Wolfhond

Wolfhond

Wat is een wolfhond?

Wolf-hond hybride (Wolf hybride) is een term die gebruikt wordt om een dier te beschrijven dat deel uitmaakt van een wolf en deel uitmaakt van een huishond. Honden (Canis lupus familiaris) en wolven (Canis lupus) hebben een evolutionaire geschiedenis en delen ook bepaalde fysieke en gedragskenmerken.

Wolven zijn wilde dieren, beïnvloed door evolutionaire krachten die hen in staat stellen om voedsel te vinden om zichzelf gezond te houden en om nakomelingen te produceren. De genetica die ze overbrengen in de omgeving waarin ze leven stelt hen in staat om te overleven zonder de hulp van mensen (Addams, en Miller 2012).

Honden zijn geëvolueerd van wolven in een eeuwenlange periode van domesticatie. Domesticatie is het mechanisme waarmee een wild dier zich aanpast aan het menselijk leven door selectief gefokt te worden door de mens gedurende duizenden jaren.

Wolfhond

Fokproces

Door dit proces is het gedrag van een hond, zijn levenscyclus en zijn fysiologie permanent veranderd door die van een wolf. Op zijn beurt heeft het selectieve fokproces een nieuwe eigenschap als stres veroorzaakt bij deze honden, waardoor ze meer afhankelijk zijn van de mens om te overleven en ze veelzijdig zijn in onze manier van leven. De genen die ze uitdrukken zijn in verschillende mate veranderd ten opzichte van hun wilde soortgenoten, waardoor ze het huiselijke leven goed kunnen leiden (Addams en Miller 2012).

Hoewel hybriden van nature in het wild kunnen voorkomen, zijn ze ongewoon omdat het territoriale karakter van de wolven ervoor zorgt dat ze hun huis verdedigen tegen ongewenste zoals honden, coyotes en andere wolven.

Beheerd door hun instincten vertonen de wolven, zowel in het wild als in gevangenschap, een redelijk consistent gedrag. Sinds enkele decennia worden hun gedragskenmerken bestudeerd en geobserveerd door onderzoekers en er is veel geschreven over hun sociale dynamiek, jachtactiviteit en territoriaal bestaan. Dankzij het harde werk van de onderzoekers zijn we in staat om de reacties van de wolf op verschillende omstandigheden te begrijpen op basis van hun aangeboren instincten. Echter, zoals bij elk wild dier zullen hun acties nog steeds onvoorspelbaar zijn.

Fysieke en gedragsmatige evolutie

Wolven en honden evolueren in verschillende tempo’s, waardoor de fysieke en mentale groei van een hybride dier onzeker is. Seksuele volwassenheid van de wolven betekent een verandering in de hoeveelheid en het evenwicht van de hormonen. Deze hormonale aanpassing is ook gecorreleerd met gedragsveranderingen bij het dier.

Wanneer een wolf de seksuele volwassenheid bereikt (ergens tussen 1 en 4 jaar oud), verschuift hun positie in de roedel ook van die van een pup naar die van een volwassene die verwacht wordt bij te dragen aan de roedel. De status wordt nog belangrijker en het dier kan beginnen met het testen van zijn packmates om een hogere positie in de roedel te krijgen. Het controleren of ondervragen van packmates kan worden doorgegeven aan een menselijke leider” terwijl de wolf in gevangenschap wordt gehouden, waardoor het dier als koppig, stoutmoedig of zelfs vijandig kan worden beschouwd.

Huisdierhonden lijken dit veel sneller te ontwikkelen (6 tot 8 maanden oud), maar veeleisend gedrag komt nog steeds voor, hoewel het over het algemeen minder ernstig is in de meeste rassen in vergelijking met wolven. Hybriden kunnen elke combinatie van wolf of hond ontwikkeling en gedragsveranderingen vertonen.

Daarnaast is het beschermend instinct van wolven om hun voedselvoorraad te beschermen door het creëren van een geur van ontlasting en urineren die worden overgedragen aan de eigenaar thuis. Een bank of een hoek van een kamer kan de plaats innemen van een boom of een rots. Honden daarentegen hebben door domesticatie het instinct verloren om overal waar ze zich voelen te plassen of te poepen en zijn gemakkelijk geconditioneerd om in een bepaald gebied te elimineren. Echter zie je bij de meeste hybride honden zeer weinig tot geen wolfen DNA zitten. Wij hebben onze hond Otis (RAS: Tamaskan) laten testen op zijn DNA en hier kwam 0% wolf invoor.

Hybriden, die een combinatie zijn van deze twee verschillende gedragspatronen, kunnen een zekere mate van territoriaal of testgedrag hebben.

Hybriden als huisdieren

Of hybriden gezonde huisdieren maken is waarschijnlijk de grootste vraag. De waarheid is dat het een dier is met een genetische stamboom waarbij de bijdrage van een lijn van honden die door de jaren heen is gedomesticeerd, is samengesteld met de bijdrage van een dier dat dat niet is.

