien.

Met zijn noordelijke halfrond oorsprong is de Samojeed een perfecte match voor koude klimaten, en hij houdt ervan om te spelen in de sneeuw. Omgekeerd kan hij met zijn dikke vacht kwetsbaar zijn voor hitte. Laat hem niet te veel bewegen als het ongelooflijk warm is, wandel ’s morgens vroeg of ’s avonds als het koeler is. Houd je Sammy binnenshuis met ventilatoren of airconditioning tijdens de hitte van de dag.

Je zal extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen als je een Samoyed puppy opvoedt. Net als verschillende honden van grote rassen ontwikkelt de Samoyed zich snel tussen de leeftijd van vier en zeven maanden, waardoor ze kwetsbaar zijn voor botafwijkingen en verwondingen. Ze doen het goed met een hoogwaardig, caloriearm dieet (Puppybrokken) dat voorkomt dat ze te snel groeien.

Laat je Samoyed-puppy bovendien niet rennen en spelen op een ruwe ondergrond (zoals een stoep), te veel springen of zware lasten trekken totdat hij minstens twee jaar oud is en zijn gewrichten volledig gevormd zijn. Standaard spelen op gras is perfect, en dat geldt ook voor de behendigheidslessen.

Socialisatie is een andere cruciale stap in de training van een Samojed pup (het proces waarbij pups of volwassen honden leren om vriendelijk te zijn en met andere honden en mensen om te gaan). Zoals elke hond kan hij verlegen worden als hij niet goed gesocialiseerd is en blootgesteld wordt aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen als hij jong is. De puppy en gehoorzaamheidslessen worden ook aanbevolen voor de Samoyed om de juiste hondenmanieren te leren.

 

Vacht verzorging

De Samoyed heeft een bovenvacht en een zachte en dichte ondervacht.  Het onderhoud kan overweldigend zijn. Regelmatig borstelen is nodig wanneer de vacht is uitgeworpen(rui periode); één of twee keer per week wanneer dat niet het geval is. Hij heeft maximaal één keer per acht weken een bad nodig, of als hij in modder of iets dergelijks rolt. Het baden van de Samoyed is ook een tijdsbesteding, evenals het grondig wassen van de vacht, het spoelen van de shampoo en het volledig laten drogen is geen eenvoudig proces.

Veel eigenaren hebben gekozen voor een professionele trimsalon voor hun Samoyed. Hoewel het duur is, helpt het om een deel van de druk weg te nemen van de eigenaar. Je moet echter wel regelmatig borstelen.

Maak je Samoyed zijn tanden minstens twee tot drie keer per week schoon om de aanslag van de tandsteen en de bacteriën die erin schuilen te verwijderen. Regelmatig poetsen is veel gemakkelijker als je tandvleesproblemen en een slechte ademhaling wilt voorkomen.

Knip de nagels één of twee keer per maand bij als je hond als ze niet op natuurlijke wijze korter worden, om pijn en andere problemen te voorkomen. Als je de nagels op de vloer hoort tikken, is het te lang. Hondennagels hebben bloedvaten in zich en als je te diep knipt, kan je  een bloeding veroorzaken – en zal je hond niet meewerken de volgende keer dat hij de nagelknipper naar buiten ziet komen. Dus, als je geen kennis hebt van het knippen van hondennagels, vraag dan een dierenarts of trimsalon om aanwijzingen.

Zijn oren moeten wekelijks worden getest op roodheid of een slechte geur, wat kan het kan wijzen op een infectie. Wanneer je de oren van jouw hond controleert, schrob ze dan met een wattenstaafje dat is bevochtigd om infecties te helpen voorkomen. Spuit niet iets in de gehoorgang; maak alleen het buiten oor schoon.

Laat je hond vanaf puppy af aan er aan wennen dat hij wordt geborsteld en gecontroleerd. Maak van het verzorgen een leuke ervaring vol lof en beloningen, en je zal de basis leggen voor eenvoudige verzorging en andere handelingen als je een volwassene hond hebt.

Wanneer je de hond onderzoekt, zoek dan naar zweren, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, tederheid of ontsteking van de huid, neus, mond en ogen, en de voeten. De ogen moeten open zijn, zonder roodheid of afscheiding. Je zorgvuldige wekelijkse test zal je helpen bij het vroegtijdig opsporen van mogelijke gezondheidsproblemen.

Gezondheid van dit ras

Samojeed zijn meestal gezond, maar zoals alle rassen zijn ze kwetsbaar voor bepaalde gezondheidsziekten. Niet alle Samojeden zullen een of meer van deze ziekten krijgen, maar het is goed om op de hoogte te zijn als je aan dit ras denkt.

Als je een puppy koopt, zoek dan een betrouwbare fokker die je de gezondheidstoestand van beide ouders van jouw puppy kan laten zien. Gezondheidsklaringen geven aan dat een hond is gecontroleerd en ontdaan van een bepaalde aandoening.

Bij Samoyeds kan je gezondheidsklachten zien zoals: heupdysplasie, elleboogdysplasie, hypothyreoïdie en de ziekte van von Willebrand.

Wat kost een Samojeed

Een Samoyed zal je over het algemeen tussen de 1000 en 1500 euro kosten. Het spreekt voor zich dat het niet goedkoop is om dot prachtige ras te nemen. Dit geldt dan nog voor de reguliere honden. Indien je een Samojeed wilt kopen met een uitzonderlijke stamboom zal je eerder aan een totaalbedrag van 1500 tot zelfs 3000 euro moeten denken.

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou. Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

De rasverenigingen

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er heel veel rasverenigingen te vinden in ons land. Dit is dan ook niet anders als het aankomt op de Samojeed. We kennen in ons land de samojedenclub. Deze club is echt speciaal bedoeld voor dit mooie ras. Het is een club die zich onder andere inzet voor een beter fokbeleid voor deze honden. Daarnaast houden ze regelmatig lezingen voor hondeneigenaren om ze meer te leren over het bijzondere ras wat ze eigenlijk in huis hebben.

Bekende fokkers

Iedereen die er over nadenkt om dit ras in huis te halen zou ervoor moeten kiezen om een goede fokker te benaderen. Dit is noodzakelijk om meer zekerheid te hebben dat het een gezonde hond zal worden. Voor het kopen vaan een Samoyed is het van belang om te kiezen voor fokkers die zijn aangesloten bij de Club van hierboven.

Bayka’s Dream

Sammy’s Place

Naschja

Ben jij een erkende fokker en sta je er niet tussen? Neem contact met ons op en we plaatsen je erbij.

Conclusie

Dankzij dit artikel zal ook jij een veel beter beeld hebben gekregen over de Samojeed (Samoyed). Het is echt een bijzonder en prachtig ras om te kiezen, dat is een ding wat zeker is. Hoewel je deze hond ook goed moet trainen en het belangrijk is je hond overal bij te betrekken, is het vaak een hele lieve trouwe hond. Mocht je nu ook meer te weten willen komen over andere soorten hondenrassen dan is het geen verkeerd idee om hier op de site even te blijven hangen. Er zijn namelijk nog veel meer handige artikelen te vinden die echt van belang kunnen zijn.

Welke hondenrassen je misschien ook interessant vindt:

Als je van de Samoyed houdt, vind je deze rassen misschien ook wel leuk:

Beoordeel dit artikel
[Total: 267 Average: 4.9]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test