Alaska Malamute

Alaska Malamute
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Algemene informatie

Levensverwachting: 10 – 12 jaar
Herkomst: Alaska
LengteMannelijk: 61–66 cm LengteVrouwelijk: 56–61 cm 
Gewicht: Mannelijk: 36–43 kg Gewicht: Vrouwelijk: 32–38 kg
Kleuren: Sable en wit, Seal & wit, Zwart-wit, Bruin-wit, Gray & White, Rood-wit
  • Trainbaarheid
  • Geschikt voor kleine tuin
  • Kan lange tijd alleen blijven
  • Geschikt als eerste hond
  • Intelligentie
  • Kindvriendelijk
  • Waaksheid
  • Vachtverzorging
  • Energie level
  • Kan met andere katten/honden(met de juiste trainnig)

Alles wat je moet weten over de Alaskan Malamute

Zou jij graag een hond in huis willen halen? Dan is het tijd om na te denken welk ras bij je past. Iedere hond is anders en iedere hond heeft een ander karakter, dit zou wel duidelijk moeten zijn. de kans is groot dat jij er over nadenkt om een Alaskan Malamute te nemen, je bent namelijk met een reden bij dit artikel terecht gekomen. Om je zo goed mogelijk op weg te helpen bij het maken van een keuze hebben we hieronder alles op een rijtje gezet wat je moet weten over de Alaskan Malamute. Door dit artikel goed door te nemen krijg je een zo volledig mogelijk beeld over dit unieke hondenras.

Geschiedenis van de hond

Voordat we ingaan op het Alaskan Malamute karakter is het handig om toch even te kijken naar de geschiedenis van deze hond. Dit bijzondere hondenras is afkomstig uit Alaska. De oude Eskimo’s hebben deze hond ontzettend lang gebruikt om mee te werken in de sneeuw. Zo werden deze honden gebruikt om de sleeën aan te trekken. Daar komt bij dat de hond altijd actief was bij de jacht naar onder andere zeehonden en ijsbeerden. Deze honden behoorden tot de Spitz-familie van honden, waaronder Akitas , Chow Chows, Noorse Elandhonden , Finse Spitz , Samojeden , Siberische Husky , Amerikaanse Eskimoen en nog veel meer. Het is dan ook echt zo dat het een combinatie is van verschillende soorten rassen die bij elkaar zijn gekomen. Uit onderzoek blijkt dat het een van de oudste rassen is die je op dit moment kunt vinden op de wereld.

Hoe is Alaskan Malamute de dan bekend geworden in de rest van de wereld? Deze hond werd onder andere gebruikt tijdens de periode van de goudkoorts in de Verenigde Staten. Ook hier werden de honden gebruikt om de zware slee van de mijnwerkers te kunnen trekken. Over de jaren heen zijn de honden in de VS doorgefokt. Ze bleven dan ook echt steeds meer thuis toen de Goudkoorts weer over was. Zodoende zijn er ook mensen naar Europa gekomen met deze hond. Vandaar dat het vandaag de dag ook mogelijk is om een Alaskan Malamute te nemen in ons land.

Alaska Malamute

Het Alaskan Malamute karakter

Je weet nu waar de Alaskan Malamute vandaan komt. Wat je alleen nog niet weet is wat het Alaskan Malamute karakter is. Alaska Malamutes staan over het algemeen bekend om hun speelse karakter. Ze begroeten iedereen als een vriend, zelfs vreemden die voor het eerst over de vloer komen. Ze zijn dan ook echt ontzettend loyaal aan hun familie en vrienden. Het zijn geen grote blaffers, maar ze huilen wel en ze staan erom bekend dat ze een karakteristiek “woo woo” geluid maken. Het temperament van de hond wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een leuk temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en vastgehouden te worden.

Een jonge Alaskan Malamute opvoeden

Zoals je hebt kunnen lezen hebben de Alaskan Malamute een speels karakter. Dit is dan ook de reden dat het voor deze honden ontzettend belangrijk is om in contact te komen met andere honden. Door je hond naar een speciale hondencursus te sturen zullen ze leren spelen met andere honden. Dit is goed voor hun ontwikkeling. Voor thuis is het van belang dat je de Alaskan Malamute de gelegenheid geeft om te kunnen rennen en spelen. Verstandig is wel om even een hek om je tuin te zetten, zo weet je zeker dat jouw hond niet zomaar weg zal lopen. Veel beweging is dan ook belangrijk. Door het jachtinstinct van de hond kan hij meestal niet los.

Alaska Malamute puppy

De verzorging van de hond

Tijd om te kijken naar de verzorging van de hond. De Alaska Malamute heeft een dichte dubbele vacht. Als je ervoor kiest om een Alaska Malamute  in huis te nemen zal je aardig wat tijd kwijt zijn om de hond te kammen of borstelen. De Alaska Malamute honden krijgen een paar keer per jaar te maken het aanzienlijk wat haaruitval. Op dat moment helpt het regelmatig borstelen met een slicker borstel of een goede kam om de uitval onder controle te houden. Een pluspunt is dat de dubbele vacht reukloos is. Daarnaast hebben Malamutes de neiging om hun vacht als een kat schoon te houden. Hierdoor hoef je hem eigenlijk niet zo vaak in bad te stoppen.

