Heupdysplasie

Heupdysplasie
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Heupdysplasie (HD) bij de hond – alles wat je moet weten

Net als een mens kan een hond ook last krijgen van bepaalde aandoeningen. Een van de meest voorkomende soorten aandoeningen bij honden is heupdysplasie. De kans is klein dat je precies weet wat dit is, je bent namelijk met een reden hier terecht gekomen. Om het net even wat makkelijker te maken hebben we hieronder alles over heupdysplasie bij honden voor je op een rijtje gezet. Door dit even goed door te nemen weet je precies wat voor soort aandoening het eigenlijk is.

Wat is heupdysplasie bij honden?

Goed, laten we eerst eens kijken naar wat het precies is. Heupdysplasie is een veel voorkomende skeletaandoening die vaak voorkomt bij grote of reuzenhonden. Al is het ook mogelijk dat het voorkomt bij kleinere rassen. Om te begrijpen hoe de aandoening werkt, moeten je de basisanatomie van het heupgewricht kennen. Het heupgewricht functioneert als een bal en een koker. Bij honden met heupdysplasie passen of ontwikkelen de bal en de koker niet goed en wrijven ze over elkaar. Ze glijden dus niet zoals het zou moeten. Dit resulteert in achteruitgang na verloop van tijd en een eventueel functieverlies van het gewricht zelf.

Verschillende factoren leiden tot de ontwikkeling van heupdysplasie bij honden, te beginnen met de genen van de hond. Heupdysplasie is erfelijk en komt vooral voor bij grotere honden, zoals de Duitse Dog, Sint Bernard, Labrador Retrievers en de Duitse Herdershond. Factoren zoals overmatige groei, soorten lichaamsbeweging en een te hoog gewicht kunnen deze genetische aanleg vergroten.

Symptomen van heupdysplasie

Sommige honden vertonen symptomen van heupdysplasie als ze nog maar vier maanden oud zijn. Anderen ontwikkelen het in combinatie met artrose naarmate ze ouder worden. In beide gevallen zijn er een aantal symptomen die je kunt herkennen bij je hond. Deze symptomen zijn afhankelijk van de ernst van de aandoening, de mate van ontsteking, de mate van losheid in het gewricht en hoe lang de hond al last heeft van heupdysplasie. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn onder andere:
  • Verminderde activiteit
  • Verminderde bewegingsvrijheid
  • Moeite of onwil om op te staan of te rennen
  • Een slepend been tijdens het lopen

Behandeling van heupdysplasie

Krijg jouw hond heupdysplasie dan zijn nogal wat behandelingsmogelijkheden om voor te kiezen. Deze variëren van aanpassingen in de levensstijl tot aan professionele chirurgie. Als de heupdysplasie van je hond niet ernstig is of als je hond om medische of financiële redenen geen operatie kan ondergaan, kan je dierenarts een niet-chirurgische aanpak aanbevelen. Dit wordt onder andere gedaan door glucosamine voor te schrijven. Ze zullen waarschijnlijk een speciaal supplement aanbevelen met een dosis glucosamine en chondroïtine. Je kunt ook supplementen kopen met deze ingrediënten voor honden die mogelijk gevoelig zijn voor het ontwikkelen van artritis en heupdysplasie in de loop van de tijd. Dit maakt het dus mogelijk om het risico op de ontwikkeling van de aandoening te voorkomen voor honden die hier vatbaar voor zijn.
Beoordeel dit artikel
[Total: 0 Average: 0]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test