Inhoudsopgave
Inleiding
Sterilisatie van uw hond zorgt ervoor dat uw teefje niet meer loops wordt en voorkomt dat uw hond pups kan krijgen. Maar wist u dat een sterilisatie ook het risico op baarmoeder- en hormoongerelateerde ziektes verminderd? De voor- en nadelen op een rijtje en welke methodes zijn er allemaal?
Sterilisatie hond
Sterilisatie van een hond is het onvruchtbaar maken van een teefje door de eierstokken te verwijderen. Officieel heet dit castratie, zowel bij een teefje als bij een reu. Maar in de volksmond wordt bij het teefje de term sterilisatie gebruikt.
Voordelen sterilisatie hond
Misschien vraagt u zich af of sterilisatie van uw hond wel echt nodig is. Want waarom uw hond laten opereren als het niet hoeft? Toch is een sterilisatie vaak aan te raden. De voordelen op een rij:
- uw hond wordt niet meer loops
- een sterilisatie voorkomt dat uw hond zwanger kan worden en pups krijgt
- een sterilisatie voorkomt dat uw hond schijnzwanger wordt.
- de ingreep verkleint het risico op baarmoeder- en hormoongerelateerde ziektes, zoals melkkliertumoren (borstkanker)
- kans op baarmoederontsteking is uitgesloten na sterilisatie. Exacte cijfers ontbreken, maar uit de praktijk blijkt dat ongeveer een kwart van alle niet-gesteriliseerde teefjes een baarmoederontsteking krijgt. Daarbij geldt: hoe ouder de teef, hoe meer risico ze loopt.
- sterilisatie bij uw hond voorkomt diabetes type IV. Dit type diabetes ontstaat namelijk door het geslachtshormoon progesteron.
Loopsheid hond
Als uw hond loops is betekent dit dat uw hond vruchtbaar is. Los van de fysieke kenmerken van loopsheid is deze hormonale verandering ook van invloed op het gedrag van uw hond.
Met een sterilisatie wordt uw hond niet meer loops. Het advies is wel om de eerste loopsheid af te wachten. Met als voornaamste reden een verhoogd risico op incontinentie na sterilisatie.
Nadelen steriliseren hond
- bij gesteriliseerde teefjes ontstaat soms incontinentie door de sterilisatie.
- honden kunnen na een sterilisatie in gewicht toenemen. Het advies is uw hond een derde minder voer te geven en te kiezen voor speciaal voer voor gesteriliseerde honden.
- de structuur van de vacht van uw hond kan veranderen. Kortharige honden kunnen bijvoorbeeld een dunnere vacht krijgen en langharige honden juist een dikker vacht.
Wanneer hond laten steriliseren?
Het beste moment om uw teef te steriliseren verschilt per ras en is ook afhankelijk van de risico’s die na sterilisatie kunnen optreden.
Over het algemeen geldt: sterilisatie vindt plaats drie tot vier maanden ná de eerste loopsheid, en uiterlijk vóór de tweede loopsheid. In overleg met uw dierenarts kan hiervan afgeweken worden.
De eerste loopsheid vindt bij kleine honden plaats als ze tussen zes maanden en 12 maanden oud zijn, bij grote honden op een leeftijd van 12 tot 18 maanden.
Baarmoederontsteking moet met spoed behandeld worden!
Heeft uw hond een baarmoederontsteking? Dan volgt bijna altijd met spoed een baarmoederoperatie, ook als uw hond loops is. De kans dat de baarmoederontsteking definitief verholpen wordt met antibiotica is namelijk heel klein. En een baarmoederontsteking is levensbedreigend voor uw dier. Daarom wordt bijna altijd geadviseerd de baarmoeder te verwijderen.
Sterilisatie hond gedragsverandering
Bij een sterilisatie zijn over het algemeen weinig gedragsveranderingen merkbaar. Het komt wel voor dat een sterilisatie ervoor kan zorgen dat een al dominante teef nóg dominanter wordt.
Kosten sterilisatie hond
Een hond kan op verschillende manieren gesteriliseerd worden. Per methode geldt een ander kostenplaatje. Zo is een laparoscopische operatie duurder dan een gewone sterilisatie. Ook het gewicht van uw hond speelt een rol bij de kosten.
Om prijzen te vergelijken van dierenartsen gebruiken wij altijd deze website.