Ziekte van Willebrand

Ziekte van Willebrand
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Ziekte van Willebrand – alles wat je moet weten

Veel mensen hebben wel eens gehoord van de Ziekte van Willebrand. Dit is een ziekte die soms bij mensen voorkomt. Wat veel mensen niet weten is dat honden ook vatbaar zijn voor deze ziekte. Aangezien deze ziekte veel complicaties met zich mee kan brengen is het handig om hier wat meer over te laten zien. Voor een volledig beeld hebben we hieronder alles op een rijtje gezet wat jij zou moeten weten over de Ziekte van Willebrand bij honden!

Wat is de Ziekte van Willebrand?

De ziekte van Willebrand is de meest voorkomende erfelijke bloedingsziekte bij honden. Het wordt veroorzaakt door een tekort aan een specifiek eiwit dat nodig is om bloedplaatjes (de bloedcellen die gebruikt worden voor de stolling) aan elkaar te helpen plakken en stolsels te vormen om gebroken bloedvaten af te dichten. Het tekort aan eiwit wordt de Willebrand factor genoemd. Minstens dertig verschillende rassen kunnen last krijgen van de ziekte van Willebrand, maar de Doberman Pinscher is het ras wat er het meeste vatbaar voor is. Van de 15.000 Dobermans die in een onderzoek werden gescreend, bleek meer dan 70% drager te zijn van de ziekte. Als je vermoedt dat jouw hond aan de ziekte van Willebrand lijdt is het noodzakelijk om gelijk contact op te nemen met de dierenarts. Zij kunnen een goede diagnose stellen en je meer vertellen over de behandeling.

Symptomen van Ziekte van Willebrand

Veel honden met Ziekte van Willebrand vertonen geen uiterlijke symptomen. Een klein deel van de honden kan spontaan een bloedneus krijgen. Langdurige bloedingen na een trauma of operatie kunnen  de eerste keer zijn dat de afwijking wordt opgemerkt bij jouw hond. Vrouwelijke teefjes kunnen na de bevalling overmatig bloeden. Bij getroffen honden met een oncontroleerbare bloeding kan het zijn dat de hond helaas komt te overlijden. Enkele veel voorkomende symptomen van de ziekte van Willebrand bij honden zijn onder andere:
  • Spontane bloedingen uit het tandvlees of de mond
  • Spontane neusbloedingen
  • Overmatige bloedingen uit de vagina tijdens de zwangerschap
  • Bloedingen in de blaas, zichtbaar door bloed in de urine

Behandeling van Ziekte van Willebrand

Er is op dit moment geen genezing mogelijk voor de ziekte van Willebrand bij honden. Echter kan de aandoening wel worden behandeld.  Het doel van de behandeling is om spontane bloedingen onder controle te houden en de frequentie van de bloedingen te verminderen. Dit is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat jouw hond zo min mogelijk lijdt. Honden met de aandoening mogen geen hard voedsel eten waar bijvoorbeeld botten in zitten. Dit kan namelijk bloedingen veroozaken. In noodgevallen kunnen honden met de ziekte van Willebrand bloedtransfusies of bevroren plasma krijgen om de bloeding te stabiliseren. Een dierenarts kan de donorhond een medicijn genaamd DDAVP geven om hun Willebrand Factor te ondersteunen. Een hond met de ziekte van Willebrand kan dit medicijn ook in niet-noodgevallen gebruiken. De meeste dierenartsen raden dit echter niet regelmatig aan, omdat DDAVP duur is en niet alle honden er op reageren.
Beoordeel dit artikel
[Total: 0 Average: 0]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test