Tsjechoslowaakse wolfhond

tsjechoslowaakse wolfhond
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over de Tsjecho-Slowaakse wolfhond

De Tsjecho-Slowaakse wolfhond is oorspronkelijk gefokt voor grenspatrouilles in Tsjecho-Slowakije in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Tegenwoordig worden ze in Europa en de Verenigde Staten gebruikt voor opsporing en redding, gehoorzaamheid, behendigheid, waken en de werkhondensport. Deze hond is ontworpen voor flexibiliteit en hardheid in zware weersomstandigheden en is veel zelfstandiger van aard dan veel andere werkhondenrassen. Ze zijn een uitstekende optie als metgezel voor actieve eigenaren die graag tijd doorbrengen met de hond. Deze honden houden van activiteiten in de buitenlucht, zoals fietsen, hardlopen of wandelen. Dit is absoluut geen hondenras voor een beginner.

Algemene informatie

Levensverwachting: 13 – 16 jaar
Herkomst: Tsjecho-slowakije, Slowakije
Lengte: Reu: 60-65 cm Lengte: Teef: 60 cm
Gewicht: Reu: 25 – 30 kg Gewicht: Teef: 20 – 25 kg
Kleuren: Zilvergrijs, Grijs, Yellow-gray

 • Trainbaarheid
 • Geschikt voor kleine tuin
 • Kan lange tijd alleen blijven
 • Geschikt als eerste hond
 • Intelligentie
 • Kindvriendelijk
 • Waaksheid
 • Vachtverzorging
 • Energie level
 • Kan met andere katten/honden(met de juiste trainnig)
tsjechoslowaakse wolfhond

Het karakter van de hond

De Tsjecho-Slowaakse wolfhond is een primitief hondenras met een dominante en onafhankelijke persoonlijkheid, die een andere aanpak van de training vereist. Consequentie en geduld zijn een must. Deze hond is zelfverzekerd, levendig, actief, sterk en energiek en gehoorzaam met snelle reacties. Ze zijn ook zeer intelligent, veelzijdig en nieuwsgierig. Vroegtijdige socialisatie en training zijn erg belangrijk. Met de juiste training kunnen deze honden uitblinken in veel verschillende soorten activiteiten, maar ze moeten wel een doel zien voor de gewenste taak. Ze vervelen zich heel gemakkelijk, houden er niet van om repeterende taken uit te voeren en weigeren vaak om taken uit te voeren ongeacht de stimulerende behandeling. Positieve versterkingsoefeningen worden sterk aanbevolen. De Tsjecho-Slowaakse hond wordt niet voor de eerste keer aanbevolen aan eigenaars omdat ze een sterk leiderschap en een sterke structuur van de roedel nodig hebben.

De juiste verzorging

De Tsjecho-Slowaakse wolfhond is een zeer gezond en robuust ras.  Het is verstandig om de fokker te vragen welke gezondheidsproblemen zij in elke genetische lijn hebben gezien. De Tsjechische Wolfhond staat bekend als gezonder dan de gemiddelde hond. Echter, zoals in alle hondenrassen zijn er gezondheidsproblemen die grote hondenrassen zoals deze wolfhonden kunnen hebben. Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die in dit ras voorkomen zijn: ED, HD en Cataracten.

Hoewel sommige mensen beweren dat dit een uitzonderlijk veilig ras is, zijn er vaak gevallen van onverantwoord fokken of “toevallige” fokkerij waarbij honden niet zijn getest op gezondheidsproblemen en medische problemen hebben doorgegeven aan hun pups. Vraag daarom altijd aan de fokker of je de gezondheidstesten mag zien. 

Ben je benieuwd naar waar jou wolfshond uit bestaat? Kijk dan eens naar een DNA test voor honden. Voor een uitgebreide uitleg hierover kan je ons artikel lezen.

De verzorging van dit ras

 • Eten

Een rauw dieet heeft de voorkeur voor een Tsjecho-Slowaakse wolfhond, maar een hoogwaardig, graanvrij brok met rauwe supplementen is ook goed. Veel hondenvoerbedrijven hebben ras specifieke formules voor kleine, middelgrote, grote en extra grote rassen. Tsjecho-Slowaakse wolfshonden zijn een middelgroot ras.