Poets de tanden van je Alaska Malamute regelmatig om de tandsteen ophoping te voorkomen. Dagelijks poetsen is zelfs beter als je tandvleesproblemen en een slechte adem wilt voorkomen bij je hond. Trim de nagels één of twee keer per maand als je hond ze niet op natuurlijke wijze kan slijpen. Als je ze op de vloer hoort klikken, zijn ze te lang. Hondennagels hebben bloedvaten in zich. Als je te ver knipt kan dit bloedingen veroorzaken. Daar komt bij dat je hond niet meewerkt als je hem de volgende keer wilt knippen komen. Als je geen ervaring hebt met het knippen van hondennagels is het handig om even naar de dierenarts of trimsalon te gaan om dit te laten doen. Naast de verzoging van je hond is het belangrijk dat hij genoeg beweegt. Een van de honden sporten die goed past bij de Alaska Malamute is canicross.

Gezondheid van de Alaskan Malamute

Malamutes zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Het blijft nu eenmaal een hond. Sommige Malamutes lijden aan heupdysplasie, elleboogdysplasie, hypothyreoïdie of de ziekte van Willebrand. Ook kunnen ze last krijgen van cataracten. Deze kunnen ontstaan wanneer ze 1 tot 2 jaar oud zijn. Deze aandoening staat ook wel bekend als staar. Wanneer je kiest voor een goede fokker zal je je hier geen zorgen over hoeven te maken. Een klein deel van de honden lijdt aan hondrodysplasie. Deze genetische aandoening zorgt ervoor dat puppy’s worden geboren met misvormingen die zichtbaar zijn in de abnormale vorm en lengte van hun ledematen. Het wordt algemeen aangeduid als “dwerggroei”.

Als je zeker wilt weten dat jouw hond gezond is dan is het handig om een honden DNA test te bestellen. Door middel van deze test ben je namelijk in staat om in kaart te brengen welke aandoeningen er in de familie van jouw te vinden zijn. Dit maakt het mogelijk om sneller in te grijpen als er meer risico is op bepaalde ziektes. Een goede fokker zal al een DNA test hebben uitgevoerd, hier kun je dus altijd naar vragen. Mocht je erachter komen dat jouw hond vatbaar is voor bepaalde problemen dan zou je ervoor kunnen kiezen om een hondenverzekering af te sluiten. Middels deze verzekering hoef je niet meer alle kosten zelfstandig te dragen voor de juiste zorg.

Wat kost een Alaska Malamute

Een Alaskan Malamute zal je over het algemeen tussen de 1800 en 2500 euro kosten. Het spreekt voor zich dat het niet goedkoop is om een Alaskan Malamute te nemen. Dit komt met name door de populariteit van het ras. Dit geldt dan nog voor de reguliere honden. Indien je een Alaskan Malamute wilt kopen met een uitzonderlijke stamboom zal je eerder aan een totaalbedrag van wel 3000 of zelfs 4000 euro moeten denken.

De rasverenigingen

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er heel veel rasverenigingen te vinden in ons land. Dit is dan ook niet anders als het aankomt op de Alaskan Malamute. We kennen in ons land de Alaska Malamute Club. Deze club is echt speciaal bedoeld voor de Alaskan Malamute honden. Het is een club die zich onder andere inzet voor een beter fokbeleid voor deze honden. Daarnaast houden ze regelmatig lezingen voor hondeneigenaren om ze meer te leren over het bijzondere ras wat ze eigenlijk in huis hebben.

Bekende fokkers

Iedereen die er over nadenkt om een Alaskan Malamute in huis te halen zou ervoor moeten kiezen om een goede fokker te benaderen. Dit is noodzakelijk om zeker te weten dat je een gezonde hond hebt. Voor het kopen vaan een Alaskan Malamute is het van belang om te kiezen voor fokkers die zijn aangesloten bij de Club van hierboven. Dit zijn namelijk fokkers die hebben laten zien dat zij de juist regels in acht nemen voor het fokken van de dieren. Hierdoor weet je zeker dat je het juiste gezonde ras zult krijgen.

Ben jij een erkende fokker en sta je er niet tussen? Neem contact met ons op en we plaatsen je erbij.

Conclusie

Dankzij dit artikel zal ook jij een veel beter beeld hebben gekregen over de Alaska Malamute. Het is echt een bijzonder ras om te kiezen, dat is een ding wat zeker is. Hoewel je deze hond ook goed moet trainen is het over het algemeen niet de meest lastige hond om mee om te gaan. Mocht je nu ook meer te weten willen komen over andere soorten hondenrassen dan is het geen verkeerd idee om hier op de site even te blijven hangen. Er zijn namelijk nog veel meer handige artikelen te vinden die echt van belang kunnen zijn.

Beoordeel dit artikel
[Total: 61 Average: 5]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test