Wolven zijn van sociale aard en hebben veel aandacht en interactie nodig van hun roedel. Deze veronderstelling wordt aan de eigenaar overgebracht terwijl de wolf in gevangenschap wordt gehouden. Potentiële hybride eigenaren negeren vaak de essentiële taak om de essentie van wilde wolf en huishond te herkennen en raken gefrustreerd wanneer hun “huisdier” onvoorspelbare en onbeheersbare gedragskenmerken begint te vertonen.

Wolf Park is een vereniging die het publiek informeert over de problemen van wolf en hybride bezit. Wolf Park stelt dat veel individuen zich inspannen om te leren over de mogelijke uitkomst van het bezit van een wolf of hybride, maar sommigen doen dat helaas niet. Dit heeft tot gevolg dat dieren in een sfeer worden gehouden waarin hun sociale en gedragsmatige behoeften niet worden vervuld. In deze gevallen brengen dieren vaak hun dagen door in kleine kooien of ketens, met een zeer slechte kwaliteit van leven.

Wanneer een dier, of het nu wild of huiselijk is, wordt gehouden in omstandigheden die niet voldoen aan hun mentale en fysieke behoeften, is er een gevaar voor de veiligheid van de mens. Dit risico is bijna altijd te voorkomen door een goede planning voordat het dier wordt aangeschaft en door een verantwoorde behandeling van het dier voor de rest van zijn leven.

Wil jij meer leren over de wolfhond?

Er zijn een aantal boeken beschikbaar die ik aanraad aan iedereen die geintresseerd is in een wolfhond. Door je goed in te lezen weet je beter wat je te wachten staat. Ook kan het verstandig zijn om eens aftespreken met mensen die al een soort gelijk ras hebben. Zo kan je kennis maken met de hondenrassen en kom je meer te weten over het gedrag van de honden. 

Bekijk de volledige lijst van wolf look a likes hieronder

Alle rassen hieronder genoemd zijn gemaakt om er als een wolf uit te zien. Of hebben er veel weg van. 

Saarlooswolfhond

Saarlooswolfhond

De Saarloos Wolfhond is een prachtig hondenras veel mensen doet verbazen met zijn uiterlijk. Een groot deel van deze verbazing komt voort uit het wolfachtige uiterlijk en de erfenis van het ras. De Saarloos Wolfhond is ontstaan door het fokken van een hond met een wolf, hoewel de eerste paringen bijna een eeuw geleden plaatsvonden. Vandaag de dag heeft de Saarloos Wolfhond het nodig en verdient het om als een hondenras te worden beschouwd. Eén met een werkelijk unieke persoonlijkheid en temperament.

Lees meer

Tsjechoslowaakse wolfhond

tsjechoslowaakse wolfhond

De Tsjecho-Slowaakse Wolfhond is een hondenras dat in 1955 in Tsjecho-Slowakije is ontstaan als gevolg van een experiment. Het is een groot hondenras. De levensverwachting van de Tsjecho-Slowaakse Wolfhond ligt tussen de 13 en 16 jaar. Een perfecte eigenaar voor een pup als deze is iemand die ongelooflijk betrokken is en veel ervaring heeft met het omgaan met honden. Als dat zo klinkt, lees dan meer over dit interessante ras!

Lees meer

Tamaskan

Tamaskan

De Tamaskan mag er dan wel uitzien als een wolf, maar dit ras is een hond. In feite is deze ook selectief gefokt door hondenfokkers om deze wolf-achtige look te produceren, en ze zijn echt mooi. De Tamaskan is uitzonderlijk intelligent en zeer veelzijdig op het gebied van hondensport en werkvaardigheden. Dit ras is bij uitstek geschikt voor doorgewinterde hondenbezitters die de tijd en de middelen hebben om voldoende beweging en mentale stimulatie te bieden.

Lees meer

Alaska Malamute

Alaska Malamute

De Alaska Malamute is rond de 60 cm hoog en weegt 30 tot 45 kg. De Alaska Malamute is van oorsprong een sledehond: Sterke botten, een diepe borst, krachtige schouders, en een dikke, weerbestendige vacht, allemaal schreeuwend: "Ik wil hard werken! " Maar hun amandelvormige bruine ogen hebben een liefdevolle schittering, wat suggereert dat deze honden ook houden van knuffelen met hun mensen als de werkdag voorbij is". Toch hebben deze honden ook veel trots In je "roedel" familie, moet je de leider zijn. Als de mannetjes je niet waarderen, zal hij je uiteindelijk overrulen. Stevige maar liefdevolle training wordt aangeraden te beginnen in de vroege puppyjaren.

Lees meer

Beoordeel dit artikel
[Total: 21 Average: 5]
Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Wat andere lezen

BoekenBoeken