Wat je je hond voert is een individuele keuze, maar samen met je dierenarts en/of fokker kun je het beste de frequentie van de maaltijden als pup en de beste voeding voor volwassenen bepalen om de levensduur van de hond te verlengen. Schoon, vers water moet altijd beschikbaar zijn.

 • Borstelen

Tsjecho-Slowaakse wolfshonden hebben een weerbestendige vacht; deze reinigt zichzelf op natuurlijke wijze van modder en vuil. Zelden hebben ze een bad nodig en hebben ze weinig of geen lichaamsgeur. Ze zijn twee keer per jaar in de rui en moeten dan dagelijks worden geborsteld. De wintervacht is dikker, zwaarder en langer dan de kortere, dunnere zomervacht, die in de koudere maanden van het jaar mogelijk meer verzorging nodig heeft. Hun sterke, snelgroeiende nagels moeten regelmatig worden geknipt met een nagelknipper of -slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. Hun oren moeten regelmatig worden onderzocht om de ophoping van oorsmeer en vuil te voorkomen die kunnen bijdragen tot infecties. De tanden moeten regelmatig worden geborsteld.

 • Beweging

Het is bekend dat dit ras onbeperkte energie heeft, vooral de puppy’s en jonge adolescenten. Dagelijkse lange wandelingen/hardlopen in combinatie met mentale stimulatie werken goed. Het lukt niet om ze zelf in de achtertuin te zetten, de kans dat ze dan op slooptour gaan is aanzienlijk. Dit ras doet het het beste als ze een “zinvol werk” hebben waaraan ze zich kunnen wijden. Ze houden ervan om veel te doen met hun baasjes. Activiteiten zoals zwemmen, wandelen, ballen ophalen of honden frisbee kunnen een goede manier zijn om energie te besteden. De wolfshond kan een jachtinsticht hebben naar kleine dieren, dus omheinde terreinen en/of aan de leiband zijn altijd een goed idee.

Wat kost Tsjecho-Slowaakse wolfhond

Dit hondenras kost vaak rond de €1500,- dit bedrag kan hoger zijn als de hond een hele goede stamboom heeft.

Benodigdheden voor je nieuwe hond

Naast de aanschaf van een hond moet je nog een aantal dingen in huis halen. Door deze benodigdheden in huis te halen zal je hond zich sneller thuis voelen bij jou.

Naast de standaard benodigdheden kan je nog een aantal producten in huis halen die het leven met je hond fijner maken.

De Ras verenigingen

Er zijn ontzettend veel verschillende verenigingen voor honden te vinden. Dit is dan ook echt niet anders als het aankomt op de Tsjecho-Slowaakse wolfhond. Mocht je deze hond in huis hebben dan zou je een kijkje kunnen nemen op de website van de nvtw.nl. Deze club zet zicht in voor de belangen van deze hond. Bij deze club kan je onder andere handige informatie vinden die ziet op de verzorging van de hond. Daar komt bij dat je ook gelijk meer informatie kunt vinden over de beste fokkers die er te vinden zijn voor jouw hond. Neem dus zeker eens een kijkje als je daar meer over te weten wilt komen.

Conclusie

De informatie uit dit artikel heeft je een beter beeld gegeven bij dit unieke ras. Het is echt een super stoere en mooie hond om in huis te halen. Door het sterke karakter en zijn roeder instinct kan het een vriend worden om nooit te vergeten. Door de juiste training zal ook jij kunnen zorgen voor een hond die goed naar je luistert. Meer te weten komen over alle mogelijke soorten hondenrassen? Blijf dan zeker even hangen op de site. Er zijn namelijk nog veel meer artikelen die je zeker even door zou kunnen nemen!

Welke hondenrassen je misschien ook interessant vindt:

Als je van de Tsjecho-Slowaakse wolfshond houdt, vind je deze rassen misschien ook wel leuk:

Beoordeel dit artikel
[Total: 40 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test