Canicross

Canicross
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Alles wat je als beginner moet weten over Canicross 

Zou jij graag Canicross willen doen met je hond? Dan ben je zeker niet de enige, we zien namelijk dat er ontzettend veel baasjes zijn die dit wel leuk zouden vinden. Zoals je wellicht al weet is Canicross hardlopen met de hond. Nu komt er natuurlijk nog wel het een en ander bij kijken, het is dan ook niet voor niets een echte sport. Om je zo goed mogelijk op weg te helpen hebben we in dit artikel alles op een rijtje gezet wat je moet weten over Canicross. Door dit goed door te nemen weet je zeker dat je niet meer zo snel voor verrassingen zal komen te staan.

Wat is Canicross eigenlijk?

Goed, laten we eens kijken naar wat Canicross eigenlijk inhoudt. Het is namelijk wel zo handig om te weten waar we het over hebben. Canicross is een speciale sport waarbij mensen gaan hardlopen met honden. Bij deze sport wordt je aangedreven door je hond. Dit houdt dan ook in dat de hardlopers zijn geharnast en dat ze zijn vastgemaakt aan de hond. Vaak wordt er bij deze sport in teams gelopen. Als hardloper ben jij de bestuurder. Hoe doe je dit dan vraag je je af ? Je stuurt de hond van achteren aan met gesproken commando’s. Canicross is niet alleen een geweldige methode om je hond fit te krijgen, maar het is ook nog eens ontzettend leuk om te doen met jouw hond. Zolang je hond fit en gezond is kan hij al aan Canicross doen.

Honden kunnen meedoen aan Canicross vanaf het moment dat ze 12-18 maanden oud zijn. Je kunt een paar maanden daarvoor beginnen met wat lichte training om ze te laten wennen aan het feit dat ze in een harnas zitten. Je kan ze vervolgens geleidelijk aan laten wennen aan commando’s voor bij het lopen. Wees altijd voorzichtig om de honden niet te veel te laten werken als hun gewrichten en botten zich nog steeds vormen. Voor grotere rassen is het belangrijk om wat langer te wachten om meer kilometers op te bouwen. Je kunt natuurlijk ook altijd even contact opnemen met een dierenarts voor wat meer advies over het sporten met je hond.

Geschikte rassen

Bij Canicross zijn er verschillende categorieën waarbij verschillende soorten rassen het beste tot hun recht komen. De categorieën zijn: Meer dan 10km, minder dan 10km, op snelheid, rennen met warm weer, rennen in de kou en rennen met obstakels.

 • Meer dan 10km(lange afstanden)

Weimarse staande hondDuitse staande hond, Vizslas en Parson Russell-terriër

 • Minder dan 10km(middel afstanden)

Greyhound, Pit Bulls, Engelse setter, Beagles Labrador retriever

 • op snelheid

Vizslas, Duitse staande hond, Weimarse staande hond, Greyhound en de Whippet

 • rennen met warm weer

Rhodesian Ridgeback, Vizslas, Airedaleterriër en Foxterriër

 • rennen in de kou

Alaska MalamuteDuitse herder, Zwitserse sennenhond en de Siberische husky

 • rennen met obstakels

Duitse staande hond, Vizslas, Weimarse staande hond, Bordercollie en de Belgische herder

Canicross

Wat heb je nodig voor Canicross?

Nu je weet wat Canicross eigenlijk is, is het tijd om te kijken naar de dingen die je nodig hebt voor het lopen met je hond. Wil je echt optimaal mee kunnen doen aan Canicross dan is van cruciaal belang om het nodige in huis te halen. Zonder deze spullen loop je veel meer risico tijdens het lopen met je hond. We hebben het wat makkelijker gemaakt door de belangrijkste dingen hieronder voor je onder elkaar te zetten:

  • Een goed harnas

het belangrijkste om te kopen voor deze sport is een goed harnas. Zonder harnas kun je dan ook geen Canicross doen. Er zijn zoveel verschillende stijlen en merken harnassen te vinden dat er altijd wel een geschikt model is. Zorg ervoor dat het harnas comfortabel zit. Je moet twee vingers in de nek, de borst en de taille kunnen doen. Kies niet voor een harnas dat de ademhaling van de hond beperkt of iets wat vervelend ligt op je borstkas. Je wilt dat de longen vrij kunnen uitzetten. Bij Canicross is de verbinding van hond naar loper hoger, dus moet het harnas iets korter zijn. Als het harnas te lang is dan zal de hond van onderaf worden opgetrokken. Luister naar hoe je hond klinkt als hij rent. Als hij piept dan is er iets dat hem beperkt. Kijk hoe hij beweegt: als hij uit balans is of als zijn uitrusting in een hoek wordt getrokken dan is het tijd om een ander harnas te zoeken.

 • Een sterke heupgordel

Een sterke heupgordel is onmisbaar voor het uitoefenen van deze sport. Je wilt er namelijk voor zorgen dat je jouw handen vrij kunt houden en dat je hond je comfortabel kan trekken. Een heupgordel moet netjes om je taille passen, met iets speling. Dit zorgt er namelijk voor dat het ook nog past als je een dikkere trui aan hebt tijdens het lopen. Een heupgordel moet worden vastgezet met speciale banden aan je benen. Dit is aan te raden voor snellere lopers met sterke trekhonden omdat het lichaam van de hardloper zo rechtop kan blijven staan.

