Wolfhond

Wolfhond
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Wat is een wolfhond?

Wolf-hond hybride (Wolf hybride) is een term die gebruikt wordt om een dier te beschrijven dat deel uitmaakt van een wolf en deel uitmaakt van een huishond. Honden (Canis lupus familiaris) en wolven (Canis lupus) hebben een evolutionaire geschiedenis en delen ook bepaalde fysieke en gedragskenmerken.

Wolven zijn wilde dieren, beïnvloed door evolutionaire krachten die hen in staat stellen om voedsel te vinden om zichzelf gezond te houden en om nakomelingen te produceren. De genetica die ze overbrengen in de omgeving waarin ze leven stelt hen in staat om te overleven zonder de hulp van mensen (Addams, en Miller 2012).

Honden zijn geëvolueerd van wolven in een eeuwenlange periode van domesticatie. Domesticatie is het mechanisme waarmee een wild dier zich aanpast aan het menselijk leven door selectief gefokt te worden door de mens gedurende duizenden jaren.

Wolfhond

Fokproces

Door dit proces is het gedrag van een hond, zijn levenscyclus en zijn fysiologie permanent veranderd door die van een wolf. Op zijn beurt heeft het selectieve fokproces een nieuwe eigenschap als stres veroorzaakt bij deze honden, waardoor ze meer afhankelijk zijn van de mens om te overleven en ze veelzijdig zijn in onze manier van leven. De genen die ze uitdrukken zijn in verschillende mate veranderd ten opzichte van hun wilde soortgenoten, waardoor ze het huiselijke leven goed kunnen leiden (Addams en Miller 2012).

Hoewel hybriden van nature in het wild kunnen voorkomen, zijn ze ongewoon omdat het territoriale karakter van de wolven ervoor zorgt dat ze hun huis verdedigen tegen ongewenste zoals honden, coyotes en andere wolven.

Beheerd door hun instincten vertonen de wolven, zowel in het wild als in gevangenschap, een redelijk consistent gedrag. Sinds enkele decennia worden hun gedragskenmerken bestudeerd en geobserveerd door onderzoekers en er is veel geschreven over hun sociale dynamiek, jachtactiviteit en territoriaal bestaan. Dankzij het harde werk van de onderzoekers zijn we in staat om de reacties van de wolf op verschillende omstandigheden te begrijpen op basis van hun aangeboren instincten. Echter, zoals bij elk wild dier zullen hun acties nog steeds onvoorspelbaar zijn.

Fysieke en gedragsmatige evolutie

Wolven en honden evolueren in verschillende tempo’s, waardoor de fysieke en mentale groei van een hybride dier onzeker is. Seksuele volwassenheid van de wolven betekent een verandering in de hoeveelheid en het evenwicht van de hormonen. Deze hormonale aanpassing is ook gecorreleerd met gedragsveranderingen bij het dier.

Wanneer een wolf de seksuele volwassenheid bereikt (ergens tussen 1 en 4 jaar oud), verschuift hun positie in de roedel ook van die van een pup naar die van een volwassene die verwacht wordt bij te dragen aan de roedel. De status wordt nog belangrijker en het dier kan beginnen met het testen van zijn packmates om een hogere positie in de roedel te krijgen. Het controleren of ondervragen van packmates kan worden doorgegeven aan een menselijke leider” terwijl de wolf in gevangenschap wordt gehouden, waardoor het dier als koppig, stoutmoedig of zelfs vijandig kan worden beschouwd.

Huisdierhonden lijken dit veel sneller te ontwikkelen (6 tot 8 maanden oud), maar veeleisend gedrag komt nog steeds voor, hoewel het over het algemeen minder ernstig is in de meeste rassen in vergelijking met wolven. Hybriden kunnen elke combinatie van wolf of hond ontwikkeling en gedragsveranderingen vertonen.

Daarnaast is het beschermend instinct van wolven om hun voedselvoorraad te beschermen door het creëren van een geur van ontlasting en urineren die worden overgedragen aan de eigenaar thuis. Een bank of een hoek van een kamer kan de plaats innemen van een boom of een rots. Honden daarentegen hebben door domesticatie het instinct verloren om overal waar ze zich voelen te plassen of te poepen en zijn gemakkelijk geconditioneerd om in een bepaald gebied te elimineren. Echter zie je bij de meeste hybride honden zeer weinig tot geen wolfen DNA zitten. Wij hebben onze hond Otis (RAS: Tamaskan) laten testen op zijn DNA en hier kwam 0% wolf invoor.

Hybriden, die een combinatie zijn van deze twee verschillende gedragspatronen, kunnen een zekere mate van territoriaal of testgedrag hebben.

Hybriden als huisdieren

Of hybriden gezonde huisdieren maken is waarschijnlijk de grootste vraag. De waarheid is dat het een dier is met een genetische stamboom waarbij de bijdrage van een lijn van honden die door de jaren heen is gedomesticeerd, is samengesteld met de bijdrage van een dier dat dat niet is.

Wolven zijn van sociale aard en hebben veel aandacht en interactie nodig van hun roedel. Deze veronderstelling wordt aan de eigenaar overgebracht terwijl de wolf in gevangenschap wordt gehouden. Potentiële hybride eigenaren negeren vaak de essentiële taak om de essentie van wilde wolf en huishond te herkennen en raken gefrustreerd wanneer hun “huisdier” onvoorspelbare en onbeheersbare gedragskenmerken begint te vertonen.

Wolf Park is een vereniging die het publiek informeert over de problemen van wolf en hybride bezit. Wolf Park stelt dat veel individuen zich inspannen om te leren over de mogelijke uitkomst van het bezit van een wolf of hybride, maar sommigen doen dat helaas niet. Dit heeft tot gevolg dat dieren in een sfeer worden gehouden waarin hun sociale en gedragsmatige behoeften niet worden vervuld. In deze gevallen brengen dieren vaak hun dagen door in kleine kooien of ketens, met een zeer slechte kwaliteit van leven.

Wanneer een dier, of het nu wild of huiselijk is, wordt gehouden in omstandigheden die niet voldoen aan hun mentale en fysieke behoeften, is er een gevaar voor de veiligheid van de mens. Dit risico is bijna altijd te voorkomen door een goede planning voordat het dier wordt aangeschaft en door een verantwoorde behandeling van het dier voor de rest van zijn leven.

Wil jij meer leren over de wolfhond?

Er zijn een aantal boeken beschikbaar die ik aanraad aan iedereen die geintresseerd is in een wolfhond. Door je goed in te lezen weet je beter wat je te wachten staat. Ook kan het verstandig zijn om eens aftespreken met mensen die al een soort gelijk ras hebben. Zo kan je kennis maken met de hondenrassen en kom je meer te weten over het gedrag van de honden. 

Bekijk de volledige lijst van wolf look a likes hieronder

Alle rassen hieronder genoemd zijn gemaakt om er als een wolf uit te zien. Of hebben er veel weg van. 

Beoordeel dit artikel
[Total: 22 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test