Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie
Hondenauto deken advertentie

Inhoudsopgave

Hypothyreoïdie bij de hond – alles wat je moet weten

Als baasje wil je natuurlijk het liefst dat jouw hond zo gezond mogelijk door het leven gaat. Nu is dit niet altijd mogelijk. Net als een mens is ook een hond vatbaar voor bepaalde aandoeningen en ziektes. Een ziekte die relatief vaak voorkomt bij honden is hypothyreoïdie. Ben je benieuwd wat dit voor ziekte is en wat de symptomen zijn die jouw hond kan vertonen? Dan is het handig om dit artikel even goed door te nemen. We hebben namelijk de belangrijkste informatie voor jou op een rijtje gezet om een zo volledig mogelijk overzicht te geven!

Wat is hypothyreoïdie bij honden eigenlijk?

Voordat we ingaan op de symptomen is het handig om even te kijken naar wat de ziekte eigenlijk is. Van belang is om in te zoomen op de schildklier in het lichaam van de hond.  De schildklieren in de nek produceren hormonen die van belang zijn voor de gezondheid van de hond. Hoewel schildklierziekte bij katten vaak over productieve klieren en te veel hormoon veroorzaakt, hebben honden met schildklierziekte meestal een lage productie van schildklierhormonen. Overactieve schildklieren bij de hond zijn zeldzaam en worden meestal geassocieerd met kanker. Hypothyreoïdie bij honden wordt meestal veroorzaakt door ontsteking of krimp van de schildklier. Hypothyreoïdie komt vaker voor bij honden van middelgrote tot grote rassen aangetroffen. Rassen die vaak worden getroffen zijn onder andere de Golden Retriever en de Doberman.

Symptomen van hypothyreoïdie

De meest voorkomende symptomen van hypothyreoïdie bij honden zijn onder andere verlies of uitdunning van de vacht, overmatig verharen, gewichtstoename, verminderde activiteit en een verminderd vermogen om de kou te verdragen. Het haarverlies treedt vooral op over het lichaam. Vaak wordt het hoofd gespaard. Het verlies van haar gaat niet gepaard met jeuk of roodheid van de huid, dit maakt het dan ook zo lastig om te zien of er iets mis is met jouw hond. Er zijn ook honden die ernstigere symptomen hebben. Honden met hypothyreoïdie hebben vaak oorontstekingen en last van een verminderd reukvermogen. Ook kunnen de honden huidinfecties krijgen die leiden tot zweren op het lichaam. De ophoping van stoffen die niet kunnen worden afgebroken kan ervoor zorgen dat de spieren van het gezicht verslappen. Hierdoor krijgt de hond een verdrietig gezicht krijgen.

Behandeling van hypothyreoïdie

Laten we maar met het goede nieuws in huis vallen, deze ziekte is niet levensbedreigend. Daar komt bij dat het vrij gemakkelijk en goedkoop is om te behandelen. Je hond zal de rest van zijn leven dagelijks medicatie moeten gebruiken. Het middel is een door de mens gemaakt hormoon dat levothyroxine of L-thyroxine wordt genoemd. Aanvankelijk wordt dit speciale schildklierhormoon meestal twee keer per dag toegediend. Zodra de haarvacht begint te verbeteren, kunnen sommige honden worden voorzien van een dagelijkse dosering. De doseringen zijn specifiek afgestemd voor elke hond. Als het niet wordt behandeld, zal de ziekte de levenskwaliteit van je hond aan kunnen tasten. Wees er dus echt op tijd bij om actie te ondernemen!
Beoordeel dit artikel
[Total: 0 Average: 0]
Hondenauto deken advertentie
Daan Driessen

Daan Driessen

Auteur

Ik ben heel mijn leven al dol geweest op dieren met honden en katten als favoriet. Sinds 2015 is Aika (kruising Akita inu & Alaska Malamute) bij onze familie gekomen. Toen wij Aika kregen kwam ik er al snel achter dat ik veel juiste informatie miste op het internet en er veel tegenstrijdige berichten waren. Met Honden Wereld wil ik hier een verandering inbrengen. Lees jij een artikel waarvan je denkt, dit kan beter. Stuur een mailtje! Ik ben niet perfect en probeer het beste te doen voor de dieren.

Wat andere lezen

Beste Producten in 2023

autodeken hond

2. Beste honden DNA test

Onderzoek uit welke rassen jou hond bestaat. Ook test een DNA test op meer dan 200+ gezondheidsrisico’s.

Aikly Webdesign
Hondenauto deken advertentie
Hondenrassen DNA test