 • Een goede lijn

naast een gordel zal je ook moeten beschikken over een goede lijn voor tijdens het lopen. Het is belangrijk om daarnaast een bungee te integreren in je lijn. Deze bungee is om de schok te absorberen voor zowel jou als de hond. Als je hond in een keer aan de lijn trekt zal de elasticiteit deze absorberen. Lengte is ook belangrijk om te overwegen. Als hij namelijk te lang is kan je struikelen of kan het zijn dat je hond verstrikt raakt in de lijn. Als hij juist te kort is kan de lijn op de rug van de hond trekken en ervoor zorgen dat je er tegenaan loopt. De ideale lengte is 2 meter op volle lengte.

Hoe kan je jouw hond trainen?

Zoals we al even kort hebben vermeld is het bij deze sport zo dat er commando’s worden gebruikt om de hond een bepaalde richting op te sturen. Je kunt in principe iedere term gebruiken die je maar wilt, zolang je hond het begrijpt en je consistent bent. We hebben hieronder een aantal bekende commando’s voor je onder elkaar gezet:

 • “Ga Gee” – Ga rechts
 • “Ga Haw” – Ga links
 • “Voorwaarts” – Voorruit
 • “Door” – Door blijven lopen

Wanneer je jouw hond commando’s leert moet je ze belonen als ze het goed doen. Vermijd het gebruik van traktaties, want het is belangrijk dat de hond zich richt op het parcours zelf. Uiteindelijk moet de hond naar voren kijken en gewoon zijn oren gebruiken om de commando’s te nemen zonder zijn hoofd te draaien. Gebruik je eigen lichaam om te helpen bij het creëren of vertragen van snelheid. Als je sneller gaat rennen en het tempo opvoert, zou je hond dit moeten oppakken en hetzelfde moeten doen. Als je het tempo wilt vertragen, probeer dan jee lichaamsgewicht te gebruiken om achterover te leunen in je riem. Zodra je klaar bent moet je jouw hond altijd belonen met een kom met vers water, een kleine snack en natuurlijk heel veel complimentjes Het is belangrijk dat ze weten dat ze het goed gedaan.

Waar kan je het beste lopen?

Tijd om ook even kort te kijken naar de vraag waar je het beste kunt gaan lopen voor Canicross. Zoals je wel verwacht is off road altijd het beste. Dit houdt dus in parken of bospaden geweldig zijn om mee te beginnen.. Het is belangrijk om het terrein af te wisselen. bij het trainen, harder terrein kan net zo belangrijk zijn als een zachtere ondergrond, te veel van één ding kan ervoor zorgen dat je hond later problemen ondervindt bij het afleggen van het parcours. Probeer te veel kilometers op het asfalt te vermijden, want het kan slecht zijn voor de gewrichten van je hond. Een te hardere ondergrond is door de zachte kussentjes van de hond niet prettig. Zorg er dus altijd voor dat je jouw route voorziet van variatie als je echt alles uit je training wilt halen voor Canicross.

Tips voor Canicross – waar op letten?

Als het goed is weet je nu al beter waar je moet beginnen. Om je echt optimaal voor te bereiden hebben we hieronder nog een paar handige tips opgenomen voor de mensen die zelf ook willen beginnen met Canicross:

 • Waarschuw als je wilt inhalen door Trail te roepen en wacht tot de mensen weg zijn
 • Maak altijd ruimte als je zelf wordt ingehaald tijdens het lopen met de hond
 • Laat je hond altijd vastzitten aan de riem wanneer je een wedstrijd loopt
 • Let op tekenen van uitputting of oververhitting, honden kunnen namelijk erg slecht tegen warmte
 • Wees je bewust van je omgeving en let altijd op de mensen om je heen
 • Zet de gezondheid van je hond altijd boven het winnen van de wedstrijd

Door middel van de informatie uit dit artikel zal je als het goed is een beter beeld hebben gekregen bij Canicross in het algemeen. Het is echt een leuke sport om te doen als je thuis een hond hebt die niet bang is van een lange wandeling. Mocht je nu nog veel meer te weten willen komen over leuke dingen om te doen met je hond dan raden wij je zeker aan om te blijven hangen op deze site. Er zijn namelijk nog veel meer artikelen te vinden die je zeker even door zou moeten nemen. Zo kan ook jij de leukste dingen doen met je trouwe viervoeter.

Starters pakket

Als je wil beginnen met Canicross kan je het beste beginnen met een simpel start pakket. Hierdoor kan je kijken of de sport iets voor jou en je hond is. Vinden jullie het beide leuk? Ga dan bij een speciaal zaak kijken wat het beste werkt. Wij zijn met deze start set begonnen.

Heupgordel voor jou

Wij zijn met deze heupgordel begonnen is zeker voor te beginnen erg goed bevallen. Hij is sterk, niet te duur en makkelijk verstelbaar.

Harnas voor je hond

Met dit harnas kan je goed van start met Canicross.

Voordelen van dit harnas: Goedkoop, Degelijk en speciaal voor canicross.

Nadelen zijn: Verzendkosten onder de €39.

Canicross
Beoordeel dit artikel
[Total: 75 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test